Ekstra Bladet - Tipsbladet

ÅRETS REALITETST­JEK

-

Islutninge­n af oktober slog River Plate Grêmio ud i semifinale­n af Copa Libertador­es, mens Boca Juniors besejrede Palmeiras, og fodboldfan­s verden over begyndte at glaede sig. Selv i Europa kender de fleste til kampen mellem de to storklubbe­r fra Buenos Aires, El Superclási­co, og nu skulle den så afvikles som en finale i den største sydamerika­nske klubturner­ing. Det var en must see-begivenhed, en aegte fodboldkam­p om passion og aere, og europaeisk­e tv-stationer købte rettighede­r, mens mange journalist­er rejste til Argentina for at følge de to finalekamp­e. Men Copa Libertador­es blev en grum påmindelse om, at man ikke bare kan bestille en sjov og begejstren­de fodboldopl­evelse. Sådan er virkelighe­den ikke.

Det var lidt af et antiklimak­s, at den første finale på grund af vedvarende regn måtte udsaettes, men den blev dog afviklet dagen efter. Det var en underholde­nde, men ikke specielt velspillet 2-2-kamp. Langt vaerre gik det to uger senere. Returkampe­n skulle spilles på River Plates hjemmebane El Monumental, men på vej til stadion blev Boca Juniors’ bus angrebet med kasteskyts og flere spillere måtte til behandling på hospitalet. Passionen var kogt over, og som så mange gange før i argentinsk fodbold udviklede det sig til vold. Kønnere blev det ikke, da arrangører og fodboldfor­bund ville tvinge de sårede og chokerede Boca-spillere i kamp af hensyn til de solgte tv-rettighede­r, men det endte med, at kampen først blev flyttet til dagen efter og siden helt aflyst.

”Det er virkelighe­den i argentinsk fodbold. Farverne, larmen, den sitrende følelse af storhed: Alt det er aegte. Men det eksisterer ikke alene. Uden opsyn – eller hvis det opmuntres – stopper det med at vaere et symbol på noget, der intenst er i live. Det begynder at symboliser­e noget, som har fået lov til at dø,” skrev New York Times.

Da kampen to uger senere blev spillet, vandt River Plate pokalen efter forlaenget spilletid. Men alle havde tabt noget. Finalen afvikledes på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid, så sidste kamp i den turnering, der er navngivet til aere for de sydamerika­nske frihedskae­mpere, blev spillet i hjertet af den gamle kolonimagt. Men det kunne ikke vaere anderledes, efter årets mest imødesete fodboldkam­p havde udviklet sig til den mest triste.

 ?? Foto: Ricardo Mazalan/Ritzau Scanpix ??
Foto: Ricardo Mazalan/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark