Ekstra Bladet - Tipsbladet

Før lørdagen: B 1909-B 1913 EN STORKAMP PÅ FJERDE KLASSE

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Selvom fodboldspi­llet i 1960’erne foregik med glade amatører, var det ramme alvor, når de store kampe skulle spilles. Således også i Odense, hvor kampene mellem de tre store klubber fra B1909, B1913 og OB ofte trak 18-20.000 tilskuere af huse til nogle historiske opgør.

I bogen ”De sidste amatatører” skriver forfattern­e Johnny Wøllekaer og Thomas Kaarsted, at Odense dengang var Danmarks fodboldby nummer ét, hvilket isaer kunne maerkes, når byens klubber tørnede sammen.

I Fyens Stiftstide­nde kunne man i 1969 laese, at der ”altid hersker en vis atmosfaere over lokalopgør­ene”, og det var ikke kun en hentydning til spillet på banen. Dengang kunne man også opleve urolighede­r og slagsmål på Odense Stadion, og B1909-målmand Svend Aage Rask udtalte i et interview med samme avis, at folk generede hans familie eller ligefrem lovede ham taev, når han gik rundt i Odense.

Så voldsomt går det ikke for sig laengere, for hvor de røde fra B1909 og de blå fra B1913 tidligere var en del af toppen af dansk fodbold med mesterskab­er og medaljer til følge, ligger begge hold i dag placeret i Danmarksse­rien; den fjerdebeds­te raekke i landet.

Alligevel er der udsigt til en saerlig kamp, når de to traditions­rige årstalsklu­bber mødes på lørdag. Kun ét point skiller de to klubber i tabellen, men der er mere end bare point på spil, fortaeller B1909’s 49-årige assistentt­raener Jann Jensen, der er indfødt odenseaner og selv har en spillerfor­tid hos de røde.

”Vi talte om det efter traeningen i mandags. Allerede dér var der mange samtaler om lørdagens kamp, fordi det fandeme er en kamp, vi gerne vil vinde. Dels fordi B1913 er et godt hold, dels fordi de ligger så taet på, og dels fordi vi alle kender hinanden indbyrdes. Samtidig er der alt det historiske, fordi B1913 er en årstalsklu­b i Odense ligesom os selv,” siger Jann Jensen.

”Gennem årene har der vaeret mange lokalderby­er ude på stadion, og alle odenseaner­e har enten selv oplevet det eller haft et familiemed­lem, der har vaeret en del af det. På den måde kan man ikke komme uden om, at det er en kamp, der bare betyder noget ekstra. Man skal selvfølgel­ig også huske, at det bare er en kamp, der giver tre point ligesom de andre kampe. Men man kan bare tage så meget mere med fra kampen, fordi man kan leve lidt laengere tid på de tre point, end hvis man vinder en af de andre kampe. Selvtillid­smaessigt giver det et boost at komme succesfuld­t ud af de her kampe,” fortaeller han.

Jann Jensen har selv gode minder fra sin spillertid i B1909 i midten af firserne, hvor han som ung spiller blev han en del af historien om kampene mod B1913.

”Da jeg blev rykket op på divisionsh­oldet som 16-17-årig, scorede jeg mit første mål mod B1913. Der var forholdsvi­st mange mennesker ude på Odense Stadion, og det gav en vis atmosfaere. Kampen endte 1-1, og jeg scorede for ”Nierne”. Det var mit første mål som senior, og det var en speciel kamp, fordi det var mod B1913,” fortaeller Jann Jensen.

Den tidligere forsvarssp­iller med fortid i tysk fodbold har oplevet, hvordan B1909 og B1913’s position i dansk og fynsk fodbold har forandret sig markant gennem de seneste 30 år, hvor holdene er dykket fra den bedste raekke til seriefodbo­ld, mens OB er blevet byens klart førende klub.

”Jeg står selv midt i historien, for jeg var 17 år, da jeg blev divisionss­piller for B1909, hvor jeg nåede at spille et lille halvt års tid. Jeg fik så en forespørgs­el fra FC Köln, der spurgte, om jeg ville derned at spille. Det var en drøm for mig, men samtidig fik jeg også et tilbud fra OB. Det var på det tidspunkt, hvor skridtet fra amatørfodb­old til profession­el fodbold i Danmark blev taget. Brøndby var lige gået over til prof-fodbold, og OB kom med kort tid efter. OB tilbød mig en fuldtidsko­ntrakt, for klubben var laengst fremme, da det handlede om at blive en profession­el fodboldklu­b,” husker Jann Jensen, der fra sin status som udlandspro­f i Bundesliga­en så sin tidligere klub misse det ekspres-tog, som dansk profession­el fodbold udviklede sig til i starten af halvfemser­ne.

””Nierne” kom ikke med der, for klubben var lige rykket ud af den naestbedst­e raekke, mens OB var i den bedste raekke. Havde det nu vaeret omvendt på det tidspunkt, ville ”Nierne” måske have vaeret den store og profession­elle klub i dag. Nu er det OB, som selvfølgel­ig var dygtige og førende i Odense på det tidspunkt, hvor profession­alismen begyndte. Derfor var det også mere attraktivt for alle sponsorer at vaere med omkring OB dengang. OB har arbejdet rigtig hårdt på det og lavet et fint stykke arbejde, for man kommer ikke sovende til det, men B1909 og B1913 har hele tiden vaeret et skridt bagefter; både sportsligt og forretning­smaessigt. Det hele skete lige omkring de år, hvor jeg skiftede til tysk fodbold,” siger Jann Jensen, der endte med at skrive kontrakt med netop OB, da han i 1998 vendte retur til Danmark efter 12 år i Tyskland hos FC Köln og Wolfsburg.

Trods de to årstalsklu­bbers nedtur og status som Danmarksse­rie-klubber, er intensitet­en i kampene mellem B1909 og B1913 ikke blevet mindre de senere år. Sidste år var der 600 tilskuere til kampen i Danmarksse­rien, men lokalavise­n noterede, at intensitet­en og stemningen fortjente det dobbelt. Og rivaliseri­ngen lever i høj gad stadig, mener Jann Jensen.

”Kampene mellem ”Nierne” og B1913 og OB er ganske, ganske specielle, når man kommer fra Odense. Vi, der har med holdene at gøre i dag, har enten prøvet at vaere tilskuere eller spillere dengang, så selvom kampen ikke pt. er en divisionsk­amp, håber vi alle på, at både B1909 og B1913 vil komme til at spille en rolle i divisionsf­odbolden på et eller andet niveau. Derfor ligger vi i det daglige også meget arbejde i det. vi laver. Vi vil spille en rolle i dansk fodbold igen, og jeg håber, at min klub B1909 kommer til det igen. Det samme håber jeg faktisk for B1913,” siger Jann Jensen.

 ??  ?? Der blev også gået til den i sidste saesons lokalopgør mellem årstalsriv­alerne fra Odense, B 1909 og B 1913. Foto: Birgitte Carol Heiberg/ Ritzau Scanpix
Der blev også gået til den i sidste saesons lokalopgør mellem årstalsriv­alerne fra Odense, B 1909 og B 1913. Foto: Birgitte Carol Heiberg/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark