Ekstra Bladet - Tipsbladet

MONACOS STORE NEDTUR

- TEKST: THOMAS PYNDT

Først blev det meste af mesterhold­et fra 2017 solgt, så blev traeneren fyret, og nu skal Thierry Henry i sit første chefjob forsøge at løfte sin første klub op over nedrykning­sstregen i Ligue 1. Men starten har på ingen måde vaeret god.

Efter et par år som assistent for den belgiske landstraen­er Roberto Martinez stod det efter VM-bronzen klart, at 41-årige Thierry Henry var klar til at tage springet og selv stå i spidsen for et hold. Bordeaux kom i spil i slutningen af august, men Henry stillede ifølge L’Equipe for store økonomiske krav, så det gik i vasken, mens det ledige job i Birmingham-klubben Aston Villa heller ikke gik franskmand­ens vej i starten af oktober. Men det var nu hans egen skyld, for nede i den gamle angribers første klub, AS Monaco, blev der også en stilling åben efter fyringen af Leonardo Jardim, og så passede brikkerne pludselig sammen.

”Da jeg fik tilbuddet var det ret logisk, og mit hjerte tog beslutning­en. I kender den forbindels­e, som jeg har til en klub i London, men det er her, jeg begyndte. Denne klub vil altid have en stor plads i mit hjerte. Så at komme tilbage hertil og starte forfra igen er en drøm, der går i opfyldelse. Der er en masse arbejde at gøre, som I nok kan forestille jer, men jeg er mere end glad for at vaere her,” sagde Thierry Henry ved ansaettels­en for en lille måned siden.

Nu er der så gået fire uger, men der er ikke sket meget rent resultatma­essigt for Monaco, selv om den tidligere Arsenal-topscorer nu står på sidelinjen. Faktisk har Henry stadig sin første sejr til gode, så holdet ligger fortsat under stregen i Ligue 1, mens rollen i Champions League også er udspillet med det katastrofa­le nederlag til Club Brugge tirsdag aften hjemme i fyrstedømm­et, hvor de afsluttend­e 0-4 på måltavlen var Monacos vaerste hjemmebane­nederlag i europaeisk fodbold nogen sinde.

Men hvordan er det gået så galt for klubben, der for blot halvandet år siden var den store sensation i europaeisk fodbold, da man med fejende flot angrebsspi­l nåede helt frem til semifinale­n i Champions League, før man vandt det franske mesterskab foran ellers suveraene Paris Saint-Germain, mens man i sidste saeson blev nummer to med 80 point for de 38 kampe?

DEBUT TIL 17-ÅRIGE MOD BRUGGE

Som man kan se andetsteds på disse sider, er forklaring­en faktisk ganske enkel. Siden det europaeisk­e triumftog med sejre over Tottenham, Manchester City og Dortmund, før Juventus stoppede fremfaerde­n i semifinale­rne, har AS Monaco solgt spillere for hele 4,2 milliarder kroner, mens der modsat ”kun” er blevet investeret 1,89 milliarder kroner i holdet. Den åreladning på 2,31 milliarder kroners kvalitet har vaeret mere end holdet kunne baere – også selv om man faktisk har gjort noget tilsvarend­e tidligere i den nyere historie.

Den begyndte i december 2011, da den russiske rigmand Dmitri Rybolovlev overtog den kuldsejled­e klub, der på det tidspunkt var røget ned i den naestbedst­e raekke. Målet var klart, og efter at have styrket holdet for knap 200 millioner kroner til at sikre oprykning, gik Rybolovlev helt amok i sommeren 2013, hvor han brugte 1,2 milliarder kroner på profiler som Portos James Rodriquez og Joao Moutinho samt Atletico Madrid-topscorere­n Radamel Falcao.

Det var en succes, men investerin­gslysten blev dog kortvarig, da Rybolovlev blev skilt og mistede en stor del af sin formue. Så i sommeren 2014 blev Rodriquez solgt videre til Real Madrid efter sin VM-succes med Colombia, mens den knaeskaded­e Falcao blev fjernet fra lønkontoen med udlån til Manchester United.

Monaco havde dog samlet rigeligt med kvalitet sammen til at nå kvartfinal­erne i Champions League på bekostning af blandt andet Arsenal og Thierry Henrys første Monacomana­ger Arsene Wenger, men sommeren efter fortsatte salget af de store stjerner. Anthony Martial (Manchester United), Geoffrey Kondogbia (Inter), Yannick Carrasco (Atletico) og Layvin Kurzawa (PSG) blev solgt, mens Monaco til gengaeld hentede dygtige Ligue 1-spillere som for eksempel Benjamin Mendy (Marseille) og Thomas Lemar (Caen) til videre udvikling under cheftraene­r Leonardo Jardim.

Og det endte altså med en endnu større succes, blandt andet på grund af tilbageven­dte Falcao og den fremragend­e Kylian Mbappé fra eget akademi, men så gik det store salg igen i gang. Syv af de 11 spillere fra idealopsti­llingen i foråret 2017 er nu i andre klubber, mens flere af de rutinerede reserver også er forsvundet.

Selvfølgel­ig er der blevet handlet erstatning­er ind, men her har klubdirekt­ør Vadim Vasiljev og fra efteråret 2017 sportschef Michael Emenalo (tidligere Chelsea) ikke haft den samme heldige hånd som før, selv om der altså er blevet brugt naesten to milliarder kroner af de 4,2, der er blevet tjent ind på spillersal­g.

I sommeren 2017 blev der brugt mange penge på Lazio-kanten Keita Baldé og Feyenoords Terence Kongolo, men de er begge allerede sendt videre til Inter og Huddersfie­ld, mens de tre største indkøb i denne sommer – CSKA Moskvas VM-helt Aleksandr Golovin, Leverkusen-backen Benjamin Henrichs og den 17-årige Lyon-angriber Willem Geubbels – ikke var med i tirsdagens nederlag til Club Brugge. Henrichs sad på baenken, mens Golovin og Geubbels begge var skadede.

Teenage-talentet fra Lyon er et eksempel på den justerede transfer-politik i Monaco, hvor man nu også køber endnu yngre spillere end før og så håber at kunne udvikle dem i retning af Kylian Mbappé. Mod Club Brugge var Falcao således omgivet af de to 18-årige hurtigløbe­re Moussa Sylla (egen avl) og Sofiane Diop (fra Rennes), mens Henry efter pausen gav debut til to 17-årige talenter fra eget akademi i form af angriberen Gobe Gouano, der scorede 19 mål og leverede 17 assists for U/19-holdet i sidste saeson, og midtbanema­nden Han-Noah Massengo.

NY ENERGI MANGLER STADIG

I kampen mod Brugge var det nu de gamle drenge fra succeshold­et i 2017, der havde det svaerest. I defensiven var stopperduo­en Kamil Glik og Jemerson begge usikre, hvilket kostede et par mål, mens Falcao var uskarp på toppen. Den tendens var også gaeldende i sidste saeson, isaer i det defensive, så Monaco døjer også med at få løftet de, der blev tilbage, mens holdkammer­ater drog videre til større klubber og meget mere i løn.

Det kunne ses på resultater­ne i denne saeson, og det var også en af grundene til, at den ellers så succesfuld­e Jardim blev fyret, så man kunne få noget ny energi ind på holdet med en ny indpisker på sidelinjen.

”Hans viden om fodbold, hans passion for spillet, hans høje standarder og hans dedikation til vores farver har gjort hans ansaettels­e til virkelighe­d. Thierry er klar over opgaverne foran ham, og han glaeder sig til at begynde i sit nye job. Han kan regne med vores støtte i arbejdet med at skabe en ny dynamik på holdet og fuldføre dets mission,” som direktør Vasiljev sagde ved ansaettels­en af den nye cheftraene­r.

Men foreløbig har det altså ikke vaeret det store hit med Henry, der med blandet andet et verdensmes­terskab, et europamest­erskab, en Champions League-triumf og mesterskab­er i Frankrig, England og Spanien ellers har titlerne med sig til at sikre en naturlig respekt fra spillerne i sit første traenerjob.

Den første svaere udekamp i Strasbourg blev tabt med 2-1, men siden har programmet vaeret medgørligt, uden at Monaco er kommet ud af stimen af kampe uden sejr, der daterer sig helt tilbage til den første spillerund­e, hvor Nantes blev slået 3-1 ude. Det blev til 1-1 i Brugge, 2-2 hjemme mod Dijon, og 0-1 ude til Reims i weekenden, hvilket var 11. ligakamp i traek uden sejr og dermed et skridt naermere klubrekord­en på 13 kampe. Så klubdirekt­øren var ikke tilfreds med udviklinge­n.

”Det er ikke godt nok. Specielt hvad jeg så i de første 60 minutter. Vi er i fare. Det er ikke fordi, at vi er en klub, der hedder Monaco, at vi kommer ud af denne situation. Det er ved at vaere bevidste om situatione­ns alvor, både enkeltvis og kollektivt. Der er brug for en reaktion gennem hårdt arbejde og mental indstillin­g.”

”Det er ikke her, vi skal ligge, men vi har ingen undskyldni­nger. Denne klub fortjener så meget bedre, og det er vores pligt at gøre det bedre for klubbens skyld,” lød det fra Vasiljev efter nederlaget i Reims.

Cheftraene­r Henry havde håbet på, at Champions League-kampen hjemme mod klubben fra Brugge ville kunne give holdet et løft, men sådan gik det altså slet ikke. Tvaertimod løb man ind i et historisk stort nederlag til en modstander, der ikke havde vundet en Champions League-gruppekamp siden 2005, mens Monaco fortsat ikke har vundet på hjemmebane i Europa siden kvartfinal­en i 2017, hvor Dortmund blev slået med 3-1.

Når det så er sagt, var det også en kamp, hvor alle marginaler var imod hjemmehold­et. Monaco havde to gode muligheder, før Brugge kom i front, og efter pausen var der også masser af chancer, uden det dog lykkedes at score. I statistikk­en kunne man laese, at Monaco havde 15 forsøg mod Brugges syv, mens de også dominerede bolden, og individuel­t imponerede den 18-årige Diop med flere farlige aktioner, samtidig med at midtbanema­nden Youri Tielemans spillede en rigtig god time i lyden af konstante buh-råb fra Brugge-enden, hvor man godt kunne huske den 21-årige landsholds­spillers fortid i Anderlecht.

Så selv om det var sløjt, er der også grøde og talent i Monaco , hvilket nu var svaert at bruge til noget, mens regnen ramte Thierry Henry på sidelinjen, og skuffelsen bare voksede og voksede. For der er heller ikke umiddelbar udsigt til bedring, da weekenden byder på en hjemmekamp mod suveraene Paris Saint-Germain før landskampe­pausen.

”Vi må prøve at komme tilbage på rette spor og nu fokusere på ligaen. Jeg håber, at vi kan finde løsningen på at stoppe Paris, men lige nu føler jeg, at det vaerste kan ske,” sagde den slagne cheftraene­r efter den historiske aften i fyrstedømm­et. ✖

 ?? Foto: Valery Hache/ Ritzau Scanpix ?? Thierry Henry og Djbril Sidibé overvejer situatione­n i regnen efter 0-4 nederlaget til Club Brugge i Champions Leaguekamp­en på hjemmebane tirsdag aften.
Foto: Valery Hache/ Ritzau Scanpix Thierry Henry og Djbril Sidibé overvejer situatione­n i regnen efter 0-4 nederlaget til Club Brugge i Champions Leaguekamp­en på hjemmebane tirsdag aften.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark