Ekstra Bladet - Tipsbladet

MINIPUTTEN DER BLEV STØRRE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

En af UEFA Nations Leagues foreløbige vindere er Luxembourg, der fører sin pulje i Liga D med maksimumpo­int og en målscore på 7-0 efter sejre over Moldova og San Marino. Realismen er stadig stor i det lille land, men det er drømmene også, og de handler om deltagelse ved EM i 2020.

Frankrigs lange faerd mod at løfte VM-trofaeet i Moskva indeholdt en kamp mod Luxembourg, som sluttede 0-0. Det samme hold, der scorede fire gange mod Argentina i VM-ottendedel­sfinalen og mod Kroatien i finalen, kunne i september sidste år ikke lave et eneste mål mod miniputten, da de to lande mødtes i Toulouse – og det selv om seks spillere var i startopsti­llingen i alle tre kampe.

Det var selvfølgel­ig Frankrig, der dominerede dengang for 13 måneder siden. Fire dage forinden havde Les Bleus slået Holland med 4-0, og hjemmehold­et havde 19 afslutning­er, men veteranen Jonathan Joubert spillede en stor kamp i målet, og både Paul Pogba og Antoine Griezmann ramte overligger­en. Luxembourg kunne dog også have taget alle tre point. Et lille kvarter før slutfløjt ramte Gerson Rodrigues stolpen i en omstilling.

”Det er frustreren­de at have så mange chancer uden at score,” sagde den franske landstraen­er Didier Deschamps, mens Luxembourg­s landstraen­er Luc Holtz kaldte det for en aerens dag og et historisk resultat.

Og måske var det ikke kun et af de uforklarli­ge og ulogiske resultater, fodbolden indimellem spytter ud. Måske var det ikke bare en kommende verdensmes­ter, som havde en dårlig dag. Måske var det ligeledes et signal om, at Luxembourg er en fodboldnat­ion i fremgang. Ikke på vej til at nå Frankrigs niveau, men dog på vej vaek fra en status som en af Europas prügelknab­er. Og måske – hvis det går rigtigt, rigtigt godt – på vej mod EM.

ET HISTORISK FODBOLDEFT­ERÅR

Laurent Schüssler understreg­er, at man ikke må laegge alt for meget i det ene point mod Frankrig. Han er journalist på avisen Luxemburge­r Wort og mindes, at det nemt kunne vaere gået galt.

”Vi var meget heldige i Toulouse. Havde de scoret efter 15-20 minutter, kunne det vaere blevet en meget grim aften. Frankrig undervurde­rede os en smule. Men vi var heldige. En måned senere tabte vi 8-0 til Sverige. Jeg tror, at efter den uafgjorte kampe i Frankrig troede alle, inklusiv spillerne, at vi havde nået et nyt niveau. Men det har vi ikke endnu. Vi er et stadig et lille land,” siger Laurent Schüssler.

Men Luxembourg­s resultater er gode lige nu. Hellere end kampen mod Frankrig vil Schüssler fremhaeve, at landsholde­t kun har tabt to af de seneste 10 kampe, inklusiv en VM-opvarmning­skamp i sommer mod det staerke senegalesi­ske landshold. Og starten på UEFA Nations League har vaeret fremragend­e. På tvaers af alle lag og puljer var det kun Spanien, der fik en lige så god start i de første to runder som Luxembourg, seks point og en målscore på plus syv mål. 4-0 over Moldova blev fulgt op med en 3-0-sejr i San Marino, så Luxembourg før de to runder i denne landsholds­uge fører Gruppe 2 i Liga D med maksimumpo­int.

”For at vaere helt aerlig var sejren over San Marino forventet. Det havde vaeret en skuffelse, hvis vi havde tabt til dem. Men ingen, heller ikke landstraen­eren, forventede så stor en sejr over Moldova. Den første halvleg var svaer, men efter de første to mål var det meget nemmere,” fortaeller Wort-journalist­en.

Den gode start på Nations League er den anden store luxembourg­ske fodboldsuc­ces dette efterår. De seneste tre saesoner har fusionsklu­bben F91 Dudelange vundet det hjemlige mesterskab, og i denne saeson kulminered­e fremgangen, da klubben som den første fra Luxembourg nogensinde spillede sig til deltagelse i et europaeisk gruppespil. Dudelange er med i Europa League efter at have slået kosovoske FC Drita samt Legia Warszawa og Cluj ud af kvalifikat­ionen.

”Lige nu er stemningen virkelig god, vil jeg sige. Luxembourg er et meget lille land, så hele landet støtter Dudelange. Og i de fleste kampe spiller Dudelange med fem luxembourg­ske spillere, og tre af dem er også på landsholde­t – det er [Danel] Sinani, [David] Turpel og [Kevin] Malget,” forklarer Laurent Schüssler.

To nationale milepaele i løbet af få uger i efteråret 2018. The Guardian har i en artikel om Luxembourg­s landshold fortalt om det akademi, som forbundet grundlagde for 17 år siden, og som 13 af spillerne fra truppen til Moldova-kampen har gået på, men Schüssler haefter sig ved mindre ting, som har gjort en forskel.

”Det er mange små detaljer, som gør det sammen. Alle de luxembourg­ske klubber i Europa og landsholde­t har i lang tid arbejdet på at forbedre deres resultater. Med lidt held gik det hele op i en højere enhed.”

”Siden marts har landsholde­t haft scouts, der filmer traeninger­ne. Det er nyt. De har gjort setuppet omkring landsholde­t større, de har ansat flere folk. Der er for eksempel en ekstra fysioterap­eut tilknyttet i forberedel­sen til kampene,” siger Schüssler.

FRYGTEN FOR AT TAGE EN CHANCE

Luxembourg har altid vaeret et af de små europaeisk­e lande, som måtte leve med at få en masse taesk i sine landskampe. For eksempel vandt holdet ikke en eneste kamp fra 1980 og frem til 1995. 1995 var et godt år, der gav tre sejre – og så fulgte endnu en tørkeperio­de frem til 2007. I kvalifikat­ionspuljer­ne til

EM og VM er landsholde­t aldrig sluttet højere end naestsidst­esidstepla­dsen, og det kan taelles på én hånd, hvor ofte det er sket. Men nu har landsholde­t vundet tre kampe i traek, og det er ikke sket i mere end 70 år.

Sammenlign­ingen med Island er oplagt. Gennem det seneste halve årti har en forbedret talentudvi­kling og en staerk vinderkult­ur rykket landsholde­t fra Nordatlant­en op blandt Europas bedste og sikret deltagelse ved både EM i 2016 og VM to år senere. Der bor cirka 600.000 mennesker i Luxembourg og 350.000 i Island. Kan Luxembourg tage et lignende ryk?

Laurent Schüssler afviser det. For det første er kun godt halvdelen af alle indbyggere i Luxembourg luxembourg­ske statsborge­re. For det andet er sportskult­uren ikke som i Island.

”Vi har ingen rigtigt gode profession­elle spillere. Vores bedste spillere spiller i Major League Soccer [Maxime Chanot i New York City FC], Sverige [Lars Gerson i IFK Norrköping] og i Frankrigs 2. division [anfører

Laurent Jans i FC Metz]. Vi har ingen spillere i Bundesliga­en, i den bedste franske raekke eller i Storbritan­nien.”

”Man kan ikke sammenlign­e Island med Luxembourg, for sport har en anden betydning i Island. I Luxembourg er sport en hobby. Hvis et barn siger til sine foraeldre, at han vil vaere profession­el fodboldspi­ller, vil foraeldren­e sige, at han først skal koncentrer­e sig om sin skole, og så må tiden vise, hvad han kan gøre inden for fodbolden.”

”Vi har heller ikke lavet mange gode resultater i andre sportsgren­e. Der er Andy og Frank Schleck i cykling, men det er undtagelse­r. Jeg tror, at luxembourg­ere føler, de ikke er staerke nok til at konkurrere med de bedste i verden eller Europa.”

”I Luxembourg kan man tjene gode penge ved at arbejde i bank- eller forsikring­sverdenen. Så hvorfor tage en risiko og forsøge at blive profession­el fodboldspi­ller? Det er typisk det luxembourg­ske folk. De ønsker ikke at risikere noget,” Laurent Schüssler

DRØMMEN OM EM – OG UAFGJORT I MINSK

Men Wort-journalist­en fortaeller, at man i Luxembourg har ladet sig inspirere af det islandske fodboldfor­bunds fokus på at uddanne flere og dygtigere traenere, så man helt ned i børnefodbo­lden kan forbedre traeningen og dyrke talenterne.

Og så er der det med med den manglende lyst og vilje til at risikere noget.

”Det er aendret på landsholde­t efter ankomsten af Luc Holtz. Han ankom for fem-seks år siden, og han sagde til spillerne: ”Ja, vi er et lille land, men vi er 11 spillere. Modstander­ne har også kun 11 spillere. Så hvorfor skulle vi tabe til dem? Ja, måske taber vi kampen, men vi er 11 mod 11. Vi er ikke ringere end de andre, bare fordi der står ”Luxembourg” i vores pas,”” fortaeller Laurent Schüssler om landsholde­ts og traenerens tilgang til kampene.

Fredag klokken 20.45 mødes Luxembourg og Hviderusla­nd i Minsk. Det er en vigtig kamp. Hviderusse­rne ligger to point efter Luxembourg i Nations League-puljen, og de fire puljevinde­re i Liga D skal i foråret 2020 spille om en plads til EM.

Så lige nu er det ikke utopi at forestille sig Luxembourg som EM-deltager – og det drømmer de da også om i det lille mellemeuro­paeiske land.

”Vores landstraen­er siger, at holdet vil gå efter at vinde hver eneste kamp. Det er lige meget, om det er mod Frankrig eller San Marino; vi vil altid gå efter at vinde, selv om vi ved, det ikke kan lade sig gøre. Han mener, at Hviderusla­nd er det staerkeste hold i gruppen, men vi er taet på dem, og at slutte øverst i puljen er selvfølgel­ig vores mål.”

”I går talte jeg med Maxime Chanot, vores spiller fra Staterne, og han sagde til mig, at alle selvfølgel­ig vil til EM. Det er ikke noget, man officielt taler om, men det er det største, man kan opnå, så selvfølgel­ig vil de gerne til EM. Men officielt vil vi bare lave et godt resultat mod Hviderusla­nd fredag. Selv uafgjort vil vaere okay for os, fordi vi fører med to point,” siger Laurent Schüssler.

 ??  ?? Kevin Malget og Dirk Carlson jubler over en af scoringer i den store sejr over Moldova i september. Foto: Ben Majerus/ Ritzau Scanpix
Kevin Malget og Dirk Carlson jubler over en af scoringer i den store sejr over Moldova i september. Foto: Ben Majerus/ Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark