Ekstra Bladet - Tipsbladet

HISTORIENS VINGESUS

-

Naturligvi­s er det sådan, at jo aeldre man bliver, jo flere ting er der, der kan vaekke minder. Men jeg må indrømme, at jeg alligevel blev ramt ud over det saedvanlig­e midt mellem øjnene, da jeg laeste sidste uges herlige artikel om ’den historiske guldkamp’ i 1968 – 50 år tilbage. For jeg var der selv – på min første fodboldtur ud over det københavns­ke naerområde. For yngre sjaele må jeg hellere forklare, at i hine tider havde stort set alle de københavns­ke 1. divisionsh­old (og dem var der en god del af) hjemmebane i Idraetspar­ken. Det betød, at der naermest hver weekend var stort dobbeltpro­gram om søndagen med kamp kl. 13.15 og 15.30, hvilket det var helt oplagt, at graesset – eller hvad man nu skal kalde det tilbagevae­rende – bar praeg af. Men vi var en lille håndfuld på 15-16 år, som trofast stod der hver søndag ovre på den såkaldte billige langside, altid på den samme plads: forreste raekke ned mod det lave hegn og ud for straffespa­rksfeltets lange linje: det straffespa­rksfelt, som var naermest ved Østre Allé (for dengang lå banen på den anden led). Vi havde i saerlig grad kastet vores kaerlighed på KB, som i de tider havde et hold, der spillede forrygende underholde­nde fodbold, så da det hele skulle afgøres på sidste spilledag, for KBs vedkommend­e med kampen i Aalborg, var vi tre, som blev enige om, at det skulle vi op og se. Så vi drog afsted med nattoget kvart over midnat fra København H og bevaegede os gennem landet, med faergen over Storebaelt, og landede i Aalborg tidlig formiddag, så vi kunne gå ud på stadion.

Det har uden tvivl vaeret et ømt syn. Klubhalstø­rklaeder var ikke rigtig blevet en industri endnu, så det var med hjemmestri­kkede blå/hvide af slagsen, og så et signalhorn for en sikkerheds skyld, så vi kunne påkalde os behørig opmaerksom­hed, hvis tørklaeder­ne ikke skulle vaere nok. Vi stillede os på Aalborg Stadion fuldstaend­ig, hvor vi plejede – ved kanten af det ene straffespa­rksfelt. Og det var dér, det hele blev afgjort. Det var en frygtelig nervøs og chancefatt­ig kamp indtil et kvarter før tid og de to hurtige mål, ét til hver side og så udspillede det afgørende drama sig tre minutter før tid, med os som allernaerm­este vidner. Som beskrevet i artiklen sparkede målmand Kurt Winde ud, Bent Christense­n strakte benet frem, og derfra hoppede og skruede bolden lige ind over stregen og ud igen. Dommer og linjedomme­r var heldigvis stadig i naerheden fra det foregående angreb, så der var ingen tvivl om, at bolden var inde. Og den dag i dag – selv uden det blå / hvide halstørkla­ede – vil jeg haevde, at det mål var 100 % korrekt. Faktisk en meget tidlig pendant til målet i årets CL-finale, hvor det var stakkels Liverpool-målmand Karius, der lavede et tilsvarend­e stunt. Der var også her rigelig afstand til, at farligt spil ikke kunne komme på tale. Faktisk tror jeg aldrig, at målet blev vist på TV, for alle forventede, at bolden om lidt ville vaere oppe på midten af banen. Jeg har altid frygtelig gerne villet gense det – ikke bare for mindernes skyld, men også for instruktio­nens - så hvis nogen kender til en optagelse i hemmelige eller private arkiver, må de meget gerne droppe mig en mail.

Om vi havde en god hjemtur ? Jo tak. Det var i de tider, hvor man godt kunne bevaege sig rundt i de forkerte farver selv efter en kontrovers­iel afgørelse. Faktisk mødte vi ikke meget andet end glade mennesker, der ønskede tillykke.

Og så er det jo også ved de tider, hvor rygter om eventuelle kommende regelaendr­inger begynder at rumstere. De seneste dage har givet nogle artikler rundt omkring på diverse avis- og sportsnets­ider. De har ikke alle vaeret lige praecise – og det er heller ikke givet, at de udenlandsk­e nyhedstele­grammer, som de bygger på, har vaeret det, men hvis man vil gå så taet til kilden som vel muligt, kan man jo selv bevaege sig ind på The Internatio­nal F.A. Boards hjemmeside, www.theifab.com. Som regelmaess­ige laesere vil vide, er IFAB de mennesker, der styrer fodboldlov­en og de eneste, der kan vedtage regelaendr­inger. De mødes typisk til to årlige møder: et forbereden­de her i det sene efterår, hvor man ser på, hvad der er kommet af forslag fra diverse lande og kontinenta­lforbund og forbereder den endelige dagsorden til det afgørende møde i februar eller marts.

Det forbereden­de møde afholdes først den 22. november, så det møde, som netop er blevet holdt, og som har kastet telegramme­rne af sig, er et møde med et par rådgivende organer. I 2014 nedsatte IFAB som et led i en åbenhedspr­oces to paneler, et fodboldpan­el og et teknisk rådgivning­spanel. Groft sagt kan man sige, at det er resten af fodboldfam­iliens mulighed for at give deres besyv med, så det ikke udelukkend­e er dommerrela­terede personer, der sidder ved bordet. I bund og grund en sympatisk tanke – men dengang dybt revolution­erende for en institutio­n, der ellers i de første godt 100 år af sin tilvaerels­e har haft et noget støvet image. Faktisk ganske ufortjent – jeg har haft fornøjelse­n af at møde adskillige af medlemmern­e gennem årene, og det er bestemt ikke de kedeligste bekendtska­ber, jeg har gjort, men det er en helt anden historie. Så vi er altså stadig på et indledende stadium. Det refererede møde havde som formål at høre panelernes syn på de indkomne forslag før de to ordinaere møder i IFAB. Der er altså lang vej hjem, før der måske kommer en regelaendr­ing ud af det.

Ikke desto mindre vover jeg det ene øje og prøver hurtigt at gengive det vaesentlig­ste af, hvad det er, der er oppe i luften – som saedvanlig med det forbehold, at man skal altså ikke gå ud og dømme efter det på søndag, hvilket jeg desvaerre nogle år har set ubefaested­e sjaele gøre, for det havde jo stået i avisen. En del af tingene har vaeret forbi denne spalte gennem det seneste par år og er også med i IFABs ’Play Fair’-idékatalog, men nu tager vi altså en hurtig tur igennem. Forslaget om, at en spiller, der skal udskiftes, normalt skal forlade banen over den linje, som er naermest ved det sted, hvor han befinder sig, er stadig i omløb. Det kunne også vaere en relativt simpel måde at speede udskiftnin­ger op og få mere effektiv spilletidt. En anden ting, som ser ud til at naerme sig målstregen, er brugen af gule og røde kort også over for officials på baenken. Det virker også fornuftigt nok: i forvejen bruges kortene jo over for spillerne på banen, de udskiftede spillere og reservespi­llere, så vi mangler kun den sidste gruppe, nemlig traener, holdleder osv. Det er også ret forbrugerv­enligt, for hele proceduren omkring hvad linjedomme­r eller fjerdedomm­er gør, før dommeren tager over, og det hele måske ender i en bortvisnin­g, er ret uigennemsk­uelig for menigmand. Her vil gule og røde kort i hvert fald sende klare signaler.

Så lever forslaget om at behandle straffespa­rk i løbet af kampen på samme måde som straffespa­rk i en straffespa­rkskonkurr­ence også. Så enten er der mål eller ikke mål på sparkerens forsøg – og så kunne man blive fri for alle de spillere, som løber for tidligt ind, hvilket normalt ikke er til at styre på en halv tønde land. Vi har fra dansk side flere gange propagande­ret for en sådan løsning, hvor vi er kommet frem, så det skulle da glaede mig, hvis det kommer. Der er også ting og sager i gaere omkring målspark og frispark til forsvarern­e i eget straffespa­rksfelt, hvor bolden nu om stunder jo først er i spil, når den er sparket direkte ud af feltet og ud på banen – det vil jeg ikke gå mere i detaljer med, for der er flere variatione­r over temaet, men hensigten er igen klar: at få bolden hurtigere i gang igen, så man undgår spildtid. Og endelig arbejdes der fortsat på at få en mere gennemskue­lig definition af, hvornår en kontakt mellem bold og hånd er ulovlig, og hvornår ikke. Den tror jeg, at vi alle meget gerne vil se – og guderne skal vide, at de senere års lappeløsni­nger og vejledende fortolknin­ger ikke har gjort det lettere. Mantraet burde vaere det, som bruges i andre sammenhaen­ge: ’What does football expect ?’, for det er jo dommerens opgave at saelge afgørelsen til omverdenen, og det er alt andet lige lettere, jo mere logisk den er. Men der er god grund til at ønske held og lykke med at finde formulerin­gen her, for det er naermest som at skulle løse cirklens kvadratur – var det let, var det nok gjort for laenge siden, for ingen tvivl om, at tingenes nuvaerende tilstand irriterer mange, ikke mindst dommerne. Vi må se, hvor meget af alt dette, der stadig er på braettet, når vi kommer frem til marts – eller om der pludselig dukker nye ting op.+

Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en.

Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark