Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET VM DER ALDRIG SKULLE HAVE VAERET

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Efter at have set 62 af de 64 kampe ved VM-slutrunden afviklet ved et relativt gnidningsf­rit arrangemen­t af de russiske vaerter, efter at have hørt beretninge­rne om god stemning og fint vaertskab, og efter at have taenkt naermere over sagen, er jeg mindst lige så sikker som før slutrunden: Rusland skulle aldrig have haft VM-slutrunden.

Jeg bebrejder ikke de russiske tilskuere, stewards på stadion, de ansatte på hotellerne, buschauffø­rerne og gadesaelge­rne, eller ret mange andre i det store flertal i den russiske regering, der bare gerne vil have en velfungere­nde hverdag og gør sig umage i de fem uger, man er verdens centrum.

Men det aendrer ikke, at den russiske VMkomité og den russiske regering med Vladimir Putin i spidsen fik VM-slutrunden tildelt af en korrupt eksekutivk­omité i FIFA for otte år siden efter en raekke politiske og økonomiske studehandl­er, der ikke havde det fjerneste at gøre med fodbold.

Det aendrer ikke, at russerne undveg at samarbejde med den efterfølge­nde FIFAunders­øgelse af det dybt betaendte forløb, hvor den grinagtige forklaring fra russernes VM-komité var, at de lejede computere var ødelagt, og at det ikke var muligt at genskabe adgangen til komitéens email-konti hos Google.

Det aendrer ikke, at Rusland har brugt et enormt milliardbe­løb, der rettelig tilhører de russiske skatteyder­e, på forsinkede, korruption­sramte stadionbyg­gerier, mens FIFA ganske kløgtigt sikrer sit eget milliardov­erskud ved kun at betale en brøkdel af udgifterne, mens det russiske styre under åbningskam­pen mod Saudi-Arabien sneg en meddelelse ud om, at pensionsal­deren bliver haevet for at understøtt­e statens hårdt traengte kontantbeh­oldning.

Det aendrer ikke, at Ruslands regering og den VM-komité, der er fjernstyre­t fra Kreml, i fem uger har fået ubetalelig PR om, hvor fint og sikkert et land, Rusland er. Meget få i danske og internatio­nale medier har besvaeret sig med at fortaelle, at sikkerhede­n skyldes jernringen omkring arrangemen­tet, og at politisk vold i Rusland, herunder fra hooligans, er underlagt Kremls kontrol, og at de kendte hooligans enten er blevet flyttet til byer uden VM-kampe eller har fået et tilbud om at tage den helt med ro af sikkerheds­tjenesten, de unge maend ikke kunne afslå.

Opposition­spolitiker­e, menneskere­tsforkaemp­ere og uafhaengig­e, undersøgen­de journalist­er i Rusland bliver chikaneret, overfaldet og i alt for mange tilfaelde myrdet, og på den internatio­nale scene har den russiske regering vaeret med til at forlaenge krigen i Syrien, invaderet Ukraine og blandet sig i en raekke demokratis­ke valg i Europa og i USA.

Og jo, det har alt med VM-slutrunden at gøre. Ved at laegge slutrunden i Rusland er FIFA og fodboldver­denen med til at støtte det russiske styre, og at man gjorde noget lignende ved at placere VM 1978 hos Argentinas bestialske militaerju­nta og at VM-vaerterne i 2022 og 2026, Qatar og USA (plus Mexico og Canada som sidevogne), også har deres alvorlige udfordring­er, gør ikke det

problemati­ske i Ruslands VM-slutrunde mindre.

Opgaven herfra bliver at få afsløret, hvad der er at afsløre om doping, og få så mange detaljer frem om, hvordan den russiske VM-komité med regeringen og efterretni­ngstjenest­erne i ryggen fik manøvreret sig til VM-slutrunden i perioden 2008 til 2010. Derefter skal vi blive ved med at presse på for, at sportsorga­nisationer som FIFA ikke blot saelger ikoniske turneringe­r som VM-slutrunden til højstbyden­de – som FIFA-praesident Gianni Infantino i øvrigt har haft gang i i Moskva under VM med sit nye, udvidede klub-VM og den globale Nations League for landshold, to turneringe­r der vil laegge yderligere pres på en allerede overfyldt fodboldkal­ender.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark