Ekstra Bladet - Tipsbladet

BREDDEN I SUPERLIGA-TOPPEN ER IKKE EN STYRKE I CHAMPIONS LEAGUE

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Onsdag aften røg FC Midtjyllan­d ud af Champions League-kvalifikat­ionen mod FK Astana, der i defensiv styrke og kløgt viste sig at vaere staerkere end nogen modstander i Superligae­n. Sidste sommer var FC København taettere på mod FK Qarabag men formåede ikke at score det afgørende mål i de sidste 25 minutter, og i 2015 var det APOEL, der blev endestatio­nen for FC Midtjyllan­d efter en udekamp, hvor midtjydern­e ligesom mod Astana havde avancement inden for raekkevidd­e men havde svaert ved at greje dommeren og en modstander, der trak tiden ved hver lejlighed.

Siden holdets sublime efterårsmå­neder har FC Midtjyllan­d haft svaert ved at skabe kampene, isaer i det etablerede spil, hvor Jakob Poulsen og Tim Sparv i 3-4-3-formatione­n måske mangler en offensivt indstillet 8’er som Mikkel Duelund – eller den famøse tyske playmaker Dominick Drexler, der aldrig nåede at spille et minut før det profitable videresalg til FC Köln.

Jess Thorup talte, ganske korrekt, om manglende skarphed i de afgørende situatione­r, afslutning­er såvel som naestsidst­e aflevering­er, mens den manglende energi og den defensive nervøsitet isaer i 1. halvleg set udefra var mindst lige så bekymrende.

Nuvel, med en relativt lille portion ekstra held kunne FC Midtjyllan­d vaere gået videre, selvom det havde vaeret mod spil og de enorme chancer, FK Astana misbrugte.

Men fra naervaeren­de redaktørst­ol udstiller kampene mod Astana en strategisk ulempe, Superliga-klubberne har isaer i Champions League-kvalifikat­ionen.

På den seneste UEFA-rangliste, den som afgør adgangen til Europa i 2020/2021-saesonen, er Superligae­n nummer 13. Men klubber som FK Qarabag, BATE, Røde Stjerne, Ludogorets, APOEL, Cluj og ikke mindst FK Astana fra ligaer rangeret lavere end den danske er efter mine begreber staerkere eller som minimum på samme niveau som de skiftende danske mesterhold.

I de lande er langt de fleste sportslige og økonomiske ressourcer, i flere tilfaelde med fodboldfor­bundets støtte, koncentrer­et omkring ét enkelt mesterhold. I Superligae­n er det saerdeles underholde­nde med åbne dueller om mesterskab­et, men i Champions League-kvalifikat­ionen, for slet ikke at tale om gruppespil­let, er kalkulen anderledes barsk. Det skaerpede kvalifikat­ionsformat og langt staerkere mesterhold fra mindre fodboldlan­de end for ti år siden vil ramme de danske hold hårdt i de kommende saesoner, som Astana gjorde i Herning, med mindre nogen saetter turbo på den sportslige og økonomiske udvikling i toppen af Superligae­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark