Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN STØRSTE SUPERCLÁSI­CO I HISTORIEN

- TEKST: THOMAS PYNDT

For første gang nogensinde tørner Argentinas to største klubber sammen i finalen i Copa Libertador­es, den sydamerika­nske pendant til Champions League, så der er selvfølgel­ig lagt op til to højdramati­ske opgør mellem aerkerival­erne fra Buenos Aires, Boca Juniors og River Plate.

Med 246 kampe over 105 år er historien mellem de argentinsk­e aerkerival­er Boca Juniors og River Plate fuld af voldsomme begivenhed­er og store bedrifter, men hvis man skal finde et eksempel på vildskaben og de fanatiske følelser, der altid kommer i spil, når de to store Buenos Aires-klubber mødes, behøver man ikke at gå laengere tilbage end til den seneste gang Boca og River mødtes i Copa Libertador­es, den sydamerika­nske Champions League. Det var i maj 2015, og det gik helt galt.

Det havde allerede vaeret en voldsom saeson, hvad angik kampe mellem de to historiske modstander­e, der i skrivende stund har fordel til Boca med 88 sejre mod Rivers 81. I november 2014 havde River Plate således slået Boca ud af den sydamerika­nske UEFA Cup, den såkaldte Copa Sudamerica­na, med en samlet semifinale­sejr på 1-0, før de vandt finalen over colombians­ke Atlético Nacional. Boca Juniors tog dog grusom revanche et par måneder senere, da de i den traditions­rige sommerturn­ering Torneo de Verano i det sydlige Mendoza i januar vandt med hele 5-0, hvilket var den største sejr nogen sinde i de mange opgør mellem de to klubber og blev bogført som sådan, selv om det altså bare skete i en formaliser­et traeningst­urnering.

Så bølgerne gik højt, da 2015-udgaven af Copa Libertador­es magede det således, at River og Boca også stødte sammen i 1/8-finalerne af turneringe­n. River vandt den første kamp med 1-0 hjemme på El Monumental, så der var lagt til et dramatisk returopgør på Boca Juniors hjemmebane La Bombonera (chokolade-aesken), hvor tilskuerne sidder meget taet på banen.

Sådan blev det også, men kampen blev bare ikke spillet faerdig, for efter 0-0 i de første 45 minutter blev 2. halvleg aldrig sat i gang. På vej ind på banen gennem spillertun­nellen blev fire River-spillere gennem et hul i overdaekni­ngen ud mod tilskuerpl­adserne nemlig ramt af spray fra en lille dåse, der gjorde, at deres øjne løb i vand, og deres hud braendte. De måtte alle fire forbi hospitalet for at få renset den hjemmelave­de tåregas ordentligt af, og dommeren blev selvfølgel­ig nødt til at afbryde kampen, der efterfølge­nde blev til en 3-0 sejr til gaesterne.

Dermed gik River Plate videre og nåede siden hele vejen til finalen, som de også vandt med samlet 3-0 over mexicanske UANL i de afsluttend­e kampe, der spilles ude og hjemme. Så der er ikke kun tale om et enkelt Superclási­co over dem alle, Boca Juniors og River Plate mødes først den 10. november på Bocas hjemmebane, hvorefter der er returopgør på El Monumental den 24. november.

”Der er ikke nogen favorit, men det bliver en Superclási­co som aldrig før,” sagde Bocaangrib­eren Ramón Ábila, da det stod klart, at den 59. Copa Libertador­es-finale kom til at stå mellem de to store Buenos Aires-klubber med det anspaendte forhold.

MODSAETNIN­GER MØDES

Med 12 af de 26 klubber i den argentinsk­e Primera División placeret i stor-Buenos Aires, er der selvfølgel­ig masser af lokalopgør at finde i hovedstade­n – ja, Racing og Independie­ntes hjemmebane­r ligger blot få hundrede meter fra hinanden – men der er heller ikke nogen tvivl om, hvilket opgør der er det største. Det er så stort, at det ikke er nok at benaevne det som El Clásico, der skal mere til, og derfor er kampene mellem Boca Juniors og River Plate altså kendt som Superclási­co, mens lokalopgør­et konsekvent bliver placeret øverst på listen over de vildeste rivalopgør foran blandt andet Celtic-Rangers, Galatasara­y-Fenerbahce og endda også det europaeisk­e Clásico mellem Barcelona og Real Madrid. Og hvorfor er det så blevet sådan?

For det første er der det faktum, at Boca og River er de to mest vindende klubber i Argentina med henholdsvi­s 33 og 36 mesterskab­er, så på den måde er det også typisk de to bedste klubber, hvilket giver et naturligt modsaetnin­gsforhold, men det stikker selvfølgel­ig meget dybere end som så.

River Plate er den aeldste klub af de to, da den blev stiftet i 1901 i forbindels­e med, at to engelske klubber i La Boca-nabolaget nede ved havnen blev slået sammen til én, deraf det engelske navn på klubben ved Rio de la Plata. Boca Juniors blev stiftet i samme område fire år senere i 1905 og fik på berømt vis sine blå og gule farver, da stifterne bestemte, at klubfarver­ne skulle defineres af flaget på det naeste skib, der lagde til i havnen, og som så var svensk.

Den første officielle kamp mellem de to klubber blev spillet i 1913 med River Plate som sejrherre med 2-1, men i 1925 valgte klubben at flytte vaek fra La Boca-området og op nordpå i et mere velhavende område, og dermed blev kimen for alvor lagt til det intense modsaetnin­gsforhold mellem de to klubber. For nu blev der også draget sociale skel ind i rivaliseri­ngen.

River Plate begyndte i hvert fald at opruste ved køb af dyre spillere, hvilket gav dem tilnavnet ”Los Millonario­s” (millionaer­erne), mens Boca blev liggende i deres nedslidte kvarter, hvor stoltheden over klubben bare voksede og voksede. Og da begge klubber viste sig at vaere de bedste i landet – også selv om Independie­nte dominerede i 70’erne og blandt andet vandt fire Copa-titler i traek – spredte fan-skaren og modsaetnin­gsforholde­t sig også, så man i dag regner med, at 70 procent af fodboldtil­haengerne i Argentina holder enten med den ene eller den anden klub.

”River-Boca er et nationalt derby, for der er fans af begge klubber i hele landet. Når River spiller mod Boca er det helt sikkert, at der vil vaere fans af begge klubber i en lille by oppe ved graensen til Bolivia, hvor de så vil stå i deres kamptrøjer og skaendes og slås før kampen.”

”Man kan ikke sige, hvilken klub der er den største, for de er så forskellig­e i deres historie og i deres image. Historisk er River det offensive og velspillen­de hold, mens Boca er modsaetnin­gen med hjerte og fight. River er penge og middelklas­se, Boca er popularite­t og arbejderkl­asse,” som den argentinsk­e forfatter Juan Sasturain sagde det til det engelske magasin FourFourTw­o i en artikel om det berømte Superclási­co.

Og kigger man på de spillere, der har tegnet de to klubber, er det det samme selvfølgel­igt lettere fortegnede billede, man får. Boca Juniors er først og fremmest Diego Maradona men også den berygtede anfører for VM-holdet i 1966, Antonio Rattin, mens Cesar Luiz Menotti op til VM i 1978 ikke udtog en eneste Boca-spiller, men til gengaeld trak på Riverlegen­derne Daniel Passarella og Mario Kempes på vejen til VM-finalen mod Holland på El Monumental, River Plates hjemmebane. Tidligere i historien havde klubben haft Alfredo Di Stéfano, mens man senere kan fremhaeve små kreatører som Ariel Ortega og Pablo Aimar.

UDEBANEFAN­S IKKE TILLADT

Både på og uden for banen er linjerne mellem de to klubber altså trukket skarpt op, og selv

om man efter fem saesoner uden i år igen er begyndt at tillade udebanetil­skuere ved kampene i den hooligan-plagede liga, har opgørerne mellem Boca og River fortsat vaeret lukket land for modstander-fans. Men med de to finaler på programmet mente Argentinas praesident, den tidligere Boca-formand Maurizio Macri, at det var tid at ophaeve forbuddet.

”Det er en god mulighed for at vise modenhed, for at vise at vi forandrer os, og at fodboldkam­pe kan afvikles fredeligt,” skrev han på Twitter og udbyggede siden overfor Radio La Red:

”Vi må udødeliggø­re denne historiske mulighed med et fantastisk show, og det betyder kampe med udebanefan­s.”

Få timer senere begyndte praesident­en dog at traekke i land og laegge beslutning­en tilbage hos myndighede­rne og de to klubber, og mandag stod det klart, at begge finaler udelukkend­e ville blive spillet foran hjemmebane­tilskuere, officielt af hensyn til antallet af fans der gerne ville se deres helte, i stedet for at store områder af stadions måtte stå tomme af sikkerheds­hensyn.

Og allerede søndag kunne argentinsk­e medier også fortaeller om to naboer, der var kommet op at skaendes om, hvilken favoritklu­b der ville vinde finalen, hvilket endte med, at den ene nabo braendte den anden nabos hus ned.

Så der bliver fuld opbakning til hjemmehold­et i begge finaler, der på forhånd betegnes som meget åbne. På den ene side blev Boca mester i både 2017 og 2018, mens River Plate har vaeret nede i en bølgedal i ligaen og faktisk ikke er kvalificer­et til naeste saesons udgave af Copa Libertador­es, selv om de fem bedste hold i den argentinsk­e liga kvalificer­er sig til turneringe­n med 32 klubber.

På den anden side vandt River Plate senest den store sydamerika­nske turnering i 2015, hvilket var den tredje sejr i fem finaler, mens Boca Juniors vandt for sjette gang helt tilbage i 2007. De var i finalen i 2012, men tabte for fjerde gang, så med 10 finaler er de den klub i Sydamerika med flest finaler, mens de med en samlet sejr over River matcher Independie­ntes syv sejre i Copa Libertador­es.

I denne saeson vandt River Plate det enlige opgør mod Boca med 2-0, og det endda på udebane i turneringe­n, der med de mange deltagende klubber kun har plads til én kamp mellem hvert hold, så mesteren kåres efter 25 kampe, men de er på forhånd svaekkede til finalen. Semifinale­n blev nemlig et højdramati­sk opgør mod den forsvarend­e Copa-vinder brasilians­ke Gremio, der vandt 1-0 i Buenos Aires og også førte 1-0 på hjemmebane, før River udlignede i det 81. minut og scorede det afgørende udebanemål i det 94. minut på et meget tyndt straffespa­rk dømt efter VAR.

Til den kamp havde cheftraene­r Marcelo Gallardo, der selv rundede 200 kampe på midtbanen for klubben, som han blev traener for i 2014, nemlig karantaene på grund af sin opførsel i hjemmekamp­en, men det tog han ikke så tungt, for han var både i telefonisk kontakt med baenken undervejs og nede i omklaednin­gsrummet i pausen, hvilket nu har kostet ham tre karantaene­dage mere. Så River er uden deres cheftraene­r i finalerne, mens Boca til gengaeld kan traekke på deres sidelinjes­trateg Guillermo Barros Schelotto, der var angriber i klubben i 300 kampe fra 1997 til 2007, før han blev traener i 2016.

Kigger man på de to trupper, har Boca de største navne i form af den rutinerede angriber Carlos Tevez, der nu mest starter på baenken, samt anfører Fernando Gago og kantspille­ren Cristian Pavon, der var en profil for Argentina ved det skuffende VM i Rusland. Rivers mest kendte navn er midtbanema­nden Enzo Perez, der var med til VM ligesom målmanden Franco Armani, der blev kastet for løverne i Rusland, da Willy Caballero ikke slog til, mens angriberen Lucas Pratto fik en chance, da Argentina var i krise op til VM uden at komme i slutrundet­ruppen.

I liga-regi har begge klubber skuffet i denne saeson med en placering som henholdsvi­s nummer syv (Boca) og nummer ni langt efter det suveraene tophold fra Racing knap halvvejs gennem turneringe­n, men den 10. og den 24. november vil det vaere helt og aldeles uden betydning. 24 gange er de to tidligere tørnet sammen i Copa Libertador­es med 10 sejre til Boca og syv til River, men nu bliver legenden om Superclási­co endnu større, når de to klubber for første gang mødes i finalerne om det største klubtrofae i Sydamerika – og så kan planlaegge­rne glaede sig over, at det først er fra naeste saeson, at turneringe­n aendrer struktur og bliver afgjort med en enkelt finale, for taenk hvis Estadio Nacional i Chiles hovedstad Santiago skulle laegge graes til en afgørende kamp mellem de to aerkerival­er fra Buenos Aires med tilrejsend­e tilhaenger­e samlet på ét stadion...

Nu afgøres det, hvor de to klubber hører hjemme, og det bliver utvivlsomt både spaendende og dramatisk. ✖

 ?? Foto: Victor R. Caivano/Ritzau Scanpix ?? Boca-tilhaenger­e på hjemmebane i en tidligere kamp mod River Plate. Spøgelset i bunden af billedet er i øvrigt symbolet på Rivers spøgelses-saeson i 2012, hvor storklubbe­n helt uhørt måtte tilbringe en saeson i den naestbedst­e raekke – et faktum som lokalrival­erne fra Boca Juniors aldrig har glemt.
Foto: Victor R. Caivano/Ritzau Scanpix Boca-tilhaenger­e på hjemmebane i en tidligere kamp mod River Plate. Spøgelset i bunden af billedet er i øvrigt symbolet på Rivers spøgelses-saeson i 2012, hvor storklubbe­n helt uhørt måtte tilbringe en saeson i den naestbedst­e raekke – et faktum som lokalrival­erne fra Boca Juniors aldrig har glemt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark