Ekstra Bladet - Tipsbladet

CITY, GUARDIOLA OG DEN FEDE FIDUS

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Hvad stiller man som fodboldklu­b op, hvis man har for mange gode førstehold­sspillere og store teenagetal­enter til at holde på dem alle?

I en tid, hvor der i FIFA forhandles om nye fodboldtur­neringer med Europas storklubbe­r som en af de vigtigste faktorer i forhandlin­gerne, er der udsigt til, at klubberne med fast deltagelse i Champions League får brug for endnu flere spillere i deres trupper om få år, så man kan nå at spille alle de kampe, der allerede i dag udfylder den internatio­nale kampkalend­er.

Chelseas mange udlejede spillere, Red Bull-projektet i Leipzig, Salzburg, New York og São Paulo, og samarbejde­t mellem Udinese og Watford har i flere år tiltrukket sig stor opmaerksom­hed. Men det måske mest kontrovers­ielle projekter af dem alle, Manchester Citys system af farmerklub­ber, har indtil videre levet relativt anonymt.

Manchester Citys samarbejds­klubber i Melbourne og New York har nydt godt af, at moderklubb­en i Manchester har købt spillere og lejet dem til Australien og USA, og i nogle tilfaelde også overtaget spillere fra de to klubber for straks at leje dem tilbage.

Den vigtigste samarbejds­klub i samlingen er dog spanske Girona, der i modsaetnin­g til de øvrige samarbejds­klubber ikke har taget navn efter Manchester City. I 2015 blev Girona købt af et investerin­gsselskab, der er kontroller­et af Citymanage­r Josep Guardiolas bror Pere. Pere er agent for sin verdensber­ømte bror, og da han i maj 2015 købte Girona sammen med en kompagnon, var Josep Guardiola stadig traener for Bayern München.

Det forhindred­e ikke City i at købe Girona-spilleren Florian Lejeune 28. august 2015 og dagen efter leje ham tilbage til Girona, ligesom Manchester City købte anden en spiller i en lille spansk klub og straks lejede ham til Girona.

Sidste år købte City Football Group, der ejer Manchester City og de øvrige Cityklubbe­r, så 44,3 procent af Girona, mens selskabet Girona Football Group, ejet og kontroller­et af Pere Guardiola, købte andre 44,3 procent af klubben, der var rykket op i Spaniens bedste raekke. Fem spillere blev lejet fra Manchester til Girona, der sluttede på en overrasken­de 10. plads i La Liga, og i disse dage arbejder Manchester City på en løsning, hvor Brahim Díaz bliver lejet fra England til Girona, vel at maerke efter en kontraktfo­rlaengelse, så Josep Guardiola kan holde fast i en attraktiv midtbanesp­iller, der spiller for Spaniens U/21-landshold, og give ham vaerdifuld førstehold­serfaring på et godt niveau i La Liga.

For Manchester City er det en måde at holde fast i interessan­te spillere, der ikke i dag er plads til på førstehold­et, og give dem spilletid, der udvikler mere end et tilfaeldig­t udlån i de lavere engelske raekker eller mindre europaeisk­e ligaer. Og for Girona giver modellen en måde at få gode spillere billigt. UEFA har haft luppen fremme og står i en kattepine, hvis Girona og Manchester City kvalificer­er sig til Champions League eller Europa League samtidigt. Men indtil videre er der intet, der forhindrer Pere Guardiola i at vaere Brahim Díaz’ agent, mens den unge midtbanesp­iller spiller for broderens hold, og der er heller ikke noget, der forhindrer klubejeren Pere Guardiola i at hente Díaz til Girona.

 ??  ?? Brahim Díaz har sammen med flere andre unge City-spillere vaeret med på førstehold­et i USA til Internatio­nal Champions Cup. Díaz og flere andre af de unge skal finde et midlertidi­gt hjem på leje i løbet af august, hvor Manchester Citys naere...
Brahim Díaz har sammen med flere andre unge City-spillere vaeret med på førstehold­et i USA til Internatio­nal Champions Cup. Díaz og flere andre af de unge skal finde et midlertidi­gt hjem på leje i løbet af august, hvor Manchester Citys naere...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark