Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVAD VM OGSÅ HANDLER OM

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det var dagen før dagen. Vejret bød på trykkende kontinenta­l hede over Moskva, hvilket nu ikke stoppede folket fra at mødes nede ved floden i Gorkij Park, hvor der er grønt, rart og så smukt, at brudepar liner op til fotografer­ing rundt omkring – og hvor der også er masser at lave med beachvolle­y, bordtennis, vandcykler og meget mere.

Men dagen før finalen var også dagen for bronzekamp­en, og den skulle selvfølgel­ig ses – specielt når nu Belgien-England havde vaeret undertegne­des skønne spildte forhåbning for det store opgør på Luzjniki søndag aften. Så Tipsbladet­s udsendte og den gode kollega Glinvad mødtes på gå- og shoppingga­den Arbat, hvor øl-baren Blind Pew midt i helvedet af souvenir-butikker viser den russiske kultur for mikro-bryggeri frem, og hvor man samtidig kunne sidde udenfor og se storskaerm­ene inde i mørket.

Det var helt perfekt, og det blev kun bedre, som snakken begyndte at gå. På den ene side sad to demoralise­rede englaender­e fra London uden noget håb om bronzemeda­ljer, på den anden tre kroatiske gutter, der bare skulle slå tiden ihjel før den historiske kamp dagen efter.

”Why do you have a fuckin’ pineapple on your head,” var indgangsre­plikken fra den ene englaender til kroaten med samlingen af rastafletn­inger på toppen af hovedet. ”It’s my crown,” svarede han. ”Why don’t you have one?” Og så gik det ellers derfra med masser af fodboldsna­k, tanker om turneringe­n og udveksling af anekdoter om at følge Barnet på udebane, om at rejse med England til San Marino og om den kroatiske rasta-fyrs største skuffelse i livet.

Han var otte år gammel i 1998, da Kroatien første gang tog fodboldver­denen med storm og nåede helt til VM-semifinale­n mod vaerterne fra Frankrig, og et par dage før blev de fire brødre kaldt ned til spiseborde­t af foraeldren­e.

”Nu må I tage det roligt, men vi skal til Frankrig, vi har skaffet billetter til semifinale­n.”

Og så eksplodere­de drengene i eufori. ”Men ikke dig Luka, du er jo kun otte år, så du skal ud til dine faetre, og det bliver rigtig sjovt,” fortalte vores kroatiske ven om et livslangt traume, som han nu endelig kunne overvinde.

For her sad han i Moskva, han havde vaeret til sin egen semifinale, som Kroatien endda vandt, og på vej hjem i taxaen fra stadion fik gruppen pludselig et opkald fra en højgravid kaereste hjemme i Kroatien, der ikke kunne sove, og derfor havde set, at der var sat 2000 ekstra billetter til salg til finalen.

Så dem nåede Luka og drengene at byde ind på, og nu skulle de ind til den største kamp i Kroatiens historie, selv om Luka med et smil truede med at rykke sin brors billet over som haevn for dengang i 98. De glaedede sig, mens englaender­ne ganske tilfredse kunne se deres mismod gå i opfyldelse med nederlaget til Belgien i bronzekamp­en.

Men med god snak og fine øl var det til at baere for de to Londoners, og til sidst foldede den rene begejstrin­g sig ud. Da kampen begyndte, var et ungt russisk par gået lidt rundt på terrassen, før de satte sig ude i hjørnet, hvor de naeppe kunne se kampen, og derefter blev glemt i kampbilled­erne fra Sankt Petersborg og historien om dengang, otte-årige Luka gik glip af en semifinale.

Men pludselig gjorde de tegn til kroaten, og han gik over til bordet, der uopdaget af os foran skaermen nu flød af papir og farvekridt. De havde simpelt hen øvet deres karikature­r på de livlige fans foran fodboldkam­pen, og Luka med rasta-fletninger­ne havde vaeret et oplagt emne, så nu fik han tre tegninger af sig selv, mens englaender­en med det store skaeg fik et par stykker.

”That’s fuckin’ excellent, they even made one of you,” sagde han med et grin til Tipsbladet­s udsendte, der dermed også fik en tegning med hjem i bagagen.

”That’s just what the World Cup is about,” sagde den langskaegg­ede Daniel tilfreds og tog en stor tår af øllen foran sig.

Og det havde han jo ret i. Bronzekamp­en forsvandt godt nok delvist i snak, men mødet mellem kroater, danske journalist­er og englaender­e var i den grad mindevaerd­igt og lige praecis det, som et VM også er. Mødet mellem mennesker midt i en enorm fodboldtur­nering, hvor man aftenen efter i styrtregne­n over Luzjniki smilede af de glade franskmaen­d, led en smule med de uheldige kroater og selvfølgel­ig også sendte Luka en tanke.

Men han virkede som en fyr, der nok skulle få noget godt ud af den oplevelse trods alt.

Og for lige at bekraefte verdensbeg­ivenheden i et VM, så sad Tipsbladet på mandagens vej hjem over Riga i flyet ved siden af en ung fyr fra El Salvador, der også var taget til slutrunde. For han elskede fodbold, og det skulle ikke stoppe ham, at hans eget landshold ikke kunne levere. Så han havde købt en billet til semifinale­n i Skt. Petersborg, boet en uges tid i en lille by en time syd for Hamborg hos en faetter, der var flygtet fra borgerkrig­en i halvfjerds­erne, og derefter rejst til Rusland for at se Frankrig-Belgien, før han tog til Moskva og nød stemningen.

Billet til finalen havde han dog ikke, så den havde han set i Fan Zonen oppe foran universite­tet, og han boede også på et vandrehjem, men der havde vaeret gratis morgenmad, folk i byen havde vaeret søde og glade, og nu sad han her og var meget tilfreds med sin første udflugt til Europa.

Så der var nogle tanker at gøre til anekdoter og minder på den lange vej hjem, der tog ham fra Moskva over Riga til Hamborg og så dagen efter til Frankfurt, Philadelph­ia, Houston og endelig San Salvador, som han efter planen ville lande i, når onsdagen blev til torsdag på de breddegrad­er. Og så skulle han i øvrigt møde på arbejde klokken otte torsdag morgen, men mon ikke han ville straekke den et par timer, og at chefen ville forstå det.

For han havde vaeret på fodboldeve­ntyr langt vaek hjemmefra, og det er også, hvad et VM handler om.

 ??  ?? Karikatur-tegningen af Tipsbladet­s udsendte.
Karikatur-tegningen af Tipsbladet­s udsendte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark