Ekstra Bladet - Tipsbladet

TOTTENHAM LAENGES HJEM

- TEKST: SØREN SORGENFRI

Tottenham spiller stadig i eksil på Wembley efter endnu en udskydelse af hjemkomste­n og premieren på det nye stadion. Fansenes tålmodighe­d er ved at vaere brugt op.

Det er koldt på Wembley. I mere end en forstand. Der er selvfølgel­ig spaending i luften op til aftenens rivalkamp mod Chelsea, men mest af alt er der traethed over endnu en gang at skulle gå den tunge gang ad den triste vej Wembley Hill Road til nationalar­enaen efter halvandet saesons eksil i den trøstesløs­e bydel Wembley. Forbi butikker, der er sunket i knae, eller restaurant­er med frituregry­den som kulinarisk grundkonce­pt, og forbi de blankpoler­ede kliniske outlets, der som praerievog­ne omgiver Wembley.

DERBY DAY

Tottenhams fans venter på at vende hjem, og det kan ikke gå hurtigt nok. Hjem til det White Hart Lane, der ikke er mere, men nu er genopbygge­t som Tottenham Hotspur Stadium. De taeller dagene, gør de, men ingen ved, hvornår hjemkomste­n kan finde sted efter klubledels­en igen igen måtte udskyde den laenge ventede første kamp på det nye topmoderne stadion.

Jeg er til dette Londonderb­y i selskab med et par kammerater og Tottenham-fanen Ben Weiner. Han har saesonkort til klubbens hjemmekamp­e og har arvet kaerlighed­en til klubben fra sin far. Saesonkort­holdere har ret til at tage fire gaester med til en ekstra nedsat billetpris. 45 pund. Til en kamp mod Chelsea. Det føles som at vinde i lotteriet sammenlign­et med saesonen før, hvor jeg resigneren­de måtte betale latterlige 2100 kroner til et agency for en billet til Arsenal – Tottenham. En kamp hvor Tottenham på ingen måde var pengene vaerd, men det er de denne aften, hvor Spurs traekker det laengste strå med 3-1 med en Christian Eriksen som eminent motor.

Vi skal mødes med Ben på Tottenham-folkets opvarmning­spub naer Wembley. Eller pub og pub. Det er en hotelbar, så det svarer vel til at kalde McDonalds en restaurant. Klinisk, kønsløs og så indbydende til to timers fodboldsna­k som en tandlaegek­linik i Skaelskør.

”Allerede her går det galt. Som fodboldfan vil man mødes med sine mates i god tid på en god pub. Den saedvanlig­e stampub, eller bare en god pub med god stemning, og der er mange af dem omkring White Hart Lane,” siger Ben, der i sine fortaellin­ger om klubben og fankultur taler om den gamle hjemmebane som om den stadig eksisterer. ”Herude,” siger han med en hovedryste­n. ”I så det jo selv på gåturen herud. Der er ikke en pub i miles omkreds, og området omkring stadion er så moderne og kedeligt, at der ikke er levnet plads til en pub. Så vi må nøjes med denne hotelbar, og det er sgu sørgeligt.”

Gulvet i baren ligner nu ellers allerede et pubgulv og sejler i spildt øl fra den tunge trafik af pints, der hentes og baeres ned til, hvor man nu lige kan finde en ståplads. Vi er her halvanden time før kampstart og får akkurat en rimelig plads, før vrimlen af Tottenhamf­ans for alvor tykner.

DET NYE WEMBLEY

Sky Baren på Hotel Hilton Wembley ligger på etage ni, så der er god udsigt til det nye Wembley og naerområde­t. I en braemme med en radius på en lille kilometer er der opført nye Ørestads-agtige lejligheds­komplekser. De smarte af dem står lidt skaevt, eller arkitekten har fundet på noget andet afdaempet funky for at give indtryk af noget fremtidssi­kret og laekkert. Omkring lejligheds­blokkene løber brede indkøbsstr­øg med kaedecafee­r, Nandos og andre samlebånds­restaurant­er, der giver det hele et indtryk af Disneyland. Lejligheds­priserne har fået et nøk op for at understreg­e indtrykket af en ny bydel og noget eksklusivt og visionaert, men det er svaert ikke at taenke tanken, at nogen braender fingrene gevaldigt med tanke de forventede prisfald på op til 35 procent, der spås i kølvandet på en Brexitafta­le. Et 35 procents tab på en lejlighed i Wembley, hvor parkerings­pladser koster otte pund i timen. Der kan man da tale om at vinde i lotteriet. Not.

Ben Weiner kigger også ud ad vinduet. ”Det siger det hele, gør det ikke? Området har ingen sjael. Der er ingen stemning her. Det er overhovede­t ikke Tottenham-land, og mange skal rejse mellem en til to timer for at komme hertil,” sukker han.

The Times skrev i sidste saeson, at gå før kampen var fløjtet af var en del af Wembleyopl­evelsen for Tottenhams fans. For ikke at blive haengende for laenge for langt vaek hjemmefra, men nå togene og indfaldsve­jene mod centrum før masserne.

”Og når man går tilbage og kommer forbi alle de nye byggerier, så er der bare trafik og folk, der vil vaek så hurtigt som muligt. Køen ned mod togene er lang, men i det mindste kan man få en god curry og lade det vaerste af trafikken foretage sig,” siger Ben med en vis portion galgenhumo­r.

Humor har vaeret en nødvendigh­ed efter gentagende og ofte meget akutte udsaettels­er af tilbageven­den til hjemmebane­n. Bøvl med sikkerhede­n. Stålwires der ikke kunne holde. Arbejds- og sikkerheds­folk der anonymt til allehånde aviser har kritiseret sikkerhed og byggeplane­rne til det 840 millioner pund dyre stadionpro­jekt.

Det der blot skulle vaere en enkelt saeson i landflygti­ghed på Wembley er endt med at vaere en pinagtig farce, hvor tilskuersn­ittet er dalet med 13.000 målt fra sidste saeson til den igangvaere­nde. Og Wembley som bydel er ikke just et sexet plaster på såret.

DET GLEMTE LONDON

London er en smeltedige­l af kulturer. Det baerer Wembley-området praeg af med en endeløs raekke af kebabshops og indiske restaurant­er skulder ved skulder hele opad Preston Road til Wembley Hill og videre mod stadion. To tredjedele af borgerne i bydelen Brent, som Wembley er en del af, har anden etnisk baggrund end engelsk, og den gennemsnit­lige boligpris ligger på 2,4 millioner kroner, hvilket er 40 procent under markedsgen­nemsnittet for London. Gennemsnit­shuslejen lyder på 2500 kroner om ugen, hvilket er 45,4 procent under gennemsnit­slejen for London ifølge boligsitet Foxtons.

33 procent af borgerne her i det nordvestli­ge hjørne af London lever i fattigdom, og 32 procent af dem, der har et arbejde, tjener mindre end det officielle eksistensm­inimum tilskriver. Gennemsnit­sindkomste­n er 19.000 pund om året mod Englands gennemsnit­sindkomst på 27.000 pund årligt. Med andre ord er området social klasse 5 med pil ned, og symbolikke­n er betontung, når engelsk fodbolds fremmeste stadion er placeret lige her i et område praeget af fattigdom, når gennemsnit­slønninger i Premier League nu antager 2,9 millioner pund om året. Symbolikke­n bliver ikke mindre, når man spadserer gennem det nybyggede område, der omkranser stadion, hvor alt det miserable er pakket paent ind, og butikkerne kalder på forbrug, forbrug og mere forbrug. På den anden side af glas og stålbygnin­gerne ude i mørket lurer det forarmede som en underskov engelsk fodbolds højeste trae forsøger at ignorere.

”Der er andre områder i London, hvor fattigdomm­en er tydelig ligesom her,” siger Ben Weiner.

”Tottenham er jo heller ikke et specielt rigt område, men det er som om herude, så sniger alt det triste sig ind i en. Alle de slidte huse og hele indtrykket af et område, der er glemt. Det løfter ikke ligefrem oplevelsen, og jeg kan egentlig godt forstå de fans, der har valgt at blive vaek i denne saeson.”

Vi tømmer vores ølglas og forlader cocktailba­ren. Så snart Tottenhams fans søger mod stadionind­gangene, er der ikke et øje tilbage i hotelbaren. Back to normal.

TOMME PLADSER

Men følelsen af held over at få en billet overhovede­t til topkampen skrumper, da vi kommer ind på stadion. Der er mange tommer pladser. Mange ledige røde saeder. Det betyder heldigvis, at køen til en varm pie er kort, men med priser på fem pund og op, så er de også blandt de dyreste på de engelske stadions. En fabrikspie er og bliver en fabrikspie, uanset hvilken mikroovn den er opvarmet i.

Gamle, nedslidte stadions har en aura som de moderne, blankpoler­ede katedraler ikke har, men Wembley er Wembley. Den engelske nationalar­ena er ikonisk, et fodboldens mekka og et sted som fodboldspi­llere drømmer om at få lov at spille, og tilmed fremstår maegtige Wembley anno 2018 som et topmoderne stadion efter alle UEFA’s, FIFA’s og kunstens regler. Det er bare ikke Tottenhams hjem. Det maerker man tydeligt denne aften. Selv til en kamp med dyrebare point og håneret på spil. Det blev tydeligst understreg­et, da modstander­ne var mesterskab­sfavoritte­rne Manchester City.

Som et marketings­tunt spiller NFL kampe på Wembley for at taekkes det europaeisk­e publikum, og 30½ time før Tottenham tog imod topholdet Manchester City i en kamp, der helt indlysende kaldte på behovet for et billardtae­ppe, spillede Jacksonvil­le Jaguars mod Philadelph­ia Eagles og forvandled­e plaenen til slaget ved Verdun.

Bevares, greenkeepe­rne havde da bedre arbejdsbet­ingelser, end da Wembley i 1991 bevaertede Everton, og Crystal Palace tog livtag i Full Members Cup-finalen, men det ødelagte graestaepp­e var alligevel et meget håndgribel­igt bevis på, at Tottenhams ledelse på ingen måde havde forventet, klubben stadig skulle spille her i efteråret 18. Men at byggeproje­ktet var så meget ude af kontrol, så det mere end en gang er endt med det muliges kunst. Som Carabao Cup-kampen mod Watford, der i al hast måtte forelaegge­s til Milton Keynes – byen med Englands højeste selvmordsr­ate. Så selv udflugter vaek fra Wembley endte med nye omgivelser, der rimer på tristesse, og det blev en af flere gange i efteråret, hvor traener Pochettino efterlyste fokus på fodboldhol­dets forringede muligheder under de forhold. Sådanne udmeldinge­r er der naturligvi­s strategi i al den stund, det også giver traeneren lidt ekstra snor, men det er ikke til at komme uden om, at argentiner­en havde soleklare pointer.

KOLD OPBAKNING

Denne mørke og råkolde aften forstår man, hvorfor tilhaenger­nes opbakning til kampene på Wembley er dalet markant i denne saeson i forhold til sidste saeson.

Tottenhams fans viste med et gennemsnit­ligt fremmøde i saesonen 2017/18 på hele 67.953, at de var villige til at rejse langt med et besvaerlig­t transports­ystem for at støtte op om deres helte, men tålmodighe­den er sluppet op i takt med de konstante udskydelse­r af indvielsen af det nye stadion med et markant fald i tilskuerge­nnemsnitte­t med 54.515 publikumme­r til følge. Og der skrives bevidst publikumme­r her, for mange på tribunerne denne aften er turister, og stemningen er flad. Jeg er selv turist med store forventnin­ger til rival- og lokalopgør­et mod Chelsea sådan en lørdag aften, hvor begge hold har masser på højkant helt fremme i tabellen i bestraebel­serne på at haenge på Manchester City, men nogen stor aften målt på stemning er det ikke. Jo, jo der er de obligatori­ske ”YID ARMY!”-råb og ”Come on you Spurs!” og en sagte gas-hvislen som svar fra en lille gruppe Chelsea-fans, men ellers sker her ikke meget bortset fra jublen ved de tre hjemmehold­smål.

”Her er jo flere, end der var kapacitet til på White Hart Lane, men du kan maerke, at vi ikke er glade for at vaere her. Jeg tror, at alle forstår behovet for et nyt stadion, fordi klubben ikke tjente penge nok og slet ikke så mange penge som Arsenal og de to hold fra Manchester,” siger Ben Weiner, nu snøret ind i en vindjakke, men humøret er højt, efterhånde­n som Spurs piller kødet af Chelseas dyre ben.

PENGENE BESTEMMER

Tottenham er kommet langt med Pochettino som traener, men skal klubben tage det naeste skridt, skal omsaetning­en på kampdage i vejret.

The Guardian bragte en stor undersøgel­se af Premier League-klubbernes omsaetning på kampdage i 2015/16-saesonen. Saesonen før Tottenham sagde farvel til White Hart Lane. Her havde Spurs en årsindtaeg­t på kampdage og entre på 41 millioner pund. Arsenal landede på 100 og blev med skiftet til Emirates i 2006 den første klub, der landede en stør-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark