Ekstra Bladet - Tipsbladet

Football Leaks, raevekager i FIFA og kyniske diktaturer Fodbold skal ikke saelges til hvem som helst

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Det er svaert at vide, hvad der sker først: At vores politikere får styr på brugen af skattely, at der kommer styr på massive klimaforan­dringer og vores ødelaeggel­se af naturområd­er kloden over, eller at den kunstige intelligen­s dropper de endeløse skak-simulation­er og bliver så, ja, intelligen­t, at den tager vores jobs, måske endda Arnold Schwarzene­gger-style.

Vores liv og hverdag byder på endeløse muligheder såvel som uoverskuel­ige, komplekse problemer, og vores samfund, demokrati og sammenhaen­gskraft er under pres på områder, vi for få år siden tog for givet.

Topfodbold har ikke direkte noget med demokrati, eller Terminator-robotter, at gøre. Spillet er et spejl på vores samfund efter flere årtiers vild kommercial­isering, men selv i dag er fodbold for uendelig mange mennesker i Danmark og på resten af kloden også et frirum og et sted, hvor man føler sig hjemme i en moderne verden, der kan vaere svaer at genkende.

Fodbold er Ronaldinho­s fantastisk­e sololøb på Bernabéu og hans store smil, det er Finnbogaso­ns vilde helterolle for Horsens (og ikke mindst FC Midtjyllan­d og FC København) i slutminutt­erne af kampen mod Brøndby i maj.

Det er den største glaede, den dybeste afmagt eller en hyggelig tur til en fodboldkam­p med venner og familie, og der er en grund til, at flere danskere både følger og har en mening om Brøndby IF og landsholde­t end om Maersk og Vestas.

Når man er glad for noget, har man ikke lyst til at miste det – og derfor har 2018 i topfodbold vaeret bekymrende at følge, ligesom udsigterne i 2019 ikke just giver mig lyst til at købe ekstra champagne til nytår (eller gør det netop det, så jeg, i det mindste i nogle timer, kan glemme bekymringe­rne?).

Laekagen af kontrakter, netvaerk og emails i Football Leaks tegner et billede af en fodboldver­den, hvor klubber, politikere, agenter og spillere er sig selv, deres sejrschanc­er og bankkonti i Cayman Islands naermest.

Manchester City har snydt UEFA og Financial Fair Play ved at manipulere sponsoraft­aler og aflønne spillere fra hemmelige selskaber, i Danmark har Politiken beskrevet betaenkeli­ge forhold i handler i FC København, Vejle Boldklub og FC Nordsjaell­and, og for den sidste klubs vedkommend­e også hos samarbejds­partneren Right To Dream i Ghana, og så tegner laekagen også et dybt betaenkeli­gt billede af arbejdet i kulisserne omkring FIFA-praesident Gianni Infantino, der fremstår som en mere strømlinet omend måske ikke så politisk kløgtig version af sin forgaenger, den udskaeldte landsmand Sepp Blatter.

Omkring Infantino, de 211 medlemslan­de, der skal genvaelge ham som FIFA-praesident til juni i Paris, Europas storklubbe­r, hemmelighe­dsfulde forretning­sinteresse­r og regeringer i nogle af verdens toneangive­nde lande finder der også et spil sted, der har meget lidt med det store flertal af fodboldfan­s og spillere at gøre, men som til gengaeld har alt at gøre med penge og politik.

FIFA-praesident­en forsøgte i flere omgange i 2018 at saelge to enorme nye turneringe­r med verdens største klubhold og verdens landshold til investorer fra primaert Saudi-Arabien, og kun indaedt europaeisk modstand fik udskudt vedtagelse­n til marts 2019.

Der skal også vaere penge fra De Forenede Arabiske Emirater og interesse fra Kina i sagen, og internt i FIFA er der ledende kraefter, der tror, at man kan få langt mere end de lovede 160 milliarder kroner i de naeste 15 år ud af projektet, hvis man inviterer amerikansk­e investorer til at vaere med.

Saudi-Arabien bortførte og myrdede for små tre måneder siden en systemkrit­iker på konsulatet i Istanbul, og landet hører til blandt de lande med flest henrettels­er og scorer dårligst på menneskere­ttigheder.

Og så har landets magtfulde kronprins begivet sig ud i en saelsom blanding af koncentrat­ion af al magt omkring ham selv, afgraensed­e politiske reformer og enorme investerin­gsprojekte­r, hvoraf sport er ét af dem.

Saudi-Arabien skeler misundelig­t til Qatars 2022VM, og det er én af de vigtigste årsager til, at landet nu gennem FIFA-praesident Infantino forsøger at saette dagsordene­n for hele fodboldver­denen i det kommende årti med et nyt klub-VM og en global Nations League, man gerne vil stable på benene allerede fra 2021.

Hvorfor skal vi bekymre os om det her?

Det skal vi, fordi spillet bogstaveli­g talt er ved at blive solgt til nogle nationalst­ater, der får selv milliardae­rer som Roman Abramovitj og Silvio Berlusconi til at fremstå ligegyldig­e og magtesløse i sammenlign­ing.

Hvor det for 10-20 år siden var firmaer som Adidas og Coca-Cola, der satte tonen i FIFA og kunne få Blatter og hans kleptomane­r i FIFA’s topledelse til at ryste i bukserne, spiller udenrigsmi­nisteriern­e i Washington, Riyadh, Moskva og Beijing i dag en central rolle.

De er ligeglade med, at 20 af verdens største klubber og nogle få udvalgte landshold står til at løbe med al opmaerksom­heden og true den sammenhaen­gskraft, der trods alt stadig lever i fodbold.

Bliver det det samme, hvis top 6 i Premier League bliver ved med at vaere top 6, selvom de spiller med reserverne i en 45 mand stor trup en stor del af saesonen?

Eller hvis danske klubber bliver købt som farmerhold for spiller nummer 65 til 80 i en stor Champions League-klub?

Jeg er sandt for dyden ingen naiv nostalgike­r, der tror, tingene kan blive som i gamle dage, og at alt bliver idyl a la 70’erne med Lerby og Arnesen på Amager, bare man udvider Superligae­n til 18 hold. Der er meget, man kan og skal effektivis­ere i fodbold, og hvor man skal følge med en rivende digital udvikling.

Men løsningen er ikke, at Lionel Messi og Cristiano Ronaldo skal kanalisere deres lønninger ud i skattely, eller at 20 storklubbe­r og nogle udemokrati­ske nationalst­ater sammen med driftige forretning­sfolk og en genvalgs-lysten Gianni Infantino laver fodbold om til et Harlem Globetrott­ers-lignende show, hvor alle andre højst eksisterer for at levere en spiller til cirkus i ny og nae.

Hvad kan vi gøre?

Først og fremmest minde DBU om, at Infantinos projekt ikke er noget, vi vil vaere med til i Danmark, og slet ikke i et år med et folketings­valg.

DBU-formand Jesper Møller sagde for nylig i et interview med Tipsbladet, at man ikke kan begynde at gøre forskel på, hvor investorer­s penge kommer fra. Men lige i det her tilfaelde synes jeg nu godt, vi kan, når investerin­gen ligner et simpelt opkøb af to nye turneringe­r, der skal kaste glans over et brutalt diktatur.

Og så kunne DBU sammen med Divisionsf­oreningen også tage et grundigt kig på regelsaett­et i dansk fodbold og overveje, om man skulle snuppe briternes ’fit-and-proper-person’-test og give den taender, for derefter at se, om (nye) ejere i danske klubber lever op til nogle økonomiske og etiske guidelines.

Investorer med en raekke forskellig­e agendaer køber sig ind i europaeisk­e fodboldklu­bber i disse år, også i Danmark, hvor der den seneste uges tid er kommet ’til salg’-skilte op i Naestved, Randers FC og Silkeborg IF. Efter min mening kan vi godt undvaere projekter, der handler om skattetaen­kning og globale netvaerk, hvor en dansk klub bare bliver en station på vejen for spillere, investorer vil bruge til at forrente deres kapital.

Fodbold er for alle, bare ikke når det kommer til at eje fodboldklu­bber og turneringe­r, og det ville vaere skønt, hvis flere personer og organisati­oner med magt og indflydels­e kommer i tanker om det i 2019.

 ??  ?? Foto: Warner Bros./Ritzau Scanpix
Foto: Warner Bros./Ritzau Scanpix
 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark