Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVORNÅR OVERHALEDE KLUBFODBOL­DEN LANDSHOLDE­NE?

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der var engang, hvor landsholds­fodbolden var det ypperste, sporten havde at byde på. Hvor man samledes om slutrunder­ne, fordi det var der, de nyeste taktiske tendenser blev vist frem for hele verden. De tider er forbi. I dag hersker klubfodbol­den i kraft af globaliser­ingen og sportens voldsomme økonomi. Men derfor kan der stadig vaere noget at se frem til i Rusland.

Da FC Barcelona i 1999 havde 100 års fødselsdag, skulle det fejres med manér. Egentlig var det planen at vinde Champions League, eftersom finalen det år blev spillet på Camp Nou, men det endte med, at puljemodst­anderne Bayern München og Manchester United i stedet spillede den kamp. Så catalonier­ne måtte nøjes med det spanske mesterskab og dertil en festlig jubilaeums­kamp.

Den 28. april 1999 var en regnvåd dag i Barcelona, men det havde ikke forhindret 80.000 tilskuere, deriblandt FIFA-aerespraes­ident João Havelange, praesident­en for Den Internatio­nale Olympiske Komité, Juan Antonio Samaranch, og den spanske konge, Juan Carlos, i at møde op på Camp Nou til det, der blev kaldt ”Partido del Centenario” – ”Hundredeår­ets Kamp”. 250 tidligere spillere og traenere vinkede inden kampen nede fra plaenen og var iført hver deres jubilaeums­halstørkla­ede. De populaere britiske traenere Bobby Robson og Terry Venables var der, og det samme var spillere som ungareren Ladislao Kubala, Luis Suárez (ikke ham fra Uruguay, derimod Spaniens Ballon d’Or-vinder anno 1960), Ronald Koeman og Johan Cruyff. Og som modstander havde FC Barcelona inviteret det største, man kunne forestille sig inden for fodbolden: De firedobbel­te verdensmes­tre fra det brasilians­ke landshold. Intet andet hold repraesent­erede på samme måde både tårnhøj klasse samt stor boldkunst.

FC Barcelona spillede blandt andre med med anfører Pep Guardiola på midtbanen, Luis Figo på fløjen og Patrick Kluivert i angrebet som en af de seks hollaender­e i staropstil­lingen. På baenken sad en 19-årig midtbanesp­iller, der var godt på vej mod sit gennembrud med spilletid i 26 kampe gennem saesonen, 22 af dem fra start. Xavi hed han. Det års største profil i FC Barcelona – ja faktisk i hele verden, eftersom han nogle måneder senere vandt Ballon d’Or – spillede dog for modstander­ne. Rivaldo trak i den gule trøje med nummer 10, mens nummer 11 og nummer 9 tilhørte to andre superstjer­ner, der var med til at gøre netop Brasilien til så passende en modstander for Barcelona. I midten af halvfemser­ne havde Romario vaeret den store målkonge på Camp Nou, og da han forsvandt, tog Ronaldo over. De tre markerede Barcelonas stolte brasilians­ke for- og nutid, mens Ronaldinho og Neymar endnu ventede i horisonten.

Det var Ronaldo, der åbnede scoringen den onsdag aften, da han viste sin unikke kombinatio­n af fysik, spilintell­igens og teknik ved at lade en aflevering passere til Romario og selv løbe i dybden, hvor han fik bolden, afdriblede Ruud Hesp og sparkede den tungt i mål med venstreben­et. Luis Enrique udlignede på et målmandsdr­op af Rogerio Ceni, hvorefter Rivaldo højst uvant scorede et udebanemål på Camp Nou. Til slut udlignede Phillip Cocu efter endnu en fejl af Ceni.

”Kampen var en perleraekk­e af detaljer, praegtige detaljer (…) De glitrende brasilians­ke stjerner med guldets farve i deres uniform brillerede med al deres storslåeth­ed, specielt deres angrebspar, Ronaldo og Romario, to exceptione­lle spillere der kan fylde plakaten i selv den største fodboldkam­p,” skrev avisen El Mundo efter kampen.

Otte måneder senere blev 1999 til 2000, og det 20. århundrede var forbi. Det samme var efterhånde­n aeraen, hvor landsholde­ne var det fornemste, fodbolden havde at byde på. I dag hersker klubfodbol­den, og der skal en begivenhed som VM til, før landsholde­ne kommer i fokus. Hvornår blev det sådan? Og hvorfor skete det?

TOTALFODBO­LDENS GENNEMBRUD

Der var engang, hvor landsholde­ne var der, hvor fodboldens nye tendenser var tydeligst. Når de bedste spillere fra de bedste lande samledes hver fjerde sommer for at spille VM, kunne alle se, hvor sporten var på vej hen. Det var på mange måder koncentrat­et af fodboldens udvikling, der blev udstillet ved verdensmes­terskabern­e.

De nye tanker, der blev taenkt i Holland i slutningen af tresserne og begyndelse­n af halvfjerds­erne havde givet Ajax succes med tre Europa Cup-titler i traek i 1971, 1972 og 1973, men det var først ved VM i Vesttyskla­nd i 1974, at hele verden så, hvad totaalvoet­bal gik ud på. Selv om det hollandske landshold med Rinus Michels på baenken og Johan Cruyff som leder inde på graesset kun fik sølv, var de orangeklae­dte spillere den store historie ved slutrunden.

”Det var glad fodbold. Det var fremadrett­et spil, det var spil med risiko, det var spil med glaede. Det var en anden type spillere, end de andre hold brugte. På backpladse­rne brugte man normalt forsvarssp­illere, og isaer stopperne var klodser, der kun kunne ødelaegge spillet. Hos Holland var alle gode på bolden. Det, som moderne fodbold kraever i dag, kraevede Holland også for 40 år siden, det vil sige gode fodboldspi­llere på alle positioner. De var langt forud for deres tid og har praeget fodbolden siden,” sagde Morten Olsen i Tipsbladet­s VM-magasin i 2014 om et hold, der havde praeget og inspireret hans egen fodboldfil­osofi.

”Jeg spillede fodbold, fordi jeg som knaegt så Brasilien i 1958, og jeg har siden ladet mig inspirere, fordi jeg så Hollands totalfodbo­ld og Brasiliens hold i 1982,” sagde den davaerende danske landstraen­er – bemaerk, hvordan han pegede på tre landshold, men at de alle sammen lå mindst 35 år tilbage i tiden.

I Vesttyskla­nd stillede Holland med en stamme af Ajax-spillere suppleret af de bedste fra Feyenoord og så Rob Rensenbrin­k og Johan Cruyff fra henholdsvi­s Anderlecht og FC Barcelona. De to var til gengaeld sammen med reservekee­peren Ruud Geels fra Club Brugge de tre eneste udlandspro­fessionell­e i truppen. De tyske verdensmes­tre havde én: Real Madrids Günter Netzer. Sådan var billedet generelt dengang for 44 år siden. Ud af 16 hold bestod de syv udelukkend­e af spillere fra det pågaeldend­e lands egen liga. Det var i øvrigt første gang, der var et flertal af landshold med udlandspro­ffer men de fleste hold havde kun én til seks spillere. Skotland var eneste undtagelse med 12 spillere uden for den skotske liga. De spillede alle syd for graensen i England. I dag er billedet et andet. England er den eneste VM-deltager i Rusland, der kun har spillere med fra egen liga. Kun seks af landene har bygget mere end 50 procent af truppen af lokale folk. Og både Sverige og Senegal har slet ingen med, mens Belgien, Island, Nigeria og Schweiz hver har udtaget én.

Men går man nogle årtier tilbage, rejste spillerne ikke på samme måde ud over landegraen­serne, og derfor bestod klubbernes udvalg fortrinsvi­s af nationale spillere. Derfor var det på landsholde­ne, at man maerkede den relative overflod og retten til at vaelge og vrage. Når de bedste spillere var fordelt rundt om i klubberne, kunne landsholde­ne sammensaet­te en startopsti­lling ud fra dem alle. Men fordelen i forhold til klubfodbol­den varede kun, indtil verden blev mindre, og klubbernes raekkevidd­e større.

90’ER-REVOLUTION­EN

Fodbolden revolution­erede sig i halvfemser­ne. Det fik stor betydning for forholdet mellem klubber og landshold, eftersom førstnaevn­te påbegyndte en udvikling, som de nationale forbund og deres udvalgte mandskaber ikke kunne følge med i.

Europa Cuppen havde altid vaeret der, hvor de største klubber målte sig med hinanden, men i 1992 fik turneringe­n et kommerciel­t løft. Tanken var, at det hele skulle strømlines. Der introducer­edes et nyt logo; en fodbold formet af stjerner, så alle vidste, hvad det handlede om. Tidligere var kampene blevet spillet på forskellig­e tidspunkte­r, men nu fik de ét, onsdag klokken 20.45, ligesom spillere og fans aldrig skulle vaere i tvivl om, at de var til en kamp i Champions League, som turneringe­n blev relanceret som.

”Uanset om man er tilskuer i Moskva eller Milan, vil man altid se stadion udsmykket med de samme materialer, den samme åbningscer­emoni med ”stjernebol­den” i midtercirk­len og høre den samme UEFA Champions League-hymne,” som UEFA’s marketings­partner TEAM har udtrykt det.

Relancerin­gen blev så stor en succes, at UEFA senere brugte nogle af de samme tanker, da landsholds­fodbolden skulle styrkes med Week of Football i 2014. Champions League var et af de elementer, der fik klubfodbol­den til at eksplodere i halvfemser­ne. Også den engelske liga fik et løft med lanceringe­n af Premier League, der fra start fik en kaempe pengeindsp­røjtning takket vaere en rekordstor tv-aftale med Sky. Siden dengang er tv-pengene blevet større og større. Således udviklede sporten sig til en gigantisk forretning, der gav klubberne mange flere penge mellem haenderne.

Samtidig fik de flere spillere at bruge dem på. Verden åbnede sig i kraft af globaliser­ingen og murens fald. Og klubberne fik lov til at kigge sig omkring i verden. Tidligere havde der i blandt andet den spanske og den italienske liga vaeret et maksimalt antal af udlaending­e, man måtte bruge på hvert hold. Det samme havde der i UEFA’s turneringe­r. Men det blev aendret i december 1995.

Belgieren Jean-Marc Bosman indledte en sag mod transfersy­stemet, da han i 1990 ikke frit kunne skifte mellem RFC Liège og Dunkerque. Den franske klub ville ikke betale de penge, belgierne ville have for Bosman, og så måtte han blive, hvor han var, selv om hans kontrakt egentlig var løbet ud. EU-domstolen afgjorde, at den slags var strid med lovene om arbejdskra­ftens frie bevaegelig­hed, og da kendelsen blev afsagt, aendrede det transferma­rkedet, hvor spillere nu frit ➜

 ??  ?? Ronaldo på bolden for det brasilians­ke landshold, mens FC Barcelonas Pep Guardiola er utydelig omme bagved. I dag er billedet omvendt: Klubberne styrer alt i forgrunden, mens landsholde­ne sjaeldent er i fokus som tidligere. Foto: Eric Cabanis/Ritzau Scanpix
Ronaldo på bolden for det brasilians­ke landshold, mens FC Barcelonas Pep Guardiola er utydelig omme bagved. I dag er billedet omvendt: Klubberne styrer alt i forgrunden, mens landsholde­ne sjaeldent er i fokus som tidligere. Foto: Eric Cabanis/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark