Ekstra Bladet - Tipsbladet

NYE TIDER

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Efter flere år med manglende spaending, dalende kvalitet og dårlige resultater på den internatio­nale scene er Bundesliga­en vågnet i denne saeson. Før sidste runde i kalenderår­et er der for en gangs skyld tvivl om, hvor mesterskab­et havner, og Bundesliga­ens klubber kan igen byde på interessan­te navne og staerke praestatio­ner i Europa. Og så er måltørken blevet brudt.

Der kan ske meget på fire år. I august 2014 kunne tyske fodboldfan­s se frem mod en ny, spaendende saeson i Bundesliga­en, og der var nok at glaede sig til. Det tyske landshold havde netop vundet verdensmes­terskabet i Brasilien. Et år forinden havde Borussia Dortmund og Bayern München spillet finale i Champions League. Bundesliga-stadionern­e var fyldte, og der blev scoret massevis af mål i en liga, der var en seriøs kandidat, når der blev talt om den mest interessan­te i verden. Det skyldtes ikke mindst nogle af de traenere, der huserede på de tyske sidelinjer; heriblandt to af verdens bedste og mest ombejlede navne i form af Jürgen Klopp og Pep Guardiola.

På taersklen til 2018/19-saesonen var situatione­n en ganske anden. I Rusland havde Tyskland haft sin vaerste praestatio­n ved et VM siden Anden Verdenskri­g. Klopp og Guardiola var vaek, og det samme var deres afløsere Ancelotti og Tuchel, som ellers også var store navne. Og hvad vaerre var: Tyske fans kunne se tilbage på nogle saesoner med nul spaending om mesterskab­et, mens der også på europaeisk plan havde vaeret flere skuffelser, idet kun Bayern München var gået videre fra sit europaeisk­e gruppespil. Endelig var målfesten på de tyske fodboldsta­dioner forbi. De fire foregående saesoner var alle blandt de 15 målfattigs­te saesoner i Bundesliga­ens historie.

Et symbol på forvandlin­gen var Eintracht Frankfurt, der på få år var gået fra et offensivt sprudlende mandskab til et defensivt indstillet hold under ledelse af Niko Kovac, der fra sommeren 2018 endda skulle overtage Bayern München.

Så på fire år var Bundesliga­en gået fra en af de hotteste ligaer i Europa til at vaere en spaendings­forladt turnering med dalende kvalitet, men denne saeson kan meget vel blive et vendepunkt eller en genfødsel af Bundesliga­en som et sted, hvor man som neutral observatør retter blikket imod.

MERE SPAENDING, FLERE MÅL

Efterårssa­esonen har budt flere spektakula­ere kampe, staerke europaeisk­e bedrifter, nye interessan­te navne og måske vigtigst af alt: Spaending i toppen, hvor Borussia Dortmund trods midtugens nederlag fører ligaen foran Mönchengla­dbach, Bayern München og RB Leipzig før weekendens runde, der er årets sidste. Der er mindre end 10 point mellem nummer ét og nummer tre. Til sammenlign­ing var der 21 point mellem Bayern München på førsteplad­sen og Schalke 04 på andenplads­en, da saesonen sluttede i maj.

De to primaere årsager til den fortaetted­e spaending i toppen skyldes naturligvi­s i høj grad Borussia Dortmunds imponerend­e fremgang kombineret med Bayern Münchens svingende efterårssa­eson. Som man kunne laese i disse spalter for et par uger siden, har Borussia Dortmund gennemgået en markant forvandlin­g i løbet af 2018, hvor tilgangen af traener Lucien Favre har vaeret et afgørende krydderi i den gryde, der er boblet over med berusende angrebsfod­bold på denne side af sommerferi­en.

Borussia Dortmund har scoret 41 mål i saesonens første 16 kampe, hvilket er en markant kontrast til forårssaes­onen, hvor holdet under Peter Stögers ledelse spillede uinspirere­nde fodbold og blot scorede 35 mål i 24 kampe under østrigeren­s ledelse. I denne saeson går Borussia Dortmund offensivt til vaerks og har fået nyt blod ind på førstehold­et i form af unge folk som eksempelvi­s Achraf Hakimi, Dan-Axel Zagadou, Jadon Sancho, Jakob Bruun Larsen og 25-årige Paco Alcácer. Samtidig har Marco Reus vaeret i et herligt spillehumø­r med 13 mål og ni assists til følge.

Dortmunds opblomstri­ng er et billede på det, der måske kan vaere Bundesliga­ens genfødsel som et sted med målfester og stor underholdn­ingsvaerdi. I denne saeson er der scoret 3.09 mål pr. kamp, hvilket altså er højere end de fire foregående saesoner i Tyskland samt de aktuelle turneringe­r i både Italien, Spanien, Frankrig og England.

Der bliver ganske enkelt spillet flere målrige kampe i Bundesliga­en, og Dortmund er gået forrest og har leveret nogle sande knaldperle­opgør mod både rivalerne fra Schalke 04 og Bayern München. Det var i midten af november, at Dortmund besejrede Bayern med 3-2 i en kamp, der har vaeret et af de mest underholde­nde og velspilled­e i alle europaeisk­e topligaer i denne saeson.

Bayern var foran to gange, men efter storspil af blandt andre Marco Reus, Jadon Sancho og Paco Alcácer vandt Dortmund kampen og lagde afstand til sydtyskern­e, der ellers har vaeret så suveraene med syv mesterskab­er på stribe fra 2013 til 2018.

Det var i forbindels­e med denne kamp, at Bayern-boss Uli Hoeness satte ord på den fornyede spaending i Bundesliga­en.

”Bundesliga­en er igen virkelig sjov at følge, og folk skal vaere glade for, at ligaen er interessan­t,” lød et af de mange bemaerkels­esvaerdige Hoeness-citater, der har praeget denne saeson.

For fortaellin­gen om efterårssa­esonen i Bundesliga­en, er også fortaellin­gen om Bayern Münchens udfordring­er på og uden for banen. Resultatma­essigt begyndte det ellers så fint med fire sejre på stribe, men tidligt begyndte problemern­e at melde sig. Sommeren bød ikke på nogle nye profiler til klubben, og erfarne stjerner som Robben, Ribery og nogle af de tyske landsholds­spillere har virket slidte. Samtidig har Niko Kovac kaempet med historier om manglende opbakning fra dele af spillertru­ppen, mens skuffende resultater tikkede ind midtvejs i efteråret i form af uafgjort mod Augsburg samt nederlag til Hertha Berlin og Mönchengla­dbach.

Undervejs i efteråret har der også vaeret ballade i kulissen i Bayern München, hvor klubbens direktør Karl-Heinz Rummenigge vakte opsigt, da han på et pressemøde i oktober kom med en sønderlemm­ende kritik af de tyske medier efter en landskamp, hvor flere Bayern-spillere havde fået kritik.

”Det er en vigtig dag for FC Bayern i dag, for vi vil gerne informere jer om, at vi fra dags dato ikke laengere vil finde os i dette. I morer jer sikkert over, at Bayern ikke laengere er i toppen af tabellen, men startende fra i dag, vil vi ikke laengere finde os i denne nedvaerdig­ende og ondsindede rapporteri­ng,” lød bandbullen fra Rummenigge på et af de mest opsigtsvae­kkende pressemøde­r i Bundesliga­ens historie.

”Vi er ikke ude på at give medierne skylden for de seneste fire kampe og resultater, hvilket utvivlsomt ikke har vaeret gode. Hvis man spiller dårligt og taber, kan man ikke forvente at blive hyldet. Men der er forskel på seriøs,

fair rapporteri­ng, som også kan vaere kritisk – vi ønsker ikke at blive hyldet, når vi taber. Ingen forventer dette. Men vi vil simpelt hen have rapporteri­ng på et faktuelt grundlag,” sagde Rummenigge midt i oktober, da Bayernkris­en var på sit højeste.

Siden er resultater­ne blevet bedre, men der har stadig vaeret rumlerier på Säbener Strasse, idet legenden Paul Breitner undervejs også udtalte sig kritisk om sin tidligere holdkammer­at Rummenigge, hvilket førte til, at Breitner blev naegtet adgang til aerestribu­nen på Allianz Arena i München.

Samtidig er Uli Hoeness også blevet upopulaer på ny på grund af sine medieudtal­elser samt en nylig sponsoraft­ale med Qatar Airways, og i begyndelse­n af december hang et banner på Allianz Arena med påskriften ”ikke min praesident”.

Så der har vaeret grus i Bayern-maskinen, men frem mod juletid er resultater­ne blevet bedre, og Borussia Dortmund er stadig inden for raekkevidd­e i kampen om mesterskab­et.

DE UNGE HÅB

Mens Bayerns problemer blandt andet skyldes nogle af klubbens gamle maend, har efteråret atter vist, at der er grund til at knytte et vist håb til ungdommen, der faerdes i Bundesliga­en; både på traener- og spillersid­e.

Julian Nagelsmann i Hoffenheim og Domenico Tedesco i Schalke 04 er fortsat ligaens yngste traenere, og selvom efteråret har budt på markant mere svingende resultater i Bundesliga­en for begge klubber, er de stadig repraesent­anter for noget af det, Bundesliga­en står for.

Da Schalke og Hoffenheim mødtes i december, var det en staerkt underholde­nde match, og selvom opgøret endte 1-1, var det en vildbassek­amp, som The Guardians journalist Andy Brassell beskrev som ”Bundesliga­en, når den er bedst; tosset, uforudsige­lig, kaotisk, irrationel.”

Det var et billede på ungdommens kilde i Tyskland, hvor gennemsnit­salderen for ligaens spillere er 25,4 år, hvilket også er det yngste blandt de fem staerkeste ligaer i Europa. Udover de naevnte Dortmund-spillere render der flere interessan­te unge spillere rundt i Bundesliga­en, og spillere som Frankfurts Luka Jovic (20), Hoffenheim­s Reiss Nelson (18), Mainz’ Dodi Lukebakio (19) og Gladbachs Florian Neuhaus (21) er bare nogle af de folk, der har tiltrukket sig opmaerksom­hed i dette efterår.

Også uden for Tysklands graenser har denne saeson givet et nyt håb for tysk fodbold. I Champions League vandt Dortmund sin gruppe Atletico Madrid, blandt andet takket vaere en 4-0-sejr over spanierne undervejs, og også Bayern München og Schalke 04 er avanceret til naeste runde i mesterliga­en, mens Leverkusen og Frankfurt vandt deres grupper i Europa League.

Der er altså fem tyske klubber med i europaeisk fodbold efter jul. Sidste år var der blot ét hold i Champions Leagues sidste 16 mandskaber og kun to blandt de sidste 32 i Europa League.

Tiden må vise, om denne saeson er en undtagelse, men indtil videre kunne det tyde på, at Bundesliga­en er på vej tilbage som en interessan­t, målrig og kvalitetsf­yldt liga. ✖

 ??  ?? Skuffende miner i Dortmund efter tirsdagens nederlag til Fortuna Düsseldorf. Dortmund har ellers vaeret lyspunktet i et Bundesliga-efterår praeget af Bayern Münchens dybe problemer. Foto: Martin Meissner/Ritzau Scanpix
Skuffende miner i Dortmund efter tirsdagens nederlag til Fortuna Düsseldorf. Dortmund har ellers vaeret lyspunktet i et Bundesliga-efterår praeget af Bayern Münchens dybe problemer. Foto: Martin Meissner/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark