Ekstra Bladet - Tipsbladet

I CENTRUM PÅ VENSTRE FLØJ

Lige nu er han ikke Brasiliens bedste eller mest afgørende spiller. Superstjer­nen Neymar har under VM kunnet se vennen Philippe Coutinho styre spillet for VM-favoritter­ne, mens landsholde­ts nummer 10 har kaempet med at finde formen. Men der var bedring at

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der er fordele og ulemper ved at sidde på anden raekke af hovedtribu­nen på Spartak Stadium i Moskva. Ulempen er, at man er så taet på graesset, at man lettere mister overblikke­t over begivenhed­erne i kampen. Fordelen er, at man ser en masse andet.

Ved sidelinjen står for eksempel stadionets unge dj, der har et kassettebå­nd tatoveret på overarmen og virkelig lever sig ind i musikken og stemningen før kampen mellem Brasilien og Serbien. Hun gynger i takt til Ricky Martin og Safri Duo, begge stadig store kunstnere i FIFA-land, og da AC/DC’s ”Thunderstr­uck” ryger på anlaegget ikke laenge før startfløjt­et, spiller hun lufttromme­r.

Med alle saederaekk­er og titusindvi­s af tilskuere over sig får man desuden en staerk fornemmels­e af atmosfaere­n på en juniaften i Ruslands hovedstad, hvor solens orange stråler falder på Spartak-hjemmebane­ns enorme buer og på små klynger af tilskuere på tribunerne allerøvers­te saeder. Og lydbølgen skyller ned over en, da supportern­e inden kampen forsøger at overgå hinanden i at juble mest muligt over de tidligere VM-mål, der vises på storskaerm­en. Saerligt for serberne er det en stor kamp. De har altid maerket et bånd, der straekker sig helt over Atlanterha­vet til Brasilien. Deres mest berømte stadion kaldes Marakana og er opkaldt efter den mytiske arena i Rio De Janeiro. ”Europas brasiliane­re” kaldte man engang sig selv i Storjugosl­avien. Man mente, at man var det land, der lå taettest på de brasilians­ke idealer om teknisk og underholde­nde fodbold. Serberne larmer altid på et fodboldsta­dion, men det skader ikke stemningen, at de føler, de spiller mod deres sydamerika­nske storebror.

Og endelig har man fra anden raekke et perfekt kig mod Brasiliens og en af VM’s største stjerner. Neymar spiller på Brasiliens venstrekan­t, så i hele første halvleg er sidelinjen lige ud for Tipsbladet­s udsendte udgangspun­ktet for hans arbejde. Selv hvis man sad på det øverste saede i det modsatte hjørne ville man nu have fået øje på ham. Med sine skiftende frisurer og mange boldtricks er han altid iøjnefalde­nde på en fodboldban­e, og hvis ikke man selv finder ham, skal tv-producerne nok gøre det, for Brasiliens nummer 10 er en af de spillere, der oftest zoomes ind på og kommer i fokus.

Men under VM har det ofte vaeret af de forkerte årsager. Neymar har ikke spillet ret godt, han er blevet kritiseret for at smide sig for ofte og for overdreven­t, og han har optrådt respektløs­t over for dommere og modstander­e. Og han er ikke laengere sit holds vigtigste mand.

GRATIS SHOTS OG KRITIK FRA DEN KORRUPTE PRAESIDENT

I forbindels­e med VM for fire år siden skrev forfattern­e Karl Ove Knausgård og Fredrik Ekelund korrespond­ancebogen ”Hjemme ude”. Knausgård sad i Sverige, Ekelund var i Brasilien, men begge så de fodbold, og de mailede deres oplevelser til hinanden. Efter åbningskam­pen skrev de blandt andet om det enorme og meget tydelige pres, som vaerterne var under, men Ekelund så et lyspunkt i dengang 22-årige Neymar, der scorede to gange i 3-1-sejren.

”Brasilien er i knae, men som så ofte før i den slags situatione­r er der et spillergen­i som presser sig frem og forandrer kampbilled­et. Neymar denne gang. Da der er mest brug for ham, rykker han frem med bolden, og med tre lette skridt og en velplacere­t venstre udligner han og får 190 millioner til at traekket vejret lettet samtidig med at han siger til os, og verden: Jeg er klar. Klar til at baere mit ansvar,” skrev Ekelund.

Neymar var sit holds bedste spiller og virkede til at blive bedre af forventnin­gerne, mens andre knaekkede nakken. Problemet var bare, at Neymar selv knaekkede en ryghvirvel mod Colombia, og uden ham faldt Brasilien sammen og tabte semifinale­n 7-1.

Den staerke, afgørende Neymar har vi ikke set i Rusland. Mod Schweiz endte han med at blive en hindring for det hurtige opspil, fordi han hele tiden ville have bolden, men brugte for mange berøringer, satte tempoet ned og ofte bare måtte nøjes med et frispark, fordi schweizern­e gik hårdt til ham. Det var efter den kamp, at Arsène Wenger på beIN Sports udtalte, at det er svaert at vaere anfører for en spiller som Neymar, fordi han har 170 millioner følgere på de sociale medier og derfor føler sig berettiget til at gøre, som han selv har lyst til. Til at vaere i spotlighte­t, når han selv føler for det.

Mod Costa Rica scorede han sit første turnerings­mål, da han i tillaegsti­den fik et indlaeg fra Douglas Costa, men det store pres var denne gang tydeligt, da han efter kampen graed midt på graesset. Var det ikke for scoringen, havde det vaeret endnu en problemati­sk kamp. Det var det sådan set alligevel. Han fik tilkendt et straffespa­rk, men dommer Björn Kuipers annullered­e det, da han med hjaelp fra VAR så, hvordan brasiliane­ren kastede sig efter den mindste berøring i stedet for at søge en afslutning. Han blev uvenner med Kuipers

og sagde, han ikke skulle røre ved ham, han blev uvenner med Thiago Silva, fordi forsvarere­n som en sportslig gestus gav en bold tilbage til costarican­erne, og han blev uvenner med en af modstander­ne, som han kaldte ”søn af en luder.”

I Rusland ser man stadig Neymars navn på langt de fleste brasilians­ke trøjer i bybilledet, men han er blevet lidt af en syndebuk i hjemlandet.

”Det er ikke normalt at graede i VM’s anden kamp. Et hold skal bevise mental styrke, ikke skrøbeligh­ed. AEgte eller ej, Neymars gråd er bekymrende,” skrev avisen O Globo efter Costa Rica-kampen.

Rio de Janeiro-pubben Sir Walter lavede tre dage før kampen et Facebook-opslag om, at man kunne se Brasilien-Serbien i deres lokaler, og man ville give gratis shots hver gang, Neymar faldt. Opslaget gik verden rundt, og Sir Walter fik hurtigt booket alle pladser til onsdagskam­pen

”Selv den tidligere praesident Luis Inácio Lula da Silva, der afsoner 12 år faengsel for korruption, sender vrede sms’er fra sin celle om angriberen­s film. Juca Kfouri, anerkendt brasilians­k fodboldkom­mentator, beskylder Neymar for at have Peter Pan-syndrom,” opsummerer Financial Times.

Med til historien om hans VM hører, at han først blev klar efter en skade lige før turnerings­start, og at han tydeligvis ikke er i topform. Men før kampen mod Serbien sagde landstraen­er Tite, at det går den rigtige vej.

”Han er en talentfuld spiller, men ved siden af sin normale standard – ellers spillede han ikke sådan her. Han er stadig i genopbygni­ngsfasen. Det er en proces. Hvis man ser på hans heat map fra de seneste to kampe, er det blevet meget bedre.”

”Måske vil han vaere på toppen i sin naeste kamp. Vi skal ikke placere hele ansvaret på hans skuldre.”

COUTINHO SOM PROFILEN

Mod Serbien er det allerede inden kampstart tydeligt, at Neymar er fuld af energi. Han går på banen som sidste brasiliane­r, mens

➜ fotografer­nes linser drejer sig efter hans gang, og under den serbiske nationalme­lodi kan han ikke stå stille. Han smiler, joker med Gabriel Jesus, drejer kroppen, ser rundt på tribunerne og virrer med hovedet.

Efter 61 sekunder laver han sin første tunnel. Efter 62 sekunder fejler hans første roulettedr­ibling. Efter 63 sekunder brokker han sig for første gang til dommeren. Klasse, fejl, brok. Ni minutter senere kombinerer han og Philippe Coutinho sig op ad banen via førstegang­safleverin­ger med haelen, men Neymars sidste dribling foran feltet bliver stoppet af en liggende serber. Neymar markerer, at han mener, der var hånd på. Klasse, fejl, brok.

Backen Ante Rukavina skaever mod højre mindst hvert femte sekund, når Brasilien har bolden. Er Neymar stadig, hvor han efterlod ham? I dag er venstrekan­tens hans mand. Når bolden kommer ud til Filipe Luís eller venstre stopper Miranda, løber han mod højre og mindsker rummet. For så er der en god chance for, at Neymar får bolden, og så skal han ikke have plads.

Lige så tit som Rukavina kigger mod Neymar, lige så tit gør Coutinho det. De jaevnaldre­nde brasiliane­re har vaeret gode venner, siden de spillede sammen på unglandsho­ldet som teenagere. Neymar var en af de første, der opfordrede Barcelona til at købe den davaerende Liverpool-spiller, som han gerne ville vaere på hold med igen. Ironien er, at han først kom til, da Neymar var vaek. Men de spiller sammen i gult, og ofte noterer Coutinho sig vennens placering, allerede inden han får bolden. Når man ikke ser ham kigge mod sin venstre side, er det ofte fordi, han allerede har bestemt sig for at aflevere derud og ikke vil afsløre sin beslutning.

Men selv om Coutinho konstant søger at saette Neymar i spil, har deres roller på landsholde­t aendret sig. Det er Barcelona-spilleren, der er den afgørende profil lige nu. Han scorede til 1-0 mod Schweiz og gjorde det samme mod Costa Rica. Da Brasilien med cirka 10 minutter igen af første halvleg kommer foran 1-0 mod Serbien, er Coutinho manden bag målet. Han har bolden midt på banen og orienterer sig som altid om Neymars position. Men venstrekan­ten står stille i en ufarlig position dybt i banen, og Rukavina er klar til at støde op på ham. I stedet holder Coutinho lidt på bolden, ser et dybdeløb fra Barcelona-holdkammer­aten Paulinho og finder ham med en dropbold. Midtbanesp­illeren scorer til 1-0.

Neymar er med i en del fine opspil i løbet af første halvleg, han har gode driblinger, tricks og pasninger, og han afslutter flere gange. Men hans mest omtalte aktion er, da han er ved at slippe fri venstresid­en og bliver tacklet hårdt og ureglement­eret af Adem Ljajic. Brasiliane­ren er dog så kontrovers­iel en spiller, at han sjaeldent får sympati, selv når han bliver tacklet hårdt. Ljajic får helt korrekt et gult, men Neymar ender med at blive skurken, fordi han ruller rundt om sig selv fem gange og ender flere meter laengere nede af sidelinjen. Det ender med, at Ljajic hjaelper den slagne kantspille­r på benene, og de holder hinanden om skuldrene.

11.500 kilometer vaek på Sir Walter skåler de i shots.

TOPPER TABELLERNE

Ifølge Opta har Neymar mistet bolden 84 gange under VM, 22 gange mere end nogen anden spiller ved deadline på dette blad.

Også statistiks­itet WhoScored.com har Neymar øverst på en lang raekke tabeller. I gruppespil­let har han haft 5,3 afslutning­er per kamp – det er flest af alle, 0,3 flere end selv Cristiano Ronaldo. Han har fjerdefles­t nøgleaflev­eringer, og kun Lionel Messi dribler mere. Med 5,7 frispark begået imod er Neymar også den spiller, der begås flest ulovlighed­er imod. Ingen får pillet bolden oftere fra sig, 6,3 gange per kamp, og han er såmaend også blandt de spillere, der oftest løber offside. Så Neymar ligger i toppen af naesten alle tabeller. Bare ikke den om at lave mål.

Mod Serbien noteres han til gengaeld for sin første assist. I anden halvleg bliver kampen mere flyvsk, eftersom Serbien går frem for at dominere spillet, og Brasilien spiller på omstilling­er. Det saetter flere gange Neymar i scene, men det er en standardsi­tuation, der skaber Brasiliens 2-0-mål. Han sparker et hjørnespar­k til forreste stolpe, og Thiago Silva header bolden i nettet. Efter kampen fortaeller målscorere­n, at det er en kombinatio­n, de laenge har øvet på traeningsb­anen. Det er sjette mål, den rutinerede forsvarer laver på landsholde­t. Fire af scoringern­e har vaeret efter hjørnespar­k fra Neymar.

Med en 2-0-sejr sender Brasilien serberne ud af VM og tager selv førsteplad­sen i puljen. Det indledende pointtab mod Schweiz er blevet efterfulgt af to sejre, og før ottendedel­sfinalen mod Mexico er holdet blevet bedre kamp for kamp. Det samme er Neymar, der i de sidste fem minutter har tre gode muligheder for at score, men ikke lykkes. Coutinho er blevet skiftet ud kort forinden, men publikum reagerede slet ikke på det, selv om han spillede endnu en god kamp og igen markerede sig som holdets vigtigste spiller. Neymar skaber en masse, som statistikk­en i begyndelse­n af dette afsnit også viser, men han skal blive langt mere effektiv, hvis han skal nå det kraftfulde niveau fra VM 2014. Han kan vaelge sine driblinger med større omhu. Han kan tage flere defensive løb. Han kan holde op med overdrive hver en berøring. Mod Serbien når han undervejs i kampen at have ondt i anklen, hånden, brystet og hovedet.

Neymar er glad, da kampen fløjtes af. Han hilser på Rukavina, der ligner en, som gerne vil bytte trøje med sin modstander. Brasiliane­ren peger mod omklaednin­gsrummene. To tvfotograf­er er på banen for at følge afrundinge­n. Den ene klaeber til Neymar og følger ham rundt, mens han siger tak for kampen til med- og modspiller­e. Da han hilser på dommeren, får han en kort stund lov til at vaere alene, men efterfølge­nde går han over til sidelinjen, hvor han vinker og klapper ud til publikum, og her bliver han igen samlet op af kameramand­en. Denne går med sit kamera i en ring rundt om en smilende Neymar, og han fanger, da den 26-årige stjerne finder sin far på tribunen og råber, at han elsker ham. Så går Brasiliens nummer 10 over graesset og mod spillertun­nellen. Fotografen følger ham fra den ene sidelinje til den anden. ✖

 ??  ?? Neymar var en af de mest iøjnefalde­nde spillere i en begivenhed­srig kamp mellem Brasilien og Serbien, også selv om Philippe Coutinho faktisk spillede bedre. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Ritzau Scanpix
Neymar var en af de mest iøjnefalde­nde spillere i en begivenhed­srig kamp mellem Brasilien og Serbien, også selv om Philippe Coutinho faktisk spillede bedre. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark