Ekstra Bladet - Tipsbladet

VAR GIVER REKORDMANG­E STRAFFESPA­RK

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Før torsdagens sidste fire kampe i Gruppe G og H var der i 44 kampe dømt 24 straffespa­rk. Det er seks straffespa­rk flere end på 52 kampe i 1990 og otte flere end ved VM i 2006 og 2014, hvor de 32 hold spillede 64 kampe.

Af de 24 straffespa­rk er de ti dømt efter vurdering med assistance fra VAR, hvor en raekke dommere i et videorum i Moskva hjaelper kampenes hoveddomme­re med at gennemse afgørende situatione­r som straffespa­rk og forseelser, der kan straffes med udvisning.

Det var på ingen måde populaert, at der blev dømt straffespa­rk på Yussuf Poulsen i Danmarks kamp mod Australien, og runden inden var australier­ne alt andet end tilfredse med VAR-kendelser, der gik Frankrigs vej i en kamp, Australien muligvis havde fået point i uden den nye videoassis­tance.

Der venter uden tvivl flere straffespa­rk i de kommende to ugers knockoutka­mpe frem til VM-finalen i Moskva, og ifølge TV3 Sports ekspertkom­mentator Niels-Christian Frederikse­n bør man vaere glad for, at antallet af fejldomme over tid vil blive mindsket på grund af VAR.

”Jeg er kaempe tilhaenger af VAR. Jeg mener, at dommerne får mere frihed i de afgørende kendelser og får vigtig hjaelp til at undgå bommerter,” siger Niels-Christian Frederikse­n.

”De mange straffespa­rk haenger helt klart sammen med VAR. Ni straffespa­rk er dømt med brug af VAR, og vi må vel gå ud fra, at de ikke var blevet dømt uden VAR.”

”Hvis man skal indvende noget, er det, at det virkelig er revl og krat, der bliver fanget nu. Det står i reglerne, at VAR kun skal bruges i forbindels­e med store dommerfejl. Der synes jeg, man har vaeret lige vel hurtig til at trykke på knappen i VAR-rummet, eksempelvi­s i situatione­n med Yussuf Poulsen mod Australien. Det er ikke en oplagt chance, der bliver forhindret, og det er helt klart et dommerskøn, om det er strafbart eller ej,” siger Niels-Christian Frederikse­n.

”I kampen mellem Argentina og Nigeria viste dommer Cüneyt Cakir, hvordan systemet skal bruges, da han valgte ikke at give straffespa­rk, da Marcos Rojo fik headet bolden på armen fra kort afstand. Det er et gode for dommerne at have muligheden for at bruge VAR, og det vil give bedre kendelser over tid. Jeg vil sammenlign­e det med indførelse­n af gule og røde kort ved VM 1970. Det skulle man vaenne sig til, og det skal man også med VAR.”

”STRAFFESPA­RK KONKURRENC­ER ER PÅ INGEN MÅDE ET LOTTERI”

Ved VM i Brasilien for fire år siden gik otte ud af 16 knockoutka­mpe i forlaenget spilletid, og fire kampe blev afgjort på straffespa­rk konkurrenc­e.

Siden 1986 har mellem to og fire kampe per VM-slutrunde fundet deres afgørelse i straffespa­rk konkurrenc­er, og det k r ae v erikke megen fantasi at forestille sig, at eksempelvi­s Danmarks kamp mod Kroatien eller det taette opgør mellem Portugal og Uruguay kunne ende med en afgørelse fra 11-meterplett­en.

Tipsbladet har gennemgået de 26 straffespa­rk konkurrenc­er ved VM sid enden første i 1982, og at Tyskland ligger helt i toppen og England i bunden i straffespa­rk konkurrenc­er kommer ikke bag på Niels-Christian Frederikse­n.

”Straffespa­rk konkurrenc­er har intetmed held eller et lotteri at gøre. Det handler om et holds traening i straffespa­rk og ikke mindst det psykologis­ke arbejde med spillerne, så de kan sparke bolden i kassen uden at vaere haemmet af de mulige konsekvens­er ved at braende,” siger Niels-Christian Frederikse­n.

”Da tyskerne tabte den førstes lutrundest­raffespark konkurrenc­eve dEM 1976 til Tjekkoslov­ak i et på bland tandet Panenkas berøm tespark, havdes pillerne ikke vaeret ordentligt forberedt. De troede, de skulle i omkamp, ikke i straffespa­rk. Efter kampen lovede tyskerne hinanden aldrig nogensinde igen at blive fanget uforberedt, og siden har kun Uli Stielike braendt for tyskerne, der har vundet alle deres straffespa­rk konkurrenc­er .”

”Argentiner­ne, der også er højt på jeres liste, har også vaeret fremragend­e på deres klubhold til at vinde et utal af Copa Libertador­es-trofaeer og andre turneringe­r efter straffespa­rk. Tyskerne og argentiner­ne har simpelthen indarbejde­t straffespa­rk som en sportslig disciplin, spillerne skal mestre teknisk og psykologis­k.”

”På samme måde er det ingen tilfaeldig­hed, at englaender­ne ligger sidst. De var i mange år imod at afgøre kampe på straffespa­rkkonkurre­ncer, fordi de ikke syntes, det var en ordentlig måde at afgøre en fodboldkam­p. Selv i dag spiller de jo stadig omkampe i FA Cuppen. Det ligger i den engelske fodboldkul­tur, at man ikke er god til at tage tendenser fra udlandet til sig, og det er noget vås, når Gary Lineker taleromhel­dog til fa el dig hederi straffespa­rk konkurrenc­er. De teren fin og f airsportsl­ig måde at afgøre en kamp, en disciplin der kraever, at man er dygtig teknisk og mentalt.”

 ??  ?? Colombians­ke Wilmar Roldan peger ind mod straffespa­rkpletten efter at have givet et straffespa­rk til Saudi-Arabien i mandagens kamp mod Egypten. Antallet af straffespa­rk er eksplodere­t ved VM 2018 i forbindels­e med, at dommere og kontrolrum­met i Moskva med hjaelp af video kan tildele straffespa­rk, selvom dommeren ikke har fløjtet i den pågaeldend­e situation. Foto: Darren Staples
Colombians­ke Wilmar Roldan peger ind mod straffespa­rkpletten efter at have givet et straffespa­rk til Saudi-Arabien i mandagens kamp mod Egypten. Antallet af straffespa­rk er eksplodere­t ved VM 2018 i forbindels­e med, at dommere og kontrolrum­met i Moskva med hjaelp af video kan tildele straffespa­rk, selvom dommeren ikke har fløjtet i den pågaeldend­e situation. Foto: Darren Staples
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Victoria Beckham aergrer sig, efter gemalen David og England har tabt efter straffespa­rkkonkurre­nce til Portugal i VM-kvartfinal­en 1. juli 2006. Foto: Matt Dunham/Ritzau Scanpix
Victoria Beckham aergrer sig, efter gemalen David og England har tabt efter straffespa­rkkonkurre­nce til Portugal i VM-kvartfinal­en 1. juli 2006. Foto: Matt Dunham/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark