Ekstra Bladet - Tipsbladet

RAFAEL MARQUEZ

-

Det er en af fodboldhis­toriens helt store navne, der kommer i kamp på Brøndby Stadion på lørdag, for Mexico har udtaget den 39-årige centerfors­varer Rafael Marquez til deres VM-trup.

Op gennem nullerne var han en profil i først Monaco med et fransk mesterskab til følge og siden i Barcelona, hvor han blandt andet blev fire-dobbelt spanske mester og spillede fra start i Champions League-finalen anno 2006, som Barcelona vandt over Arsenal.

Dette årti har vaeret knap så prangende rent klubmaessi­gt med ophold i New York Red Bulls, mexicanske Club Leon og Hellas Verona i Serie A, før han i 2016 vendte tilbage til Guadalajar­a-klubben Atlas, hvor det hele begyndte tilbage i 1996. Men så har han til gengaeld konstant vaeret en profil på landsholde­t.

Således var det ham, der som anfører i 1/8-finalen mellem Holland og Mexico ved VM i Brasilien satte en fod ned foran Arjen Robben i feltet, så hollaender­en fløj gennem luften og fik det straffespa­rk, der for sjette gang i traek sendte Mexico ud i den første VM-runde efter gruppespil­let. Og den forbandels­e har Marquez følt på sin egen krop, for han blev udvist mod USA i den tabte 1/8-finale i 2002, og han scorede forgaeves i samme runde mod Argentina i 2006, mens han også var med mod samme modstander i 2010. Så en af grundene til, at forsvarere­n nu lukker sin lange karriere med et VM, er også for at få has på det mexicanske traume, der går helt tilbage til 1/8-finalen mod Bulgarien i 1994, som Mexico tabte efter straffespa­rk til Bulgarien, mens Tyskland vandt 2-1 i 1998 på et sejrsmål kort før tid af Oliver Bierhoff.

De to var Rafael Marquez dog ikke med til, men han har vaeret med siden VM i 2002, og dermed kan slutrunden i Rusland blive hans femte VM med spilletid, hvilket kun tyske Lothar Matthäus og den mexicanske landsholds­keeper fra 1950 til 1966, Antonio Carbajal, har praesteret før ham. Og hvis han scorer, vil han vaere den kun fjerde, der har scoret i fire slutrunder, som Pelé, Uwe Seeler og Miroslav Klose allerede har praesteret, og som Australien­s Tim Cahill i øvrigt også kan gøre det i Rusland.

Så den mexicanske forsvarer kan skrive sig ind i fodboldhis­torien på flere måder i løbet af de kommende uger, og det er han selvfølgel­ig glad for, for det var faktisk ikke sikkert, at han kunne komme med til VM i Rusland.

Tilbage i juli 2017 spillede han sin 143. landskamp, da Mexico tabte bronzekamp­en ved Confederat­ions Cup til Portugal i Rusland, men i august blev hans navn sammen med 21 andre sat i forbindels­e med en amerikansk undersøgel­se af en anholdt mexicaner og dennes narkosmugl­ing til USA. Og selv om Marquez med det samme erklaerede sig uskyldig, og han ikke er blevet anklaget for noget, betød beskyldnin­gerne, at forsvarere­ns vaerdier i USA blev indefrosse­t, mens han også mistede muligheden for at rejse ind i USA.

Så spørgsmåle­t var, om han fortsat kunne vaere en del af det mexicanske landshold og rejse med til VM i Rusland, og indtil det blev bekraeftet, spillede han ikke med ”El Tri.” I maj faldt de ting dog på plads, og selv om han ikke spillede testkampen mod Wales i Los Angeles i sidste uge, fik han i søndags en halvleg i kampen mod Skotland foran 71.000 tilskuere på Estadio Azteca i Mexico City, før han mandag blev endeligt udtaget til den mexicanske VM-trup.

Beskyldnin­gerne mod Marquez har dog betydet, at han traener med landsholde­t i tøj uden sponsornav­ne, da en placering på sådan en liste, som de amerikansk­e myndighede­r har placeret ham på, forbyder virksomhed­er, der opererer i USA, at have forretning­smaessige forbindels­er med sådan en person, mens det mexicanske forbund har sagt, at man har fjernet sponsornav­nene, så forsvarere­n kan koncentrer­e sig 100 procent om fodbolden.

”Vi tror på, at der er plads til, at Rafael kan hjaelpe. Erfaringen gør, at man kan spille sig gennem hårde mentale momenter i store kampe, og det kan kun Rafa gøre med den lethed og det lederskab, som han har,” sagde Mexicos landstraen­er Juan Carlos Osorio ifølge ESPN tilbage i maj.

 ??  ?? Rafael Marquez i sin 144. landskamp for Mexico, i søndags mod Skotland. Foto: Hector Vivas/Ritzau Scanpix
Rafael Marquez i sin 144. landskamp for Mexico, i søndags mod Skotland. Foto: Hector Vivas/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark