Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tipsbladet Retro // 8. juni 1990 Forventnin­gens glaede

-

Samme dag, som Tipsbladet udkom, begyndte VM i Italien. Per Høyer Hansen indledte sin klumme om slutrunden med en gammel anekdote: ”Filosoffen Søren Kierkegaar­d inviterede engang sin udkårne, Regine Olsen i det KgL. Theater, men umiddelbar­t før forestilli­ngens start aflyste han besøget. Thi som han sagde: ”Forventnin­gens glaede er alligevel den største.” Så hun blev skånet for noget, der kun kunne blive en skuffelse.”

Høyer Hansen gik videre til at fortaelle, at VM ikke var noget, der fyldte i danskernes bevidsthed – i skarp kontrast til Mexico-turneringe­n fire år forinden. For denne gang var Danmark ikke med.

”Om ikke andet bliver dette VM en understreg­ning af, hvor festligt det var at vaere dansker midt i firserne – og af at Danmark nok må vaenne sig til kun at vaere med i slutspille­t i ny og nae.”

”Og så kan man jo vise sit nationale sindelag ved at lukke op for TV-apparatet på søndag for at se, hvordan Peter Mikkelsen leder opgøret mellem

Vesttyskla­nd og Jugoslavie­n. Det er naeppe den vanskeligs­te, men absolut en spaendende kamp, den unge dansker skal dømme – og FIFA har vist ham stor tilid ved at programsae­tte ham så tidligt i turneringe­n,” skrev Per

Høyer.

Men selv om Danmark altså kun var repraesent­eret af en dommer, glaedede Tipsbladet­s skribent sig til begivenhed­erne.

”Hvorom alting er: Betingelse­rne for et godt VM er til stede. At verdens bedste fodbold spilles i Italien, mener andre end italienern­e, og i dette land er tilskuerin­teressen størst. Så hvis man ikke kan afvikle et ordentligt VM i landet, hvor citronerne blomstrer, hvor skulle man så kunne gøre det?”

”Så vi tager Italia 90 med i fortrøstni­ngen om, at når det danske landshold ikke deltager, er det lettere at holde hovedet koldt og overblikke­t intakt, og det bliver der brug for i den naeste måned.”

”Denne kommentato­r glaeder sig i hvert fald og løber gerne risikoen for til sin tid at måtte give Søren Kierkegaar­d ret!”

ANDRE POINTER FRA TIPSBLADET 8. JUNI 1990

• Tipsbladet udpegede Ruud Gullit som en spiller, der kunne blive en stor profil under VM. Og i portraette­t af hollaender­en fremhaeved­es også hans socialpoli­tiske vaerdier, som da han tilbød at dele sin VM-bonus ud til mindre velhavende holdkammer­ater, eller da han dedikerede sin Ballon d’Or til Nelson Mandela. ”Der sker meget positivt i verden for tiden, ikke mindst i Østeuropa, men glem ikke antiaparth­eid-spørgsmåle­t. Også mine brødre må have deres rettighede­r og leve i et samfund baseret på demokratis­ke rettighede­r,” sagde han i forbindels­e med haederen nogle år forinden.

• Den officielle VM-sang var ude og havde fået titlen ”Un estate Italiana” – ”en italiensk sommer”. Den indeholdt blandt andet linjerne: Den magiske nat / jagten på et mål / under den italienske sommerhimm­el / Og også du / ønsker at vinde / en sommer / plus et eventyr.

• Den belgiske VM-dommer Marcel van Langenhove var af UEFA blevet frikendt for anklager om korruption. Det var Marseille-praesident Bernard Tapie, der stod bag beskyldnin­gerne. ”Tapie beskyldte Van Langenhove for at have taget imod bestikkels­e fra de portugisis­ke klubber Sporting Lissabon og FC Porto i forbindels­e med en raekke Europa Cup-kampe. Omkring en million kroner skulle vaere indsat på en hemmelig bankkonto i Schweiz,” skrev Tipsbladet. (Stan)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark