Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN SIDSTE REST AF VM-FEST

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det er som om, at hverdagen så småt er ved at vende tilbage til Sankt Petersborg på sådan en overskyet tirsdag eftermidda­g i juli, for selv om der om nogle få timer er VM-semifinale på den flyvende tallerken af et stadion, der er landet ude på spidsen af Krestovski­øen med udsigt over Den Finske Bugt, er der ikke fodboldfeb­er i byen.

Her er godt nok mange turister, men det skyldes i lige så høj grad de mange krydstogts­skibe, der har lagt til ved havnen og har sendt grupper af kinesere og amerikaner­e på vandring gennem Aleksander Pusjkin og Fjodor Dostojevsk­ijs by, hvor de smukke bygninger vidner om, at der her er tale om et gammelt europaeisk kulturcent­rum.

Oppe på pladsen foran det utrolige Vinterpala­ds, hvor man har så mange kunstvaerk­er, at man for 25 år siden opdagede en glemt samling af franske impression­ist-malerier nede i kaelderen, er stemningen sløv og halvtom. Et par piger forklaedt som adelsfolk inviterer turister op til dans, mens den tynde fyr med solbriller og halvlang jakke virker noget mere aegte, som han står med sin elektriske guitar og spiller pladsen op med en sørgmodig og desvaerre ganske uforståeli­g sang.

Ham har turisterne også samlet sig omkring, hvilket får et af de store maskotdyr på pladsen til at søge ind i maengden, så pludselig forsvinder en aeldre herres hoved ind i munden af en stor og lilla plys-zebra. Meget mystisk og meget sommerferi­eagtigt, men ikke saerlig VM-agtigt.

På den anden side af en kopi af Jerntronen fra Game of Thrones bliver der dog lavet PR for VM i Qatar om fire-et-halvt år, men den slutrunde føles på alle måder meget langt vaek. I stedet er det en lise at gå ned ad hovedstrøg­et Nevskij Prospekt, hvor brasilians­ke, mexicanske og argentinsk­e fodboldfan­s blander sig med de lokale på vej hjem fra arbejde. Og pludselig er der også en større gruppe belgiere med sang og baegerklan­g foran en bar, mens en fransk fan, flot udklaedt som Obelix, vandrer forbi.

Semifinali­sterne har dog langt fra invaderet byen, og de eneste fodboldfan­s i samme togvogn som Tipsbladet­s udsendte på vejen ud mod stadion pakker sig sjovt nok ind i venezuelan­ske flag. Men når man kommer op fra undergrund­en og står foran det enorme og enormt dyre stadion, der gik fem gange over budgettet og endte med at koste over en milliard dollars at opføre, er der selvfølgel­ig masser af fodbold i luften.

Og inde i mediecente­ret er der decideret stjernestø­v, for TV2’s sidelinje-reporter Michael Laudrup må rejse sig flere gange for at få taget en selfie med imponerede journalist­er, der ikke kan lade vaere med at henvende sig til en af spillets helt store legender. For det er han, ham Michael Laudrup, også selv om hans egen sidste slutrunde ligger 20 år tilbage.

Det var en slutrunde, der satte sig i de danske fodboldfan­s, mens de kommende år må vise, hvordan 2018-aftapninge­n kommer til at smage hjemme i kongeriget. Nu er der i skrivende stund i hvert fald kun fire kampe tilbage med semifinale­n her i Sankt Petersborg, og VM-festen er så småt ved at ebbe ud.

Men først skal der selvfølgel­ig findes en verdensmes­ter, og det vil uanset hvad blive både stort og historisk.

 ??  ?? Før den naestsidst­e VM-dans i Sankt Petersborg. Foto: Sven Simon/Ritzau Scanpix
Før den naestsidst­e VM-dans i Sankt Petersborg. Foto: Sven Simon/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark