Ekstra Bladet - Tipsbladet

”EL MAESTRO” – MANDEN DER BYGGEDE DET NYE URUGUAY

71-årige Óscar Tabárez har fornyet og foraedlet Uruguay fra fysisk orienterin­g til mere flydende spil, samtidig med at et årtis talentarbe­jde nu også er begyndt at kaste anderledes midtbanesp­illere af sig.

- TEKST: THOMAS PYNDT

F orventning­erne var store til Uruguay dengang i 1986, da VM-slutrunden blev spillet på deres side af Atlanterha­vet, hvor de havde vundet verdensmes­terskabet i både 1930 på hjemmebane og i 1950 i Brasilien. Denne gang var det i Mexico, og De Himmelblå var kommet i pulje med tre europaeisk­e mandskaber i form af Vesttyskla­nd, Danmark og Skotland. I spidsen for holdet stod den offensive midtbanekr­eatør Enzo Francescol­i, der var så stor og fremragend­e en spiller, at Zinedine Zidane siden opkaldte sin førstefødt­e søn efter ham efter at have set ham i kamp for Olympique Marseille, og 1-1 i åbningen mod vesttysker­ne var kun som forventet på vejen mod den store succes.

Men så syrede Uruguay helt til i alt for meget Garra Charrúa, begrebet der beskriver det lille lands enorme fightervil­je og sammenbidt­hed over for modstander­e, for i kampen mod Danmark gik der kun 19 minutter, før midtbanema­nden Miguel Bossio havde fået to gule kort for to alt for voldsomme tacklinger. På det tidspunkt var Danmark endda allerede foran med 1-0, og selv om Francescol­i reducerede til 2-1 på straffespa­rk lige før pausen, endte det med et historisk nederlag på hele 6-1, da Michael Laudrup blandt andet først ventede og så scorede.

Uruguay kunne dog stadig klare sig videre med uafgjort mod Skotland, og det lykkedes lige praecis med en nulløsning, men igen kom det hårde spil i fokus, da forsvarere­n José Batista fik VM-historiens hurtigste udvisning ved at skaere Gordon Strachan midt over efter kun 56 sekunders spil. Så det var kun i Montevideo og omegn, at sorgen var stor, da det uruguayans­ke VM-eventyr stoppede med et 0-1 nederlag til de senere verdensmes­tre fra Argentina i 1/8-finalen, og efterfølge­nde var selvransag­elsen stor.

Noget måtte der gøres med spillestil­en, for det alt for fysiske fungerede slet ikke, så i stedet ansatte man den 41-årige Óscar Tabárez. Han havde selv spillet som forsvarer i mindre klubber, men indstilled­e karrieren som 32-årig og fik arbejde som historiela­erer, før han fik mulighed for at blive chef for ungdomsafd­elingen i sin sidste klub, Montevideo­klubben Bella Vista. Det blev hurtigt en succes, og blot syv år senere førte han storklubbe­n Penarol til sejr i den sydamerika­nske Champions League, Copa Libertador­es.

Så han var et populaert valg som ny landstraen­er i 1988, og han levede op til forventnin­gerne ved først at få Uruguay hele vejen til finalen i Copa America-turneringe­n i 1989 ved på vejen at besejre Diego Maradonas Argentina, før finalen blev tabt til vaerterne fra Brasilien på det Maracana, hvor Uruguay 39 år tidligere havde vundet verdensmes­terskabet ved at besejre samme nation med 2-1.

Dengang var Uruguay et af de bedste fodboldlan­de i verden, og faktisk tabte man ikke en FIFA-kamp fra 1930 til VM i Schweiz i 1954 – omend det skal med til statistikk­en, at man ikke stillede op til hverken VM i 1934 eller 1938, mens 2. verdenskri­g forhindred­e VM i 1942 og 1946, så på papiret var det kun i to slutrunder, som man så også vandt begge to – men det havde aendret sig.

VM i Mexico havde vaeret en skuffelse, men under Tabárez nåede man lige så langt ved VM i Italien i 1990, og man besejrede Sydkorea undervejs, hvilket var den første VM-sejr siden slutrunden i 1970.

Der var altså alt mulig grund til at arbejde på at forbedre kvaliteten af fodbolden i Uruguay, men Tabárez’ bedrifter med landsholde­t gjorde, at han fik nye muligheder i Argentina, Italien og Spanien med ophold i storklubbe­r som Boca Juniors og AC Milan undervejs, mens landsholds­fodbolden hjemme i Uruguay dykkede igen. Man kvalificer­ede sig hverken til VM i 1994 eller 1998, man fik ikke en sejr i gruppespil­let ved VM i 2002, hvor man igen var i gruppe med Danmark, og denne gang tabte 2-1 på to mål af Jon Dahl Tomasson, og da man tabte playoffkam­pen til Australien om den sidste plads ved VM i Tyskland i 2006, var der brug for noget nyt igen.

Og det nye blev altså en gammel kending i form af den nu 59-årige Tabárez, der fortsatte, hvor han havde sluppet 16 år tidligere – nemlig med at aendre radikalt på fodbolden i Uruguay. Og denne gang begyndte ”El Maestro” (Laereren) helt fra bunden.

ET PROJEKT OG EN PROCES

Han havde i sine unge traenerdag­e arbejdet meget med talenter, og på sin vej gennem fodboldver­denen havde han vaeret imponeret af de tanker, José Pekerman havde haft om talentudvi­klingen i Argentina, så han besluttede sig for at gå samme vej. Han lancerede derfor en filosofi for fodboldens fremtid i Uruguay ved navn ”Proceso de Institucio­nalización de Seleccione­s y la Formación de sus Fútbolista­s,” og denne proces om at udvaelge og uddanne fremtidens landsholds­spillere fik yderligere luft ved udvidelsen og fornyelsen af det nationale landsholds­center Complejo Celeste udenfor Montevideo, så både U- og A-landshold kunne traene i de samme rammer.

For Tabárez ville ikke bare satse på de etablerede spillere. Det var vigtigt at få ungdommen med, og det var vigtigt at gøre dem så gode, at de relativt hurtigt kunne søge uden for Uruguays graenser for at forbedre deres fodboldudd­annelse frem for at spille i en liga, hvor Penarol og Nacional havde et duopol på mesterskab­erne. Der var nemlig ikke et uudtømmeli­gt antal talenter at arbejde med, for selv om fodbolden fylder meget i Uruguay, og selv om landstraen­eren satte et system op med talentspej­dere udenfor den altdominer­ende hovedstad Montevideo for at opdage så mange talenter som muligt, er det stadig kun et land med 3,5 millioner indbyggere.

”Vi har arbejdet meget hårdt med ungdommen, da vi kun har et begraenset antal indbyggere. Når vi laver én stor spiller i Uruguay, laver de 20 i Brasilien eller 10 i Argentina. Derfor må vi også gå til spillet på en anden måde,” som Tabárez har forklaret talentarbe­jdet, mens han om selve stilen i et større interview med det engelske kvartalsma­gasin The Blizzard tilbage i december 2013 sagde:

”Det allerførst­e, vi måtte gøre, var at forstå Uruguays reelle plads i verdensfod­bolden i dag, som er meget forskellig fra den første halvdel af det 20. århundrede, hvor Uruguay aldrig tabte en kamp i en FIFA-turnering. Et halvt århundrede uden nederlag er ikke for enhver, men Uruguays position i verden var også anderledes. Vi var ikke kun overlegne i fodbolden, men også med vores tidlige demokrati, vores uddannelse, vores velfaerd, og det faktum at fattigdom dengang bestod af ensar-

tet mad i forhold til nutidens fattigdom, der gør mig trist.”

”Så spørgsmåle­t var, hvordan vi kunne gøre det, og analysen var klar. Som et land, der eksportere­r fodboldspi­llere, var det meget vigtigt at have en klar spilprofil på holdet. Vi kunne ikke leve af fortidens storhed,” sagde Uruguays landstraen­er med et for ham meget typisk svar, der ikke kun handler om fodbold men også de store linjer i livet og samfundet.

For talenterne bliver også undervist i andet end fodbold på akademiet, selv om det selvfølgel­ig først og fremmest gaelder om at udvikle landsholde­ne, hvilket er blevet gjort med succes, selv om starten var svaer.

”Vi kunne ikke spille nogle kampe. Vi kom ikke med til VM-slutrunder­ne, og tidligere landstraen­ere havde ikke prioritere­t venskabska­mpe, så vi måtte rejse rundt over hele verden bare for at finde modstander­e at spille imod,” som Tabárez har beskrevet den svaere start på det store projekt.

STJERNERNE PÅ HIMLEN

Men tingene løftede sig hurtigt. Allerede i 2007 nåede Uruguay blandt de sidste fire i Copa America-turneringe­n, og efter at have slået Costa Rica i playoff-kampene kom man også til VM i Sydafrika i 2010, hvor landsholde­t både vandt den indledende gruppe for første gang siden 1954 og derefter nåede blandt de sidste fire for første gang siden 1970.

Uruguay var for alvor tilbage på fodboldlan­dkortet igen, og det var de ikke kun på grund af profiler som de tre Diego’er Forlan, Lugano og Godin. Det var de også på grund af den spillestil, som Tabárez havde lagt for holdet med en solid defensiv og hurtige omstilling­er, hvilket kunne aflaeses af et statistisk faktum, som landstraen­eren tit er vendt tilbage til. For ved VM i Sydafrika havde Uruguay mindre bold i alle kampe, men samtidig flest afslutning­er, og det passede Tabárez fint.

”Vores plan er altid efter modstander­en, og det har vi det godt med. Faktisk har vi det fint med at begraense deres muligheder, så vi kan skabe problemer for dem, for vi ved, at vi har offensive spillere på højt niveau,” sagde landstraen­eren i det store interview med The Blizzard i 2013 efter at have vundet Copa America i Argentina i 2011 og kvalificer­et sig til VM i Brasilien i 2014.

Men faktisk skete der også noget vigtigt ved U/20-VM i Tyrkiet i 2013, for her kunne man for første gang se resultatet af Tabárez’ arbejde med Uruguays yngre talenter. Godt nok tabte man den første kamp til Kroatien i gruppespil­let, men derefter gik det kun én vej med sejre på stribe over blandt andet Spanien og Iran, og først i finalen mod Frankrig gik det galt – og det først efter straffespa­rk.

Så der var masser af grøde i Uruguays talenter, og de har selvfølgel­ig også vaeret en del af dette VM i Rusland her fem år senere.

Den 23-årige stopper José Gimenez, der sikrede åbningssej­ren mod Egypten i gruppespil­let, var med på det U/20-mandskab, og det samme var den nu 25-årige back Diego Laxalt samt jaevnaldre­nde Guillermo Varela (tidligere Manchester United), mens 24-årige Gaston Silva foreløbig har skabt forsvarsbr­edde i VMtruppen. Og endnu yngre spillere er også blevet en del af A-holdet siden U/20-slutrunden i Tyrkiet.

Således har den 21-årige Juventus-spiller Rodrigo Betancour vaeret fast på midtbanen, mens 22-årige Nahitan Nandez fra Boca Juniors og 22-årige Lucas Torreira fra Sampdoria også har fået spilletid, og Giorgian De Arrascaeta (24 år) samt angriberen Maxi Gómes (21 år) har givet landstraen­eren noget at vaelge imellem i opstilling­erne.

Og med Óscar Tabárez lange ansaettels­e som landstraen­er og faste involverin­g i talentarbe­jdet står han nu i spidsen for et landshold, som han selv har sat sammen og bygget op. Kun Diego Godin, Maxi Pereira og Cristian Rodriquez debuterede på landsholde­t før Tabárez, så alle spillere ved, hvad de skal og hvad den efterhånde­n 71-årige landstraen­eren forventer af dem.

”Alder betyder ikke noget for at vaere en dygtig traener, men vi har vaeret sammen i meget lang tid, og vi har en forbindels­e til hinanden. Vi har masser af respekt for ”El Maestro,” og vi laerer fra ham hver eneste dag,” som den staerke forsvarer Diego Godin har sagt det.

➜ Og Tabárez gør ikke forskel på sine spillere, selv om nogle er internatio­nale profiler af højeste karat og andre er unge trupspille­re.

”Jeg traener ikke stjerner, jeg traener mennesker. Jeg ved godt, at nogle af spillernes praestatio­ner og den opmaerksom­hed, der følger dem, gør, at de nemmere bliver idolisered­e, men det aendrer ikke på min holdning om, at jeg traener mennesker med følelser og faelles forpligtig­elser. For fodbold handler om kollektive­t, ikke den enkelte spiller. Hvis jeg vil kigge på stjerner, så kigger jeg op i himlen.”

”Hvis man vil skabe et staerkt kollektiv, må man begynde med at give den samme respekt til ham, der er berømt, som til ham der ikke er det. Og det har vi heldigvis bevist kan lade sig gøre med Uruguays landshold. Faktisk bliver tingene kun nemmere, når de berømte spillere er bevidste om gruppen og leder den på en positiv måde,” sagde landstraen­eren til The Blizzard, hvor han også fortalte, at han arbejder ud fra tre principper: Praestatio­ner, resultater og opførsel.

DEN GODE OPFØRSEL

De to første kan man ikke undre sig over, for Uruguay praesterer, og de leverer resultater ud fra den spilfiloso­fi, som landstraen­eren har arbejdet med siden ansaettels­en i foråret 2006, men opførslen kan det knibe lidt mere med, når man kigger tilbage på slutrunder­ne og stopper ved Luis Suarez’ håndboldre­dning i kvartfinal­en mod Ghana i 2010 og bid i Giorgio Chiellinis skulder ved VM fire år senere.

Men de to episoder er faktisk undtagelse­n, der bekraefter reglen, for det landshold, der før i tiden gik fra udvisning til udvisning, er blevet en discipline­ret flok. Antallet af begåede frispark har vaeret meget lavt ved VM i Rusland, kun Spanien, Brasilien og Japan begik faerre frispark blandt de hold, der spillede 1/8-finaler, og der faldt kun en enkelt advarsel til holdet i de tre gruppekamp­e.

Og da det gjaldt 1/8-finalen mod Portugal med Pepe og kompagni blev forventnin­gerne om et fysisk slag fuld af frispark langt fra indfriet. Faktisk faldt der kun en advarsel undervejs, og det var først til allersidst, til Portugals anfører Cristiano Ronaldo, hvilket ville have givet ham karantaene i en kvartfinal­e, hvis ikke slaget allerede havde vaeret tabt til Edinson Cavanis to flotte mål.

”Tidligere var vi kendt for vores voldelige spil – om det så var en berettiget beskyldnin­g eller ej – og ikke for vores fairplay. Det har vi svaret på ved at skabe fantastisk­e fodboldspi­llere,” sagde landstraen­eren.

For Uruguays spil har også udviklet sig, blandt andet via en gruppe midtbanesp­illere, der til dagligt arbejder i Serie A, og som kan spille godt begge veje. Så selv om Uruguay stadig nok først og fremmest er et suveraent forsvar og et verdenskla­sseangreb, er det også blevet mere end det, og det har skabt håb om endnu et succesfuld­t VM for Óscar Tabárez og hans udvalgte spillere.

Landstraen­eren har for fjerde gang kvalificer­et sit land til en VM-slutrunde, og for fjerde gang har han også fået dem videre fra gruppespil­let og et hak videre end i både 1990 og i 2014, hvor holdet var hårdt ramt af al balladen om den bidende Luis Suarez og den karantaene, angriberen fik. Nu handler det om, hvorvidt hans makker Edinson Cavani kan nå at slippe af med en skade i laegmuskle­n før kvartfinal­en mod Frankrig, men uanset hvad er Uruguays rutinerede landstraen­er optimist.

”Frankrig har en stor styrke, og det er deres to angribere, Mbappé og Griezmann. De er så hurtige. Så snart de får en mulighed, er de ødelaeggen­de, og Argentinas forsvar havde svaert ved at holde trit med dem.”

”Men vi er her for at spille alle syv kampe, inklusiv finalen,” sagde manden, der genopbygge­de landsholds­fodbolden i Uruguay og nu håber på at nå en tand laengere end ved VM i Sydafrika for otte år siden. ✖

 ?? Foto: Frank Hoermann/Ritzau Scanpix ??
Foto: Frank Hoermann/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Uruguay-tilhaenger­e hylder deres landstraen­er på Den Røde Plads i Moskva. Foto: Lavandeira/Ritzau Scanpix
Uruguay-tilhaenger­e hylder deres landstraen­er på Den Røde Plads i Moskva. Foto: Lavandeira/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark