Ekstra Bladet - Tipsbladet

De små marginaler på EM-vejen

-

Danmark stod foran en skaebnekam­p i Athen, hvor landsholde­t skulle vinde for at fastholde førsteplad­sen i kvalifikat­ionsgruppe 3 og dermed sikre sig adgang til EM-slutrunden i Frankrig på bekostning af England. Så langt kunne danskerne allerede vaere kommet, hvis de havde vaeret i stand til at besejre Ungarn i den foregående spilerunde – ”så kunne spillerne have drukket champagne allerede på mandag i den store Sterling-airbus,” som Per Høyer Hansen beskrev det – men i stedet for at aergre sig over 0-1 nederlaget i Budapest valgte Høyer at gøre op med nederlagst­raumet og i stedet fokusere på fem ting, der var gået godt og havde sikret Danmark den flotte placering i gruppen foran England.

Der var man nemlig kun, fordi Jesper Olsen havde udlignet i sidste minut mod England, fordi man fik foraeret et straffespa­rk i Luxembourg og vandt 2-1, fordi Søren Busk med et sent hovedstød sikrede 1-0 sejren over Graekenlan­d i Idraetspar­ken, fordi Jesper Olsen satte gang i det hele, da hjemmekamp­en mod Ungarn ellers lignede en 1-1’er, og selvfølgel­ig fordi Danmark havde slået England på Wembley. Så Høyer var optimist.

”Det korte af det lange er, at Danmarks landshold anno 1983 har kvaliteter til at nå EM-slutrunden naeste år – det er et langt bedre hold end det graeske, der kom i EM-slutspil i Italien i 1980 – og hvis det spiller som i de fleste af årets kampe, skulle det raekke til sejr også i Athen,” som han skrev.

Og nøglespill­eren Jesper Olsen var klar til kamp, selv om han havde givet den observeren­de landstraen­er en forskraekk­else i kampen mellem PSV og Ajax, hvor den lille dribler måtte baeres ud kort før halvtid, efter en modstander faldt ned på hans allerede skadede ankel.

”Men det var kun bandagen om hans fod, der havde forskubbet sig, og han var klar igen fra starten af anden halvleg,” konstatere­de en lettet Sepp Piontek.