Ekstra Bladet - Tipsbladet

VANDBAERER OG VERDENSNAV­N

- TEKST: MORTEN GLINVAD, SKT PETERSBORG @MortenGlin­vad

I hele sit liv har Didier Deschamps vaeret kendt som den lille ordensmand, der med hårdt arbejde har nået sine mål. Som spiller var han oprydderen på midtbanen bag de store stjerner. Og som traener har han samlet det splittede franske landshold, så det nu fremstår som en staerk enhed. Og så betyder det mindre, at hans kritikere rynker på naesen over spillestil­en.

Da Bjarne Goldbaek i sommeren 1999 vendte tilbage til Chelsea efter ferien, gjorde han det med en god fornemmels­e. Han var det foregående efterår blevet kastet ind i Premier League efter to gode kampe for FC København mod Chelsea i Europa Cup’en for Pokalvinde­re. Han havde både overtaget Brian Laudrups trøje med nummer syv og landsmande­ns bil, da Laudrup rejste den modsatte vej fra London til København. Og Goldbaek var tilfreds med det, han havde vist i sin første saeson i Premier League. Nu gjaldt det om at tage det naeste skridt.

Men da han mødte ind til den første traening, fik han en overrasken­de besked. Trøjen med nummer syv var ikke laengere hans. Fremover måtte han spille med nummer 12, for Chelsea havde hentet en ny midtbanesp­iller, som skulle baere syvtallet på ryggen: Selveste anføreren for Frankrigs verdensmes­tre: Didier Deschamps.

”Det var mit første møde med ham. Han var manden, der stjal min trøje,” griner Goldbaek over telefonen. ”Den besked gjorde, at jeg godt kunne fornemme, hvor det bar hen. Jeg indgik ikke laengere i planerne omkring startopsti­llingen.”

Goldbaek blev et halvt år mere på Stamford Bridge, inden han skiftede til naboerne fra Fulham. Han nåede derfor at spille sammen med den mand, der på søndag traeder ind på Luzjniki Stadion i Moskva med håbet om at blive den blot tredje i historien, der vinder VM som traener efter tidligere at have gjort det som spiller. Mário Zagallo gjorde det med Brasilien, og Franz Beckenbaue­r gjorde det med Vesttyskla­nd. Nu kan Didier Deschamps gøre det med Frankrig. I hans tilfaelde vil der endda vaere tale om Frankrigs eneste VM-titler i historien, og som spiller var han tilmed anføreren, der løftede trofaeet i Paris den magiske sommer for 20 år siden.

Men alligevel har han altid vaeret omgaerdet af en vis skepsis. I et land, der gerne hylder det forfinede og ser sig selv som en kulturel højborg, passer Deschamps ikke ind i selvbilled­et som et nationalt ikon. Som spiller var han nok anfører, men stadig var han blot en vandbaerer og arbejdsman­d. Og som fransk landstraen­er er han hele tiden blevet kritiseret for, at han ikke har fået mere ud af det strålende spillermat­eriale, han råder over.

”Han blev kaldt ’Generalen’, og der stod stor respekt om ham. Der var en aura, fordi han var anfører for verdensmes­trene. Og vi havde på det tidspunkt en stamme af franske verdensmes­tre med Desailly og Leboeuf også,” siger Bjarne Goldbaek, der i dag er spillerage­nt og under VM har arbejdet for både tysk og australsk tv.

”Men samtidig var Deschamps ikke en spiller, som tilskuerne gerne ville betale ekstra tillaeg for at se på banen. Og han trådte ikke ind i omklaednin­gsrummet som en født leder. Det var mere en rolle, han blev skubbet ind i af Vialli,” fortsaette­r Goldbaek om den davaerende Chelsea-manager, der kendte Deschamps fra den faelles fortid i Juventus.

Her havde han optrådt i fem saesoner som dele af det staerke Juventus-hold, der vandt Champions League i 1996. Inden da havde han allerede vundet den fineste europaeisk­e klubturner­ing for første gang, da han som den yngste anfører i Champions League-historien løftede trofaeet efter Olympique Marseilles finalesejr over Milan i 1993.

Deschamps havde rundet de 30, da han kom til Chelsea, og han holdt kun en enkelt saeson på Stamford Bridge, inden karrieren sluttede med et år i Valencia, inden han med det samme kastede sig over traenerger­ningen.

Få år efter førte han som bare 35-årig Monaco i Champions League-finalen. I 2006 overtog han nødstedte Juventus og førte klubben tilbage i Serie A efter tvangsnedr­ykningen. I Marseille vandt han mesterskab­et til klubben for første gang siden 1992. Og i 2012 overtog han det kriseramte franske landshold, der havde nået bunden med den uvaerdige opførsel ved VM i Sydafrika i 2010 og stadig var ramt, da Deschamps blev landstraen­er i 2012.

”Hans cv er imponerend­e. Men alligevel synes jeg egentlig ikke, han for alvor er trådt i karakter som traener,” siger Bjarne Goldbaek, som ikke er den eneste, der fortsat har visse forbehold over for Deschamps’ kvaliteter.

SANDHEDENS ZONER

Tirsdag aften dannede Deschamps rundkreds med medlemmern­e af sin stab, efter at Frankrig havde vundet VM-semifinale­n i Sankt Petersborg over Belgien. Kort efter gik han med alvorlig mine over til sin kollega Roberto Martínez og nikkede anerkenden­de.

På forhånd var naboopgøre­t udråbt som en kamp mellem den offensive og skabende Martínez og den konservati­ve og pragmatisk­e Didier Deschamps. Efter semifinale­n talte Thibaut Courtois frustreret om fransk ”antifodbol­d” og ville hellere have tabt til den i hans øjne mere vaerdige modstander Brasilien i kvartfinal­en. Og Eden Hazard gav udtryk for, at han hellere ville tabe med Belgiens spil, end han ville vinde med Deschamps’ udgave af fodboldspi­llet.

Kommentare­rne fremstod upassende, men sandt er det, at Deschamps i dette VM har søgt at bygge det franske hold op om en meget staerk defensiv, og med det grundlag har det vaeret op til de offensive stjerner at score de nødvendige mål.

Hans egen spillerfor­tid giver nok en del af forklaring­en på hans fodboldsyn. Og et dybere kig ind i Deschamps’ fodboldhje­rne gav det franske fodboldmag­asin France Football for nogle år siden. Magasinet besøgte Deschamps i Marseille og havde medbragt Jean-Claude Suaudeau, hans gamle traener og mentor fra teenageåre­ne i Nantes, hvor Suaudeau gennem 37 år havde arbejdet som traener og leder af klubbens berømmede akademi, der var beundret og respektere­t som grundlaget for det attraktive jeu à la nantaise, Nantesspil­let.

Resultatet af gensynet blev en lang og fascineren­de samtale om fodbold mellem de to maend, der nok respektere­de og vaerdsatte hinanden, men som også havde deres forskelle. Hvor den i dag 80-årige Suaudeau var den gamle romantiker, var Deschamps den unge laerling, der for laenge siden havde indset, at laeremeste­rens idealer fra Nantes ikke nødvendigv­is var den rette vej til succes. Det kom til udtryk, da snakken faldt på Pep Guardiolas sprudlende Barcelona-mandskab med den boldsikre midtbane.

“En kamp bliver vundet på midtbanen. Kun midtbanesp­illerne er i stand til at finde den rette måde at spille. De er skaberne. De er inspiratio­nen. Jo flere spillere af den slags, man har, jo mere kan man håbe på at vinde på langt sigt,” siger Suaudeau.

“Jeg er ikke enig. Hvad der er vigtigt, er sandhedens to zoner. Hvis du har en staerk målmand og en staerk angriber i nutidens fodbold, så er du ikke langt fra sejren. Men selvfølgel­ig skal du ikke have fjolser på midtbanen,” svarede Deschamps tørt.

Og sådan fortsaette­r de to mand med at diskutere deres forskelle. Suaudeau påpeger, at han aldrig havde forestille­t sig Deschamps som en laeremeste­r, der danner de unge spillere. Deschamps giver ham ret. Han vil bare vinde fodboldkam­pe, og hans fodboldfil­osofi er formet af årene i Italien.

”For mig kan tilfredsst­illelse kun opstå gennem succes. Jeg kan huske frygtelige kampe, hvor jeg bagefter var glad for sejren uden at have haft nogen glaede, mens jeg spillede kampen. At spille godt uden nogen sejr til sidst siger jeg til gengaeld nej tak til,” siger Deschamps, mens Suaudeau omvendt argumenter­er for glaeden ved at skabe gode spillere og god fodbold.

Om den gamle laeremeste­r så har fundet glaede ved at se Deschamps’ franske landshold under VM, er et åbent spørgsmål. I ottendedel­sfinalen mod Argentina foldede holdets offensiv sig ud, men her fik franskmaen­dene også gode betingelse­r af det uorganiser­ede argentinsk­e hold. De følgende kampe mod Uruguay og Belgien er blevet vundet gennem solide, koncentrer­ede og velorganis­erede praestatio­ner.

HOLDORIENT­ERET OG USELVISK

Som traener har Didier Deschamps hentet meget inspiratio­n fra Marcello Lippi og Aimé Jacquet. Førstnaevn­te for hans taktiske snilde og sidstnaevn­te for hans evner som mandskabsb­ehandler. Som landstraen­er var netop omgangen med spillerne det store tema, da Deschamps overtog posten i 2012, efter at spillernes uvaerdige opførsel havde fået hele nationen til at diskutere, hvad der var gået galt.

Deschamps’ største bedrift er, at truppen nu er blevet en enhed. Store stjerner indordner sig og arbejder i holdets tjeneste. Det blev

illustrere­t på bedst mulig vis på Krestovski­j Stadion tirsdag aften, da Paul Pogba, et symbol på nutidens fodboldber­ømtheder, arbejdede discipline­ret og i anden halvleg trak tilbage i bagkaeden for at hjaelpe til i luftduelle­rne mod Marouane Fellaini.

”Det er en bedrift, at det er lykkedes for ham at få en spiller som Pogba til at arbejde så holdorient­eret og uselvisk. De spillede meget discipline­ret mod Belgien. Alle vedkendte sig deres roller,” siger Bjarne Goldbaek.

”Inden VM taenkte jeg, at dette franske hold har så meget kvalitet, at hans største opgave var at blande det hele i gryden og få de rigtige karakterer frem. Den del er han lykkedes med,” fortsaette­r han.

Deschamps har i flere år set bort fra Karim Benzema efter den afpresning­ssag, han var involveret i. Når nye spillere bliver udtaget til landsholde­t, kalder han dem til samtale, så de forstår deres roller. Og på spillernes vaerelser i Clairefont­aine, landsholde­ts base uden for Paris, ligger der eksemplare­r af den code of conduct, de forventes at opføre sig efter.

“Lederens rolle er meget mere kompleks i dag. I samfundet har mentalitet­en aendret sig. I ethvert profession­elt miljø kraever en 18-årig spiller det hele med det samme, fordi de føler sig staerke. I dag ser en 18-årig ingen problemer i at tage pladsen fra en, der er 30 eller 40 år og har erfaring. I dag er der ingen graenser. De unge føler sig staerke og selvsikre. De har et ønske om at udforske og erobre. Det kan vaere en god ting, men der kan også vaere en dårlig side i det,” siger Deschamps i Ben Lyttletons bog ’Edge: What Business Can Learn From Football.’

”Nøglen er at vaere i stand til at tilpasse sig den gruppe, man har til sin rådighed, og til det sted, hvor man arbejder. Det er afgørende: Evnen til at tilpasse sig. At vaere bevidst om styrker og svagheder i gruppen og at vaere bevidst om alle de ydre faktorer, der kan påvirke dit miljø. Når man har tilpasset sig de faktorer, skal man vaere i stand til at justere sine tanker og ikke vaere bange for at lave om,” fortsaette­r han med en beskrivels­e af sit pragmatisk­e fodboldsyn.

De tanker er kommet til udtryk under VM, hvor Frankrig har fremstået som et solidt turnerings­hold, der har søgt at udnytte modstander­nes svagheder. For 20 år siden vandt Frankrig klart finalen mod Brasilien med Deschamps som anfører. Nu står franskmaen­dene for tredje gang i historien i VM-finalen, og efter kvartfinal­en i Brasilien i 2014 har Deschamps nu ført holdet i to finaler som traener, hvor den første blev tabt hjemme i Paris til Portugal for to år siden.

Den evigt undervurde­rede ordensmand Didier Deschamps bliver måske aldrig et elsket og beundret traenerfor­billede, ligesom han som spiller var den usynlige arbejdsman­d, der ryddede op bag stjernerne. Men de store resultater har han med sig.

”Han har ikke den samme karisma som andre store traenere, og det spiller også lidt imod ham. Men hvis han bliver verdensmes­ter, så må jeg sige, at jeg har fået respekt for ham som traener,” siger Bjarne Goldbaek om franskmand­en, der i sin tid tog trøjen med syvtallet fra ham i Chelsea.

 ?? Foto: Christian Charisius/dpa / Ritzau Scanpix ??
Foto: Christian Charisius/dpa / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark