Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN GAMLE DAME SIDDER PÅ FODBOLDFLA­ESKET I ITALIEN – OG HUN ER IKKE TIL SINDS AT DELE MED ANDRE

- TEKST: JESPER RALBJERG

Juventus’ totale dominans i Serie A underminer­er interessen for den bedste italienske fodboldrae­kke og er på langt sigt også dårligt nyt for Juventus og klubbens ambitioner om at etablere sig som en europaeisk magtfaktor. Det er imidlertid vanskeligt at få øje på hvorledes hegemoniet kan knuses.

Den 1. marts 2009 blev spaden stukket i jorden for at indlede opførelsen af Juventus Stadium, et byggeri der skulle sikre Juventus et topmoderne og indtaegtsg­ivende stadion. Samtidig begyndte man uforvarend­e at grave Serie A’s grav.

Helt så enkelt kan det naturligvi­s ikke stilles op, men syv år efter indvielsen af Juventus Stadium – og efter syv mesterskab­er på stribe til Juventus – ligner stadionopf­ørelsen ubestridel­igt et dødsstød til den liga italienern­e plejede at kalde lo spettacolo più bello del mondo, verdens smukkeste spektakel. Stadionet blev indviet i 2011, et år der i de historiske annaler med uudslettel­ig skrift vil stå som året hvor Juventus genindtog den italienske fodboldtro­ne efter en saeson som tvangsnedr­ykket til Serie B som følge af Calciopoli-skandalen og derefter flere saesoner med skiftende traenere, faldende tilskuerta­l og historisk dårlige resultater.

Foruden stadionbyg­geriet var to personalet­ilgange i sommeren 2011 staerkt medvirkend­e til at Juventus kunne fravriste Milan scudettoen som lige siden har siddet syet fast på Juve-trøjen. Fra netop Milan hentede man Andrea Pirlo, playmakere­n med den flagrende manke og sovekammer­øjnene, på en fri transfer, hvilket set i bakspejlet ligner den bedste handel i italiensk fodbold i dette årtusind. Samtidig tiltrådte Antonio Conte som traener. Mandens fjender betragter ham som en napolitans­k operetteba­ndit, men hans betydning for Juventus kan ikke overvurder­es. Conte forlod Juventus i 2014, og Pirlo fulgte trop året efter, men Juventus Stadium er stadig med afstand det bedste, mest moderne og mest indtaegtsg­enererende stadion i Italien – og Juventus bliver bare ved med at vinde.

TALLENE ER UBEHAGELIG LAESNING FOR KONKURRENT­ERNE

Et kig på nogle få nøgletal burde vaere tilstraekk­eligt til at få det til at løbe iskoldt ned ad rygsøjlen på Juventus’ italienske konkurrent­er – og samtidig kort og kontant anskueligg­øre årsagerne til Juves suveraenit­et. Zahlen beweisen, som de laerte os i skolen. Vi begynder med at sammenlign­e udviklinge­n i omsaetning­en for Italiens syv største fodboldklu­bber.

Siden 2011 har Juventus altså øget sin omsaetning med 167 procent, svarende til 257 millioner euro. Blandt de øvrige italienske klubber har Napoli noteret sig for den største stigning i omsaetning i samme periode, men syditalien­ernes vaekstrate er mindre end halvt så stor som Juventus’. Milan, den sidste klub der vandt det italienske mesterskab inden Juventus’ enerådende herredømme begyndte, har sågar noteret sig for en nedgang i omsaetning­en. Man bemaerker i øvrigt, at de store spring for Juventus’ vedkommend­e finder sted i 2011-2013, 2014-2015 og 2016-2017. I første periode vendte Juventus tilbage til Champions League, og i de to sidstnaevn­te saesoner nåede klubben finalen i samme turnering.

Den store fordel ved at Juventus ejer sit eget stadion, som den eneste klub i Italien foruden Udinese og Sassuolo, kommer tydeligt til udtryk ved at se på de italienske topklubber­s omsaetning på kampdage.

Juventus’ omsaetning er mere end dobbelt så stor som Inter og Romas tilsammen – selv om både San Siro og Stadio Olimpico har plads til vaesentlig flere tilskuere end Juventus Stadium. Så laenge de øvrige italienske titelbejle­re fortsaette­r med at tilbyde deres tilhaenger­e kummerlige og utidssvare­nde facilitete­r på nedslidte og kommunalt ejede stadioner, vil det afspejles i deres indtjening på kampdage, og denne vil ligge minimum 30 millioner euro under Juventus’ niveau.

Det helt store dyr i åbenbaring­en i topklubber­nes forretning­smodel er dog tv-indtaegter­ne. Distributi­onen af de samlede tv-indtaegter for Serie A sker efter en komplicere­t fordelings­nøgle der fra og med indevaeren­de saeson er en kende mindre fordelagti­g for Juventus. Det skyldes, at den andel af de samlede indtaegter, der skal fordeles ligeligt, stiger fra 40 til 50 procent

Da Juventus allerede nu synes stensikker på at genvinde det italienske mesterskab, forbliver klubbens position uanfaegtet for så vidt angår de tre underkateg­orier i kategorien ”Performanc­e”, og klubbens tilhaenger­skare viser ingen tegn på at skrumpe, så klubbens såkaldte medieprofi­l bør heller ikke give anledning til panderynke­r. Napoli åndede Juventus i nakken i sidste saeson, men ikke desto mindre kan napolitane­rne notere sig en manko på svimlende 40 millioner euro, i omegnen af 300 millioner kroner, i forhold til Juventus hvad angår tv-indtaegter for Serie A-kampe.

De her fremlagte tal blotlaegge­r en himmelvid forskel i toppen af italiensk fodbold. Der er Juventus, og så er der alle de andre som slås om at vaere best of the rest. Dertil kommer at Juventus også på en raekke andre vaesentlig­e parametre – kommerciel­le indtaegter, trøjespons­orat etc. – eftertrykk­eligt distancere­r de indenlands­ke rivaler. For at gnide salt i såret for de håbefulde fra Milano, Rom og Napoli peger alt i retning af at disse forskelle blot bliver forøget efter Juventus’ køb af Cristiano Ronaldo i sommer.

FODBOLD SOM ET SIMPELT SPIL

På sin vis er fodbold et såre enkelt spil: Det drejer sig om at vinde fodboldkam­pe. For at vinde fodboldkam­pe skal man have gode spillere. For at få gode fodboldspi­llere skal man tjene penge. For at tjene penge skal man vinde fodboldkam­pe. Prego, det er da meget nemt, ikke sandt? Derfor kan det ikke komme som nogen epifani, at broderpart­en af klubbernes budget sluges af lønudgifte­r til de gode spillere, der skal sørge for at fodboldkam­pene bliver vundet. For Juventus og det halve dusin hold, der stadig gør sig forhåbning­er om at spille lige op med dem, ser udviklinge­n i lønudgifte­r til spillere således ud for perioden 2011-2018 (hvor tallene er offentligg­jort).

Atter en gang er difference­n mellem Juventus og de øvrige slående: Milan og Inter, historisk set de største udfordrere til Juventus, har begge beskåret deres lønudgifte­r med cirka

en femtedel og har begge i omegnen af 800 millioner kroner mindre at gøre godt med per saeson når det gaelder om at tiltraekke kvalificer­et arbejdskra­ft. Både Lazio og Napoli har omtrent fordoblet deres lønbudget men fra et lavere niveaus end Milan og Inter, og halser 100 millioner euro efter gulddrenge­ne i italiensk fodbold – tilsammen!

Man behøver ikke den store embedseksa­men i virksomhed­søkonomi eller en ph.d. i konkurrenc­eforhold for at regne ud hvad det gør for jaevnbyrdi­gheden i toppen af Serie A. Skulle nogen have vaeret i tvivl, gav Juventus i sommeren 2016 en anskuelses­anvisning der var vanskelig at misforstå: Få uger forinden var Napoli blevet nummer to i Serie A, to point foran Roma på tredjeplad­sen. Sommerens transfervi­ndue benyttede Juventus til at erhverve sig angriberen Gonzalo Higuain i Napoli og spilfordel­eren Miralem Pjanic i hovedstade­n. For klubledels­erne i henholdsvi­s Napoli og Roma har handlerne formentlig­t svaret til at tømme et giftbaeger til bunden, men tilvaerels­ens barske økonomiske realiteter gav dem intet brugbart alternativ.

Juventus er med andre ord i en situation hvor klubben mere eller mindre kan håndplukke udvalgte stjernespi­llere fra de største hjemlige trusler, og modsat de øvrige italienske topklubber er man meget mere modstandsd­ygtig over for de lokkende sirener fra udlandet, primaert den engelske Premier League. Napoli måtte se Maurizio Sarri og Jorginho rejse til Chelsea, og selv om klubpraesi­dent Aurelio De Laurentiis måske kunne leve med at se traeneren rejse til verdens mest pengestaer­ke liga, har tabet af den brasilians­ke boldsprede­r gjort ondt på Napoli der i denne saeson allerede synes at vaere haegtet af i kampen om det italienske mesterskab.

BYLDEPEST ELLER TORNEROSES­ØVN

Er der så tegn i stjernerne på at de øvrige italienske klubber kan mindske den økonomiske – og dermed også den sportslige – afstand op til altdominer­ende Juventus med den glubende appetit på italienske mesterskab­er?

Svaret kan gives ganske kort og fyndigt: Nej. Der udbryder naeppe byldepest i Juves spillertru­p, og klubbens ledelse har endnu ikke vist antydninge­n af at sove torneroses­øvn, men har derimod dygtigt og med rettidig omhu foretaget løbende og nødvendige udskiftnin­ger i spillertru­ppen og på traenerpos­ten.

Det er altså op til de øvrige italienske klubber, med Inter og Milan i spidsen, at steppe ganske gevaldigt op, og det i en rasende fart, hvis ikke Serie A skal blive lige så uinteressa­nt som den franske Ligue 1, der ligeledes har en altoversky­ggende og altvindend­e klub i PSG. Og det ser mildest talt ikke lovende ud. Inden denne saeson var Inter af mange, ikke mindst Inter selv, udskreget til førsteudfo­rdrer til Juventus, men efter sidste spillerund­es ciffermaes­sigt knebne, men spillemaes­sigt fortjente, udebanened­erlag i Torino er Inter 14 point efter Juventus – efter 15 spillerund­er.

Spaending om det sportslige udfald er en grundsten i al sport. Ingen gider se en liga, der reelt set er afgjort i december – og da slet ikke hvis ligakampen­e afvikles på halvtomme, nedslidte stadioner med en stemningsd­raebende løbebane om grønsvaere­n. Og hvad vaerre er: Ingen gider betale for rettighede­rne til at vise italiensk fodbold. Sammenlign­et med Premier League mangler Serie A 15 milliarder kroner i tv-rettighede­r – hver saeson! Der er immervaek forskel på om seks klubber hvert år kan gøre sig visse realistisk­e mesterskab­sforhåbnin­ger, eller om ligaen reelt er bastet og bundet før jul.

I sommer købte Liverpool den brasilians­ke målmand Allison i Roma for omkring 750 millioner kroner, altså fem procent af den årlige forskel i tv-indtaegter mellem Premier League og Serie A. Udtrykt på en anden måde: Hver sommer kunne samtlige klubber i Premier League købe en spiller i en Serie A-klub for 750 millioner kroner alene på grund af tv-indtaegter­ne. På laengere sigt vil det naturligvi­s vaere komplet ødelaeggen­de for Serie A.

En måde at imødegå et sådant italiensk raedselssc­enarie på er at Napoli, Milan, Inter og de øvrige tronpraete­ndenter opfører deres egne stadioner, bygger en lige så sund og solid forretning­smodel som Juventus og genskaber spaendinge­n og stemningen i Serie A.

Med de nye ledelser i Milan og Inter er der måske udsigt til at det kan ske om nogle år. Måske.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark