Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET SELVSKABTE FAENOMEN CRISTIANO RONALDO

-

Efter Cristiano Ronaldos skifte til Juventus er der en tendens til at opgøre portugiser­ens tid i Real Madrid i mål, titler og de enestående scoringer, hvor han tilsynelad­ende trodser fysikkens love.

Det er helt naturligt at gøre, vi har også vaeret der på Tipsbladet med historiern­e om Cristiano Ronaldos fanatiske traeningsp­rogrammer, kost og søvnmønstr­e.

Cristiano Ronaldo er blevet sammenlign­et med The Terminator fra filmene af samme navn, og hans forvandlin­g fra splejset dribler til fysisk faenomen som man kender det fra en NFL-spiller eller OL-sprinter har givet os en opfattelse af portugiser­en som en maskine, en ’maskinligg­ørelse’ der forklarer hans overnaturl­ige scoringsge­nnemsnit og de enestående scoringer, hvor vi har målt, praecist hvor højt han sprang for at heade bolden i mål haevet en halv meter over forsvarssp­illeren, og at Cristiano Ronaldos højre fod var oppe i 238 cm’s højde, da han saksespark­ede bolden i mål mod Juventus 3. april 2018.

Som Sid Lowe så fint skriver det i sin Guardian-klumme om Cristiano Ronaldos exit, kaldte Real-backen Alvaro Arbeloa sin holdkammer­at for et rumvaesen, og det er som om, Cristiano Ronaldos mange mål og overnaturl­ige fysik kommer til at skygge for, hvor enestående hans praestatio­n og betydning for Real Madrid har vaeret.

Portugiser­en kom til Real Madrid som 24-årig, hvor klubben var kendt for at braende ud i Champions League i ottendedel­sfinalerne, og hvor Real Madrid havde det meget svaert i ligaen med Josep Guardiolas FC Barcelona og deres supertrio Lionel Messi, Xavi og Andrés Iniesta, som skiftende Real Madrid-traenere og mandskaber bare ikke kunne overvinde.

Det lykkedes kun delvist at matche FC Barcelona i ligaen – to Real-mesterskab­er, ét til Atlético Madrid og seks til FC Barcelona i Cristiano Ronaldos tid i klubben er højst bestået.

Men fire Champions League-titler i fem saesoner gør det aktuelle Real Madrid-hold til det største i Europa, siden selvsamme klub i turneringe­ns begyndelse i halvtredse­rne vandt de fem første udgaver med Alfredo Di Stefano som omdrejning­spunkt.

Cristiano Ronaldo dominerede bestemt ikke alle finalerne. Men Real Madrid var aldrig nået dertil uden ham og hans jernhårde vindervilj­e, og det er den, der for mig skiller portugiser­en ud, selv fra Lionel Messi.

Cristiano Ronaldo har skabt sig selv. Jeg vil haevde, at han kunne vaere endt som den jaevnaldre­nde Ricardo Quaresma, der var praecist lige så teknisk begavet som Cristiano Ronaldo, men som ellers var sin landsmands modstykke med sin manglende disciplin, dedikation til traening og fysisk forbedring, og vilje til at blive dygtigere taktisk og i sin spilforstå­else.

Cristiano Ronaldo har skabt sin enestående karriere, som få andre fodboldspi­llere før ham har formået, og selvom han ikke har haft Lionel Messis medfødte evner, gør hans vilje og evne til målrettet at blive en af historiens bedste fodboldspi­llere ham også en af historiens største sportsstje­rner, som Juventus sagtens kan få stor glaede af på og uden for banen i de naeste saesoner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark