Ekstra Bladet - Tipsbladet

”I VIL GERNE HAVE EN

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Landsholds­konflikt, VM 2022, Football Leaks og et vigtigt valg i UEFA til februar. DBU’s formand Jesper Møller ser tilbage på 2018 og de store sager i 2019.

Hvis DBU-formand Jesper Møller ikke kan finde spaending i hverdagen, må det siges at vaere nordjydens egen skyld. 2018 bød på opture med en ottendedel­sfinale ved VM i Rusland og en sejr i premieren i Nations League, og negative sager om en langtrukke­n, forudsigel­ig og destruktiv konflikt mellem DBU og landsholds­spillerne og Spillerfor­eningen, mens der i Football Leaks er dukket flere bekymrende sager op om danske og udenlandsk­e fodboldklu­bber.

Og nordjyden gav da heller udtryk for på nogen måde at have svaert ved at få tiden til at gå, da Tipsbladet mødte ham på et hotel i København til et laengere interview, der også berørte fodboldspi­llets udfordring­er i 2019 og et UEFA-valg i februar, hvor Jesper Møller meget vel kan blive valgt til en central post i UEFA’s eksekutivk­omité.

ROLLERCOAS­TEREN

Jesper Møller var 39 år gammel, relativt nyvalgt i DBU’s bestyrelse og formand for AaB, da Danmark senest gik videre til en ottendedel­sfinale ved VM.

I sommer skete det igen, 16 år efter nogle fine danske fodbolduge­r ved VM-slutrunden i Japan og Sydkorea. Men som DBU’s nye fodbolddir­ektør Peter Møller var inde på i et interview med Tipsbladet i sidste måned, er det ikke nederlaget efter straffespa­rkkonkurre­nce til de senere finalister Kroatien men efterårets konflikt med Spillerfor­eningen og landsholds­spillerne anført af profilerne Simon Kjaer, Kasper Schmeichel og Christian Eriksen, der lyser op, selvom en sejr i Nations League-gruppen foran Irland og Wales, og en fordelagti­g EM-kvalifikat­ionspulje med Schweiz, Irland (som må få mareridt efter den lodtraekni­ng), Georgien og Gibraltar som konkurrent­erne til to direkte EM-billetter, traekker op.

”Alle konflikter er jo traelse. Jeg er rigtig glad for, at vi fik en aftale, og at det ikke fik sportslige konsekvens­er,” siger Jesper Møller.

”Jeg var selv med til de afsluttend­e forhandlin­ger, det er ikke nogen hemmelighe­d. Og da det kneb til sidst, foreslog jeg seks år. Det er jeg glad for, at vi landede på i stedet for fire år. Vi har brug for ro efter et langt forløb, og det var William Kvist heldigvis enig i, ligesom mit bagland var det og spillerne var det. Det har vaeret godt, men forløbet var selvfølgel­ig traels.”

DBU-formanden gør ikke noget forsøg på at glasere forhandlin­gerne og den dårlige stemning, der mundede ud i en traeningsk­amp uden sportslig vaerdi med 2. divisionss­pillere mod Slovakiet i september.

”Under forhandlin­gerne går det op for os, at der er to fronter. Det er jo en af grundene til, man ikke kunne finde en løsning. Hvis vi skulle tro på, at isaer den kommerciel­le del kunne generere indtaegter nok til at sende dem ud i systemet, var det afgørende, at der kom tillid gennem DBU og Spillerfor­eningen. Der talte jeg og William meget om at skabe en tillidspla­tform. I vores bestyrelse ville vi se tilliden mellem den kommerciel­le afdeling i DBU anført af Jesper Lind og landsholde­t genskabt, og kunne vi ikke se det for os, kunne vi ikke se, hvorfor vi skulle indgå en aftale. Det arbejde har Jakob Høyer og Spillerfor­eningens kommunikat­ionsfolk udført,” siger Jesper Møller.

I 2018, og for så vidt også i årene før, har Tipsbladet­s redaktion hørt om forskellig­e typer sager mellem DBU og spillerne. I mange tilfaelde følte spillerne og Spillerfor­eningen, at DBU forsøgte at presse spillerne til at indgå i reklamer og kommerciel­le begivenhed­er, der både potentielt og også reelt fik negative konsekvens­er for forholdet mellem spillerne og deres personlige sponsorer og deres klubbers sponsorer. I DBU var fornemmels­en, at spillerne og Spillerfor­eningen bevidst besvaerlig­gjorde og forhindred­e, at DBU kunne tilbyde landsholde­ts sponsorer ordentlige forhold og såkaldt ’aktivering’ af sponsorate­t, hvor sponsoren bruger aftalen aktivt til at promovere sin egen forretning.

”Du behøver ikke nøjes med at kalde det gnidninger. Der har jo vaeret en voldgiftss­ag mellem DBU og Spillerfor­eningen. Jeg hører jo ikke om alle de små sager, du naevner, jeg hører om voldgiftss­ager, og dem er jeg dødtraet af, når det er mod spillere og samarbejds­partnere. Vi skal have tingene løst, og så skal vi have et samarbejde, vinde nogle fodboldkam­pe og have skabt nogle indtaegter, som vi så kan fordele videre i systemet,” siger Jesper Møller.

I efteråret var FC Københavns William Kvist med som forhandler for Spillerfor­eningen til at få landsholds­aftalen på plads, og i slutningen af november fik Kvist så en officiel rolle som landsholds­konsulent for spillernes fagforenin­g. Jesper Møller afviser, at det var en udnaevnels­e, der var aftalt og koordinere­t med DBU, omend det i aftalen mellem parterne var skrevet ind, at begge sider skulle handle aktivt for at sikre et bedre indbyrdes forhold.

Men med Peter Møller som frontfigur i fodboldfor­bundet og Kvist for spillerne håber Jesper Møller på et sundere samarbejde i fremtiden.

”Det er ikke noget, vi har aftalt, selvom der da har vaeret mange spekulatio­ner om det. Det er ingen hemmelighe­d, at Claus [BrettonMey­er] og Mads [Øland] måtte traekke sig lidt tilbage [i forhandlin­gerne], hvilket er helt

naturligt, når man har forhandlet i månedsvis uden at kunne finde en løsning. Der skulle jo ske noget, efter vi stillede med et andet landshold i Slovakiet. Presset steg jo også på formanden. Folk spurgte mig, hvor formanden var, og hvorfor jeg ikke gjorde noget. Vi mobilisere­de og lykkedes med at skabe en god dialog med William Kvist. Det vigtigste for mig var, at vi fik en aftale,” siger Jesper Møller og understreg­er, at det ikke kun er William Kvist, man vil tale med fra Spillerfor­eningen.

”Naturligvi­s vil vi have et godt forhold til Spillerfor­eningen. Vi har et rigtig godt forhold til William Kvist, men det er ikke sådan, at vi bestemmer, hvilket hold spillerne stiller med. Vi respektere­r deres valg. Mads Øland var jo også del af forhandlin­gerne, det samme var Jeppe Curth, og selvfølgel­ig respektere­r vi, at de er med. Det er jo ikke sådan, vi ikke vil mødes med dem til forhandlin­ger. Men jeg er glad for, at Peter Møller har meddelt bestyrelse­n, at han har etableret et godt samarbejde med William Kvist. Når vi samtidig vinder fodboldkam­pe og får 2,25 millioner euro ekstra ved at rykke op i A-ligaen i Nations League, er jeg rigtig glad. Jeg vil gå så langt til at sige, at det slet ikke er så ringe endda. William sendte mig også en SMS, hvor han skrev, at det da vist var en for billig aftale, vi havde indgået.”

FOOTBALL LEAKS

Også i dansk klubfodbol­d har Jesper Møller haft noget at se til, omend hans og DBU’s rolle ikke er naer så direkte med administra­tionen og de fleste beslutning­er placeret i Divisionsf­oreningens og klubbernes regi de seneste år.

For i Football Leaks, en laek af over 70 millioner dokumenter relateret til topfodbold, har Politiken fundet interessan­te historier, indtil videre om FC Nordsjaell­and, FC København og Vejle, mens Politikens medie-kolleger ude i Europa har gjort noget tilsvarend­e med blandt andre Manchester City, Paris Saint-Germain og om FIFA-praesident Gianni Infantino og dennes embedsføre­lse og skjulte rolle i mange beslutning­er.

Sagen om FC Nordsjaell­and drejer sig dels om en hidtil skjult konstellat­ion med omfattende Manchester City-støtte og involverin­g i Right To Dream-projektet, det akademi som FC Nordsjaell­ands ejerkreds også har investeret i og bruger den danske klub som platform for, dels at spillerne på det ghanesiske akademi ifølge fire tidligere spillere behandles dårligt og i nogle tilfaelde med fysisk afstraffel­se.

FC København er, ligesom i Politiken-artikler fra 2016, i fokus for en saerdeles omkostning­seffektiv tilgang til agentregle­rne, hvor FCK, ligesom for to år siden, ifølge Politiken har sparet nye spillere for skat ved at betale spillerens agent og opføre agenten som klubbens repraesent­ant i transfer-dokumenter­ne, selvom agenten ifølge Politikens udlaegning af dokumenter­ne med al sandsynlig­hed repraesent­erede spilleren.

I Vejle-sagen ser det i Football Leaks og Politikens udlaegning ud som om, at klubbens hovedaktio­naer Lucas Chang, der er spillerage­nt i Kina, har haft svaert ved at adskille sine roller som klubejer og agent i handler med Vejle Boldklub som part, hvilket kan vaere i strid med flere regler for agenter og for klubbers ageren på transferma­rkedet.

Politiken har efterlyst en reaktion fra DBU, det samme har Tipsbladet, og ifølge Jesper Møller har man set sagerne. Men han har ikke taenkt sig at reagere nu eller før eventuelle sager er behandlet af DBU’s disciplina­ersystem.

”I vil gerne have en gabestok. I kommer med konkrete sager, hvor I gerne vil have en historie, der hedder: ”DBU’s formand kritiserer X klub”. Vi lever altså i et retssamfun­d og deler magten i lovgivende, udgivende og dømmende instanser. Jeg ved godt, I ikke gider høre på det, men vi tager det her op i vores evaluering­er og de eksisteren­de instanser, hvis der er sager at tage op. Det nytter ikke, at jeg melder ud, at der skal aendres regler, hvis det efterfølge­nde viser sig, at der faktisk ikke var nogen grund til at lave reglerne om,” siger Jesper Møller.

I Storbritan­nien har både Premier League og de tre raekker derunder en såkaldt fit-andproper-person-test, hvor ligaforeni­ngen tester nye klubejere for at se, om de finansielt og etisk er nogen, man vil tillade at købe en britisk klub. Regler, der også kendes fra finansverd­enen i ind- og udland.

Var det noget for dansk fodbold og DBU set i lyset af Football Leaks’ afsløringe­r om FC Nordsjaell­and og Vejle Boldklub?

Det har vaeret en overvejels­e at indføre regler på området, men det er agentregle­rne, man i første omgang har kig på.

”Vi talte om det her i forbindels­e med den seneste eliteaftal­e med klubberne. Vores mulighed for at gøre noget er at bygge regler ind i vores licens- og kontraktsy­stem. Vi tager de seneste sager, der er beskrevet i Football Leaks, op med Divisionsf­oreningen i 2019. Det første, vi tager hul på, er agentregle­r, som vel er det område, der giver de tydeligste problemer i udlandet. Herunder at man skal vaelge mellem, om man er agent eller klubejer. Det er noget, vi følger op på, og som vi starter en drøftelse af på det første kvartalsmø­de med Divisionsf­oreningen i 2019,” siger Jesper Møller og henviser til, at der også er aendringer på vej internatio­nalt.

”Vi ser lige på, om FIFA’s dereguleri­ng af agentregle­rne var saerlig smart. Det synes vi jo ikke, og det sagde vi allerede dengang. Der kommer nu nye transfer- og agentregle­r, der forhåbentl­ig bliver strammere på dette område, som vi også mener at kunne se i artiklerne fra Football Leaks.”

”Vi har fået den store hjaelp fra samfundet i maj 2018, at alle ejere af danske kapitalsel­skaber nu skal lade sig registrere i Erhvervsst­yrelsen ned til mindste ejerandel, og man skal kunne se den ultimative ejer bag alle selskaber. Det er en EU-regel, og det betyder blandt andet, at når vi får regnskaber­ne fra fodboldklu­bberne fra 2018 og ikke kan se de oplysninge­r, har Erhvervsst­yrelsen mulighed for at begaere det pågaeldend­e selskab tvangsoplø­st. Det kommer til at virke. Så kan vi med det udgangspun­kt se, hvordan reglerne håndteres,” siger Jesper Møller.

Synes du, det er en god idé, at agenter og tidligere investorer i playerspon­sorater nu køber fodboldklu­bber, tilsynelad­ende for at investere i transferma­rkedet? Er det formålet med fodboldklu­bber?

”Det er jo op til den enkelte klub at vurdere, hvad den vil gøre, hvis den i øvrigt overholder vores regler og det lever op til vores faelles vaerdier. Men det er også noget, vi løbende diskuterer. Jeg så for nylig statsminis­teren sige i Folketinge­t, at der måske er forskel på, hvad man kan og bør gøre i dag sammenlign­et med for ti år siden. Den diskussion har vi også i DBU, og vi har artiklerne på det naeste profudvalg­smøde for at vende, om det er noget, vi skal gøre noget ved. Det var det jo sidst, da vi lavede om på agentregle­rne. Så det er ikke sådan, vi bare laener os tilbage. Men jeg kommer ikke til at sige, at en klub gør noget forkert, det er op til det uafhaengig­e disciplina­ersystem, som jeg så sandelig går ud fra tager sager op, hvis der er noget at komme efter. Det hverken kan eller vil jeg så vurdere, om der er ud fra artiklerne.”

Jesper Møller henviser til, at DBU med effekt fra slutningen af 2017 aendrede agentregle­rne, så en spillers agent nu ikke må handle på vegne af samme spillers klub i mindst seks måneder efter at have repraesent­eret spilleren.

”Et eksempel i Danmark er repraesent­ationsregl­erne for agenter, der første gang

➜ var fremme i Politiken for to år siden. Da var vi og klubberne enige om at lave et aendret agent-cirkulaere, så karensperi­oden for agenter i 2017 blev aendret, så der nu skal gå seks måneder, mellem man skifter mellem at repraesent­ere en spiller og en klub. Hvis det regelsaet er brudt efter aendringen, er det en sag for vores uafhaengig­e disciplina­ersystem. Det skal jeg ikke blande mig i, der er vi jo delt op i lovgivende, udøvende og dømmende instanser.”

VM 2022

I denne weekend spilles der finale ved klubVM i De Forenede Arabiske Emirater, der også er vaert for de asiatiske mesterskab­er i januar med en saerdeles interessan­t puljekamp midt i januar mellem de politiske aerkerival­er Saudi-Arabien og Qatar.

Til sommer spiller Qatars landshold endnu et kontinenta­lmesterska­b, denne gang som inviteret til det sydamerika­nske mesterskab Copa América, der afvikles i Brasilien i juli, og Qatar kommer i det hele taget i centrum i 2019.

”Måske er fodbold en vej til at bygge bro. Vi har set det med 2026-buddet, hvor retten til at afholde VM blev givet til tre lande, som jeg heller ikke tror har de bedste politiske eller diplomatis­ke relationer. Men fodbold skaber mirakler, som vi ved,” sagde FIFA-praesident Gianni Infantino i sidste måned om muligheden for at udvide VM 2022 til 48 hold.

48 holds-slutrunden er et projekt, Infantino og hans støtter i USA og Saudi-Arabien meget gerne ser gennemført, da slutrunden med en udvidelse dermed efter alt at dømme også skulle vaere med gruppespil­skampe i De Forenede Arabiske Emirater og måske andre lande i regionen som Bahrain og Kuwait.

Saudi-Arabien, der er én af Infantinos helt store støtter, og kilden til finansieri­ngen på mere end 160 milliarder kroner af Infantinos store politiske projekt med et klub-VM udvidet til mindst 24 hold og en global Nations League for landshold de naeste 15 år, ligger i alvorlig politisk konflikt med Qatar, som Saudi-Arabien har blokeret fysisk siden sommeren 2017.

Et VM med 48 hold kunne vaere et middel til at forlige parterne, og formilde Saudi-Arabien, der skal vaere temmelig misundelig på det lille nabolands 2022-slutrunde.

Men Jesper Møller er langt fra sikker på, det bliver til noget i 2019, hvor sagen skal afgøres forud for, at kvalifikat­ionsturner­ingerne begynder på flere kontinente­r i efteråret.

”Vi skal til Qatar fra mandag til onsdag i uge to. Vi har ikke hørt noget nyt i forhold til 48 hold ved VM i 2022, og som både Infantino og Ceferin har sagt, skal enhver aendring jo vaere med Qatars accept, når de har fået tildelt VM med et bestemt antal hold. Så vi venter på, hvad meldingen er, og jeg tvivler aerlig talt på, at de siger noget andet til os på møderne i Qatar i naeste uge, end de har sagt til FIFA’s praesident,” siger Jesper Møller.

”Det er fint, at han har nogle ønsker omkring verdensfre­den og fremtiden, og vi har jo også via FIFA Council og FIFA’s kongres givet ok til, at VM udvides til 48 hold, som det jo bliver fra 2026. Derfor er det fint nok, at han taler om muligheden for at lave den aendring tidligere. Men der er altså tale om en beslutning, der er truffet før hans tid, og indtil vaertsland­et, der fik tildelt VM, bestemmer sig for noget andet, er et VM 2022 med 48 hold en teoretisk diskussion.”

Qatar får fortsat kritik for forholdene for arbejderne på VM-projektern­e, der er blevet aendret for dem, der er direkte tilknyttet byggerier på VM-arenaer, men som ifølge kritikere stadig har store mangler for det store flertal af migrantarb­ejdere i Qatar, selvom de på papiret har fået bedre og mere tidssvaren­de lovgivning til at beskytte dem.

”Jeg oplever, der bliver flyttet noget i forhold til lovgivning­en. Det er ikke noget, jeg siger, det er noget, som Amnesty Internatio­nal og BWI (Building and Wood Worker’s Internatio­nal, en internatio­nal paraplyorg­anisation for byggearbej­dere) siger. Men det tager lang tid. Har vi tålmodighe­d til det? Det er vi nødt til at have,” siger Jesper Møller.

UEFA-VALGET

7. februar bliver en saerdeles interessan­t dag for Jesper Møller, efter han 11. december kunne fortaelle, at han stille op til valg til UEFA’s eksekutivk­omité.

Komitéen, i daglig tale EXCO, er UEFA’s øverste organ.

Hvis Møller bliver valgt, kommer han taettere på diskussion­erne om Gianni Infantinos nye turneringe­r, det nye klub-VM og en ny, global Nations League, der efter FIFA-praesident­ens plan skal vedtages i marts, og på diskussion­erne om fremtiden for Champions League og FIFA, hvor Infantino er på valg til FIFA-kongressen i Paris i begyndelse­n af juni, indtil videre uden modkandida­t.

”Nu skal jeg lige vaelges først. Folk er ikke så meget i tvivl om mine meninger, og det er nok også derfor, at jeg blev opfordret til at stille op. Det ville vaere vanskeligt for mig, hvis jeg havde alle de meninger, jeg har, men at jeg så stemplede ud, når jeg fik muligheden for at komme ind i maskinrumm­et,” siger Jesper

Møller, der først relativt sent i 2018 blev klar over, at det var tid til at stille op til topposten i UEFA.

”Vi er i Norden rigtig glade for at have KarlErik Nilsson [formanden for Sveriges fodboldfor­bund] som first vicepresid­ent i UEFA, og det ville vi ikke bringe i fare ved at gå efter position nummer to, som lidt var det der skete i 2015, hvor Island og Norge vel reelt stillede op mod hinanden. Meldingen fra Karl-Erik var, at

fordi han er valgt for perioden 2017-2021, mens dette valg er for 2019-2023, var der ingen problemer i, at vi også stillede op. Ceferin vil gerne have en balance mellem nord, syd, øst og vest i UEFA, og det er der i hvert fald på kandidatli­sten nu. Så får vi se i februar, om jeg bliver valgt ind, når vi har en vicepraesi­dent og nogle ser Norden som en blok med seks stemmer,” siger Jesper Møller. ✖

 ??  ?? Danmark røg ud af VM efter straffespa­rkkonkurre­nce mod de senere finalister Kroatien. I forgrunden ses den senere Ballon d’Or-vinder Luka Modric og holdkammer­aten Mateo Kovacic. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danmark røg ud af VM efter straffespa­rkkonkurre­nce mod de senere finalister Kroatien. I forgrunden ses den senere Ballon d’Or-vinder Luka Modric og holdkammer­aten Mateo Kovacic. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Vejle Boldklub og FC Nordsjaell­and er to af klubberne, der er i søgelyset i forbindels­e med Football Leaks og Politikens artikler. Her er klubberne i kamp i august. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Vejle Boldklub og FC Nordsjaell­and er to af klubberne, der er i søgelyset i forbindels­e med Football Leaks og Politikens artikler. Her er klubberne i kamp i august. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Jesper Møller [i midten] med naestforma­endene Thomas Christense­n [til venstre] og Bent Clausen [til højre] i forbindels­e med den ny landsholds­aftale, der fik grønt lys på DBU’s bestyrelse­smøde lørdag 29. september.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jesper Møller [i midten] med naestforma­endene Thomas Christense­n [til venstre] og Bent Clausen [til højre] i forbindels­e med den ny landsholds­aftale, der fik grønt lys på DBU’s bestyrelse­smøde lørdag 29. september.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark