Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA ENGLANDS VM-EVENTYR ENDTE

Det blev ikke til den første VM-finale for England i 52 år, men det går endda, for nationen har fået et nyt landshold, der samler og begejstrer – også selv om det tabte til Kroatien.

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det kunne naesten ikke vaere mere symbolsk, end da Kieran Trippier vred rundt og var ude af stand til at fortsaette kampen – selv om der kun var fem minutter tilbage, selv om England var nede med 2-1 mod Kroatien uden flere udskiftnin­ger, og selv om belønninge­n for en udligning var en straffespa­rkskonkurr­ence og en mulig plads i den første engelske VM-finale siden 1966.

For når man ikke kan gå på benet laengere, hjaelper viljen til at overvinde ”52 years of hurt” ikke, så den stakkels Trippier blev støttet hele vejen rundt om banen over mod baenken ude af stand til at traede ordentligt ned på den højrefod, der havde åbnet festen for England to timer og en evighed tidligere.

I begyndelse­n tydede det ellers på, at festen ville fortsaette. Modsat semifinale­n i Sankt Petersborg mødte både kroater og englaender­e talstaerkt op til deres heltes semifinale­slag i Moskva, og forventnin­gen om 10.000 tilrejsend­e fra England virkede ikke helt forkert, som hornene spillede, og håbet om, at Vorherre vil holde hånden over Englands dronning, blev sunget højt og tydeligt på Luzjniki. For det var nu, hvis man ville vaere med til et VM, der havde udviklet sig til et eventyr for Gareth Southgate og hans tapre riddere.

Fortidens forkaelede og fremmedgjo­rte fodboldstj­erner var byttet ud med mennesker af kød og blod, der fortalte om deres følelser, både når det gik godt, og de var ved at revne af stolthed over at vaere det første engelske hold siden 1996, der havde vaeret i stand til at vinde en straffespa­rkskonkurr­ence, og når det havde vaeret svaert, og backreserv­en Danny Rose for eksempel fortalte om den depression, det havde taget ham mange måneder at komme sig over i denne saeson.

I den periode havde landsholde­t løftet ham, og nu løftede landsholde­t hele det Brexit-fragmenter­ede England i en slutrunder­us af positivite­t og begejstrin­g, mens det hold, som ingen rigtig havde troet på, før VM-slutrunden begyndte, nu var på vej i finalen, hvis Kroatien altså kunne overvindes.

BIG SAM SAGDE NEJ TIL KROATIEN

Egentlig skulle de to lande have spillet en venskabska­mp på Wembley tilbage i september 2016 før kvalifikat­ionen til VM i Rusland overhovede­t begyndte, men dengang valgte den nyansatte landstraen­er Sam Allardyce at droppe kampen og i stedet fokusere på noget god traening med holdet, så man fik fjernet det frygtelige indtryk fra EM-slutrunden i Frankrig, hvor man på ydmygende vis blev sendt hjem af Island. Og det virkede. Allardyce tog til Slovakiet og vandt 1-0, hvilket skrev ham ind i historien som ubesejret landstraen­er med England.

For den 62-årige ”Big Sam”, der så laenge havde drømt om landstraen­erjobbet, men egentlig havde opgivet håbet, blev ramt hårdt af en undercover­journalist, der optog ham, mens han sagde knap så velovervej­ede ting om for eksempel at omgå reglerne om, at spillere ikke må ejes af flere parter. Så var det slut med Allardyce og god dag til talentkoor­dinatoren og U/21-landstraen­eren Gareth Southgate, der egentlig ikke var interesser­et i jobbet på den måde, men var den eneste mulighed efter miséren med først Roy Hodgson ved tre slutrunder fra 2012 til 2016 og siden den korte tid med Allardyce.

Fra det engelske fodboldfor­bund blev der snakket om, at landsholde­t tidligst ville kunne ramme et højt niveau igen til VM i Qatar i 2022, så på den måde kunne Southgate arbejde uden det store pres, mens han i første omgang også kun var ansat i et par måneder, så man lige kunne se situatione­n an. Og den viste sig hurtigt at vaere god.

For Southgate havde i sit forbundsar­bejde med talenterne insisteret på at indføre en mere spillende stil, hvilket passede landsholds­spillerne godt i sammenhaen­g med deres daglige arbejde under internatio­nale managere i deres klubber, og samtidig lyttede han til deres tanker og input, mens han implemente­rede stilen med et tre-mandsforsv­ar med evner til at spille sig op ad banen og hurtige og arbejdsomm­e wingbacks.

Kigger man på det ene landshold, som Sam Allardyce nåede at styre for knap to år siden, er forskellen rent profilmaes­sigt egentlig ikke så stor. Joe Harts nedtur i målet har kostet ham pladsen, mens Wayne Rooney også røg ud undervejs. Og så har Adam Lallana vaeret plaget af skader, men de otte andre, der fra start var med til at slå Slovakiet, har også vaeret med i Rusland, men holdet er sat op på en helt anden måde.

Eller som Martin Samuel skrev i Daily Mail for nogle dage siden: ”En mand med en plan: Gareth Southgate har givet England, hvad man har savnet i flere årtier.”

EN ROLIG LINEKER

Den plan havde bragt England helt frem til en VMsemifina­le laenge før nogen havde forventet, at det unge hold ville kunne nå så langt, og før kampen kunne man høre, at de engelske journalist­er både var nervøse og forventnin­gsfulde, omend den tidligere landsholds­angriber og nuvaerende BBC-vaert Gary Lineker virkede meget afslappet, da Tipsbladet løb ind i ham i spillertun­nelen kort før kickoff, men det var selvfølgel­ig heller ikke ham, der skulle vaere tv-vaert ved begivenhed­en. Den lå på ITV, hvilket blev set som et dårligt varsel, da England kun havde vundet to af 12 VM-kampe på den kanal, mens statistikk­en ovre hos Lineker var noget bedre med ni sejre i 12.

Southgates plan foldede sig nu alligevel smukt ud i de første 45 minutter af semifinale­n mod Kroatien, hvor England spillede modigt og offensivt, og hvor de fik en drømmestar­t, da Kieran Trippier efter kun fem minutter valgte det helt rigtige tidspunkt til at score sit første mål for England i sin 12. landskamp med et velskruet frispark over en kroatisk mur. Men efter pausen ramte begivenhed­ens størrelse det unge landshold.

Spillerne trak sig for langt tilbage, og Perisic’ udligning var en naturlig konsekvens, der naer udløste panik. Men stormen blev redet af, og kampen vendte, før det gik endeligt galt i det 109. minut. Kort efter måtte Trippier så på symbolsk vis forlade banen med en skade, og på den måde sluttede det engelske VM-eventyr uden den finale, man havde håbet og drømt om i England.

Det var de hvidklaedt­e spillere og fans selvfølgel­ig kede af i Moskva, men der var ingen grund til at gå helt i sort. For der er trods alt en forkaetret bronzekamp mod Belgien at se frem til i Sankt Petersborg lørdag, og selv om England skulle komme hjem fra Rusland uden en medalje, har nationen stadig fået et nyt landshold.

Den positive stemning blev illustrere­t af de par hundrede tilhaenger­e, der blev stående bag det ene mål og sang laenge efter spillerne og de kroatiske tilhaenger­e havde forladt arenaen, og det nye landshold viste sig frem nede under langsiden, da hver spiller stoppede op og tog en snak med journalist­erne trods deres enorme skuffelse.

Den slags har undertegne­de aldrig set før blandt de bedste engelske spillere, men det er nye tider, og dem tager Gareth Southgate og landsholde­t med hjem fra VM, uanset om de 52 års smerte stadig lever videre. For det gør ikke helt så ondt på englaender­ne nu, som det gjorde for et par år siden. +

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark