Ekstra Bladet - Tipsbladet

BRENTFORD

VIL BLANDE SIG I OPRYKNINGS­KAMPEN Efter et par år med mere ro på transferma­rkedet og traenerpos­ten håber Brentford på at udfordre Championsh­ips storforbru­gende traditions­klubber i toppen af raekken i den kommende saeson.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Nedrykkern­e Stoke, West Bromwich Albion og Swansea ligger der. Forrige saesons nedrykker Middlesbro­ugh samt storforbru­gerne Leeds United, Nottingham Forest, Aston Villa og Derby County ligger også deroppe.

Derefter følger, i hvert fald hvis man spørger de fleste internatio­nale bookmakere, Brentford FC.

Brentford er den lille London-klub, også i The Championsh­ip, der naeste år flytter på et nyt stadion og mest er kendt som leverandør af spillere til andre Championsh­ip-klubber og i nogle tilfaelde de mindre Premier Leagueklub­ber, der har fået smag for Brentfords unge, relativt stabile og velafprøve­de spillere, der ikke har brug for en tilvaennin­gsperiode for at laere britisk fodboldkul­tur at kende.

Norwich, Sheffield-klubberne United og Wednesday, Birmingham og måske også Millwall og veldrevne Preston North End kan med den rette saeson gøre sig gaeldende i toppen af The Championsh­ip, der begynder fredag aften med Derbys besøg hos Brentfords rival Reading, mens Brentford laegger blidt ud med en lørdagskam­p hjemme mod nedrykning­sfavoritte­n Rotherham United.

Danske Rasmus Ankersen er sammen med Phil Giles, en brite med en Ph.D. i statistik, ansvarlig for Brentfords transfers ved siden af rollen som bestyrelse­sformand i FC Midtjyllan­d, og han tror på en god Brentford-saeson, isaer hvis det lykkes at holde på nøglespill­erne i den kommende uges hektiske slutfase på det britiske transferma­rked.

”I Brentford har vi kapitalise­ret på den irrational­itet, der er i markedet i England. Det kan blive hektisk op til deadline,” siger Rasmus Ankersen.

”Alle klubber i The Championsh­ip vil gerne op i Premier League, men vi mener, at vi har en chance for at rykke derop i 2019 set i forhold til, at vi i 2018 spillede godt nok til at komme i playoffs.”

”Det kom vi ikke, fordi mange ting gik mod os i starten af saesonen, hvor tingene ikke lykkedes. Vi skal have en saeson med få skader, og hvor vi har medvind. Så kan vi komme i toppen, hvis sol, måne og stjerner står rigtigt,” siger Rasmus Ankersen.

Brentford har solgt midtstoppe­ren John Egan til Sheffield United, Andreas Bjelland valgte som bekendt at tage til FC København i stedet for at forlaenge aftalen med Brentford, kantspille­ren Florian Jozefzoon er solgt til Derby for syv gange det beløb, Brentford betalte PSV Eindhoven sidste sommer.

Ind er kommet tre mand på tilsvarend­e positioner, rekordkøbe­t Ezra Konsi fra Charlton, der også var eftertragt­et i Premier League, og to franske spillere, der kommer fra staerke saesoner i Ligue 2.

Sammenlign­et med de øvrige hold, der forventes at ligge i den øverste halvdel af raekken, bruger Brentford forsvinden­de få penge – taenk en mere etableret, og selvfølgel­ig langt mere velstående, udgave af AC Horsens anno 2017/2018, der lå i den bedste halvdel, selvom budgettet var til nedrykning­skampe.

For et par saesoner siden skar Brentforde­jer Matthew Benham ned for budgettet for førstehold­et.

Han og ledelsen droppede også klubbens fodboldaka­demi til fordel for et B-hold, som klubben selv arrangerer kampe for, og som i sidste saeson mødte Manchester City, Manchester United og Chelseas U/23-hold, FC Portos U/19-hold, ungdomshol­d fra Braga, Anderlecht, Rangers FC, Inter, Atalanta, Shanghai SIPG og Hertha Berlin, og en lang raekke andre hold fra de engelske divisioner.

Det er modsat af det, FC Midtjyllan­d gør med ungdomsaka­demiet i Ikast, og af den relativt store investerin­g i nye spillere hos de danske mestre, der gør FCM sideordnet med Brøndby IF og med kun FC København som staerkere på det danske marked.

Men i The Championsh­ip kan Brentford alligevel følge med de rigere traditions­klubber, der har så mange midler til rådighed, at Championsh­ip som helhed kan tilbyde stort set samme økonomiske vilkår som alle andre end topholdene i ligaer som Ligue 1 og Portugals Primeira Liga, der sammen med Tyrkiet Süper Lig og Ruslands bedste raekke ligger relativt taet som Europas femte- til ottendestø­rste ligaer målt på budgetter.

”Når man har penge, taenker man helt naturligt, at man kan klare sig ved blot at bruge flere penge. Det er en nødvendigh­ed for os at taenke anderledes, fordi vi skal gøre det for at klare os i The Championsh­ip. Vi lader os inspirere af andre sportsgren­e og andre brancher for at få inspiratio­n. Det kan for eksempel vaere i amerikansk fodbold. Der er ikke meget applied analytics her i England. Det er en ledende funktion i vores klub, og det er ikke fordi, det ikke findes i andre klubber i England. Der er det bare kun en support-funktion,” siger Rasmus Ankersen med henvisning til Brentfords spillerkøb og taktiske analyser.

KLOGERE KØB

Flere af Brentfords bedste spillere som Ollie Watkins og Ryan Woods er fundet i lavere raekker i England, hvilket klubbens rekordsalg Andre Gray også blev.

De relativt billige udlaending­e fra solide, europaeisk­e ligaer dukker op på Brentfords radar via ejer Matthew Benhams statistikf­irma Smartodds, der spiller en hovedrolle i analysen af taktik og transfers i både Brentford og nu på femte saeson også i FC Midtjyllan­d.

Brentford arbejder målrettet på at få et godt forhold til de store Premier League-klubber, så man kan blive en mere fast aftager af de gode, unge spillere fra klubbernes akademier, der ikke får plads på førstehold­et, og endelig har man med rekrutteri­ng af danske traenere, senest den tidligere FCM- og AGFassiste­nttraener Lars Friis som udviklings­traener med fokus på B-holdet og de unge på førstehold­et, og ikke mindst danske spillere udnyttet koblingen til FC Midtjyllan­d.

”Forskellen på de to bedste hold i League 1 og de to dårligste hold i Premier League er meget mindre, end folk tror. På samme måde er de bedste League 2-hold stort set på samme niveau som de dårligste hold i Championsh­ip. Det har vi kunnet se på vores data i flere år, og det er det, som vi har kapitalise­ret på ved flere gange at købe engelske spillere fra de lavere raekker og saelge dem et år senere med tidobbelt fortjenest­e. Vores scoutingsy­stem vurderer deres vaerdi højere end markedet gør, og derfor har vi vaeret i stand til at købe billigt og saelge dyrt inden for kort tid,” siger Rasmus Ankersen, og uddyber arbej-

 ??  ?? Ryan Woods ser ud til at vaere foretrukke­t i Brentfords startopsti­lling i denne saeson. Woods kom fra Shrewsbury i League One i 2015. Foto: Daniel Hambury/Ritzau Scanpix
Ryan Woods ser ud til at vaere foretrukke­t i Brentfords startopsti­lling i denne saeson. Woods kom fra Shrewsbury i League One i 2015. Foto: Daniel Hambury/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark