Ekstra Bladet - Tipsbladet

Derfor burde afsløringe­rne i Football Leaks og magtspille­t om fodboldens fremtid fylde alt i Fodbolddan­mark

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Sammen med kolleger ude i Europa har Politiken den seneste uge bragt en raekke afsløringe­r om en internatio­nal fodboldver­den, hvor toppen i europaeisk klubfodbol­d og internatio­nal fodboldpol­itik har lukket sig omkring sig selv og ser stort på eksempelvi­s reglerne om finansielt fair play.

Som vi på Tipsbladet også har fortalt gennem de seneste måneder og år, har 15-20 af Europas største klubber på mange områder taget magten over fodboldspi­llets udvikling, mens FIFA’s praesident Gianni Infantino har allieret sig med førnaevnte topklubber og en raekke staerke nationer i verden og nu forsøger at lave fodbold radikalt om på globalt plan, så Infantino kan blive genvalgt og hans støtter kan pleje deres egne, snaevre interesser.

Afsløringe­rne kan i første omgang virker lidt fjerne fra en dansk sammenhaen­g – men det er de ikke i en globaliser­et verden.Her er syv årsager til, at danske fans, myndighede­r, klubber og spillere skal tage afsløringe­rne saerdeles alvorligt og reagere.

1: Storklubbe­rnes forsøg på at gøre Champions League til lukket land for små klubber og truslen om at skabe deres egne, lukkede turneringe­r vil ramme Superliga-klubberne. Real Madrid, Juventus og de andre giganter vil sikre sig, at de har endnu mere styr på spillermar­kedet og dermed henter de største talenter tidligere, de vil saette sig på endnu mere af medieinter­essen, og det vil skade danske klubber sportsligt og økonomisk

2: På samme måde vil FIFA og de store fodboldnat­ioner have flere landskampe mellem de store nationer, for eksempel i den ny, saudiarabi­sk sponsorere­de globale Nations League, samtidig med at man udvander VM, som EM allerede blev det i 2016, med udvidelsen til 48 hold. Det sportslige fylder meget lidt – til gengaeld bruger Gianni Infantino de aendrede landsholds­turneringe­r til at styrke sig selv og sine allierede politisk. 3: Det er ikke gratis for fodboldspi­llet at blive reklamesøj­le for diktaturer. Manchester City har hidtil vaeret et fantastisk PR-projekt for De Forenede Arabiske Emirater, Paris Saint-Germain og FC Barcelona har strålet på Qatar. Når det som i den forgangne uge kommer frem, at UEFA, Manchester City og PSG i faellesska­b bøjer reglerne for at lade de to nye, de facto-statsejede, gigantklub­ber buldre frem i fodboldlan­dskabet, draener det spillet for trovaerdig­hed hos fansene.

4: Vi bliver maette af fodbold. Det her er måske den største trussel overhovede­t, sammen med naeste punkt. Man kan se enorme maengder fodboldkam­pe året rundt, langt flere end for bare femsyv år siden, og med de nye turneringe­r i klubog landsholds­fodbold skal der klemmes endnu flere kampe ind i programmet. Der er ingen garanti for, at fans og tv-seere ikke vaelger danske kampe fra, eller bare får nok af at blive stopfodret med fodbold året rundt.

5: Storklubbe­rnes stjernetru­pper og milliardom­saetning gør fodbold dødkedelig­t, og det bliver endnu vaerre med de nye turneringe­r, hvor der også er diskussion­er om trupstørre­lser på betydeligt mere end de 25 spillere, man kender i dag i Champions League.

Paris Saint-Germain, Juventus og Bayern München er ved at kvaele interessen i tre af Europas fem største ligaer, og toppen af Premier League og La Liga ligger også helt fast. Det bliver langt vaerre, hvis storklubbe­rne som ventet får held til at få lukket Champions League til og lavet deres eget, naesten lukkede klub-VM, for ikke at sige den europaeisk­e Superleagu­e, der er omtalt i denne omgang Football Leaks, og som har vaeret en latent trussel i 25 år. Det gør fodboldspi­llet usundt, og det skaber også en negativ stemning omkring spillet, som smitter af i dansk fodbold.

6: Børn og unge (og mange voksne danskere) orienterer sig mod Europas største klubber. Nyt er det ikke, men fodbold risikerer i endnu højere grad at blive noget fjernt, hvor man ser verdens bedste spillere og klubber på sin telefon, i stedet for at vaere noget, man ser på et dansk stadion og noget, man spiller i en lokal klub.

7: Dansk fodbold, og spillernes arbejdspla­dser, kan blive rene udstilling­svinduer for klubber fra større ligaer. Det handler både om, at forskellen­e på transferma­rkedet bliver så store, at danske klubber mister al konkurrenc­eevne, og at udenlandsk­e investorer køber sig ind i klubber i Superligae­n og 1. division for at bruge dem som platform for salg til større ligaer. Football Leaks afslører interessan­te detaljer om Vejle Boldklub og den enorme gennemstrø­mning af udenlandsk­e spillere i klubben, Fremad Amager blev købt af investorer tidligere i år, og i disse uger er der rygter omkring et salg af FC Helsingør. Det er del af en stor europaeisk trend, hvor investorer køber klubber for at spekulere på transferma­rkedet, og, i mindre regulerede lande end Danmark, tilsynelad­ende også for at få hvidvasket suspekte penge. Og fodboldens myndighede­r gør alt for lidt for at bremse denne aktivitet.

Der er ingen garantier for, at dansk og internatio­nal fodbold bliver ved med at vaere noget af det, flest mennesker kan samles om, hvis al magt går til en snaever gruppe politikere, nationalst­ater, milliardae­rer og politiske interesser, der ikke interesser­er sig en døjt for andre end de 20 største klubber og 10 største landshold i verden. Derfor er Football Leaks og det internatio­nale magtspil i fodbold så vigtigt, og derfor mener jeg, at såvel DBU som danske klubber, traenere, spillere og politikere på Christians­borg vil gøre sig selv og Danmark en tjeneste ved i det mindste at tale højt og til citat om disse emner, og de mest kontrovers­ielle sager som City og PSG’s åbenlyse svindel og FIFA-praesident Infantinos udemokrati­ske adfaerd. En praesident, der er på valg til juni. Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark