Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET TABTE TALENT FÅR EN NY CHANCE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Engang var Jack Rodwell et af engelsk fodbolds mest spaendende talenter. Han brød igennem i Everton som teenager og var så lovende en spiller, at Alex Ferguson planlagde at hente midtbanesp­illeren til Manchester United og omskole ham til Rio Ferdinands afløser i det centrale forsvar. Men siden dengang for et lille årti siden er han blevet et symbol på meget af det, der er i vejen med engelsk fodbold. I denne uge lavede 27-årige Rodwell en etårig aftale med Championsh­ip-oprykkerne Blackburn Rovers.

Det er seks år siden, Jack Rodwell forlod Everton, og det blev ikke Manchester United, men derimod byrivalern­e fra City, der løb med ham. Det blev ingen succes. Over to saesoner spillede han bare 16 Premier League-kampe som billedet på det unge talent, der knaekkede nakken i en større klub med større konkurrenc­e – og som var blevet købt, fordi man havde råd, ikke fordi man havde behov. Da han i 2014 forlod Manchester City, rådede han andre englaender­e til at overveje det en ekstra gang, hvis de havde muligheden for at skifte til storklubbe­n.

”Jeg ville overveje mine muligheder og spørge mig selv, om jeg ville komme til at spille regelmaess­igt. Jeg ville sandsynlig­vis sige: ”Lad vaere med at skrive under nu; spil så meget fodbold, som du kan,”” sagde Rodwell til BBC.

Der var masser af tid til at genstarte karrieren. Han var stadig kun 23 år gammel, og han valgte at prøve lykken i en anden Premier League-klub. Men tiden i Sunderland blev ingen succes. Han startede som oftest på baenken for den underpraes­terende nordengels­ke klub, og det blev kun vaerre, da Sunderland rykkede ned i 2017.

For det første spillede han ikke. I Championsh­ip fortsatte nedturen for Sunderland, der endte med at rykke ned i den tredjebeds­te raekke, men den tidligere engelske landsholds­spiller kunne ikke bruges. Han spillede bare to ligakampe hele saesonen.

”Jeg ved ikke, hvor Jack er, hvis jeg skal vaere aerlig,” sagde manager Chris Coleman i april med henvisning til Rodwells mentale tilstand.

For det andet var Rodwell en dyr mand at have gående, specielt når han ikke spillede. Normalt har spillerne i Sunderland en klausul i deres kontrakter, så lønnen reduceres med 40 procent i tilfaelde af en nedrykning. Den havde Rodwell ikke, så han tog alle sine 70.000 pund om ugen med sig ned i Championsh­ip. Og da klubben i løbet af saesonen forsøgte at forhandle om en ophaevelse af aftalen, sagde Rodwell nej.

”Det er ikke fodboldspi­llerens skyld, hvis en klub beslutter sig for at betale ham et bestemt beløb. Jeg har arbejdet, fra jeg var syv år gammel for at nå hertil. Så er det svaert at bede nogen om at smide det vaek,” sagde han i vinter til Daily Mail, indtil han i sommer alligevel gik med til at ophaeve aftalen, ét år før tid.

”Pund for pund må Jack Rodwell vaere den vaerste handel i Sunderland­s historie. Gudskelov er hans tid på Wearside slut (…) Sunderland har købt nogle forfaerdel­ige spillere gennem årene, og med hensyn til kvalitet er Rodwell ikke i naerheden af at vaere den vaerste. Men når det kommer til fejl, var hans kontrakt ekstraordi­naer,” skrev lokale Evening Chronicle om Rodwell, der ifølge avisens udregninge­r kostede Sunderland 299.000 pund per kamp gennem fire år.

Men nu er han så vaek. Han var til prøvetraen­ing i Watford, og han har traenet med i Everton for at holde sig skarp, og i denne uge skrev han en etårig aftale med Blackburn, der før sommerferi­en byttede plads med Sunderland og rykkede op i Championsh­ip.

”De seneste par år har vaeret hårde, men forhåbentl­ig har de vaeret en undtagelse. At spille tre kampe for England var en stor oplevelse. Det ville have vaeret rart at spille flere, og der er stadig tid,” sagde Rodwell efter sin nye kontrakt i Daily Mail om store drømme, der ikke er blevet slukket.

Men først skal det engang så lovende talent bevise, at han er god nok til at spille i Championsh­ip.

 ??  ?? Jack Rodwell i en af sine sidste kampe for Sunderland, en Liga Cup-kamp mod barndomskl­ubben Everton. Foto: Nick Potts/Ritzau Scanpix
Jack Rodwell i en af sine sidste kampe for Sunderland, en Liga Cup-kamp mod barndomskl­ubben Everton. Foto: Nick Potts/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark