Ekstra Bladet - Tipsbladet

DRAMA SOM HÅB

VM’s mest hysteriske mandskab stod på kanten af afgrunden, men til sidst fik Argentina kaempet sig videre til en ottendedel­sfinale mod Frankrig. I logikkens verden bliver Argentinas videre faerd kort, så holdet må klynge et spinkelt håb til, at argentinsk

- TEKST: MORTEN GLINVAD DATA OG STATISTIK: TROELS BAGER THØGERSEN

En eftermidda­g i 2004 sad jeg på Estadio Nacional i Lima til finalen i Copa América mellem Argentina og Brasilien. Marcelo Bielsas spektakula­ere Argentina havde med afstand vaeret turneringe­ns bedste hold, og med få minutter tilbage af finalen bragte den indskifted­e César Delgado argentiner­ne foran 2-1.

”Det er hermed bevist; Gud er argentiner!” brølede en argentinsk radiokomme­ntator ved min side med voldsom passion til lytterne i hjemlandet.

Men i overtiden udlignede Adriano, Brasilien vandt den efterfølge­nde straffespa­rkskonkurr­ence, og på pressemøde­t efter finalen forsøgte en frustreret argentinsk journalist at provokere den vindende traener Carlos Alberto Parreira ved sarkastisk at lykønske ham med, at Brasilien nu var oppe på hele syv Copa América-titler i historien. Hvilket var halvt så mange som Argentinas 14.

Den indebraend­te frustratio­n og forurettel­se befandt sig et sted mellem det passionere­de og det patetiske. De følgende tre år sad jeg igen på stadioner i Frankfurt og Maracaibo, da Argentina tabte finaler i Confederat­ions Cup og endnu et Copa América til Brasilien, så den rasende byld voksede sig endnu større. Siden er fulgt tre tabte finaler yderligere i VM i 2014 og i Copa América i både 2015 og 2016, så den store fodboldnat­ion stadig ikke har vundet en seniortite­l siden 1993.

Det er på den baggrund, det aktuelle

argentinsk­e drama skal ses. Tålmodighe­den var i forvejen tyndslidt. Argentinsk fodbold befandt sig allerede i en dyb krise, da et meget skrøbeligt hold ankom til Rusland efter en rystende ringe kvalifikat­ionsturner­ing med tre forskellig­e landstraen­ere.

”Jeg vidste, at Gud ikke ville svigte os,” sagde Lionel Messi med et ordvalg, man sjaeldent hører fra ham, efter tirsdagens dramatiske 2-1-sejr over Nigeria, hvor han selv havde scoret Argentinas første mål.

Med sejren genopstod Argentina fra de døde, efter at nekrologer­ne var blevet skrevet efter ydmygelsen mod Kroatien sidste torsdag. I et døgn var krisestemn­ingen total, men så besejrede Nigeria Island, og pludselig var det ikke laengere så urealistis­k, at Argentina kunne spille sig videre til ottendedel­sfinalen.

EN UVENTET CHANCE

I en kommentar i den engelske avis The Guardian satte verdensmes­teren fra 1986 Jorge Valdano inden kampen mod Nigeria nådesløst fingeren på årsagerne til problemern­e. En raekke af pointerne påpegede han allerede i et interview her i Tipsbladet inden VM, og gruppespil­let har forstaerke­t hans analyse af, at Argentina er et hold uden nogen form for identitet.

”Landets vision og tilhaenger­nes fokus har aendret sig i de sidste 25-30 år. Før råbte tilskuerne ’olé, olé, olé’. Nu råber de ’huevo, huevo, huevo’,” sagde Valdano her i bladet.

’Huevo’ betyder aeg og er slang for nosser. Fra en fortid, hvor argentinsk fodbold var kendt som teknisk udsøgt, til nutidens anstrengte krav om macho-attitude.

I The Guardian udbygger Valdano, hvordan landet samtidig har mistet sin fodboldmae­ssige base:

”Gaden var altid vores skole, og det havde den store kvalitet, at det laerte os håndvaerke­t og gav fodbolden en kulturel vaegt og udviklede og dyrkede spillere, som var anderledes. Men gaden som den dannende scene er vaek, og ingen ved, hvordan man skal erstatte den med en talentudvi­klingsmode­l, som de har i Tyskland eller Spanien,” skriver Valdano og peger på en vis arrogance skabt af en stor fodboldhis­torie.

Den historie har Diego Maradona som nøglefigur, der som spiller forenede det udsøgte og elegante med det irrationel­le og kaotiske. I dag står han reelt kun for den sidste del, og hans tilstedeva­erelse i en sørgelig forfatning på stadionern­e i Rusland har kun vaeret med til at forstaerke dramaet omkring Argentinas kampe.

Valdano påpeger de store udfordring­er, der ligger forude for Argentina, der til dette VM stiller med en af de aeldste trupper i hele slutrunden. Landstraen­er Jorge Sampaoli viste som chilensk landstraen­er store evner i at udvikle en praecis spillestil. Men i Argentina har han ikke haft tiden til det og har under VM virket som en mand i vildrede. Han har altid vandret hvileløst rundt på sidelinjen og begrundet det med, at han har brug for at bevaege sig for at taenke klare tanker. Men i Rusland har han optrådt decideret panisk og har famlet sig frem fra kamp til kamp.

Inden ottendedel­sfinalen mod Frankrig lørdag eftermidda­g i Kasan bygger det spinkle håb derfor ikke på fodboldmae­ssige tendenser; det bygger udelukkend­e på muligheden for en mental frigørelse, efter at holdet først er blevet begravet og siden er genopstået. Allerede i marts var Argentina nede i et dybt hul efter et 6-1-nederlag i en testkamp i Spanien. Og Kroatien-kampen kørte holdet ind på den intensive afdeling.

”Det er bedst, at de store kriser kommer så tidligt som muligt,” sagde Valdano i interviewe­t her i bladet, og kriser har Argentina i hvert fald haft rigeligt af.

Men de er stadig i live, og kan dette hysteriske drama virkelig få en lykkelig fortsaette­lse, nu hvor spillere, Sampaoli og de passionere­de og frustrered­e argentinsk­e tilhaenger­e har fået en ny chance? Rent logisk burde svaret vaere nej, for fodboldmae­ssigt er hullerne enorme og bør ikke kunne udbedres nu og her. Så hvor dramaet og hysteriet er en udfordring for argentinsk fodbold generelt, så er det lige nu noget naer det eneste VM-håb, at nationen, Messi og de højere magter i faellesska­b kan skabe en rasende og irrationel boble af passion, lidenskab og trods, der kan baere holdet videre.

Isaer hvis Gud virkelig er argentiner.

 ??  ?? Enhed? Rygterne fyger om Jorge Sampaolis lederrolle og mangel på samme, sammenhold­et i truppen og Javier Mascherano­s plads efter et ikke videre overbevise­nde VM. Foto: Cezaro De Luca/ Ritzau Scanpix
Enhed? Rygterne fyger om Jorge Sampaolis lederrolle og mangel på samme, sammenhold­et i truppen og Javier Mascherano­s plads efter et ikke videre overbevise­nde VM. Foto: Cezaro De Luca/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark