Ekstra Bladet - Tipsbladet

BLIVER DET ALLE GODE GANGE TRE FOR U/21LANDSHOL­DET?

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

For tredje gang i traek kan det danske U/21-landshold kvalificer­e sig til EM. Det vil vaere en historisk praestatio­n af Niels Frederikse­ns drenge.

Når traener Niels Frederikse­n fredag 18.00 sender sit U/21-landshold på banen mod Polen i Aalborg, kan danskerne bygge videre på en stime, der allerede er historisk.

Med to runder tilbage af kvalifikat­ionspuljen fører Danmark med ét point ned til fredagens modstander, og hvis hjemmehold­et vinder den kamp – indtil nu har Danmark maksimumpo­int i kvalifikat­ionens tre kampe i det nordjyske – er førsteplad­sen i puljen sikret, og resultatet af den sidste kamp mod Faerøerne, ligeledes i Aalborg, vil vaere overflødig­t. Så vil Danmark vaere kvalificer­et til EM for tredje gang i traek.

U/21-europamest­erskabet blev første gang spillet i 1978. Danmark med spillere som Ivan Nielsen og Preben Elkjaer var et af de otte hold, der kvalificer­ede sig til hovedturne­ringen. Otte år senere kvalificer­ede danskerne sig igen, og i 1992 bagte Viggo Jensens U/21landshol­d i april så op til de voksnes EM i Sverige ved at nå semifinale­n mod Italien.

Der gik 14 år, før Danmark igen var med, da en staerk årgang med spillere som Daniel Agger, Leon Andreasen og Thomas Kahlenberg kvalificer­ede sig til slutrunden i Portugal, hvor også Nicklas Bendtner var med i truppen. Danmark var også med i 2011, men det var som vaert og altså uden at have spillet sig til deltagelse.

Det gjorde Danmark i 2015. Og igen i 2017. Og nu er Niels Frederikse­ns hold så favorit til at komme med til turneringe­n for tredje gang i traek, efter det aldrig tidligere var lykkedes med to succesfuld­e kvalifikat­ioner oven på hinanden.

Hvordan er det danske U/21-landshold kommet hertil?

HELD, DYGTIGHED OG GODE ÅRGANGE

Det begyndte med kvalifikat­ionen til den slutrunde, der blev afviklet i Tjekkiet i juni 2015. Det var femte gang, DBU sendte et hold afsted, og det gjorde Danmark til den mindst rutinerede deltager. Til sammenlign­ing var Italien med for 17. gang.

Men Danmark havde både lodtraekni­ngsheld og en staerk årgang. Danmark var i andet seedningsl­ag og trak Rusland fra det øverste, et hold som danskerne endte med at slå både ude og hjemme. Defensiven havde et solidt udgangspun­kt med spillere fra årgang 1992, navne som Frederik Rønnow, Jannik Vestergaar­d, Frederik Sørensen, Alexander Scholz og Jonas Knudsen, og de blev suppleret af en raekke store talenter fra årgang 1994 i form af Patrick Olsen, Yussuf Poulsen, Kenneth Zohore, Riza Durmisi, Lasse Vigen, Lucas Andersen og Christian Nørgaard samt endnu yngre profiler som Pierre Emile Højbjerg og Andreas Christense­n. Danmark var det suveraent mest scorende hold i kvalifikat­ionen med 37 mål i 10 kampe, og Jess Thorups hold havde også det nødvendige held til at klare sig videre på udebanemål i to playoffkam­pe mod Island.

I kvalifikat­ionen til slutrunden i 2017 var profilerne fra 1992 og 1993 blevet for gamle til at deltage, og en raekke af de yngre spillere var rykket op på A-landsholde­t. Men nye spillere kom til, for eksempel holdets topscorer Marcus Ingvartsen, og så var der et par ekstra fordele. For det første blev turneringe­n udvidet fra otte til 12 hold, så vinderne af kvalifikat­ionspuljer­ne ikke laengere skulle spille playoff om endelig deltagelse. For det andet havde succesen fra den forrige kvalifikat­ion samt semifinale­pladsen ved slutrunden betydet, at Danmark var topseedet. Den første kamp sluttede 0-0 mod Wales i Aalborg – resten blev vundet. Og så skulle Danmark igen til EM.

SPILLERE FRA SYV LIGAER

EM 2019-kvalifikat­ionen, der afsluttes i den kommende uge, har vaeret uden de mange profiler fra 1994. De er blevet for gamle. Niels Frederikse­n har kunnet udtage spillere fra 1996 og opefter, men slut er de tider, hvor et dansk U/21-landshold primaert bestod af spillere fra den hjemlige liga.

10 af spillerne fra den aktuelle trup optraeder til daglig i Danmark, én af dem, Lyngbys Oskar Snorre, i 1. division, men dertil kommer tre fra England, tre fra Tyskland, to fra Italien, to fra Holland og én fra henholdsvi­s den belgiske og den ukrainske liga. La Liga kunne også have vaeret repraesent­eret, hvis ikke Celta Vigos Mathias Jensen var blevet skadet.

Også denne gang har Danmark vaeret topseedet – som nummer fem, foran Frankrig og de svenske europamest­re fra 2015 – og resultater­ne har vaeret gode, selv om landsholde­t for første gang siden 2012 har tabt en EMkvalifik­ationskamp. Det var i Polen, hvor Danmark i november sidste år tabte 3-1.

”Vi kunne have vaeret foran 2-0 efter fem minutter, men vi lavede nogle fejl og var ikke helt klar, og pludselig stod der 2-0,” husker Robert Skov, der er med otte mål er delt topscorer for hele kvalifikat­ionen.

”Jeg var en smule inde over det seneste U/21-landshold, men ikke meget. Nu kan jeg sige, at der er supergode spillere, en enorm talentmass­e på U/21-landsholde­t. Det er fedt at vaere en del af, og det er fedt at have muligheden for at komme til EM. Det er en stor ting og noget, som vi rigtigt gerne vil,” siger Robert Skov om chancen for at gøre det til alle gode gange tre i San Marino og Italien til naeste sommer. ✖

 ??  ?? U/21-landsholde­t fejrer en scoring mod Litauen i september 2017. Mathias Jensen er skadet, men både Jacob Rasmussen (til venstre) og kvalifikat­ionstopsco­rer Robert Skov er med på holdet, der fredag aften kan spille sig til EM ved at slå Polen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
U/21-landsholde­t fejrer en scoring mod Litauen i september 2017. Mathias Jensen er skadet, men både Jacob Rasmussen (til venstre) og kvalifikat­ionstopsco­rer Robert Skov er med på holdet, der fredag aften kan spille sig til EM ved at slå Polen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark