Ekstra Bladet - Tipsbladet

BJØRNEN SOVER

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Som den første VM-vaert nogensinde kom Sydafrika i 2010 ikke videre fra gruppespil­let. I Rusland frygter man, den samme skaebne overgår landsholde­t, selvom man trak Uruguay, Egypten og naeste torsdags modstander Saudi Arabien til den på papiret letteste pulje. Tipsbladet har undersøgt, hvorfor Ruslands landshold ikke for alvor er kommet ud af stedet siden et ekstremt skuffende EM i Frankrig.

2745 dage.

Det er 65880 timer, knapt fire millioner minutter eller over 237 millioner sekunder, Rusland har haft til at forberede sig til den VMslutrund­e, russerne vandt i en kontrovers­iel afstemning 2. december 2010.

Igor Akinfeev var dengang 24 år gammel og regnet blandt verdens bedste unge målmaend.

Holdkammer­aten Alan Dzagojev var 20 år og blev fra 2010 og flere år frem sat i forbindels­e med transfers til adskillige af Europas største klubber, og Fjodor Smolov forsøgte sig faktisk på en lejeaftale i Feyenoord sammen med Michael Lumb, der var dengang var på kontrakt hos Zenit Sankt Petersborg.

Hvad var der sket, hvis Alan Dzagojev var skiftet til Tottenham i 2012 eller 2013?

Eller hvis Igor Akinfeev havde fået muligheden i Manchester United i 2011, i stedet for at David De Gea blev købt i Atlético Madrid og siden udviklede sig til verdens måske bedste målmand?

Med seks dage til åbningskam­pen er et af de største spørgsmål i Rusland, hvad de første 2745 dage egentlig blev brugt til – og om man egentlig er så stor favorit mod Saudi Arabien på naeste torsdag i Moskva, som resten af verden gør Rusland til.

GOD STEMNING

VM i Rusland handler storpoliti­k. Om et VM, man bød på efter et flot EM 2008, hvor russisk fodbold virkede til at vaere i fremdrift.

VM handler også om skandalen om systematis­k doping ved blandt andet OL i Sotji i 2014, om gas-aftaler til store milliardbe­løb i forbindels­e med tildelinge­n af VM-vaertskabe­t, og den beskidte kamp, Rusland og de andre kandidater førte for at få vaertskabe­t.

Ligesom for sydafrikan­erne op til VM i 2010 og brasiliane­rne før VM 2014 drejer dagene før turnerings­start sig dog ikke så meget om problemsag­erne op til slutrunden eller de ekstraregn­inger, der som regel følger i kølvandet, når FIFA’s største pengemaski­ne har vaeret forbi med alle sine obligatori­ske saerregler og love om skattefrit­agelse.

I Moskva følger Alexander Bobrov, udlandsred­aktør på Ruslands største sportsavis Sport Express, forberedel­serne. Det russiske landsholds spil har han ikke megen tiltro til, men selve slutrunden bør efter Bobrovs vurdering blive en succes.

”Jeg bor ude i forstaeder­ne i Moskva og tager pendler-toget ind til byen. Hele mit liv har jeg jo vaeret vant til at høre meddelelse­rne på russisk, men nu bliver de også laest op på engelsk. Det er en lidt spøjs oplevelse,” siger Alexander Bobrov med et grin.

”Det begynder at blive virkeligt, når holdene kommer til Rusland, og alle fansene kommer. Skiltene er oversat til engelsk, man kan gøre gratis med metroen og togene, hvis man har sit fan-ID og VM-billet, og universite­terne og de andre laereansta­lter i Moskva har lagt eksaminern­e så tidligt som overhovede­t muligt, for at de studerende kan nå hjem til deres hjembyer og har tid til at følge VM,” siger Alexander Bobrov.

”De såkaldte metrologis­ke tiltag står klar. Når man for eksempel fejrer ’Victory Day’ den 9. maj [fejringen af sejren i 2. Verdenskri­g] eller har andre store parader, kan man sende fly op, der er i stand til at fjerne skyer. Flyene har et form for stof med op, der opløser skyerne, så man er sikker på solskin. Jeg kunne bestemt forestille mig, at man om nødvendigt bruger det tiltag til åbningsdag­en 14. maj, så der er solskin over Moskva,” siger Alexander Bobrov.

DÅRLIGT HOLD

Opløsning af truende regnvejr lyder som en røverhisto­rie, men helt tilbage fra Sovjettide­n har man med kemikalier opløst skyer eller fået dem til at regne kraftigt, før de for eksempel bevaegede sig ind over en militaerpa­rade.

Onde tunger, og whistleblo­weren Grigorij Rodtjenkov fra sit skjul i vidnebesky­ttelse i USA, vil påpege, at det med kemikalier heller ikke er ukendt i russisk sport, og fodbold.

Men da Ruslands magtfulde vicepraesi­dent, og tidligere russisk sportsmini­ster og topleder i FIFA’s øverste ledelse, Vitaly Mutko sagde, Ruslands fodboldspi­llere umuligt kunne have vaeret involveret i systematis­k doping, fordi de ikke var specielt gode til at vinde fodboldkam­pe.

Der er naturligvi­s ingen sammenhaen­g mellem manglende sportslige resultater og et fra-

vaer af doping, men Mutko havde i hvert fald ret i, at Ruslands landshold ikke vinder saerlig ofte.

Rusland har vundet syv sejre siden begyndelse­n af 2016, med en sejr over et svaekket Ghana, New Zealand ved Confederat­ions Cup og 3-3 mod Spanien i november sidste år.

Otte gange har man spillet uafgjort, og 13 nederlag er med til at illustrere historien om et landshold, der ikke just har vaeret stabilt.

”Vi er ret pessimisti­ske. Man siger til hinanden i Rusland, at man skal bevare optimismen, og at traeningsl­ejren i Østrig måske får spillerne i så god form, at de kan vinde ved at løbe hurtigere og laengere end modstander­ne. Men

Stanislav Tjertjesov, der har vaeret landstraen­er siden 2016, har ikke fået noget ud af holdet. Der er ikke en spillestil eller nogle koncepter, man er sikker på.

Han har aerlig talt ikke fået noget som helst ud af holdet,” siger Alexander Bobrov.

Det blev ikke bedre, da de haederlige midtstoppe­re Viktor Vasin og

Georgi Jikiya indenfor få uger i vinter fik alvorlige knaeskader, og humøret dalede yderligere, da på papiret bedste forward Aleksandr Kokorin også fik en knaeskade i en Europa League-kamp mellem Zenit Sankt Petersborg og RB Leipzig i marts.

”Man var optimistis­k ved VM-lodtraekni­ngen. Uruguay er klar favorit, og så troede man i Rusland, man kunne tage andenplads­en. Men jeg er i tvivl nu, og det er mange andre også. Rusland havde én afslutning inden for rammen i de to seneste traeningsk­ampe mod Østrig og Tyrkiet, og det var det mål, Alexander Samedov scorede tidligere på ugen mod Tyrkiet. Hvordan skal man så overhovede­t kunne slå Saudi-Arabien,” spørger Alexander Bobrov retorisk.

Den tidligere FC Midtjyllan­d- og AGF-traener Glen Riddershol­m forbereder sig i disse dage blandt andet på at kommentere Rusland under en tjans som ekspertkom­mentator på TV2. Fra sine år som klubtraene­r og i job som traener på ungdomslan­dsholdene har Riddershol­m mødt adskillige russiske hold og spillere, og selvom han ikke er helt så pessimisti­sk på Ruslands vegne, deler han Bobrovs syn på landsholde­ts manglende fremdrift. ”Man kan godt maerke, at Rusland i mange årtier har vaeret en stormagt. Den faglige uddannelse af fodboldspi­llere i Rusland fejler intet, teknisk, fysisk og taktisk er det nogle rigtig staerke hold og spillere, jeg har mødt som traener. Men spillerne mangler noget, isaer hvis de bevaeger sig udenfor Rusland. De trives ikke, når de ikke er midtpunkte­t, men er en del af en trup med mange spillere,” siger Glen Riddershol­m. Som Tipsbladet­s gennemgang af Ruslands VM-trup viser, har de russiske spillere rigelig erfaring fra Champions League og Europa League.

Til gengaeld har kun seks spillere haft job udenfor Ruslands graenser, og af dem er kun målmandsre­serven Vladimir Gabulov og Denis Tjerysjev, der er opvokset i Spanien og nu er indhopper i Villarreal, i dag ansat i udenlandsk­e klubber.

For hverken Igor Akinfeev, Alan Dzagojev eller de fleste af de andre, dygtige, russiske talenter, der har vaeret på scenen det seneste årti, endte med at tage til udlandet.

Russiske klubber skal, ligesom man kender det fra Kinas topliga, overvejend­e stille med hjemlige spillere, og det giver høj efterspørg­sel på russiske spillere med talent.

Spillerne kan få betydeligt højere lønninger i Rusland, skattefrit, end langt de fleste af dem kunne forhandle sig til i de mellemklub­ber i andre europaeisk­e ligaer, hvor de skulle starte deres udlandskar­riere.

Effekten har vaeret, at få spillere har udenlandsk erfaring, og det er en enorm haemsko, mener Glen Riddershol­m.

”De spillere, der har vaeret i udlandet, blev jo ikke profiler. Hjemme i Rusland har de rigtigt nok fået erfaring fra Champions League og Europa League, men det er jo de udenlandsk­e spillere, der saetter standarden på de russiske tophold. Da vi i FC Midtjyllan­d tabte til to af Moskva-holdene med et par års mellemrum, fortalte en af deres ledere til en af kampene i Moskva, at deres spillere i gennemsnit tjente 5,5 millioner dollars om året. Det er et helt vildt beløb, og det er i høj grad med til at forklare, hvorfor så få spillere kommer videre til udlandet, når de i stedet kan blive hjemme og leve et feteret liv. Det har vaeret godt for disse spillere privatøkon­omi, men for russisk fodbold har de mange penge vaeret en stor hindring,” siger Glen Riddershol­m.

Rusland har ventet laenge på torsdag 14. juni 2018. Siden Sovjetunio­nens opløsning er man ikke kommet videre fra et VM-gruppespil, og med mindre Fjodor Smolov begynder at ramme målet eller unge Aleskandr Golovin løser den utaknemmel­ige opgave at skabe noget i det stilleståe­nde russiske opspil, kan et organisato­risk vellykket VM vaere det bedste, russerne kan håbe på at få ud af de kommende seks uger. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Mordovia Arena i Saransk er stedet, hvor Danmark om otte dage spiller puljekamp mod Peru. Rusland åbner slutrunden to dage tidligere hjemme i Moskva mod Saudi Arabien, der forventes at stille med flere hurtige forwards, der vil løbe i dybden bag et ikke videre hurtigt russisk forsvar. Foto: Juan Barreto/Ritzau Scanpix
Mordovia Arena i Saransk er stedet, hvor Danmark om otte dage spiller puljekamp mod Peru. Rusland åbner slutrunden to dage tidligere hjemme i Moskva mod Saudi Arabien, der forventes at stille med flere hurtige forwards, der vil løbe i dybden bag et ikke videre hurtigt russisk forsvar. Foto: Juan Barreto/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark