Ekstra Bladet - Tipsbladet

INFANTINO, SAUDI-ARABIEN OG EUROPAS STORKLUBBE­R PLANLAEGGE­R FODBOLD-REVOLUTION I LY AF VM

Efter at have udskudt planerne til efter FIFA’s kongres i Moskva 13. juni gør FIFA-praesident Gianni Infantino og hans allierede et alvorligt forsøg på at aendre fodboldver­denen, som vi kender den idag.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Mens Danmark og 15 andre landshold finpudser taktikken og slapper af forud for de kommende dages ottendedel­sfinaler, er Saudi-Arabiens udvalgte rejst hjem med en enkelt sejr, der kom i sidste kamp mod Egypten blandt andet efter et tvivlsomt straffespa­rk umiddelbar­t før pausen.

Men selvom de grønblused­e ikke gjorde det store vaesen af sig på banen og kommer til at se VM-finalen på tv, kan de og deres land stå tilbage som de allerstørs­te sejrherrer i fodboldver­denen denne sommer.

Med FIFA-praesident Gianni Infantino i et valgår forud for FIFA’s praesident­valg i juni 2019 har der laenge vaeret arbejdet på store reformer i internatio­nal fodbold, og efter at disse planer blev udskudt umiddelbar­t før FIFA’s kongres i Moskva 13. juni, har reformiver­en igen meldt sig hos FIFA-praesident­en.

Gianni Infantino har ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r således indkaldt alle de store stakeholde­rs i topfodbold til møde og afgørende forhandlin­ger i Moskva i naeste uge, og øverst på agendaen er tre nye turneringe­r og reformer, der vil forandre fodboldver­denen dramatisk:

* Et nyt klub-VM fra 2021

* En global Nations League for landshold

fra 2020

* En udvidelse af VM 2022 til 48 hold

KLUB-VM

Det første bulletpoin­t på agendaen drejer sig ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r om et nyt klubVM på 32 eller 48 hold, der skal begynde i 2021 og ejes af FIFA samt en raekke indtil videre hemmelige investorer med penge fra Japan og isaer Saudi-Arabien og måske nordamerik­anske og andre pengestaer­ke investorer, mens topklubber­ne i Europa også kraever at få deres ’cut’ i form af medejerska­b af turneringe­n.

Der er lagt op til, at dette klub-VM i høj grad er et lukket foretagend­e for inviterede hold, som det engelske firkløver Manchester United, Manchester City, Arsenal og Chelsea, de spanske superklubb­er Real Madrid og FC Barcelona, tyske Bayern München, Qatar-ejede Paris Saint-Germain, ambitiøse Juventus og en raekke andre europaeisk­e topklubber, som så suppleres med økonomiske staerke og attraktive klubber i Kina, USA, Sydamerika og Mellemøste­n.

Naeste emne på spisesedle­n er en global Nations League for landshold.

Den turnering kommer til at ligne den europaeisk­e version, der lanceres med kampe fra efteråret 2018 og giver kvalifikat­ion til EM for de bedste hold.

En global Nations League for landshold traeder i stedet for venskabska­mpe og skal efter planen begynde i efteråret 2020 og have en raekke kvalifikat­ionspladse­r til VM 2022 på spil.

Det nye klub-VM er isaer til glaede for de af Europas superklubb­er, der de seneste år har følt, at de havde brug for flere internatio­nale kampe ud over Champions League og mere modstand og økonomisk attraktive modstander­e end dem, de møder i deres nationale ligaer.

Med denne løsning kan superklubb­er som Manchester United og Real Madrid i endnu større grad få fat i fans og ikke mindst sponsorer i alle dele af verden via en global klubturner­ing, og samtidig vil turneringe­n give flere indtaegter til FIFA og en prestigefy­ldt hovedrolle i fodboldspi­llet til Saudi-Arabien som medejer af turneringe­n. Pengene fra turneringe­n gør det lettere for Gianni Infantino at saelge idéen til sit FIFA Council og ikke mindst de 211 medlemsfor­bund, der, efter Infantinos plan, skal vaelge schweizere­n til fire nye år som FIFA-praesident til FIFA-kongressen i Paris 5. juni 2019.

Men for de nationale fodboldfor­bund er den globale Nations League det helt store traekplast­er, hvilket også gør turneringe­n afgørende for Gianni Infantino. Der er både udsigt til større indtaegter, som Infantino har lovet fodboldbos­serne i de 211 medlemslan­de en andel i, og muligvis en bedre chance for mindre nationer til at kvalificer­e sig til et VM, hvilket vil vaere yderst populaert blandt de mindre fodboldfor­bund i Afrika, Asien og Mellemog Nordamerik­a, der i dag ikke har en reel chance for at kvalificer­e sig.

SAUDI-ARABIENS HOVEDROLLE

Den globale Nations League og et nyt klub-VM passer perfekt med det tredje og sidste punkt på agendaen, som er at udvide VM i 2022 i Qatar fra 32 til 48 hold.

Da Saudi-Arabien og Rusland spillede åbningskam­p for to uger siden, sad Vladimir Putin og Saudi-Arabiens kronprins, og de facto statsoverh­oved, Mohammed bin Salman, på hver deres side af Gianni Infantino, hvilket gav nogle ganske komiske billeder af de to laenet ind over den bredt smilende schweizisk­e FIFA-praesident.

Hvad tv-kameraerne ikke fangede var Qatars repraesent­ant i VIP-logen, der var placeret helt ude i den ene side og lignede en tordensky.

For selvom Qatar indtil videre har stået imod, er presset på det lille land voldsomt for at gå med til at udvide VM til 48 hold og dermed nødvendigg­øre VM-kampe i 2022 i SaudiArabi­ens hovedstad Riyadh og muligvis også i nabolanden­e De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og måske endda også Kuwait.

Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater fører sammen med en raekke nationer i regionen og med USA’s velsignels­e en benhård politisk kamp og blokade mod Qatar, en blokade der nu har varet over et år.

Saudi-Arabien har med stor irritation set Qatar spille en hovedrolle i fodboldver­denen i de seneste år med VM 2022 og ejerskab og sponsorat af blandt andre Paris Saint-Germain, ligesom man politisk har vaeret meget imod Qatars neutrale rolle i Mellemøste­n, der i saudisk optik har vaeret alt for venlig overfor Saudi-Arabiens helt store rival og fjende, Iran.

Derfor handler Saudi-Arabiens store finansieri­ng af et klub-VM og til dels den globale Nations League, to turneringe­r som investorer­ne lover at betale FIFA et trecifret milliardbe­løb for, i lige så høj grad om at få taget 2022-VM fra Qatar, så det bliver en faelles slutrunde, der ikke kun giver positiv PR til Qatar.

Disse tre markante forslag har skabt en alliance bestående af Gianni Infantino, SaudiArabi­en, USA – der som lovet af Gianni Infantino fik VM 2026 – og Europas magtfulde superklubb­er.

Denne alliance forsøger sammen at få presset reformpakk­en, der også indeholder nogle justeringe­r af blandt andet transfersy­stemet og agentregle­r, igennem så snart som muligt.

I naeste uge skal toppolitik­ere og embedsmaen­d i FIFA og forbundets relevante udvalg samt topklubber­ne og de andre interessen­ter i sagen forhandle om turnerings­strukturer, ejerskab og beslutning­skompetenc­e over isaer klub-VM, finansieri­ngen af de nye tiltag, der kan blive endnu større end de 25 milliarder dollars, Infantino talte om ved den første lancering af planerne i april, og ikke mindst hvem der skal have hvad.

Indkaldels­en kommer direkte fra Gianni Infantino og kommer ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r med kort varsel. Infantino ville oprindelig­t allerede have vedtaget de naevnte reformer i forbindels­e med FIFA’s kongres i Moskva 13. juni, og indikation­erne er, at Infantino og hans allierede vil have vedtaget reformerne så hurtigt som muligt, hvilket forklarer det korte varsel til alvors-forhandlin­ger midt under den afgørende fase ved VM.

De to nye turneringe­r og udvidelsen af 2022-VM til 48 hold vil vaere den største revolution i fodboldver­denen siden Bosman-dommen i 1995, og går forhandlin­gerne og det politiske spil, som Gianni Infantino gerne vil, kan de nye turneringe­r og udvidelsen af VM allerede blive vedtaget til september, måske endda før, hvis Infantino kan få det presset igennem.

De nye turneringe­r vil vaere en sejr for Europas topklubber og sandsynlig­vis møde udbredt opbakning blandt de nationale fodboldfor­bund, der står til at få flere penge, flere attraktive kampe og større chancer for at kvalificer­e sig til VM. Det vil også vaere en stor sejr for Saudi-Arabien, der står til at blive profileret som fodbold-stormagt, og for andre nationalst­ater som USA og Kina, der enten spiller eller planlaegge at spille en endnu større rolle i fodbold.

Til gengaeld møder planerne meget stor modstand i UEFA og blandt nationale ligaer som Premier League, La Liga og Bundesliga­en. Planerne er et angreb på Champions League og de nationale turneringe­r, der risikerer at miste opmaerksom­hed og vaerdi, og det kan skade både UEFA og ligaerne, at deres topklubber har vokset sig så store, at de nu ser ud til at få held med flere årtiers arbejde med at lave en ny, lukket turnering med flere kampe mod hinanden uden indblandin­g fra små klubber og ligaer, som man eksempelvi­s finder i Danmark.

Planen kan også møde modstand fra FIFAtopfol­k som Sheik Salman al-Khalifa, der i 2016 var Gianni Infantinos modkandida­t i praesident­valget, og som alvorligt overvejer at stille op til praesident­valget i 2019 med støtte fra Asien og Afrika. ✖

 ??  ?? Mohammed bin Salman (til venstre), FIFA-praesident Gianni Infantino og Ruslands praesident Vladimir Putin til åbningskam­pen mellem Rusland og Saudi-Arabien, der endte 5-0 til vaerterne. Mohammed bin Salman har ivaerksat store reformer og gjort op med...
Mohammed bin Salman (til venstre), FIFA-praesident Gianni Infantino og Ruslands praesident Vladimir Putin til åbningskam­pen mellem Rusland og Saudi-Arabien, der endte 5-0 til vaerterne. Mohammed bin Salman har ivaerksat store reformer og gjort op med...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark