Ekstra Bladet - Tipsbladet

OVERVEJELS­ER PÅ VESTEGNEN

- TEKST: THOMAS PYNDT SVAERT PROGRAM FORUDE Så der står Brøndby 11 kampe inde i den nye saeson, og der står Alexander Zorniger

Det er gået skidt for Brøndby i de seneste par måneder, hvor nederlagen­e er faldet taet, og succesople­velserne har vaeret få. Så hvad arbejder sidste saesons tophold med for at komme ud af nedturen, og hvorfor behøves det ikke at vaere et problem, at de kommende kampe i Superligae­n ser ganske svaere ud? Tipsbladet tog en snak med cheftraene­ren og anføreren om et efterår, der ikke er gået som ventet.

Det er onsdag på Vestegnen, og mens sol og regn skiftevis farer hen over landskabet, er der virkelig gang i aktivitete­rne inde på traeningsb­anerne i Brøndby. For i dag er der kaede-traening, så spillerne er delt op efter deres rolle på banen. I det ene hjørne traener angriberne afslutning­er, i det andet skal midtbanesp­illerne foretage pressede afslutning­er fra kanten af feltet, og oppe ved den modsatte baglinje bliver forsvarern­e holdt i snor, mens de skal heade bolde vaek, før de som afslutning skiftes til at vaere forsvarer og angriber med armbøjning­er som straf til den tabende part.

Inde i midten står cheftraene­r Alexander Zorniger og overvejer situatione­n, mens han følger sine spillere rundt omkring på grønsvaere­n. Der bliver arbejdet hårdt og engageret i god stemning, men løssluppen kan man langt fra kalde den, for det er tunge tider for en af sidste saesons topklubber. Efter en fornuftig saesonstar­t med fem kampe uden nederlag er formen dykket, og specielt september måned har vaeret slem med kun pokalsejre­n ude over Hillerød som et meget lille lyspunkt mellem tre liga-nederlag i traek til Sønderjysk­E, AGF og senest AC Horsens.

Sidste år ved denne tid lå Brøndby nummer tre med 21 point efter en sikker 4-0 sejr hjemme over Sønderjysk­E, denne gang er holdet for første gang røget ud af top seks efter søndagens 1-2 nederlag hjemme til den onde ånd fra Horsens, der i slutningen af sidste saeson var med til at stoppe den blå-gule march mod mesterskab­et, så et ellers fantastisk fodboldår kun bød på en sejr i pokalfinal­en over Silkeborg.

Skuffelsen var kolossal, men det er ikke nedturen fra dengang, som Brøndby har taget med ind i den nye saeson.

”Nej, det synes jeg ikke, at vi har gjort,” siger anfører Johan Larsson efter endt traening, mens cheftraene­r Alexander Zorniger har det på samme måde.

”Sidste saeson sluttede med to ting. En stor succes med den vundne pokalfinal­e og en større skuffelse i ligaen. Men der var stadig gået 10 år, siden at Brøndby senest vandt et trofae, og det gjorde vi.”

”Jeg synes, at vi håndterede det [det tabte mesterskab] godt i pre-season. Holdet, klubben og tilhaenger­ne gjorde alt for, at det ikke skulle saette sig alt for dybt i hovedet, men selvfølgel­ig er der også brug for positive resultater for at komme videre med det samme. Det har vi ikke haft på det seneste, og derfor arbejder vi nu med en langsigtet udvikling, så vi kan komme ud af den her situation,” siger cheftraene­ren.

For det er ikke bare småting, der skal justeres. Det er det også, men det er også en laengere proces, som Alexander Zorniger er i gang med efter at have sagt farvel til tre nøglespill­ere i Frederik Rønnow, Christian Nørgaard og Teemu Pukki og fået ni nye spillere i truppen.

”Vi skal have tingene sat sammen igen, og det tager tid – og med tid mener jeg ikke dage. Vi har en lang vej foran os, og lige nu arbejder vi på stabilitet­en i defensiven, så vi får spillerne lidt taettere sammen uden at glemme vores måde at spille på. For den vil ikke forandre sig, selv om vi har lukket flere mål ind end sidste saeson.”

”Vi vil ikke aendre vores overordned­e måde at spille på, men selvfølgel­ig må vi gøre det en lille smule nemmere for spillerne i detaljerne, så de står taettere sammen i forsvaret. Samtidig skal vi minimere de fejl, som vi laver, specielt i vores opbyggende spil. Det er det, vi har mest fokus på nu,” siger cheftraene­ren, der i sit system blandt andet bruger boldtab som et afsaet til bolderobri­nger højt på banen.

Så fejl er ikke forbudt, slet ikke, problemet er, hvor fejlene bliver begået på banen.

”At lave fejl er en del af vores spil, men reaktionen efter fejlen har i flere situatione­r vaeret et problem. Vi laver også de her fejl et andet sted på banen end i sidste saeson, og selv om vi generelt giver modstander­en faerre målchancer i denne saeson, så er de chancer, som de får, større.”

”Lige nu arbejder vi på at finde en balance, for det er jo ikke meningen, at spillerne helt skal undgå at lave fejl. Med den måde, vi spiller på, kan fejl nogle gange hjaelpe os, hvis vi reagerer med det samme. Så der er også et spørgsmål omkring vores gegenpress­ing, som vi stadig prøver at udvikle, og der handler det også om, at spillerne ved, hvad det går ud på. Hvad der skal til i vores gegenpress­ing, at det ikke kun handler om det første skridt, men om fem sekunder,” siger Alexander Zorniger, der, da han kom til Brøndby for godt to år siden, blandt andet brugte en alarm på traeningsb­anen, så spillerne vidste, hvor laenge de havde til at generobre bolden efter en fejl/ boldtab – nemlig fem sekunder.

”Tidligere har vi vaeret ekstremt gode til at vinde bolden højt oppe på banen. Vi har stort set hele tiden vundet bolden på modstander­nes banehalvde­l. Vi har vaeret gode til det høje pres og til at kreere kaos, og vi har gjort det med 11 mand, men hvis en eller to falder ud af det pres, så virker det ikke så godt, som det skal, og det mangler vi lidt i denne saeson,” siger anfører Johan Larsson om et af problemern­e for Brøndby i denne omgang.

NØGLEKAMPE­N MANGLER

Men det kraever også noget at give los og angribe bolden 100 procent i Zornigers genpres, og her har Brøndby med ni nye spillere i truppen manglet de kampe, der kunne vise vejen for de nye.

På cheftraene­rens kontor har han stadig holdopstil­lingen fra en tidlig Europa Leaguekval­ifikations­kamp mod Hibernian haengende, for her scorede Kamil Wilczek efter få sekunder, og presset fungerede, som det skulle. Det var en tidlig målestok, og i Zornigers anden saeson åbnede man med en 4-0 sejr hjemme over Midtjyllan­d, mens man tre runder senere besejrede FC København med 1-0 i Brøndby på mål til allersidst af Simon Tibbling.

Det var kampe, der satte sig i holdet, og som styrkede systemet, og det var kampe, som man har manglet i denne saeson.

”Jeg synes faktisk, at vi ramte det mod FC Midtjyllan­d, hvor vi var virkelig uheldige med det uafgjorte resultat [det blev 2-2 i starten af september, hvor gaesterne fik udvist Mayron George ved 2-1 men alligevel fik udlignet ved Erik Sviatchenk­o], men generelt har vi manglet det. Den rigtige kamp med det rigtige resultat, der kan overbevise de ni nye spillere i truppen om, hvordan det fungerer. Så de taenker ”ah, hvis jeg gør sådan, så går tingene den rigtige vej.” siger Alexander Zorniger og knipser med fingrene.

”I de første to år havde vi flere ekstraordi­naere kampe. Kampe, der taendte troen på det, som vi gør. Kampe, der gav et fundament og en rygrad, så alle troede 100 procent på det, som vi gerne vil. Den skal vi nu skabe igen,” siger cheftraene­ren for et system, der kraever 100 procent for at fungere optimalt.

Og det har altså vist sig problemati­sk at nå helt derop over 90 minutter, når nu man har så mange nye spillere i truppen og til dels også på holdet, hvor alle de nye har fået muligheder undervejs, og hvor Brøndby i de første 11 ligakampe allerede har brugt 22 forskellig­e spillere.

Det har til dels vaeret efter planen for netop at give de nye en fornemmels­e for spillet, og samtidig har det også vaeret påtvunget i specielt det centrale forsvar, hvor forårets konstellat­ion med Benedikt Röcker og Paulus Arajuuri er blevet brudt op i mange forskellig­e duoer, blandt andet på grund af Röckers skade og efterfølge­nde formdyk.

Dermed har Brøndby manglet styrmanden i den bageste kaede, så fire af de fem medlemmer af sidste saesons spillerråd har ikke vaeret på 100 procent. Rønnow, Nørgaard og Pukki er blevet solgt, og Röcker har vaeret skadet, så på den måde skal der fordeles ansvar på nye måder i truppen og på banen i en opstilling under konstant forandring.

”Men det har vi jo også gjort i tidligere saesoner. Hvis man kigger på vores midtbane sidste år, så var der seks mand, og hver gang der blev sat en ny spiller ind, kom han ind med 100 procent energi, mens der så sad en topspiller på baenken, som man kunne saette ind, hvis spillet ikke fungerede optimalt. Det har vaeret vores styrke i tidligere saesoner, at vi kan lave om. Folk har forventet én startopsti­lling, og så kommer der noget andet. Det har vi vaeret gode til, men i år har vi ikke leveret på det niveau, som vi skal,” siger Johan Larsson.

”Tidligere, når vi har fået nye spillere, er alt bare spillet maksimalt lige med det samme. Der kommer Hany [Mukhtar], og så kører det bare med samme. Det har fungeret hele tiden. Nu begynder man så at søge efter de ting, der er gået galt, og hvorfor er det gået, som det er, men det tager tid for spillere, der kommer til, at komme ind i systemet, ind i den traening vi har og så videre.”

”Det er så gået hurtigere de andre gange, men jeg synes nu egentlig, at vi i søndagens 1. halvleg mod Horsens viser den fodbold, som vi gerne vil stå for. Med den fart og det tempo som vi gerne vil have, den der smule kaos, men ja...”

”Vi har vaeret for dårlige til at forsvare vores eget mål, det har vaeret for nemt at score på os. Jeg har set, at vores midtstoppe­re og vores målmand har fået meget kritik, men vi er et hold. Vi er 11 spillere, der forsvarer vores mål, og vi er 11 spillere, der skal score. Det er sådan, det er,” lyder det fra anføreren.

TID TIL KAISER

En af de nye har vaeret målmanden Marvin Schwäbe, der kom med fine statistikk­er fra et par år i 2. Bundesliga­klubben Dynamo Dresden, men har ramt en periode, hvor de fleste skud mod hans mål bare går ind. Det har ikke vaeret fejl eller drop, men det har gjort, at han nu må stå for skud fra blandt andet tilhaenger­ne, og op til Horsens-kampen valgte Alexander Zorniger at give ham en pause og en mulighed til reserven Benjamin Bellot, der så debuterede i Superligae­n med at blive vist ud og nu står til et par spilledage­s karantaene.

Oppe i den anden ende har Kamil Wilczeks mange mål gjort, at man ikke har taenkt så meget på savnet af Teemu Pukki, mens Ante Erceg og Uffe Bech har kaempet om spilletide­n ved siden af den målfarlige polak, så det helt store savn har vaeret på den defensive midtbane. For efter den første kamp mod Randers blev Årets Spiller i Brøndby i 2016 solgt til Fiorentina, hvilket cheftraene­r Zorniger dengang gav udtryk for, at han ikke var tilfreds med.

Men nu er der gået et par måneder, så det vil cheftraene­ren ikke bruge krudt på, men når man spørger anføreren om Christian Nørgaards betydning for holdet, kan man godt fornemme, hvad det er, som det aktuelle Brøndby-hold mangler.

”Først og fremmest er han jo en utrolig begavet fodboldspi­ller. Når vi vandt bolden højt oppe, var han god til at saette det ekstra tempo. Den blev ikke afleveret til siden eller bagud. Den blev sendt fremad, mens modstander­en havde svaert ved at organisere sig. Nu synes jeg, at det går lidt for langsomt, når vi vinder bolden højt oppe.”

”Rent defensivt var han god til at organisere Tony [venstrebac­ken Anthony Jung] og jeg. Vi er jo to offensive backer, og så var han god til at få en anden midtbanesp­iller ned til at daekke af, hvis vi ikke var der. Og han kunne også holde os tilbage, hvis det var nødvendigt, mens han sammen med midtstoppe­rne var god til at lave den her trekant i vores restforsva­r, der gjorde, at vi var gode til at vinde bolden. Modstander­en havde svaert ved at finde en zone at saette bolden frem i,” siger Johan Larsson om en spiller, der har efterladt et hul på holdet – praecis som Thomas Delaney i øvrigt gjorde det i FC København, da han rykkede til Werder Bremen.

Så nogle gange sker det simpelt hen bare, at en spiller vokser sig så god, at han vokser sig ud af Superligae­n og bliver solgt, hvorefter man ikke uden videre kan finde en erstatning.

Alexander Zorniger fik dog opfyldt en af sine store midtbanedr­ømme, for efter laengere tids snak lykkedes det at lande hans gamle midtbanesp­iller fra RB Leipzig-tiden, Dominik Kaiser. Den 30-årige Kaiser har spillet 167 kampe for Leipzig-klubben og var med hele vejen på opstigning­en fra Regionalli­ga Nordost til Bundesliga­en, hvor han også spillede 45 kampe, men han har ikke taget Superligae­n med storm i sine første kampe, hvilket nu ikke bekymrer cheftraene­ren.

”Det var meget klart, at Dominik ville komme i den samme forfatning som andre spillere, der ikke havde spillet i halvandet år, for det var det, der skete i Leipzig,” siger Alexander Zorniger om en spiller, der kun spillede fem Bundesliga­kampe fra start siden årsskiftet 2016-17.

”Det tager tid. Han spillede fra start i en tredjedel af vores kampe i pre-season, og så blev han bragt hurtigt ind på holdet, også på grund af salget af Christian Nørgaard. Men han skulle ikke spille hans plads, for han er en helt anden slags spiller. Dominik er en spiller, der kan gøre sine medspiller­e bedre ved blandt andet at slå den afgørende aflevering eller aflevering­en op til den afgørende. Men han har brug for den samme tid som andre nye spillere, og det var aldrig meningen, at han skulle spille på den dybe midtbane,” siger cheftraene­ren.

”Dominik har ikke brug for at vise nogen, hvilke kvaliteter han har, bare fordi nogen forventer noget saerligt. Det er i hans DNA at vaere den bedste, han kan blive. Han ved, at der er plads til forbedring­er, men man må ikke ignorere den situation, han var købt ind til, for den situation har forandret sig nu,” siger Alexander Zorniger.

 ??  ?? Alexander Zorniger forlader banen efter søndagens 1-2 nederlag til AC Horsens. Foto: Anders Kjaerbye/Ritzau Scanpix
Alexander Zorniger forlader banen efter søndagens 1-2 nederlag til AC Horsens. Foto: Anders Kjaerbye/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark