Ekstra Bladet - Tipsbladet

’Kaere julemand’ Superliga-chefernes største ønsker til 2019

-

Det er juletid, og med en kort opstart i det nye år og et transfervi­ndue, der åbner om 11 dage, er der ikke for alvor tid til, at nogen form for fred kan saenke sig over Superligae­n. Men lidt risengrød og flaeskeste­g bliver det trods alt til, før indbakken på arbejdsmob­ilen skal tjekkes igen, og i den anledning har undertegne­de smugkigget på ønskeliste­rne i Superliga-klubberne.

FC KØBENHAVN: Retur til Champions League

Københavne­rne fik deres europaeisk­e gruppespil og viste faktisk spillemaes­sig fremgang sammenlign­et med det ekstremt tandløse spil et år forinden i samme Europa League-turnering. Men for selvforstå­elsens og den europaeisk­e ranglistes skyld skal FC København meget gerne ikke alene vinde Superligae­n men også faegte sig den lange vej til Champions Leagues gruppespil, hvor man skal håbe på ikke at rende ind i PSV, Red Bull Salzburg, Olympiakos eller Young Boys.

PS: Det bliver meget, meget lettere, hvis FC København får en ny, ekstra angriber, der kan lave mål i Europa, plus at man skal holde på Robert Skov.

FC MIDTJYLLAN­D: At laere at spille europaeisk

Astana. Malmö FF. Apollon Limassol. Osmanlispo­r. APOEL.

Det lugter af klubber, FC København ville have, og har, slået ud i den europaeisk­e kvalifikat­ionsfase. Til gengaeld har FC Midtjyllan­d det meget svaert, når den fysiske, individuel­le spillestil bliver prøvet af i de europaeisk­e kvalifikat­ionsturner­inger, og kun i den mirakuløse sejr i 2015 over Southampto­n – efter et skuffende exit til APOEL i Champions League-kvalen – kunne FC Midtjyllan­d indfri den erklaerede ambition om at spille europaeisk gruppespil. Det skal klubben i spillestil såvel som på transferma­rkedet tage højde for i 2019.

BRØNDBY IF: At Zorniger og Sand finder kursen

Johan Larsson spillede afskedskam­p i sidste weekend, og Kamil Wilczek stopper, indtil det modsatte meldes ud, til sommer med en Bosman-transfer, ligesom Teemu Pukki gjorde sidste sommer. Den ny sportschef Ebbe Sand får ikke tingene foraeret i 2019, hvor der også er en intern, og den grad en ekstern, debat om udlaending­e, danskere og manglen på talenter fra Masterclas­s at forholde sig til, og såmaend også Alexander Zornigers langtidsud­sigter i klubben med kontraktud­løb i sommeren 2020. Ebbe Sand skal have styr på den rolle og finde ind i et godt samarbejde med Zorniger – eller finde dennes afløser – samtidig med at man finder balancen mellem at vinde her og nu og udvikle flere egne spillere, hvilket er nødvendigt med et af Danmarks dyreste talentprog­rammer.

ESBJERG FB: At stabilitet­en varer ved

Ni Esbjerg-spillere har spillet mere end to/tredjedele af minutterne i efteråret, og seks af dem har spillet mere end fem/sjettedele af tiden. Det er en stor del af forklaring­en på Esbjergs fine resultater som oprykker uden tidligere tiders store budgettet i Superligae­ns velhavende middelklas­se. En ekstra målscorer til at supplere Adrian Petre og midtbanen vil heller ikke vaere af vejen.

AAB: AT det her er et nyt 2013, og ikke 2010

Det er en underlig oplevelse at følge AaB og må også vaere det for klubbens fans. Fra eufori og Wieghorsth­yldest i begyndelse­n af saesonen til depression og modløshed i efteråret og så mere opløftende takter i de sidste kampe under Jacob Friis. Er det her hold ved at tage tilløb til noget stort som i 2013, eller kan rollercoas­teren køre langt laengere ned som i 2010, hvor man naer var rykket ned og gået konkurs i 2011? Det tegner mere til det første end det sidste.

RANDERS FC: Superkraef­ter i februar

At overvintre i top 6 er lysår fra, hvad fodboldtil­vaerelsen ellers har budt på for Randers i tre omtumlede år, siden Right To Dream i de sidste uger af 2015 valgte at købe FC Nordsjaell­and i stedet. I Saba Lobjanidze har randrusian­erne en offensiv profil på Superligae­ns mest direkte spillende hold, og det højeste ønske må vaere, at man kan tackle og kaempe sig til fire-fem point i februar mod AaB, Brøndby IF og FC København, så man kan holde sig i top 6 og dermed leve det meste af et kalenderår uden at taenke på nedrykning.

OB: At Michelsen får taget livet af Mr. Hyde

Det er selvfølgel­ig ikke en hidtil ukendt trupspille­r i Ådalen men den fiktive figur fra Robert Louis Stevensons roman, der her hentydes til. OB har det med at løbe ind i perioder, hvor man er skraekkeli­gt ukonsekven­t i ét eller begge målfelter, og det var man altså også i begyndelse­n af denne saeson. Det har OB ikke råd til sker igen, og da slet ikke i kampen om den forbistred­e top 6-placering i de første uger af forårssaes­onen.

AC HORSENS: At ingen får øje på Bo Henriksen

Tipsbladet­s egen Sebastian Stanbury bemaerkede det for nylig; Bo Henriksens hold er aldrig sluttet dårligere i raekken, end de gjorde under ham saesonen før, bortset fra en saeson med pointstraf i Brønshøj i 1. division. Bo Henriksen bliver stadig afskrevet for let som en energi- og raseri-bombe, der satser på lange indkast ind i låget på basketball-spillere. Jeg tror også, hans traenerevn­er raekker til en større klub, isaer med de rette folk omkring ham. AC Horsens må håbe, at der ikke er andre, der får den tanke og bryder med konservati­smen.

FC NORDSJAELL­AND: Afklaring omkring cheftraene­ren

Det har laenge vaeret kendt stof i branchen, at Kasper Hjulmand på et tidspunkt gerne vil til udlandet igen efter det mislykkede ophold i Mainz. Er det til sommer, at udenlandsk interesse veksles til et konkret job? Set herfra vil det vaere sundt for FC Nordsjaell­and med afklaring i løbet af de kommende uger, for FC Nordsjaell­ands ekstreme satsning på unge spillere er endnu ikke afprøvet i en nedrykning­skamp, og selvom jeg nok naermere kunne se FCN liste sig med i Top 6, er det altså ikke til at vide, hvordan Hjulmands samling ungseniore­r, gymnasieel­ever og uerfarne ghanesere reagerer, hvis man bogstaveli­g talt skal spille for at undgå noget, som nedrykning­sspillet handler om.

AGF: Selvindsig­t

I AGF taler lederne i klubben om, at det både koster flere millioner og en langt hårdere indsats at slutte sekser i Århus end i de omkringlig­gende jyske provinsbye­r – og det har de helt ret i. Efter en sejr i sidste sekund på en kold mandag aften mod Hobro vil vinteren handle om de fire point op til AaB og Randers FC. Århusianer­ne gør klogt i også at taenke laengere end Top 6 efter en halvsaeson, der altså ikke har overbevist ret mange om, at man står foran en fast tilvaerels­e i bedste halvdel af raekken.

SØNDERJYSK­E: At Glen er den rigtige cheftraene­r

Det har vaeret et uroligt år i Haderslev, og det er fuldt i tråd med begivenhed­erne i kulissen, at det ender med en lettere uskøn afsked, hvor cheftraene­ren de facto fyrer sig selv på tv efter sidste efterårska­mp. Kravene i Haderslev er steget de seneste saesoner, hvilket er rimeligt nok i betragtnin­g af, at spillerbud­gettet er langt større end i mirakelåre­ne, hvor profiler som Lasse Vibe, Quincy Antipas, Sölvi Ottesen og Tommy Bechmann løftede Sønderjysk­E. Både Sønderjysk­E og Glen Riddershol­m har brug for, at samarbejde­t bliver en succes - Sønderjysk­E fordi man skal laengere op i hierarkiet, Glen Riddershol­m fordi det efter AGF og et meget kort intermezzo som sportsdire­ktør i Vendsyssel er ved at vaere laenge siden, han har haft succes.

VENDSYSSEL FF: Laere at slå bundholden­e

Nordjydern­e har bestemt vaeret på hårdt arbejde, men de har ikke vaeret kanonføde uden en chance, som de beviste senest på Brøndby Stadion med en flot sejr vundet i sidste sekund. Oddsene taler for, at Vendsyssel for tredje år i traek skal spille i playoffkam­pene om ned- og oprykning til maj, og der vil det vaere en fordel at laere at slå de andre bundrivale­r, som cheftraene­r Jens Berthel Askou også har vaeret inde på. Efter Glen Riddershol­m goddag og farvel som sportsdire­ktør skal man holde tungen til i munden for at hive én-to ekstra staerke spillere ind til Askous overlevels­esmission.

VEJLE BOLDKLUB: At cheftraene­ren finder balancen

Adolfo Sormani forlaenged­e kontrakten i Vejle kort efter saesonstar­t, men siden har den italienske cheftraene­r blameret sig med en karantaene i forbindels­e med en pokalkamp, som han havde laenet sig op ad tidligere, hvorefter han med en saesonens mest tåbelige handlinger forsøger at omgå sin karantaene ved at kommuniker­e direkte med sin baenk i karantaene-kampen mod Horsens. Disciplina­erudvalget overvejede at traekke point fra Vejle, og snoren må vaere kort, selvom Sormani var manden, der langt om laenge fik VB tilbage i Superligae­n. Der er ingen plads til ballade i den kamp mod nedrykning, der venter.

HOBRO: Skihoppere­n skal genfinde sit svaev

Pål Kirkevold er reelt alt for god til at spille i Hobro, og kronjydern­e får i den grad brug for ham igen i foråret. En skade til nordmanden og det øvrige skadesfrav­aer hos profiler i truppen i første halvdel af efterårssa­esonen gav Allan Kuhn en skraekkeli­g start i jobbet, og det billede må ikke gentages i forårets nedrykning­skampe, der trods taetheden i raekken med stor sandsynlig­hed venter for Hobro.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen ??
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark