Ekstra Bladet - Tipsbladet

SALAH MISBRUGT I BESKIDT SPIL AF KRIGSFORBR­YDER HVOR VAR FIFA OG DBU?

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Vladimir Putins naere politiske allierede Ramzan Kadyrov hører til ved krigsforbr­yder-domstolen i Haag og derefter i faengsel i mange år for at have myrdet, tortureret og forfulgt minoritete­r og sin egen befolkning i Tjetjenien. Men desvaerre er Ramzan Kadyrov på fri fod og enevaeldig hersker i den russiske republik Tjetjenien, hvor han de seneste uger har givet den som vaert for Egyptens landshold med en mildest talt bizar opførsel. Først hentede Ramzan personligt den skadede Mohamed Salah på Egyptens hotel, så Salah kunne komme ned til traening og få taget billeder med Hr. Kadyrov, og senest udmaerkede statsoverh­ovedet med det egyptiske fodboldfor­bunds aktive støtte ved at holde en afskeds-banket for egypterne, hvor Salah havde svaert ved at finde en grimasse, der kunne passe, mens han ved Kadyrovs side blev praesenter­et for tjetjensk folkedans og et aeresstats­borgerskab i republikke­n.

Jeg ved naturligvi­s ikke, hvad Mohamed Salah praecis taenker, for jeg har ikke talt med ham.

Men efter der er laekket historier om Salahs overvejels­er om at stoppe på landsholde­t på grund af Kadyrovs stunts, der skete med Egyptens forbunds accept, samt Salahs menneske-venlige profil og venskab med den forfulgte, tidligere egyptiske landsholds­stjerne Mohamed Aboutrika in mente naegter jeg at tro, at Mohamed Salah har fået noget som helst valg af det egyptiske fodboldfor­bund med praesident­en Hany Abo Rida i spidsen.

Abo Rida var taet på Mubarak-familien under det davaerende diktatur, og selvom han måske ikke havde andre valg, hvis han ville have og fastholde sin post, har praesident­en og forbundet, ansporet af Egyptens nuvaerende, udemokrati­ske militaer-regering, vist en rystende sympati for Kadyrovs vaemmelige projekt ved at ligge en lejr i Grosnij, når man kunne have lagt den alle andre steder.

Det egyptiske forbund mistaenkes for med vilje at ville svaerte Salah, så han i fremtiden stiller op til de PR-arrangemen­ter og sponsoraft­aler, forbundet vil have. Ellers kan Salah se et eksempel på, hvor galt det kan gå, hvis man trods forbundet og regimet, i førnaevnte Mohamed Aboutrika.

Han var en forrygende fodboldspi­ller, den tidligere egyptiske landstraen­er Bob Bradley i et interview med Tipsbladet sidste år kaldte for sin bedste spiller og leder, og som regimet i Egypten efterfølge­nde har sendt i landflygti­ghed på tilsynelad­ende tynde terrorisme­anklager (Aboutrika, der støtter den forbudte bevaegelse og opposition­sparti Det Muslimske Broderskab, har ifølge myndighede­rne kanalisere­t penge til terrorvirk­somhed via sit rejseburea­u, anklager Aboutrika fra sit eksil i Qatar kalder opspind).

Jeg bebrejder selvfølgel­ig ikke FIFA eller DBU, hvad det egyptiske fodboldfor­bund og Ramzan Kadyrov har fundet på af narrestreg­er.

Men jeg undres faktisk over, at der, qua DBU’s taette samarbejde med organisati­oner som Amnesty, ikke er blevet råbt op på fodboldspi­llets vegne, da FIFA helt uforståeli­gt tillod en VM-lejr i Tjetjenien.

Det undrer mig også, at der slet ikke er noget kritik fra fodboldfol­k af det politiske misbrug af Salah.

FIFA har en parodi af en politik om at forbyde politisk indblandin­g i fodbold, en politik der for eksempel blev anvendt i et forsøg på at true ledelsen af Spaniens fodboldfor­bund og Spaniens regering til at lade den skandalise­rede ekspraesid­ent Ángel Maria Villar slippe billigt for den korruption­ssag, han sidder i elektronis­k fodlaenke for.

Hvis den politik skulle vaere lidt mindre utrovaerdi­g, kunne et fint sted at begynde vaere at beskytte spilleren ved at give det egyptiske forbund en skideballe af en anden verden for rullende tv-kameraer.

Se også Sebastian Stanburys VM-klumme fra Moskva om indtrykken­e i forbindels­e med Danmarks kvalifikat­ion til ottendedel­sfinalen mod Kroatien og nyhedshist­orien om Gianni Infantinos tanker om fodboldens fremtid på side 4..

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.
Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark