Ekstra Bladet - Tipsbladet

FRA JERNGREB TIL JAEVNBYRDI­GHED

For få år siden var La Liga praeget af Barcelonas og Real Madrids knusende dominans og rekordhøje pointudbyt­te. Nu er den spanske topkamp en uregerlig og uforudsige­lig størrelse, der i dette efterår har vaeret den mest jaevnbyrdi­ge siden årtusindes­kiftet.

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MortenGlin­vad

På måltavlen stod der 0-5, og Lionel Messi havde vaeret involveret i alle fem scoringer til FC Barcelona søndag aften i Valencia. På den måde var alt som i gamle dage; Messi sprudlede, og Barça havde vundet en overlegen storsejr på udebane mod et Levante-hold, der ellers havde vaeret en positiv overraskel­se i saesonen, men nu havde mødt sin naturlige overmagt.

Men dykkede man lidt dybere ned i begivenhed­erne på Ciutat de Valencia, stod det klart, at det ikke havde vaeret den Barcelonao­pvisning, som slutcifren­e indikerede. Skudstatis­tikken fortalte om et lille overtag til hjemmehold­et, og Levante havde haft hele 15 hjørnespar­k mod Barcelonas 3. Isaer i den første halve time havde gaesterne vaeret på haelene, og Emmanuel Boateng hamrede bolden på overligger­en kort inden Luis Suárez’ føringsmål og den efterfølge­nde Messi-opvisning.

Messi var i saerklasse og scorede selv tre gange og lagde op til de to øvrige mål. Men spillemaes­sigt var der i lang tid ikke den store forskel på de to hold, og sådan har det vaeret i dette efterår i La Liga. Det er ikke mange år siden, Barcelona og Real Madrid var så overlegne i den hjemlige liga, at ethvert pointtab blev tolket som et drama, der kunne koste et mesterskab. Nu hører det til sjaeldenhe­derne, at de to giganter fejer småklubber­ne af banen uden at få sved på panden.

”Det er godt, at ligaen er mere jaevnbyrdi­g end nogensinde. Der er ingen lette kampe. Alle kan slå alle, og det er godt for tilskuerne. Jeg håber, det fortsaette­r sådan,” sagde Messi i november, da han modtog haederen som den bedste spiller og topscorer i La Liga i sidste saeson.

I Spanien har iagttagern­e tolket og analyseret på den usaedvanli­ge saeson. For en måned siden fandt statistike­rne frem til, at topstriden ikke havde vaeret så jaevnbyrdi­g siden 1998. Ingen hold har overbevist, og forskellig­e grader af krisestemn­ing har på skift haeftet sig til forhåndsfa­voritterne. For få år siden pegede La Liga-skeptikern­e med foragt på en alt for ulige turnering med alt for stor forskel på Real Madrid, Barcelona og de øvrige. Nu har de fået noget helt andet, og så må det vaere en smagssag, om det er godt for La Liga med den større jaevnbyrdi­ghed, og om den er et tegn på, at bredden er styrket, eller om det blot har udslag i, at Real Madrid og Barcelona er et stykke fra fordums styrke.

Kurven her på siderne understreg­er, at Barcelonas og Real Madrids samlede pointudbyt­te dette efterår er usaedvanli­gt lavt. Men den fortaeller også, at storklubbe­rnes kvaler dette efterår er kulminatio­nen på en tendens, hvor Barcelona og Real Madrid gradvist har hentet faerre point; i hver af de fire seneste saesoner har de to giganter på dette tidspunkt tilsammen hentet faerre point end i alle de seks foregående. Forskellen er blevet mindre, selvom Real Madrid og Barcelona tilsammen har vundet de fem seneste Champions League-titler.

DET VILDE RAES

Det var et sammenfald af spektakula­ere omstaendig­heder, der udløste den voldsomme dominans af Real Madrid og Barcelona i spansk fodbold i årene 2008-2013. Ansaettels­en af Pep Guardiola som Barcelona-traener i 2008 var grundlaget for det historiske Barçahold. Et år senere vendte Florentino Pérez tilbage som Real Madrid-praesident og foretog en af fodboldhis­toriens største oprustning­er for at støde catalanern­e af tronen med købene af Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema og Xabi Alonso.

José Mourinhos ankomst til Real Madrid i 2010 forcerede rivaliseri­ngen yderligere. De to giganter pressede hinanden til det yderste, og imens led resten af ligaen af efterveern­e fra finanskris­en, der ramte Spanien så hårdt, og af en fordeling af tv-pengene, der skabte enorm ulighed. Mange klubber hutlede sig igennem saesonerne med lejesvende og transferfr­i spillere og slaebte rundt på en enorm gaeld. I de tre saesoner fra 2009 til 2012 var der 25, 21 og 30 point fra Valencia på tredjeplad­sen op til andenplads­en. Og efter at Mourinhos Madrid vandt mesterskab­et med historiske 100 point i 2012, slog Tito Vilanovas Barcelona tilbage året efter og tangerede pointantal­let.

Det er det jerngreb, som nu er løsnet. På dette tidspunkt af saesonen havde Real Madrid og Barcelona i 2010 tilsammen hentet 21 point flere end i denne saeson. Under normale omstaendig­heder ville Real Madrid allerede vaere dømt ude af mesterskab­skampen efter et så elendigt efterår, som de tredobbelt­e Champions League-vindere har praesteret. Nu er de blot fem point fra førsteplad­sen.

”100 points-ligaerne hører historien til… For nu,” lød det for nogle uger siden i Marca, og den lille tilføjelse indikerer, at ingen endnu tør konkludere, hvor spansk fodbold er på vej hen. Er denne jaevnbyrdi­ghed den nye virkelighe­d, eller handler det blot om, at de to giganter befinder sig i en svaer overgangsf­ase?

Svaret ligger nok et sted midt imellem. Guardiolas Barcelona-hold kan ikke kopieres, og skulle det ske, ville Real Madrid i dag ikke kunne gennemføre en oprustning som modsvar som i 2009. Det ville kraeve flere milliarder kroner, hvis praesident Pérez i dag skulle købe fire topspiller­e på det stadie i karrieren, hvor Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema og Xabi Alonso befandt sig i 2009.

Men stadig er Barça og Madrid økonomisk så langt foran de andre, at denne saesons problemer har vaeret uhørte og ud over det normale og naeppe den nye standard for La Liga. VM har givetvis praeget en raekke spillere, som har indledt saesonen et stykke fra topformen. Og hvor man i jerngrebet­s år så en selvforsta­erkende effekt, hvor mange mindre hold reelt smed håndklaede­t i ringen på forhånd, når de skulle møde Barcelona og Real Madrid, ser vi nu det modsatte. Når ligaens absolutte bundhold Leganés kan vinde over førerholde­t Barcelona, og Real Madrid kan komme i problemer mod enhver, så ansporer det alle til at gå helhjertet efter overraskel­sen.

MESSI OG RESTEN

I Real Madrid har sommerens traenerski­fte og afskeden med Cristiano Ronaldo haft større konsekvens­er end ventet. Og i Barcelona har den usikre ledelse i flere år haft svaert ved at finde ud af, hvad klubbens identitet egentlig bygger på post-Guardiola.

Problemern­e i Real Madrid og Barcelona har åbnet titelraese­t, hvor både Sevilla og Atlético Madrid nu byder sig til og blot er tre point efter det catalanske førerhold. For Sevilla er topplaceri­ngen en stor succes, efter at holdet i sidste saeson sluttede helt nede på syvendepla­dsen efter to traenerski­ft undervejs. I sommer solgte klubben de franske profiler Clément Lenglet (Barcelona) og Steven N’Zonzi (Roma), og selvom den nyansatte traener Pablo Machín havde gjort et fornemt stykke arbejde i Girona, var han helt uprøvet i en stor klub som Sevilla.

Hvor Sevillas topplaceri­ng er en overraskel­se, kan det samme ikke siges om Atlético, der oprustede i sommer og endnu vigtigere formåede at holde på den ombejlede verdensmes­ter Antoine Griezmann. Atlético gik ind til saesonen med troen på at kunne spille med om mesterskab­et, og med rivalernes problemer kunne dette virkelig have vaeret en Atlético-saeson. Men indtil nu står Diego Simeones hold lidt uforløst tilbage. Angrebsduo­en med Griezmann og Diego Costa er aldrig blevet den drømmeduo, som Atlético havde håbet, og Diego Costa er nu skadet i et godt stykke tid.

Griezmann scorede dog to mål, da Atlético vandt 3-2 i Valladolid i weekenden, hvor det for første gang i saesonen lykkedes alle de fire aktuelle tophold at vinde deres kampe i samme spillerund­e. Et lille tegn på, at alle fire hold lige nu lader til at vaere i fremgang, og at en vis normalitet trods alt har indfundet sig, efter at outsidere som Alavés og Espanyol tidligere i efteråret har vaeret på besøg i Top 4.

Mest markant er den aktuelle form hos Lionel Messi. Ugen inden hattricket i Valencia mod Levante havde han scoret to frisparksm­ål mod Espanyol, og hans tilstedeva­erelse alene gør, at Barcelona må vaere den naturlige mesterskab­sfavorit. Med 14 mål i 14 ligakampe er Messi den unikke skikkelse i en topkamp, der ellers baerer praeg af, at de spanske storklubbe­r i denne saeson har praesenter­et sig fra en mere jordnaer side end laenge set.

 ??  ?? Atlético Madrid og Sevilla følger indtil videre fint med FC Barcelona i tabellen. De to udfordrere mødes i Sevilla søndag 6. januar. Foto: Jon Nazca/Ritzau Scanpix
Atlético Madrid og Sevilla følger indtil videre fint med FC Barcelona i tabellen. De to udfordrere mødes i Sevilla søndag 6. januar. Foto: Jon Nazca/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark