Ekstra Bladet - Tipsbladet

MIDT PÅ NIKOLSKAYA STREET

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det var en ganske udmaerket frokost på Nikolskaya Street i det centrale Moskva. For enden af gaden lå Den Røde Plads med Kreml, Lenins mausoleum og det historiske museum; verdenshis­torie lige nede ad vejen. På hele straedet hang lange klaser af lyskaeder klar til at lyse byen og dens folk op, når nattemørke­t saenkede sig.

Det var også en saerlig russisk oplevelse at sidde på restaurant­en i gågaden. Fem farvestrål­ende, men slidte kufferter oven på hinanden var det bord, som tjenerne opbevarede menukorten­e i. I vindueskar­men var stablet cirka 40 støvede kassettebå­nd, hvilket passede godt til musikken, som bestod af blandt andet hektisk, russisk popmusik. Den røde tekande med den gode sorte te var flot, og salaten med kalv og friterede løg smagte glimrende, mens solen bagte ned, så der var ikke så meget at klage over. Det skulle da lige vaere tjenernes tempo. For godt nok dukkede maden hurtigt op, men opfordring­en til at komme med en regning blev ikke efterlevet, og der gik op mod en halv time, hvor der ingenting skete, andet end at tjenerne brugte tid på at ryge cigaretter frem for at passe deres arbejde. Faktisk gjorde det ikke noget. For det var en lejlighed til at iagttage livet rundt om én.

Når man selv er på vej fra det ene sted til det andet, er der så meget VM-atmosfaere rundt om en, at man ikke registrere­r det hele. Man kan ikke nå at opfatte hver af de spøjse navne bag på polyestert­røjerne og de utallige tåbelige, men sjove hatte. Det går lettere, når man selv sidder stille og ser showet passere forbi. Til det formål var restaurant­en helt perfekt. Derfra var overblik til at se, hvor omfattende sådan et VM og de folk, det fører med sig, egentlig er.

Der var selvfølgel­ig en masse klubtrøjer fra giganterne – Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, PSG med Ibrahimovi­c på ryggen. Der var også det, der må siges efterhånde­n at vaere kenderens valg, Dortmunds Champions League-trøje fra 2012-13-saesonen, den hvor Robert Lewandowsk­i scorede fire gange mod Real Madrid i semifinale­n, og Ruhr-klubben først i finalen måtte give fortabt over for Bayern München.

Der var fans fra lande, der ikke havde nogen foreståend­e kampe i Moskva; colombiane­re, argentiner­e og mexicanere. Der var fans fra lande, der slet ikke er med til VM; som den gruppe af sydafrikan­ere der kom vandrende med flag og vuvuzela eller gutten med det israelske flag. Der var de splittede familier, repraesent­eret af en japansk trio, hvor faderen bar sit lands dragt, mens moderen bar sønnike, og han var i Spaniens røde trøje.

Lidt oppe ad gaden stod en argentiner og lod sig fotografer­e med enhver, der havde lyst. Hans medbragte skilt proklamere­de, at han på fem år havde cyklet 80.000 kilometer på en 90 kilo tung cykel. Den var fyldt med fodboldhal­størklaede­r, og foran den stod en rød og hvid skumfinger fra mobilprodu­centen Huawei. ”Danmark” stod der på pegefinger­en.

For der var nemlig danskere på Nikolskaya Street. Masser af danskere. Efter en del snak om få medrejsend­e tilskuere til de første to kampe var det opmuntrend­e at se, hvor mange som havde taget turen til Moskva. Den russiske hovedstad havde ikke vaeret så rød, siden Sovjetunio­nen gik i opløsning. Der var Bendtner-trøjer, håndboldtr­øjer og mindst ét dannebrogs­jakkesaet. Ejeren af sidstnaevn­te havde smøget bukserne op til knaeene for at håndtere varmen, og han var så iøjnefalde­nde, at russisk tv interviewe­de ham og hans kammerat. Snart kom yderligere en dansker med vikingehje­lm til, og så stod hele forsamling­en og hoppede, selv interviewe­ren og en portugiser, der ikke kunne dy sig for deltage i festen.

På et tidspunkt kom en gruppe franske gutter gående op ad gaden. De havde smalle overskaeg og baretter, og de svingede med baguetter, mens de råbte ”Allez les Bleus! Allez les Bleus!” Danskerne kunne ikke acceptere denne pludselig dominans af lydbillede­t og svarede igen med ”Allez, vi er danskerne!” Og da de to grupper så mødtes, gav de hinanden highfives, og franskmaen­dene gik videre ned ad gaden med deres baguetter.

Den seance, set fra restaurant­en på Nikolskaya Street, mindede om, hvad VM kan og skal. Efter en måned med 64 fodboldkam­pe finder vi en verdensmes­ter for de kommende fire år. Vejen dertil bruger vi til at have det sjovt og møde hinanden.

 ?? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix ??
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark