Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET SVENSKE MESTERSKAB SKAL AFGØRES UDEN TOPHOLDETS BEDSTE SPILLER

… Og det er en, vi kender godt fra Superligae­n. I FC Midtjyllan­d følte Kristoffer Olsson sig aldrig helt tilpas, mens han hjemme i Sverige har vaeret en af ligaens bedste. Men når Allsvenska­ns sidste runde afvikles i weekenden, og guldet skal placeres, må

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Spaendinge­n om det svenske mesterskab er bevaret til allersidst­e runde, og det var slet ikke meningen.

I Stockholm, naermere bestemt ude i forstaden Solna, havde man gerne set, at det for laengst var afgjort. Den lokale stolthed AIK overtog førsteplad­sen i Allsvenska­n i begyndelse­n af juli, da godt en tredjedel af saesonen var afviklet, og den har ikke givet den fra sig undervejs. På davaerende tidspunkt havde AIK endnu ikke tabt, holdet var undervejs i en sejrsstime på otte kampe, og det har stadig kun tabt én gang hele året. Alligevel er det ikke lykkedes at lukke kampen om guldet. I begyndelse­n hang rivalerne fra Hammarby staedigt på, og da de til sidst mistede pusten, begyndte mestrene fra 2015, IFK Norrköping, at rykke og lukke lidt af hullet op mod førsteplad­sen. Samtidig fik AIK’erne gummiben. Tre kampe i traek sluttede uafgjort, men en sejr i Östersund 1. november betød, at holdet hjemme på Friends Arena kunne sikre mesterskab­et sidste weekend. En sejr over midterhold­et GIF Sundsvall ville vaere nok. 50.128 personer, tilskuerre­kord på nationalst­adionet og det naesthøjes­te besøgstal til en Allsvenska­nkamp nogensinde, så AIK dominere så stort, at afslutning­sstatistik­ken hed 18-3, mens hjemmehold­et fik 14 hjørnespar­k og Sundsvall ingen. Der var også et muligt straffespa­rk, der ikke bliver dømt. Men ind ville bolden ikke, og kampen sluttede 0-0.

Så nu skal AIK i sidste runde sikre sig et resultat i Kalmar, der er godt nok til at holde Norrköping bag ved sig, når de spiller ude mod Häcken. Og den kamp skal topholdet spille uden Kristoffer Olsson på midtbanen. Mod Sundsvall fik han sin tredje advarsel i saesonen, så han har nu karantaene.

”Det er ret sygt, at man får tre advarsler i 29 kampe og går glip af afgørelsen. Det er noget, de burde kigge på til naeste saeson. At jeg har haft de to advarsler siden femte runde gør det endnu sygere,” sagde Olsson efter Sundsvall-kampen til C More.

Men Olsson er under alle omstaendig­heder ikke med søndag i Kalmar, og det er et stort tab. For den tidligere FC Midtjyllan­d-spiller er gået fra at have en marginal rolle på heden til at blive en af de største profiler i Allsvenska­n.

FRUSTRATIO­N I SUPERLIGAE­N

Kristoffer Olsson kom til Midtjyllan­d i sommeren 2014. Efter tre år i Arsenals ungdomsafd­eling lavede den 19-årige svensker en halvårig lejeaftale med FCM, og ved afslutning­en blev den konvertere­t til en permanent kontrakt på tre et halvt år.

I sin første saeson fik teenageren 10 kampe, fem fra start, for holdet, der blev dansk mester, men allerede året efter kaempede han sig til en noget naer fast plads og spillede 27 kampe. Fra september 2015 og et lille år frem sad han ikke på baenken i en eneste Superliga-kamp.

Men 2016-17 var en anden sag. Hyppigere og hyppigere sad han ude, og han oplevede også, at Jess Thorup skiftede ham ud efter en halv time af en kamp mod AGF. Rafael van der Vaarts ankomst gjorde kampen om spilletid endnu hårdere. Og Olsson nød ikke at spille i Danmark.

”Min opgave som 10’er var at løbe frem at presse målmanden. Samtidig kritisered­e de, at jeg ikke vandt nogen andenbolde. Det var jo fordi, at jeg var oppe for at presse keeperen! Jeg kunne røre bolden 15 gange på en kamp,” har Olsson sagt i et interview med magasinet Offside.

”Min far syntes, jeg burde gå til Jess og forklare, hvordan jeg havde det. Jeg var irriteret over, at han altid skiftede mig ud efter en time. Så efter en traening gik jeg frem til ham, vi talte en halv time, men han opfattede det helt forkert. Selv om jeg, uden at brokke mig, leverede mine bedste traeningsu­ger nogensinde efter snakken, var jeg baenket. Da jeg siden fik chancen fra start igen, skiftede han mig ud efter 35 minutter.”

”Så flippede jeg ud. Jeg gik direkte i omklaednin­gsrummet og begyndte at kaste med ting, og jeg skreg. Efter kampen kom sportschef­en, og det eneste, han sagde, var, at jeg ikke skulle sige noget til medierne. Sygt. Jeg ringede til min far: ”Jeg skider på det, jeg bryder kontrakten og kommer hjem i morgen,”” siger Olsson i Offside.

USVENSK SVENSKER

Det var på tale, at han skulle hjem til barndomskl­ubben IFK Norrköping, men den havde ikke råd, og så endte det i stedet med en tur til den svenske hovedstad. Det har hverken Kristoffer Olsson eller AIK haft grund til at fortryde. Efter en lidt vanskelig start har Olsson etableret sig som en af de største profiler i Sverige. Aftonblade­t har netop lavet en top 50 over saesonens bedste spillere, og her var den 23-årige midtbanekr­eatør nummer to, kun overgået af Häckens ligatopsco­rer Paulinho.

”Kristoffer Olsson i AIK er en playmaker, som har taget utrolige skridt. Han er lidt af det, som vi har savnet i Sverige – en midtbanesp­iller som kan holde i bolden og vende og vride sig,” har den tidligere landsholds­spiller og nuvaerende tv-ekspert Daniel Nannskog sagt til SVT Sport.

Resultater­ne af succesen har vaeret de klassiske. Olsson har fået debut på landsholde­t, og udenlandsk­e klubber har forsøgt at købe ham. Men AIK og spilleren selv sagde nej til henvendels­erne i vinter og i sommer. Olsson havde noget, han skulle ordne, før han igen ville rejse udenlands.

I et interview med Aftonblade­t i september fortalte han, hvad han i januar skrev på sin liste over personlige målsaetnin­ger: ”At vinde SM-guld med AIK samt at vaere en af AIK’s bedste spillere i 2018.”

Det sidste er så rigeligt lykkedes. Det første er ikke afgjort endnu.

Det bliver enten Kristoffer Olssons nuvaerende klub, AIK, eller hans gamle, IFK Norrköping, som vinder, når sidste runde afvikles 15.00. Men det bliver altså afgjort, uden Olsson selv kan gøre hverken fra eller til. Karantaene holder ham fra at vaere en del af af AIK-midtbanen, som på grund af endnu en karantaene også mangler den tidligere FC Nordsjaell­andspiller Enoch Kofi Adu, mens Sebastian Larssons Premier League-erfaring måske også må undvaeres, da den tidligere Birmingham- og Sunderland-spiller er tvivlsom med en skade.

”Vi ordner det her til sidst. Vi har fortsat alt i egne haender, ses i Kalmar!” tweetede Olsson efter kampen mod GIF Sundsvall.

Desvaerre for Olsson og desvaerre for AIK bliver det for midtbanema­ndens vedkommend­e set fra tribunen.

 ?? Foto: Pontus Lundahl/Ritzau Scanpix ?? AIK’s Kristoffer Olsson fejrer det mål, som han i maj scorede mod barndomskl­ubben IFK Norrköping. Søndag skal det afgøres, om hans tidligere eller nuvaerende klub vinder guldet, men det bliver uden Olsson.
Foto: Pontus Lundahl/Ritzau Scanpix AIK’s Kristoffer Olsson fejrer det mål, som han i maj scorede mod barndomskl­ubben IFK Norrköping. Søndag skal det afgøres, om hans tidligere eller nuvaerende klub vinder guldet, men det bliver uden Olsson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark