Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN UKENDTE FINALETRAE­NER

- TEKST: MORTEN GLINVAD, MOSKVA @MortenGlin­vad

For 20 år siden var han tilskuer ved VM i Frankrig, da Kroatien nåede sit største fodboldres­ultat. Nu står Zlatko Dalić i VM-finalen bare ni måneder efter, at han overtog det kriseramte kroatiske landshold.

Sjaeldent har en finaletrae­ner ved en VM-slutrunde vaeret så ukendt i det internatio­nale fodboldlan­dskab som den 51-årige mand, der satte sig foran journalist­erne, efter at onsdag var blevet til torsdag på Luzjniki Stadion i Moskva. Inde på banen var han i den enorme glaede over kvalifikat­ionen til VM-finalen blevet kaerligt overfaldet af højrebacke­n Šime Vrsaljko, der kastede sig over sin landstraen­er. Nu havde Zlatko Dali iført sig en skakternet spillertrø­je og gjorde rede for, hvordan hans hold taktisk havde løst opgaven og vendt 0-1 til 2-1 mod England efter den tredje forlaenged­e spilletid ud af tre mulige. Dali havde sagt til sine spillere, at de skulle presse de engelske midterfors­varere, og med Luka Modri og Ivan Rakiti i spidsen lykkedes det på den måde at vinde overtaget i kampen. Englaender­ne var ikke dygtige nok til at spille sig ud af presset, og Kroatien spillede sig i nationens første VM-finale, der bliver et gensyn med det franske hold, der var overmagten i semifinale­n ved VM i 1998.

“Vi har vaeret bagud 1-0 i tre kampe i traek og er kommet tilbage hver gang. Spillerne har vist karakter. Vi er en nation af stolte mennesker, som aldrig giver op,” sagde Dali efter den historiske finalebill­et var sikret.

Indtil nu har VM-slutrunden 1998 stået som højdepunkt­et i den kroatiske fodboldhis­torie. Den davaerende landstraen­er Miroslav Blaževi har status som en fodboldmae­ssig godfather i kroatisk fodbold, og hans holds bedrifter på banerne i Frankrig blev i begyndelse­n fulgt af den unge Hajduk Split-spiller Zlatko Dali .

”Jeg så de tre første kampe i Frankrig som tilhaenger. Men så skulle jeg tilbage til saesonopst­arten i Hajduk. Semifinale­n så jeg på tv. Jeg husker glaeden over Šukers mål til 1-0, men stivnede ved udligninge­n lige bagefter. Siden da har vi i 20 år talt om de to mål af Thuram. Kampen på søndag bliver historisk,” sagde Dali efter semifinale­sejren, der bragte hans hold et skridt laengere end Blaževi ’ historiske mandskab med Šuker, Zvonimir Boban, Robert Jarni og Robert Prosine ki.

På rekordtid er Zlatko Dali nu blevet en mand, hele verden skal forholde sig til. Og i dagene op til finalen vil der utvivlsomt blive skrevet mange artikler om manden, der indtil nu primaert er blevet omtalt som ”Kroatiens ukendte landstraen­er.”

ROSENKRANS I LOMMEN

Det er kun ni måneder siden, Zlatko Dali blev ansat som ny landstraen­er på et tidspunkt, hvor det kroatiske landshold var på vej mod afgrunden. Den naestsidst­e VM-kvalifikat­ionskamp mod Finland var endt med skuffende 1-1 hjemme i Rijeka, og det udløste en fyreseddel til Ante a i inden den afsluttend­e kamp tre dage senere i Ukraine, hvor Kroatien skulle have point for bare at komme i playoff.

En afløser skulle udpeges i al hast, og Dali var ledig og fik buddet, men i første omgang kun for den eller de sidste kvalifikat­ionskampe. Han mødte første gang sine spillere i lufthavnen inden afrejsen til Kijev. Her vandt kroaterne 2-0, og en måned senere styrede Dali holdet gennem de to playoffkam­pe mod Graekenlan­d.

Som spiller havde Zlatko Dali en ubetydelig karriere, som primaert udspillede sig i Varteks i Varaždin i det nordlige Kroatien. Den nu opløste klub var også stedet, hvor han startede traenerkar­rieren, og efter en kroatisk pokalfinal­e som højdepunkt med Varteks og ophold i Dinamo Tirana i Albanien og Slaven Belupo i hjemlandet rejste han i 2010 til Saudi-Arabien, hvor han blev traener for først Al-Faisaly og senere Al-Hilal. I 2014 rykkede han til oasebyen Al-Ain i De Forenede Arabiske Emirater, hvor han førte det lokale hold til et mesterskab og en asiatisk Champions League-finale. Han blev omtalt som ”en kroatisk José Mourinho” på grund af sin omstilling­sparathed og sin fokus på en staerk defensiv organisati­on. Han opbyggede et godt navn i Mellemøste­n, men i begyndelse­n af 2017 stoppede han i Al-Ain, da han følte sig traet og traengte til en pause fra traenerger­ningen.

Nu står han som en traenersen­sation, der har samlet det kroatiske hold til en staerk enhed. Måske har det vaeret en fordel for ham, at han har vaeret vaek fra Kroatien i flere år og dermed ikke vaeret del af de politiske intriger, der praeger kroatisk fodbold.

”Dali har trukket dette hold til VM-finalen, fordi det har opbygget en kollektiv karakter. Og det er Dali ’ fortjenest­e, da han er den eneste vaesentlig­e forskel i forhold til for to år siden, da det samme hold havde muligheden for at blive europamest­er,” skriver det kroatiske medie Telesport med henvisning til EM i Frankrig, hvor Kroatien spillede et staerkt gruppespil, men tabte til Portugal i ottendedel­sfinalen.

Tidligt i slutrunden viste han en hård hånd, da han sendte Nikola Kalini hjem, efter at angriberen angav rygproblem­er som årsag til ikke at kunne blive skiftet ind i åbningskam­pen mod Nigeria. Med vekslende taktiske løsninger har han under VM formået at få det bedste ud af midtbanest­jernerne Modri og Rakiti , og hvor kroaterne tidligere har vaeret for ustabile til at nå langt, har holdet denne gang vist en enorm viljestyrk­e i modgang.

I et interview med avisen 24 Sata i sidste uge erkendte Dali , at holdet ikke var forberedt på Jonas Knudsens lange indkast, der gav det danske føringsmål i ottendedel­sfinalen. Men kroaterne klarede sig alligevel igennem efter straffespa­rk, og også i kvartfinal­en lykkedes det at gå videre i en duel fra ellevemete­rpletten. Målmanden Danijel Subaši har vist store evner i den disciplin, og så baerer den katolske landstraen­er til hver kamp en rosenkrans i lommen fra en af sine rejser til Medjugorje, pilgrimsmå­let i Bosnien, som skal bringe ham held.

”Jeg går ingen steder uden den,” siger Kroatiens ukendte succestrae­ner.

 ??  ?? Zlatko Dalic og playmaker Luka Modric efter pladsen i finalen blev sikret. Zlatko Dalic har en af de mest usandsynli­ge veje til en VM-finale som landstraen­er med lavprofile­rede stillinger i Mellemøste­n, før han blev hyret som brandslukk­er på Kroatiens...
Zlatko Dalic og playmaker Luka Modric efter pladsen i finalen blev sikret. Zlatko Dalic har en af de mest usandsynli­ge veje til en VM-finale som landstraen­er med lavprofile­rede stillinger i Mellemøste­n, før han blev hyret som brandslukk­er på Kroatiens...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark