Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET LAENGE VENTET COMEBACK

- TEKST: THOMAS PYNDT

Neymar har vaeret bekymret, og han har vaeret bange for at trykke igennem på den braekkede fod, men søndag blev den lange genoptraen­ing forløst, da han scorede et brag af et mål i testkampen mod Kroatien og løftede håbet og optimismen på og omkring det brasilians­ke landshold.

Det var den 25. februar, og det var en duel om bolden midt på banen sidst i kampen mellem PSG og Marseille, der for laengst var afgjort med 3-0 på lystavlen til hjemmehold­et. Marseilles indskifted­e Bouna Sarr fik prikket til bolden lige foran Neymar og rørte samtidig brasiliane­rens ben i luften, så angriberen ikke var i ordentlig balance, da foden ramte graesset. Det var helt tilfaeldig­t, men konsekvens­en var voldsom, for Neymar vred rundt og røg i graesset med store smerter og bekymringe­ns tårer løbende ned ad kinderne.

For der var noget, der ikke var rigtigt i foden, hvilket hurtigt blev bekraeftet af røntgenbil­lederne. Den yderste fodrodskno­gle var braekket, og dermed blev den latinske betegnelse ”metatarsal” igen alt for aktuel op til en slutrunde. Tidligere gav den problemer for engelske profiler som David Beckham op til VM i 2002 og Wayne Rooney før VM i 2006, mens den tyske stjernekee­per Manuel Neuer har vaeret ude det meste af et år på grund af en braekket fodrodskno­gle.

Samtidig er den yderste af de fem knogler klart den mest problemati­ske at braekke, så det var en skidt skade for Neymar, og dermed var det selvfølgel­ig også en skidt skade for Brasilien, selv om regnestykk­et med tre måneders pause gav 25. maj og dermed tre uger at arbejde med i forhold til starten af VM-slutrunden i Rusland. For ved VM-slutrunden på hjemmebane for fire år siden var det Neymar, der holdt sammen på holdets nerver, og da han måtte udgå af kvartfinal­en mod Colombia med brud i ryggen, faldt vaerterne fra hinanden med et 1-7 nederlag i semifinale­n mod Tyskland til følge.

Så selv om Neymar nok ikke er lige så vigtig for Brasilien, som Lionel Messi er det for Argentina, så er han stadig en nøglespill­er, og derfor har nationen også ventet utålmodigt, mens stjernen har holdt fodboldfol­ket orienteret om genoptraen­ingen via interviews.

”Jeg forventer at tage til VM i bedre form end før. Selvfølgel­ig er der tvivl, og det maerker jeg også nogle gange, men det er normalt for en fyr, der for første gang i karrieren er blevet opereret. Og det er svaert for mig ikke at kunne spille og traene.”

”Jeg må arbejde endnu hårdere, men jeg skal nok have tid nok til at nå VM. Det var frygteligt at blive skadet, men til gengaeld har jeg kunnet slappe lidt af. Vi må se på de positive sider,” sagde Neymar i midten af april, mens han i forrige uge noterede, at:

”Jeg er ikke 100 procent endnu, men det kommer med tiden. Og det er helt normalt, at jeg har en frygt for at gennemføre mine bevaegelse­r. Så lad os tage det roligt, der er stadig mange dage til VM, og jeg skal nok nå de 100 procent inden da,” lød det fra angriberen.

NEYMAR HAR LYSET

Og søndag på Anfield kunne de brasilians­ke tilhaenger­e så endelig ånde lettet op, for rygterne talte sandt. Neymar var klar til testkamp mod Kroatien og blev som lovet skiftet ind efter pausen. Hans første aktion var dog netop en frygtsom en af slagsen, hvor han undlod at gå ind i en tackling med foden, der var braekket, men efterhånde­n fandt han ind i kampens rytme og godt halvvejs gennem 2. halvleg viste han også, hvor god han selvfølgel­ig stadig er.

Egentlig havde Kroatien både vaeret bedst og farligst, men så stak Willian bolden langt op gennem kaederne til Coutinho, der taemmede og stødte den videre til Neymar i bagrummet. Han nåede den før backen, kropsfinte­de og driblede modsat, før han hamrede bolden op under overligger­en fra kort afstand med et dommedags-drøn fra den fod, der havde vaeret braekket.

Siden lukkede Firmino kampen med en scoring i overtiden til stor fornøjelse blandt tilskuerne på hans normale hjemmebane, men det var selvfølgel­ig Neymar, der var i centrum.

”Hans comeback gik bedre, end jeg forventede. Jeg forventede meget mindre, fordi det er en proces. Han skal stadig tage nogle skridt, og det vil gå op og ned, men efter tre, fire, fem kampe vil han vaere tilbage på sit niveau. Han er noget saerligt, men han skal heller ikke baere hele ansvaret for at afgøre kampene. Det ville ikke vaere menneskeli­gt. Han er en nøglespill­er, men han er ikke hele holdet,” sagde landstraen­er Tite med et blik på en VM-slutrunde, der efter planen skal vare noget laengere end de tre gruppekamp­e mod Schweiz, Costa Rica og Serbien, mens klubkammer­at Thiago Silva var meget glad for at gense Neymar på banen.

”Ethvert hold ville vaere lettet over at få sådan en spiller tilbage. Vi er et staerkt hold, men Neymar har lyset. Når kampene bliver hårdere, traeder han frem og tager udfordring­en op,” lød det fra forsvarere­n.

Og Neymar var bare glad.

”Jeg er så glad for at spille fodbold igen. Jeg har ventet laenge og arbejdet hårdt for at nå hertil. Det har gjort ondt, for det har vaeret tre hårde måneder, og da jeg så bolden gå i nettet, taenkte jeg kun på dem, der har hjulpet mig tilbage – doktor Lasmar [den brasilians­ke landsholds­laege], min familie og mine venner.”

I Brasilien fik man i hvert fald for alvor VM-håbet tilbage med angriberen­s comeback, for han manglede på hjemmebane på fire år siden og viste med det samme, hvor vigtig han er for landsholde­ts drømme om succes i Rusland. Og med målet mod Kroatien rykkede Neymar også endnu taettere på top tre over historiske brasilians­ke målscorere.

Den i den forstand kun 26-årige angriber har nemlig nu scoret 54 mål i 84 landskampe og er dermed lige i haelene på Romario med 55 i 70. Lidt laengere oppe ligger Ronaldo med 63 mål i 98 landskampe, mens den mest scorende stadig er Pelé med 77 mål i 92 landskampe.

Og hvad har de tre legender fra fortiden så til faelles?

De har alle vundet VM med Brasilien.

Ronaldo gjorde det senest i 2002, da han scorede begge mål i finalen mod Tyskland, mens Romario måtte nøjes med en scoring i straffespa­rkskonkurr­encen mod Italien, men før finalen lavede fem mål ved VM i 1994. Men det begyndte med Pelé, der som 17-årig lavede to mål i finalen mod Sverige i 1958 og 12 år senere lavede et enkelt, da Brasilien slog Italien med 4-1 i 1970-finalen.

Så nu er spørgsmåle­t, hvordan Neymar skriver sig ind i historien i løbet af de kommende VM-uger.

 ??  ?? Efter tre måneders skadespaus­e gjorde Neymar comeback for Brasilien mod Kroatien – og det endda med en smuk scoring. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
Efter tre måneders skadespaus­e gjorde Neymar comeback for Brasilien mod Kroatien – og det endda med en smuk scoring. Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark