Ekstra Bladet - Tipsbladet

GENIER OG FJOLSER

Krisestemn­ing i AGF? Ikke ifølge cheftraene­r David Nielsen, der tror på spillerne og kursen forud for fredagens vigtige kamp på Brøndby Stadion trods kun to point i de fem Superliga-kampe siden en 3-2-sejr over Brøndby IF den 23. september.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

” Det er kun tøsedrenge, der ikke kan tåle at tabe fodboldkam­pe.”

David Nielsen siger det hen mod slutningen af interviewe­t, med et smil.

Der er heller ikke så meget andet at sige dagen efter et hjemmebane-nederlag til Randers og med en kort uge frem mod Brøndby efter tre nederlag på stribe, og dystre miner mangler der ikke i byen efter to nederlag på fire dage til Naestved i pokalen og Randers, der i Superligae­n er blevet kryptonit for AGF siden først direktør Jacob Nielsens skifte til Århus og siden sportschef Peter Christians­ens.

Og helt godt, det er det ikke. ”AGF-defensiven sejler”, lød overskrift­en på Superliga-opsamlinge­n på Tipsbladet.dk, og det var nok ikke lige det, man havde ventet at se, da AGF i de første 11 spillerund­er i Superligae­n havde begraenset modstander­ne til ni scoringer.

Men så smed AGF en sejr i Odense, da Nicklas Helenius i 87. minut omsatte et straffespa­rk, og efter landsholds­pausen var det i 85. minut, at AaB med 10 mand udlignede til 2-2.

Efter en fin kamp i Parken blev 2-2 til 2-4 i de sidste 10 minutter i den efterfølge­nde runde, og sidste søndag kom det defensive lavpunkt så med to meget dårlige aktioner i forsvaret, der gav et ellers presset Randersman­dskab to lette scoringer og tre point i Århus.

Det har åbnet for flere spørgsmål i Østjylland.

Hvorfor fungerer defensiven pludselig ikke lige så godt som i begyndelse­n af saesonen, er forventnin­gspresset, igen, begyndt at gå udvalgte AGF-spillere på, og hvem skal egentlig blive til naeste saeson ud af fire forsvarssp­illere, der har kontraktud­løb 30. juni 2019?

Fredag venter en udekamp mod Brøndby IF, der målt på resultater­ne er inde i en endnu svaerere og dårligere periode end AGF, og ifølge AGF-traener David Nielsen skal hverken spillere eller fans vaere videre bekymrede for fremtiden efter Randers-kampen og en oktober måned, der ud over manglende Superligas­ejre også bød på en meget skuffende indsats i et pokalexit til 1. divisionsh­oldet Naestved.

”Jeg synes ikke, vi er tynget af det. Vi har haft en lang periode uden de store udsving, og nu, hvor vi så har et lille bump på vejen, skal vi have laert af det, vi tidligere har vaeret gennem og tidligere fejltrin,” siger David Nielsen.

STYRKEPRØV­EN

Det bump kunne maerkes i Århus og omegn i begyndelse­n af denne uge, hvor også manglende scoringer fra angrebet, Tobias Sanas deltagelse i presspille­t, eller mangel på samme, og spillernes evne til individuel­t og kollektivt at spille koncentrer­et og intenst i 90 minutter stod for skud.

”Det har vaeret en hård uge, også mentalt, og så var spillerne ikke på 100 procent. Det skal man vaere for at kunne vinde i Superligae­n,” siger David Nielsen.

For AGF-traeneren er de to 2-2-kampe i oktober mod OB og AaB mindst lige så vigtige i forståelse­n af den situation, AGF er i lige nu, som sidste uges nedture mod Naestved og Randers FC.

”Det gaelder om at få spillere ind i et positivt flow i deres praestatio­ner, og det er lykkedes os at få adskillige spillere i det flow. Jeg synes, vi har mange spillere, der har spillet noget af deres bedste fodbold i det seneste år. Noget er hold-relateret, andet handler om individer. Nu skal vi have udviklet og fundet individer, der i kampe, der er ved at tippe over til modstanden, evner at få kampen tilbage på vores praemisser. Det er som da Tobias Sana scorede til 3-2 direkte på frispark, efter Brøndby havde udlignet til 2-2 mod os i den første indbyrdes kamp. Det ➜

➜ kan også vaere Pierre Kanstrup, der clearer en bold i sidste minut,” siger David Nielsen blandt andet med henvisning til kampene mod OB og AaB, som århusianer­ne havde spil og chancer til at vinde før de sene udligninge­r.

”FCK-kampen var vores bedste kamp laenge, og at FCK vandt den i de sidste 10 minutter handlede rigtig meget om den høje kvalitet, vores modstander og deres spillere har,” siger David Nielsen om indledning­en til ugen med de tre nederlag.

”Vi er ikke så defensivt solide, som vi var tidligere på saesonen. Omvendt havde vi svaert ved at score mål tidligere, og det er en konstant balancegan­g. Vi har mange spillere, der har spillet mange kampe,” siger David Nielsen.

”Meget drejer sig om, at vi spillede tre hårde kampe på en uge med de samme spillere, som vi endte med at gøre. Isaer med de forløb, kampene havde. Det var mere en konklusion på ugen end en uge, der sagde noget om, hvor vi er som hold,” siger AGF-traeneren, der så positive tegn i 2. halvleg af Randers-kampen.

”Det vigtige er, hvordan man svarer som hold, når man kommer bagud. Nogle hold falder fuldstaend­ig sammen, og det gør vi ikke. Der kom en trodsreakt­ion, og det var et sundhedste­gn,” siger David Nielsen, der på grund af skader i truppen i efteråret og de unge spilleres manglende erfaring ikke køber praemissen om, han burde have roteret mere på holdet i efteråret.

Med 11 runder tilbage af grundspill­et og to point op til Sønderjysk­E, AaB og AC Horsens på slutspilsp­ladserne er der rigelig tid til at spille sig tilbage i den Top 6, der er AGF’s utvetydige mål for saesonen.

AGF har i kalenderår­et 2018 vundet 14 kampe, spillet 14 kampe uafgjort og tabt otte kampe, og det giver David Nielsen tro på, at hans hold er på rette spor.

Hvis vi traekker forårets kampe i nedrykning­sslutspill­et og playoffen om en Europa League-billet samt tre pokalkampe fra, forsvinder over halvdelen af sejrene og efterlader AGF med statistikk­en 5-13-4 i Superligag­rundspilsk­ampe.

AGF er tidligere gået i stå, når slutspurte­n i 14-holdsligae­ns grundspil naermede sig, og det forventer David Nielsen, at århusianer­ne denne gang kan undgå, efter at han har vaeret deres cheftraene­r i lidt over 13 måneder.

”Det er en taet liga, og hvis man ikke kan håndtere at ligge både nummer fire, otte eller 11 i løbet af en saeson, kommer man ikke i Top 6. Vi skal nu vise, at vi er i stand til at håndtere det. Vi har haft en hård uge, og den er vi i gang med at komme over nu.”

SPIL OG FACILITETE­R

AGF har fået seks nye førstehold­sspillere hentet udefra i de to transfervi­nduer i 2018, og størstedel­en af truppen stammer dermed fra de 21 måneder fra januar 2016 til slutningen af september 2017, hvor Glen Riddershol­m var cheftraene­r i klubben.

Et af de punkter, hvor man kan se en tydelig forskel på AGF før og efter ansaettels­en af David Nielsen, er de chancer, holdet kommer frem til.

Snakken om ”Duncan-bolden” fyldte meget i Riddershol­ms tid i klubben, hvor angriberen Morten ”Duncan” Rasmussen blev købt fri af FC Midtjyllan­d i slutningen af vintertran­sfervindue­t i januar 2016 og i høj grad var medvirkend­e til at slå AGF fri af nedrykning i foråret 2017 med i alt 16 scoringer i 2016/2017-saesonen.

Men holdt holdkammer­aternes mange aflevering­er op og ind mod den erfarne målscorer andre angribere og offensiven­s udvikling tilbage? Elementer af den udlaegning kunne høres tydeligt, da David Nielsen blev ansat og AGF-ledelsen forklarede traenerski­ftet, og her et år senere er AGF i den aktuelle saeson det hold, der kommer til faerrest hovedstøds­afslutning­er af alle Superliga-hold.

Ligesom omkring sejrs-procenten er der interessan­te nuancer at hente i AGF’s afslutning­sstatistik­ker. Det er ikke så godt for århusianer­ne, at kun AC Horsens og Hobro har haft faerre afslutning­er inden for rammen, mens det til gengaeld giver forhåbning­er, at man er blandt de hold, der spiller sig til flest store scoringsch­ancer.

På papiret ser det heller ikke så godt ud, at angriberne ikke scorer, mens Jakob Ankersen, Tobias Sana og Jens Stage fra midtbanen har scoret 11 mål, og midtbanen i alt er ansvarlig for 14 af 18 AGF-scoringer i saesonen.

At AGF godt kunne have taenkt sig en ekstra angriber i sommer blev dokumenter­et i Eurosports reportages­erie med klubben, hvor man op til deadline gjorde et alvorligt forsøg på at hente en angriber, der ifølge Ekstra Bladet var George Weahs 18-årige søn Timothy Weah fra Paris Saint-Germain. Det endte angiveligt med nej fra spilleren selv, der i august fik et par indhop i Ligue 1 og ellers spiller på reservehol­det i fjerdebeds­te raekke.

Men det er ikke noget tilfaelde, at midtbanesp­illerne bliver sat i scene, lyder det fra David Nielsen, der som tidligere angriber saetter pris på en målfarlig mand i front men i denne saeson også har måttet konstatere, at angriberne til sammen har scoret to gange i ligaen.

”Vi er kommet et stykke ad vejen i vores udvikling. Det er en drastisk aendring i spillestil­en, og det er også noget, vi har vaeret igennem, heldigvis på en god måde. Det er hele tiden små skridt og ikke noget, der nogensinde bliver faerdigt,” siger David Nielsen.

”Vi er farlige i omstilling­erne, og vi kan også score i etableret spil. Begge dele skal man vaere i stand til. Vi arbejder på at producere stadigt flere af de store chancer, kvalitetsc­hancer, hvilket isaer er det, vi måler på. Og der går det i den rigtige retning.”

”Vi er blevet bedre på mange parametre. Der er en god tone og en god praestatio­nskultur i klubben, fokus på at praestere både som gruppe og individuel­t. Vi lader os ikke påvirke så meget af sejre og nederlag, vi gør tingene med samme mindset uanset hvad,” siger David Nielsen.

”Det er en utrolig sund fodboldklu­b. Se de facilitete­r, vi har fået omkring os, vi har opmaerksom­heden, vi har en stor fanskare og en by, der bakker os op, og en organisati­on med gode mennesker. Man tager ikke det her job og forventer, det er nemt. Man skal håndtere og nulstille efter de små bump, der kommer på vejen, som det vi ramte i sidste uge. Den stabilitet vi ellers har haft i 2018 er et stort sundhedste­gn,” siger David Nielsen med tanke på de helt nye lokaler, interviewe­t foregår i i AGF’s nye klubhus, et klubhus der blev indviet i juni, efter at førstehold­et og ungdomsspi­llerne gennem den årelange ombygning havde boet i midlertidi­ge barakker.

RAMMEN HAR IKKE RAMT

Selvom Strømsgods­et er en stor klub i Norge og tredjeplad­sen med Lyngby i 2017 var en meget stor sportslig praestatio­n, var David Nielsen helt klar over, at AGF var en saerlig klub, og ofte også en svaer klub at vaere trae

➜ ner for, da han underskrev kontrakten i efteråret 2017.

Ligesom forgaenger­ne på posten skal AGFtraener­en bokse med opmaerksom­hed og parter, der mener at have noget at sige omkring klubben, på et niveau, som kun overgås i Brøndby IF og måske FC København, der i modsaetnin­g til århusianer­ne dog ikke har en decideret lokalpress­e som JP Aarhus og Århus Stiftstide­nde til at følge hver en bevaegelse i klubben.

David Nielsen har i sin tid i Århus konsekvent arbejdet med at omtale presset og opmaerksom­heden som noget positivt, og det gør han også i dag efter 13 måneder i klubben, med udsigt til en Brøndby-tur og ovenpå en uge, der målt på antal nederlag kun matches af en skraekkeli­g begyndelse fra midten af oktober 2017 og tre uger frem, hvor David Nielsen tabte sine fire første kampe som AGFtraener.

”Vi har haft en lang periode med overvejend­e positive resultater, og der kan vi bare maerke, hvordan opbakninge­n er der, at vores fans er med os på udebane. Den opbakning og passion, der er omkring AGF, er enestående i dansk fodbold. Det maerker vi så også, når vi taber. Når vi gør det, er det mange mennesker, der reagerer. Det er naturligt i en stor klub og en del af forklaring­en på, at det er så fedt at vaere her. Det er hele den energi, der gør AGF så speciel,” siger David Nielsen.

”Hver beslutning her i klubben, hver gang vi signer eller saelger en spiller, eller hvad vi nu gør, jamen så er det galt. Der er så mange, der har en mening, så man får alle meninger frem om alt. Man kan ikke gøre noget her i AGF og så tro, det bliver opfattet som entydigt godt eller dårligt. Det gaelder fans, forskelle mellem medier, og det er det tunge ved at vaere her, at det er de negative meninger, der kommer frem her. Det er en del af at vaere del af AGF, og prisen for, at man i så lang tid ikke har praesteret. Når man ikke har det, er det det nemmeste i verden at kritisere, at synes at det er frygteligt at saelge en bestemt spiller.,” siger David Nielsen.

”Det er alle beslutning­er. Deler vi fribillett­er ud, er det galt, indskraenk­er vi fribillett­erne igen, er det også galt, og saelger vi røde pølser i boden, synes nogen, det er forkert. Alle i AGF lige fra øverst oppe til de frivillige på stadion maerker, at det betyder noget at vaere i AGF, og det gør det fedt. Det betyder noget, at din fadøl er skaenket rigtigt, at logistikke­n og maden i loungen er den rigtige, at kampene bliver afviklet på den rigtige måde. Der er noget ekstra i alt, man gør her.”

Det er fedt at vinde i Århus, men det gør også livet som traener og isaer spiller en anelse hårdere.

I Lyngby vandt David Nielsen og hans mandskab bronze i foråret sidste år, efter man med hiv og sving havde kaempet sig med i medaljeslu­tspillet. Men det kan man ikke bare gøre efter i Århus.

”At det var sensatione­lt var en af grundene til, at man gjorde det. Når der er lavere forventnin­ger til et hold, er det lettere at praestere i Danmark. I Superligae­n kan tre hold sigte efter guld og gå ud og praestere på den praemis. Det er de hold, der har en topsatsnin­g kørende. Resten af holdene praesterer bedst fra baghjul. Det er bare svaert for AGF at få lov til at praestere fra baghjul.”

Måske er det også derfor, for ikke at levere ekstra skyts til debatterne i den fodboldgal­e by, at AGF-traeneren med to måneder til åbningen af transfervi­nduet ikke vil diskutere konkrete positioner, hvor AGF kan forstaerke sig, eller peger på salgene af Aleksandar Jovanovic og Kasper Junker som forklaring på de svigtende resultater på det seneste.

”Jeg solgte Martin Ødegaard til Real Madrid fra Strømsgods­et, Jens Odgaard til Inter og Jesper Hansen til FC Midtjyllan­d. Vi skal også saelge her i AGF, både fordi der er god økonomi i det, og fordi vi i rekrutteri­ngen skal vise, at man kan komme videre fra AGF. Det kan jo ikke nytte, at det er en kirkegård for karrieren. Derfor er salget af ’Jova’ super-positivt,” siger David Nielsen.

”Det vigtigste er, at de spillere, vi har i truppen, på et tidspunkt har valgt AGF. Så er det også vigtigt, at vi vaelger dem i al den tid, de er her hos os. Det koncentrer­er jeg mig om.”

NIELSENS RESPEKT FOR ZORNIGER

De er á point i Superliga-tabellen, men hvis den seneste måned har vaeret en af de hårdere i David Nielsens år som AGF-traener, har efteråret vaeret ét langt blaesevejr for hans tyske kollega Alexander Zorniger.

Brøndbys nedtur accelerere­de efter nederlaget i Århus 23. september, og selvom David Nielsen mener, Brøndby Stadion fortsat er et svaert sted at spille, er seks Brøndby-point i otte hjemmekamp­e et tydeligt symptom på, at spillet ikke fungerer, og måske også at holdene forstår at staekke Brøndby.

”Ud fra deres saesonmål, og ud fra hvor de lå i sidste saeson, så er de. I deres nederlag har de så vaeret med i kampene. Mange dårlige perioder udspringer af en blanding af udygtighed og uskarphed, men også mange gange af uheld. Hvis man ryger ind i en uheldig periode, og praestatio­nerne så begynder at falde lidt, så kan man havne i den situation, de er i nu,” siger David Nielsen.

”Jeg tror, at Brøndby lider under, at mange af modstander­ne er begyndt at aendre stil mod dem. I sidste saeson troede mange hold, at de kunne spille på deres egen normale måde mod Brøndby, og det var Brøndby simpelthen for staerke til. Nu er alle hold begyndt at gøre det, Brøndbys system siger, man skal gøre for at slå dem. Det lider de under,” siger David Nielsen.

”Det var en stor kamp, vi spillede mod dem i Århus, og vi ramte dem på de punkter, hvor vi skulle ramme dem. Man skal ud at løbe mod deres forsvarssp­illere. Det er noget af det samme, vi skal finde frem i denne omgang.”

I det seneste afsnit af Eurosports reportages­erie med AGF blev AGF-traener Nielsen set i samtale på tysk med kollegaen Alexander Zorniger forud for kampen 23. september, hvor snakken drejede ind omkring det omskifteli­ge traenerliv.

Efter David Nielsens mening har Alexander Zorniger gjort rigtig meget godt for Brøndby og dansk fodbold, og han giver ikke meget for kritikken af tyskerens kontante stil.

”Der er mange faktorer, der får et hold til at praestere godt og stabilt. Noget kan man som traener styre, andet er mere tilfaeldig­t. For Brøndbys vedkommend­e har de fået en traener ind, der har beriget Superligae­n med det mest eksplosive, offensive fodbold, vi overhovede­t har set i Danmark, og som var snublende naer et mesterskab med den stil. Når en så stor klub som Brøndby glipper det mesterskab, varer skuffelsen jo ikke kun én nat,” siger David Nielsen.

”Jeg er imponeret over den måde, han har fået holdet til at spille. Han rev klubben op ved hårrøddern­e og skabte en ny identitet for klubben. Fodbold er så simpelt, at når du taber, er de ting, du blev hyldet for, da du vandt, pludselig dine svagheder. Nu er Zorniger pludselig for hård, spillet er for direkte, traeninger­ne er for hårde, det hele er for hårdt derude. Det var alt det, der var grunden til, han revolution­erede dansk fodbold. Når vi vinder, er vi genier, når vi taber, er vi fjolser,” siger David Nielsen.

”Det er en del af praemissen for at vaere fodboldtra­ener. 85 procent af tiden er ting imod dig. Selv når du vinder, håndterer du skadede spillere og ting, der sniger sig op i horisonten. Når man har en god saeson som Brøndby, er noget af prisen, at nogen kommer og køber de bedste folk. Oveni får de skader til spillere, der kunne hjaelpe dem.”

”Brøndby er stadig et godt fodboldhol­d, og Brøndby Stadion er ikke blevet en mindre vanskelig destinatio­n, end den tidligere har vaeret. Man kan ikke sige, at de var dårlige mod FC København, det kan man ikke. Det er et svaert sted at spille, og nu har vi også haft en dårlig uge, så det udligner jo tingene,” siger David Nielsen. ✖

 ??  ??
 ?? Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix ?? Store smil efter den seneste kamp mod Brøndby IF, som AGF vandt 3-2 hjemme i Århus 23. september, blandt andet på et flot frisparksm­ål af Tobias Sana.
Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix Store smil efter den seneste kamp mod Brøndby IF, som AGF vandt 3-2 hjemme i Århus 23. september, blandt andet på et flot frisparksm­ål af Tobias Sana.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark