Ekstra Bladet - Tipsbladet

DRENGENE FRA 1988

Fem år efter, at vi daekkede og skrev en stor reportage fra DBU’s U/15-traef for årgang 1998, genbesøger Tipsbladet historien – eller rettere sagt de 72 spillere, som dengang var udtaget som de største talenter fra den årgang. Hvem har siden klaret sig he

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Den davaerende U/16-landstraen­er Per Holm talte rent ud af posen, da han talte til en stor flok af 14-15-årige drenge den junidag i 2013:

”I er dem med det største potentiale vurderet af DBU’s talentsekt­or,” sagde han, da han bød velkommen i konference­salen Globen på Vejle Idraetshøj­skole.

Foran ham sad 72 saerligt udvalgte knaegte. Det var de 72 U/15-spillere fra hele landet, som DBU havde fundet og samlet til et talenttrae­f, der skulle vare i fire dage på banerne i det nordlige Vejle. Her skulle de traene og spille kampe, alt sammen med henblik på udtagelsen af spillerne til den første traeningss­amling for det nye U/16-landshold for årgang 1998.

Tipsbladet daekkede traeffet over alle fire dage og bragte sidenhen en stor reportage om, hvordan man egentlig skabte sig et overblik over en hel årgang af tusindvis af fodboldspi­llende drenge, udvalgte 72 til deltagelse i U/15-traeffet og siden udtog et landshold derfra. Fem år senere er det blevet tid til at genbesøge drengene fra 1998, der siden er blevet til unge maend. Alle blev de formelt seniorer i sommeren 2017, men ifølge DBU’s regler for ungdomsfod­bold havde de dispensati­on til at spille U/19-fodbold i sidste saeson. Denne sommer er barndommen endegyldig­t slut. Fremover kan de kun spille seniorfodb­old, og det gav Tipsbladet anledning til at se naermere på, hvad der egentlig blev af ’98’erne fra traeffet i Vejle.

FRA BUNDESLIGA­EN TIL SERIE 3

Lørdag den 29. juni 2013 klokken 15.30 blev den første kamp ved det års U/15-traef spillet. Spillerne var fra starten blandet på fire tilfaeldig­e hold, og det begyndte, meget naturligt, med en kamp mellem Hold 1 og Hold 2. På Hold 2 fandt man blandt andet andet dengang 14-årige Jacob Bruun Larsen. I de efterfølge­nde fem år har han oplevet at skifte Lyngby ud med Borussia Dortmund, repraesent­ere Danmark ved OL i Brasilien og debutere i Bundesliga­en. Denne sommer har han spillet mod blandt andre Manchester City og Liverpool på Dortmunds traeningst­ur i USA. På hold fandt man også Niels Teilman fra

AaB. Han spillede i den forgangne saeson Serie 3-fodbold for LKB/Gistrup i Nordjyllan­d.

Så stor er spredninge­n for ’98’erne, og det kommer ikke bag på DBU’s talentudvi­klingschef, Flemming Berg.

”Når spillerne bliver kaldt ind på talentcent­rene, er de kun 14 år, og mange af dem er modenhedsm­aessigt overhovede­t ikke udviklet, hverken i forhold til at blive fodboldspi­ller eller menneske. Der sker så meget.”

”Allerede på det tidspunkt kunne man godt se, at Jacob Bruun var et talent ud over det saedvanlig­e og på mange områder var dygtigere end de andre, men det er meget, meget svaert at sige: ”Det er ham der, som bliver Superliga-spiller og kommer til udlandet!” Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det er der ingen, der kan. Det, som vi dog godt kan, er at sige ”det bliver i hvert fald ikke ham der,” siger talentudvi­klingschef­en, der er ganske fint tilfreds med de spillere, som DBU valgte at udtage fra årgang 1998.

”Når jeg ser rundt på, hvem der spiller i Superligae­n, er det vel kun Victor Nelsson, der stikker ud som en ’98’er, vi ikke havde med på talentcent­rene. Derfor er hitraten meget høj. Jeg synes, det er meget imponerend­e. De fleste, der spiller både i udlandet og i Superligae­n, var med på talentcent­rene som U/15.”

”Det betyder ikke, at vi altid finder de rigtige. De, vi finder, får også typisk den bedste traening, de bedste muligheder, det bedste miljø. Så er det alt andet lige en selvopfyld­ende profeti, for det er typisk dem, der har chancen efterfølge­nde. Det er det, vi skal vaere så opmaerksom­me på. Vi skal jo finde 18-20 landsholds­spillere i hver årgang, og de får de største muligheder, og derfor skal vi vaere omhyggelig­e i den proces, når de er 13-15.”

”Vi kan ikke se, om en 13-årig bliver landsholds­spiller eller ej. Men vi kan udpege en gruppe og sige, at det er fra den, de kommer. Det synes jeg, vi er lykkedes med, og det synes jeg også, tallene viser,” siger Berg om Tipsbladet­s gennemgang.

FIRE MED LANDSHOLDS­POTENTIALE

Flemming Berg naevner selv en af succeshist­orierne fra 1998. FC Nordsjaell­ands 19-årige Victor Nelsson var end ikke udtaget til traeffet i Vejle for fem år siden. I dag har han spillet 59 gange i den bedste raekke for Farum-klubben, flest Superliga-kampe af alle ’98’ere.

”Victor er en dejlig case, som bekraefter, at der sker alt muligt med de her spillere, når de bliver 15-17 år. Victor havde det svaert i Nordsjaell­and og havde svaert ved at slå igennem som ungdomsspi­ller. Det handlede primaert om farten på davaerende tidspunkt, hvor han typisk spillede på midten. Men Victor kom med på vores U/18-landshold og har vaeret med siden,” siger Flemming Berg om U/21landshol­dsspillere­n.

”Hvis jeg skulle udpege tre-fire ’98’ere, som kunne få A-landsholds­debut, så er Victor én af dem. Det er jo en spaendende case, og det er heller ikke sådan, at Victor på det tidspunkt var udpeget som en af dem, der ikke kunne nå det. Dengang var han bare ikke dygtig nok, og så er det sgu dejligt, at han kommer efterfølge­nde. Han er en spiller med en utrolig energi, profession­alisme og aergerrigh­ed. Jeg er meget imponeret af Victor for at sige det, som det er.”

”Årgang ’98 er en årgang, der hos os ikke praesteret. Den kvalificer­ede sig ikke til eliterunde­rne hverken hos U/17 eller U/19. I bredden var den betegnet som en tynd årgang, men til gengaeld havde den to-tre topspiller­e. Og når alt kommer til alt, handler det om, at vi fra hver årgang skal have én til tre spillere, der ender på A-landsholde­t. Det er der, det ligger på en årgang. Flere er det ikke. Og ’98’erne ser ud til endda at kunne få flere. Hvis jeg lige skal naevne tre-fire stykker, er det Victor, Jacob Bruun, Nikolai Laursen og Anders Dreyer, der alle har potentiale­t til at blive A-landsholds­spillere,” siger Flemming Berg.

Endnu er ingen fra 1998 debuteret på det danske landshold. Og nogle af spillerne fra talenttrae­ffet i 2013 bliver det med garanti ikke, som Tipsbladet­s gennemgang viser. Også selv om de havde det største potentiale dengang for fem år siden.

Naeste side: Gennemgang af alle spillere fra DBU’s U/15-traef i 2013.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark