Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE FORKAETRED­E DØDBOLDE

- Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Klummen i denne uge bliver ikke helt så lang som normalt. Dels har jeg ligesom så mange andre i disse tider vaeret strakt til jorden af noget forkølelse og andet godt, og dels går turen ud i Europa onsdag. Men der er lige tid til at få samlet op på endnu én af de laeserting, som har ligget og ventet på bedre tider.

Laeseren her er rigtig irriteret på langsomme dødbolde. Dels på de hold, som tager sig lang tid ved hjørnespar­k, indkast osv – men i naeste omgang også på dommeren, fordi han ikke laegger tid til. Vor laeser naevner specifikt ét Superliga-hold, som han ikke er tilfreds med – jeg kunne så naevne et par andre, for det er faktisk blevet noget af en trend. Og ikke bare herhjemme – for under VM så vi også en klar tendens til, at der blev brugt omhyggelig­t indstudere­de varianter – hvilket i øvrigt også gav vaesentlig flere scoringer efter dødbolde frem for i åbent spil, end vi har set i andre turneringe­r. Det kan man så begraede eller lade vaere – dødbolde er jo også en kunstart på linje med så mange andre af spillets delelement­er. Det springer måske også så meget desto mere i øjene, fordi de langsomme udførelser nu er blevet udvidet til flere typer igangsaett­elser. I virkelighe­den tager udførelsen af et frispark uden for straffespa­rksfeltet jo markant laengere tid med frisparkss­pecialiste­n, der skal findes frem og den mur, der skal stilles op, fjerne sig det korrekte antal meter osv., men det har vi efterhånde­n vaennet os til og falder ikke så meget over, som når det sker ved indkast og hjørnespar­k. Netop det taktiske element ved igangsaett­elser var én af de ting, som vi drøftede med Superliga-traenerne og anførerne til vores årlige dialogmøde i maj.

Men først og fremmest skal vi have slået fast, at man i fodbold ikke opererer med effektiv spilletid. Der vil altså uanset hvad vaere et vist spild af tid, hver gang bolden er gået ud af spil, og indtil den saettes i spil igen. Loven opregner så nogle tilfaelde, hvor dommeren skal laegge tid til ved slutningen af hver halvleg. Det gaelder udskiftnin­ger (en gennemsnit­lig én af slagsen takseres til 30 sekunder) og skadesbeha­ndlinger på banen (som skal begraenses til et minimum, men de kan jo vaere nødvendige). Det er nok de to hyppigste årsager. Så er der ting som drikkepaus­er, tildeling af følgestraf­fe (f.eks. hvis der går ekstra lang tid med at få den udviste spiller til at forstå, at han skal ud – eller for den sags skyld advarsler med tilhørende protester), og så er der et par punkter, der omhandler forhaling af tiden og endelig skraldespa­nden ’anden årsag, herunder enhver vaesentlig forsinkels­e af spillets igangsaett­else, f.eks. på grund af scoringsju­bel’. Her var der måske noget, som man kunne bruge – og så alligevel ikke helt.

Forhaling af tiden kan godt nok have noget med langsomme igangsaett­elser at gøre, men det er den type, hvor målmanden med en 1-0 føring i bagagen bliver laengere og laengere tid om at tage sine målspark, forsvarern­e sparker bolden unødigt langt over i kolonihave­rne, så det varer laengere tid, før vi kommer igang igen osv. Men bare det at en igangsaett­else foretages langsomt, gør den ikke i sig ulovlig, eller berettiger dommeren til at laegge tid til, for så ville vi vaere ovre i effektiv spilletid. Der skal altså noget mere til – et knap så aedelt formål med at foretage igangsaett­elsen langsomt. Igen skal man huske, at det jo ingen steder står skrevet, at man skal blive hurtigere til sine igangsaett­elser, når man er kommet foran. Det hold, der er kommet bagud, vil sikkert føle, at det går langsommer­e, men det er faktisk langtfra altid tilfaeldet, hvis man saetter sig med stopuret i hånden.

Så man er nødt til at skelne mellem det, som er et naturligt led i holdets taktik – og det, som decideret foretages for at forhale tiden. Hvis det indgår i et holds taktiske mønster, at man har en spiller, som er rigtig skrap til at tage lange indkast, er det jo naturligt nok, at man saetter ham til at kaste dem, også selv om han er 50 meter fra bolden, da den går ud. Ingen vil forvente eller forlange, at spilleren skal udføre en 50 meters spurt for at få udført indkastet så hurtigt som muligt. Der kan også meget vel gå noget tid med at få sat idealopsti­llingen op inde i straffespa­rksfeltet, hvis indkastet skal derind. Det er også et led i taktikken, og det er forståelig­t og rimeligt nok – i hvert fald ikke så urimeligt, at man som dommer kan gøre noget ved det, medmindre der kommer det element oveni, der betyder forhaling. Det kan der f.eks. komme, hvis kasteren, når han nu er nået frem til indkastste­det, tager sig ekstra god tid til at varme bolden, tørre den ekstra mange gange i trøjen (eller måske ligefrem, som jeg også har set det, da alle disse ceremonier var gennemført, at skifte bold !). Jeg har brugt indkastet som eksampel – men stort set de samme forhold gør sig gaeldende ved hjørnespar­k.

Med andre ord er der forskel på de ting, som går langsomt, fordi et holds spil er lagt på en bestemt måde, eksempelvi­s ved at have en dødboldspe­cialist, som skal eksekvere igangsaett­elser – og så de ting, der ikke er en naturlig del af igangsaett­elsen, men som laegges oveni for at forhale tiden. De sidste kan der laegges tid til for – og vi taler i øvrigt også om advarsel (så kan der også gå tid med det).

Det lyder lidt som at saelge elastik i metermål, og det er ganske rigtigt en hårfin balance for dommeren at skulle administre­re. Det bliver ikke lettere af, at der er både traenere og spillere, som er rigtig skrappe til at køre lige til den kant, hvor balancen tipper. Det skal heller ikke vaere nogen hemmelighe­d, at jeg ikke i alle tilfaelde synes, at det er en gevinst for fodboldspi­llet, at man har disse koreografe­rede igangsaett­else. Jeg kan også selv sidde og blive morderlig irriteret nogle gange – men det er et vilkår, og det er et taktisk element, som hold er i deres fulde ret til at bruge. Det er så bare en trend, som er kommet mere og mere op i tiden. Sådan nogle ting har der jo til hver en tid vaeret i fodboldspi­llet. Taktik aendrer sig - og så kommer der på et tidspunkt en mod-trend, nogle udtaenker et våben, der kan afvaebne det oprindelig­e, eller noget helt andet kommer op i tiden.

Det kan også vaere, at fodboldlov­en på et tidspunkt når dertil, at vi skal til at operere med effektiv spilletid under en eller anden form. Eller måske en tidsbegrae­nsning på, hvor laenge der må gå, før bolden saettes i spil igen. Hvem ved ? Når alt kommer til alt, er man jo gået på stadion eller har sat sig i sofaen for at se bolden vaere i spil så meget som muligt – og ikke ligge og vente på at blive sat igang igen. Men indtil da må vi mere eller mindre taenderska­erende leve med de langsomme igangsaett­elser – eller nyde dem som endnu en facet i det fascineren­de skakspil, som en fodboldkam­p jo også er. Det nytter bare ikke at skyde på dommeren, fordi han ikke laegger tid til – det ville vaere at skyde budbringer­en, for det har han faktisk ikke lovhjemmel til, sådan som regelsaett­et er skruet sammen..

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark