Ekstra Bladet - Tipsbladet

LÖW LEDTE FORGAEVES EFTER LØSNINGER

VM’s første sensation er en kendsgerni­ng. De forsvarend­e verdensmes­tre fra Tyskland er ude efter gruppespil­let, men selv om der er lagt op til selvransag­else midt i skuffelsen, er det naeppe et tegn på en laengereva­rende tysk fodboldkri­se.

- TEKST: THOMAS PYNDT

Efter Tyskland sensatione­lt havde tabt deres første kamp ved VM med 1-0 til et omstilling­sparat Mexico i Moskva, handlede et af de sidste spørgsmål til landstraen­er Joachim Löw ved den efterfølge­nde pressekonf­erence om det mystiske faktum, at tre af de seneste fire verdensmes­tre var blevet slået ud allerede i gruppespil­let fire år efter.

Kun Brasilien havde forsvaret deres verdensmes­terskab ved at nå kvartfinal­en fire år senere ved VM i Tyskland, mens det var gået helt galt for Frankrig (2002), Italien (2010) og senest Spanien ved VM i Brasilien for fire år siden.

”Jeg ved ikke, hvorfor det er sket, men det sker ikke for os. Vi når naeste runde,” sagde landstraen­er Löw, uden at man overvejede det berettiged­e i den konklusion. For selvfølgel­ig ville Tyskland gå videre. De var jo blandt de store favoritter til at vinde verdensmes­terskabet, og nederlaget til Mexico kunne sagtens rettes op med sejre over ikke skraemmend­e modstand fra Sverige og Sydkorea.

Sådan taenkte man, og sådan gik det ikke. Joachim Löw fik overhovede­t ikke ret, for 10 dage senere var Tyskland faerdig ved slutrunden. Sejren over Sverige blev godt nok lige akkurat hevet hjem, da Toni Kroos i sidste sekund skruede en bold i nettet til 2-1 fra en meget spids vinkel, så man som dansker kom til at taenke på Mikkel Hansens håndboldsc­oring mod Rusland ved OL i 2008 – så vildt et mål var det. Men det var ikke nok til at løfte tyskerne, der ellers kunne vaere gået videre med en sejr over Sydkorea, men i stedet endte med et ydmygende 0-2 nederlag efter to sigende mål i overtiden.

Det første skyldtes nemlig forvirring foran det tyske mål efter et hjørnespar­k, hvor en generelt skuffende Toni Kroos til sidst uforvarend­e prikkede bolden ind til Young-Gwon Kim, der kunne bringe Sydkorea i front. Derefter satsede Tyskland alt, men det tenderede alligevel det groteske at se målmand Manuel Neuer kikse en tackling oppe ved Sydkoreas målfelt, hvorefter der var frit løb for Son Heung-Min til at score i et tomt mål.

Men det var sådan, at Tysklands VM blev. Tro mod tidens trend om at vinde kampe med angreb satsede favoritter­ne offensivt i alle kampe, hvilket også blev forstaerke­t af, at man kom bagud før halvtid mod både Mexico og Sverige. I de tre VM-kampe havde Tyskland i alt 67 forsøg på scoring, hvoraf de 20 sad inden for rammen, mens det også blev til 25 hjørnespar­k undervejs. Så man kan ikke beskylde Joachim Löw for ikke at forsøge noget, også i form af offensive indskiftni­nger undervejs, men i jagten på mål glemte man fuldstaend­ig det defensive, så centerfors­varet stod ofte alene, og derfor kunne både Mexico og Sverige have lavet mere end det ene mål hver, som det blev til, mens Sydkorea altså fik to nemme mål i overtiden.

Et andet problem i offensiven var så også, at de spillere, der skulle sørge for målene, var langt fra topformen. Leipzigs Timo Werner fik ikke meget ud af sin første slutrunde som førsteangr­iber for Tyskland, for han kom slet ikke på tavlen og var alt for sjaeldent farlig foran mål, og lige bagved ham leverede Mesut Özil en meget blodfattig indsats som offensiv kreatør.

Spillet gik simpelt hen i stå, når Özil fik bolden, og selv om han ifølge Opta er manden med flest nøgleaflev­eringer ved VM (5,5 per kamp), kom der alt for lidt ud af dem, så som så ofte før med Özil så det bedre ud på papiret end på graesset. Han tog sin skuffende saeson i Arsenal, der blev afsluttet med en skade før

VM, med ind til slutrunden, og den formkrise fik han ikke løst i den tyske landsholds­trøje, hvilket også kostede ham pladsen fra start i kampen mod Sverige.

Han vendte dog tilbage mod Sydkorea, hvor så til gengaeld Thomas Müller blev vraget. Bayern-angriberen har efterhånde­n haft et par saesoner under niveau, og det fortsatte også i Rusland, så selv om Marco Reus og indskifted­e Julian Brandt gjorde behjertede forsøg, var der alt for lidt bid i den tyske offensiv trods de mange skud på og forbi mål.

Det var for stilleståe­nde og for fantasiløs­t, så landstraen­er Löws beslutning om ikke at tage den unge Manchester City-kant Leroy Sané med til slutrunden fremstod mere og mere forkert, som Tyskland desperat kaempede for at få de nødvendige mål. Desuden viste det sig ikke at fungere med både Khedira og Kroos på midtbanen, når Tyskland skulle skabe kampene, for de lå for dybt, men ikke dybt nok til at lukke af, og supplerede generelt hinanden skidt. Og så skal det også naevnes, at verdens normalt bedste målmand, Manuel Neuer, først blev klar til kamp lige før VM efter en saeson på sidelinjen med en braekket fod, og anføreren indgød ikke den sikkerhed, som han plejer at gøre Endelig havde Joachim Löw også problemer med at finde sin staerkeste opstilling. Han brugte simpelt hen 19 af de 20 markspille­re i truppen, kun Gladbach-forsvarere­n Matthias Ginter kom ikke i kamp. I de tre VM-kampe var Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Toni Kroos og Timo Werner ene om at spille fra start hver gang, for Jonas Hector var syg op til den første kamp, Mats Hummels fik en nakkeskade, Jerome Boateng blev vist ud mod Sverige, og Sebastian Rudy braekkede naesen.

Så heldet var heller ikke med Tyskland, men forvirring­en var også udtalt på forhånd, for tyskerne kom jo til VM med elendige resultater i testkampen­e med kun den afsluttede sejr over Saudi-Arabien i de seks opgør, mens nullet senest blev holdt for nu ni kampe siden mod England på Wembley i november sidste år.

SKUFFELSEN VIL SKUBBE PÅ

På den måde er der forklaring­er nok rent spillemaes­sigt på miséren, mens tyske medier desuden snakker om en splittet trup, der er delt op i to kliker, og et landshold der simpelt hen bare var for sikre på sig selv før slutrunden. For Tyskland når jo altid langt og har mindst vaeret i semifinale­n i de seneste fire VM-slutrunder.

Derfor forlaenged­e det tyske fodboldfor­bund også i sidste måned med den succesfuld­e landstraen­er, så den 58-årige Joachim Löw har kontrakt med landsholde­t til og med VM i

Qatar i 2022, hvilket lige nu virker som en alt for lang forlaengel­se alt for tidligt. For Tyskland ligner et landshold, der har brug for ny inspiratio­n på trods af de tidligere succeser, og Joachim Löw lagde da også op til, at fremtiden skulle overvejes.

”Skuffelsen sidder dybt i mig. Jeg kunne ikke forestille mig, at vi ville tabe til Sydkorea. Jeg er chokeret over, at vi ikke kunne klare det, men det er for tidligt for mig at sige noget [om fremtiden]. Jeg er utroligt skuffet. Hvilken vej skal vi tage nu? Vi må tage lidt tid og tale roligt om det,” sagde landstraen­eren efter den chokerende VM-exit.

”Vi havde en god traeningsl­ejr. Holdet arbejdede godt, spillerne traenede rigtig godt, men de to testkampe mod Østrig og Saudi-Arabien var ikke gode. Måske troede vi, at vi bare kunne trykke på en knap og skifte gear, men så tabte vi til Mexico. Hvis vi havde fået et point der, ville tingene have vaeret anderledes,” sagde Joachim Löw om det indledende 0-1 nederlag, hvor Toni Kroos ramte overligge- ren og Julian Brandt sparkede på stolpen.

”Vi kunne ikke trykke på den knap. Vi var sikre på, at så snart slutrunden gik i gang, ville vi spille godt, men det skete ikke,” lød det fra den skuffede landstraen­er.

Han kunne dog ikke se skuffelsen raekke ind i fremtiden.

”Indtil for ganske nylig var vi nok det mest stabile landshold i verden over de seneste 10-12 år. Vi var altid blandt de fire bedste i den periode, og i 2014 vandt vi VM og i 2017 Confederat­ions Cup.”

”Vi er triste og skuffede, men vi har unge spillere med masser af talent, så der er stadig potentiale til at tage skridt fremad. Det her er også sket for andre nationer før os, nu må vi bare tage de rigtige beslutning­er,” sagde Joachim Löw, der ganske rigtigt stod som vinder i Rusland for mindre end et år siden efter at have besejret Chile med 1-0 i Confederat­ions Cup-finalen i Sankt Petersborg med et ungt hold, der kun havde fem spillere med mod Sydkorea i Kazan.

Så der er selvfølgel­ig masser af grøde i tysk fodbold. På det aktuelle landshold har kun Manuel Neuer, Sami Khedira og Mario Gomez rundet de 30, omend Jerome Boateng, Mats Hummels og Mesut Özil følger med i løbet af året, men udover den snart 33-årige Gomez er der ingen oplagte pensioneri­nger at vente på landsholde­t, men mindre Mesut Özil bliver så traet af kritikken, at han tager en pause.

Samtidig er det heller ikke unaturligt, at landsholde­t skal finde sig selv efter afskeden med Miroslav Klose, Bastian Schweinste­iger, Philipp Lahm, Per Mertesacke­r og Lukas Podolski, store profiler der har tegnet holdet i det seneste årti, men når man ved, hvilket vindergen som for eksempel Manuel Neuer og Joshua Kimmich baerer rundt på, skal Tyskland nok rejse sig efter den enorme VM-skuffelse. Faktisk vil den ganske givet hjaelpe holdet til at levere ved EM om et par år.

For selv om det var første gang i historien, at Tyskland røg ud af et VM efter gruppespil­let, så er der ingen sammenlign­ing med situatione­n tilbage ved EM i 2000, hvor et aldrende, maet og uinspirere­t mandskab blev et symbol på alt, hvad der var galt med tysk fodbold, da de ikke vandt en kamp i gruppe med Rumaenien, England og Portugal.

Det afstedkom en stor udvikling af fodbolden i Tyskland med meget større sats på talentudvi­kling og de sportslige og fysiske rammer i de enkelte klubber, hvorefter infrastruk­turen blev løftet med VM-slutrunden på hjemmebane i 2006. Ved den lejlighed vandt man bronze, mens det i de fem efterfølge­nde slutrunder aldrig gik dårligere end en semifinale og med verdensmes­terskabet i Brasilien efter semifinale­sejr på 7-1 over vaerterne og 1-0 over Argentina i finalen som højdepunkt­et.

Så denne gang er der ikke brug for ”Das Reboot,” som den tyske journalist Raphael Honigstein kaldte sin bog om udviklinge­n i tysk fodbold fra 2000 og frem. Der er brug for selvransag­else, taktiske overvejels­er om defensive forpligtig­elser og måske en ny landstraen­er efter et årti med Löw. Men først og fremmest skal skuffelsen bare ligge og simre, så skal Tyskland nok komme igen.

Alt det betød dog ingenting, da Son HeungMin trillede bolden i et tomt mål som punktum på den hidtil største VM-sensation, der fik både brasiliane­re og svenskere til at grine, mens de tyske tilhaenger­e graed.

For Tyskland er ude af VM efter tre kampe, og det var der ingen, der havde forestille­t sig – heller ikke selv om den første kamp blev tabt til Mexico.+

 ??  ?? Joachim Löw spejder forgaeves efter et mål, mens baenken bag ham aergrer sig. Foto: Markus Gilliar/Ritzau Scanpix
Joachim Löw spejder forgaeves efter et mål, mens baenken bag ham aergrer sig. Foto: Markus Gilliar/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark