Ekstra Bladet - Tipsbladet

NÅR SPILLET BLIVER FARLIGT

-

Noget af det, som mine kolleger og jeg oftest er oppe imod, når vi står i en forsamling af ikkedommer­e og skal forsøge at udlaegge fodboldlov­en, er ikke, hvordan reglerne er – men hvordan tilhørerne er sikre på, at de er. De gør det selvfølgel­ig i den grad ud fra deres bedste overbevisn­ing. Nu har de spillet og /eller set fodbold et langt liv og har dannet sig nogle forestilli­nger om, hvordan verden haenger sammen, måske endda også en sjaelden gang (det vil jeg ikke udelukke) hjulpet på vej af en dommer, som heller ikke har haft helt styr på begreberne. Og så kommer der gud hjaelpe mig én, som kalder sig instruktør og forsøger at berøve dem hele deres barnetro i løbet af et par saetninger. Jeg kan sagtens saette mig ind i situatione­n, og det er da heller ikke rart at se sin forestilli­ng om noget, som man var sikker på, at man havde styr på, blive rystet eftertrykk­eligt. Så når vi møder tidligere spillere eller nuvaerende traenere i kursusloka­let, er det faktisk aflaeringe­n, der kraever mindst lige så meget energi som indlaering­en. Når de først har fået vejret igen, tager de fleste det faktisk med godt humør, men der er lige en fase, som man skal igennem først.

Det, som vi møder, er ofte ting, som alle er overbevist om, selv om det aldrig har stået nogen som helst steder eller vaeret gaeldende lov. F.eks. er det en helt udbredt opfattelse, at der ikke må vaere ophold (det magiske ord i denne sammenhaen­g er ’stopmoment’) i en straffespa­rksskyttes tilløb. Og det må der jo faktisk godt, bare det ikke foregår, når sparkeren helt henne ved bolden har sat støttebene­t i jorden for at sparke. Så er der forestilli­ngen om, at man ’ikke må få fordel af det’, når der er kontakt mellem bold og hånd. Det er også sådan noget, der aldrig har vaeret rigtigt, selv om alle tror det – det afgørende er spørgsmåle­t om forsaetlig­hed, dvs ’med vilje’ og et par udvidelser af det begreb. Nu kan det så vaere, at noget, som ligner at ’få fordel’ kommer ind, hvis bulletiner­ne om IFABs overvejels­er til naeste års fodboldlov taler sandt – men den tid, den glaede, og det skal nok komme under behandling, hvis det bliver vedtaget. Og så er der den med at ’have knopperne forrest’ i en tackling. Det er fuldt ud tilladt, hvis man i øvrigt gør det på en måde, så der er kontrol over handlingen. Ellers ville mange spillere på de britiske øer nok også føle, at verden var hård ved dem. Men hvis kontrollen svigter, så det går galt, og resultatet er, at man får manden med i købet, kan de fremstrakt­e knopper til gengaeld blive en skaerpende omstaendig­hed, når en eventuel personlig straf skal udmåles, så man skal som spiller heller ikke overspille sine kort.

Men farligt spil er noget af det mest komplicere­de for en dommer at tage stilling til. Typisk vil man ude i felten ikke møde appeller for noget, der kaldes farligt spil, men derimod – ud over ’knopperne forrest’ - møde udtryk som ’stempling’, ’højt ben’ eller tilsvarend­e. Det kan lyde lovnørdet, for dybest set kan det vel vaere ligegyldig­t, om ting kaldes det ene eller andet, men det er noget skidt, når det giver anledning til misforståe­lser som her. Det er derfor, at det er så vigtigt, at man bruger lovens ord, så man taler samme sprog. For det er muligt fuldt lovligt at ’stemple’ ved at taemme en bold med fodsålen. Det er også muligt at spille en bold med foden oppe i 2. sals højde - og det er som sagt i den grad tilladt at tackle med knopperne forrest. Bare man har kontrol over, hvad man foretager sig, og elementer som afstanden til modspiller­ne er på plads. Og det er typisk her, det begynder at blive svaert.

Syreprøven for dommeren er naturligvi­s, om handlingen overhovede­t er farlig. Fodboldlov­en kalder det blot ’spiller på en måde, som er farlig’, og heri ligger, at det kan dels vaere farligt for en modspiller - men i princippet også for spilleren selv. Lad os ved denne lejlighed glemme de helt syrede eksempler, hvor en spiller f.eks. begår farligt spil mod en medspiller ved at sparke bolden vaek lige foran naesetippe­n på ham - de er reserveret lovnørder, teorimeste­rskaber og de lange mørke vinterafte­ner. Forseelsen ’farligt spil’, som skal straffes med et indirekte frispark, forudsaett­er også, at der ikke er nogen fysisk kontakt, for ellers er vi i en helt anden boldgade, normalt med direkte frispark eller straffespa­rk til følge, men herom senere.

Så det første spørgsmål er: var det farligt? Hvis ja, kan man tegne et helt lille beslutning­strae, som dommeren skal lade køre gennem hjernen på en brøkdel af et sekund. Har man sagt ja til farlighede­n, og der kun er en enkelt spiller, der er aktiv (f.eks. forsvarere­n, der sparker bolden vaek lige foran naesen af en passiv angriber), er der selvfølgel­ig ikke noget at rafle om og ingen tvivl om, hvem der skal straffes. Men så snart der er to aktive spillere i situatione­n, begynder komplikati­onerne. Tommelfing­erreglen vil vaere, at den, som er naermest på bolden, også har retten til at gøre med den, hvad han nu vil - med andre ord vil det i så fald vaere den spiller, som i situatione­n er den sidst aktive, der gør situatione­n farlig og skal straffes. Er begge spillere lige aktive på samme tid, må vi springe til naeste gren i beslutning­straeet. Hvis bolden ikke er ’nogens’, bliver man nødt til at se på, hvilken spillemåde, der er den naturlige i situatione­n. Lad os tage en situation med én spiller, som header og én som sparker: er bolden højt oppe i luften, er det alt andet lige den headende spiller, som har førsterett­en til bolden. Foregår det hele ved jorden med to samtidige indsatser, er det ham med foden, der har retten til den - og den headende spiller, der skal straffes.

Straffen for farligt spil er et indirekte frispark – medmindre der er fysisk kontakt, så vi ud over det farlige spil også har en anden forseelse. I så fald bliver det til et direkte frispark, for har man to samtidige forseelser, er det den groveste, som man straffer. Den saksespark­ende angriber, hvis fod efter at have sparket til bolden ender inde i hovedet på forsvarere­n, pådrager sig et direkte frispark - og måske en følgestraf i form af en advarsel. Det er svaert med en udvisning, hvis det oplagt var bolden, synderen forsøgte at spille, og modspiller­en bare var en sidegevins­t. Så skal det i hvert fald vaere en meget voldsom indsats med unødig stor kraft eller et ben i en voldsomt unaturlig stilling

Har vi den fysiske kontakt mellem parterne og et direkte frispark, skal barnet jo have et navn, for nu kan vi ikke laengere nøjes med at tale om farligt spil, som giver indirekte. Indtil for et par år siden ville man tale om ’farligt spil med kontakt’ - lidt problemati­sk, eftersom den ikke var listet blandt de forseelser, der kunne give direkte frispark, så man måtte putte den ind under en af de andre, typisk ’sparke’. Og så havde man problemet med, at der ikke nødvendigv­is skulle følge en udvisning med, som der ellers i de fleste tilfaelde skal ved forseelsen at sparke. Men de seneste to år har vi heldigvis fået foraerende endnu en forseelse til direkte frispark, ’bremser en modspiller med fysisk kontakt’, så den bliver det lovmaessig­e søm at haenge frisparket op på.

Men vi er ikke faerdige endnu, for selv omkring den fysiske kontakt er der et ekstra lille raffinemen­t. Det skal ikke vaere alt for let, så der udløses kun et direkte frispark, hvis forseelsen var farlig mod en modspiller - ikke hvis forseelsen var til fare for spilleren selv. Så den forsvarssp­iller, som inde i eget straffespa­rksfelt kaster sig med hovedet forrest ned i angriberen­s støvle for at få fat i bolden, slipper med et indirekte frispark til angriberne. Det ville også naesten vaere for ondt, hvis forsvarere­n efter at vaere båret ud med et flaekket øjenbryn, halvt bevidstløs og en håndfuld taender fattigere som lidt ekstra salt i såret skulle få et straffespa­rk imod sig. Fodboldlov­en kan faktisk godt vise sit menneskeli­ge ansigt, når det skal vaere.

Farligt spil er noget af det svaereste ikke bare at vurdere, men også at levendegør­e og instruere, for her kan man virkelig tale om, at et billede siger mere end tusind ord, men de mange ord har forhåbentl­ig kunnet fremkalde nogle indre billeder for laeseren, selv om denne type situatione­r skal opleves for at få det fulde udbytte.

Og for fuldstaend­ighedens skyld skal vi så også have med, at ingen spillere har større rettighede­r end andre i relation til farligt spil – heller ikke målmaend, selv om de ofte tror, at det er deres grundlovss­ikrede ret at komme buldrende ud i feltet med fremstrakt­e arme og løftede knae og rydde alt foran sig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark