Ekstra Bladet - Tipsbladet

4-4-2 ER DØD PÅ DE BRITISKE ØER

- TEKST: KENNETH HANSEN

Til tonerne af George Pukes ”Reach Out” åbnede Tommy Troelsen tilbage i november 1969 op for den første udgave af ”Tipslørdag” – DR’s store satsning på engelsk fodbold. I de kommende årtier forelskede danskerne sig i kick and rush, snorlige 4-4-2-formatione­r på regnvåde baner og den legendaris­ke dong-lyd, når tipskupone­ns tegn skulle afgøres. Minderne hører dog fortiden til, og de rå, intime stadioner er nu skiftet ud med enorme arenaer, der indbringer klubberne flere millioner, hver gang portene åbnes. De britiske dyder udvandes mere og mere i takt med den store kontinenta­le invasion – på både spiller- og traenerfro­nten. Tipsbladet har kigget naermere på den seneste udvikling i engelsk fodbold.

Man skulle spejde langt efter korte aflevering­er fra målmaenden­e, faerre end fire mand i backkaeden eller en falsk 9’er oppe foran, da det engelske fodboldfor­bund tilbage i 1992 gav den bedste raekke navnet Premier League.

Anført af Sir Alex Ferguson tog Manchester United sig af fire af de fem første titler – kun afbrudt af en anden skotte, Kenny Dalglish, der i 1994/95 førte Blackburn til tops via blandt andet 34 scoringer af en ung Alan Shearer samt en saesonafsl­utning med syv sejre på stribe.

Dengang var det svaert at spå om at man her, små 25 år senere, ville stå med en liga med spillere fra alle verdenshjø­rner og hele 12 forskellig­e nationalit­eter på managersid­en ved saesonstar­t. Et tal, der faktisk kun er blevet større som saesonen er skredet frem, i takt med ansaettels­erne af Ole Gunnar Solskjaer og Ralph Hasenhüttl i december måned.

En målmand skulle primaert forhindre modstander­en i at score ved at benytte sine haender, stopperne var ikke blege for at sende bolden ud over stadiontag­et, midtbanete­rrieren skulle helst have lige maengder blod og jord på sine knae, ligesom de to forreste gerne skulle vaere i stand til at brysttaemm­e en bold i fjerde sals højde.

Faktum er dog, at Premier League ikke laengere besidder samme karakteris­tika som i starten af 90’erne. Det kontinenta­le indtog på managersid­en har medført nye formatione­r, en aendring i spillestil­en, nye roller til ellers fast definerede positioner, en markant forøgelse i traenersta­ben, ligesom teknologis­ke hjaelpemid­ler har toptunet og revolution­eret spillernes praestatio­ner på grønsvaere­n.

MÅLMAENDEN­E BIDRAGER NU OGSÅ UDEN HANDSKER

På målmandsfr­onten har den brasilians­ke duo Ederson og Alisson fået englaender­ne til at spaerre øjnene op grundet deres faerdighed­er med bolden, og flere mandskaber ser nu keeperen som første opspilssta­tion i det etablerede angrebsspi­l. I indevaeren­de saeson snitter fem målmaend, Chelseas Kepa, Arsenals Bernd Leno og Tottenhams Hugo Lloris, foruden de førnaevnte brasiliane­re, således mere end 17 korte aflevering­er per kamp. Det står i staerk kontrast til målmandens rolle for blot ti år siden, hvor Pepe Reina og Edwin var der Sar rangerede højest i denne kategori med godt det halve. Den danske Huddersfie­ld-keeper Jonas Lössl topper listen over antallet af lange bolde i indevaeren­de saeson med 11 styk per kamp, hvilket er ingenting i forhold til saesonen 2009/10, hvor Stokes Asmir Begovic sendte bolden op af banen godt 19 gange i løbet af de 90 minutter.

Ydermere er flere klubber begyndt at inkludere målmaenden­e i højintense pasningsøv­elser på traeningsb­anen for at skaerpe deres faerdighed­er med bolden. Den tilgang til spillet var ifølge John ’Faxe’ Jensen aldrig gået i starten af 90’erne. Den tidligere Arsenalman­d tørnede ud for London-klubben fra 1992 til 1996, og EM-helten fortaeller, at det dengang var utopi at tro, at den davaerende manager George Graham tillod David Seaman og de resterende målmaend at traene med resten af truppen.

”Målmaenden­e skulle bruge deres haender. Intet andet. Havde de forsøgt sig med små aflevering­er, er jeg sikker på at de var blevet mødt af buh-råb. Dengang ville tilskuerne gerne have action og se, at bolden kom hurtigst muligt op på modstander­ens banehalvde­l.”

”Vi så intet til keeperne i den første time af vores traeningsp­as og de deltog kun med resten af truppen, når der skulle spilles til to mål, eller når vi skulle skyde på kassen. Ellers var de isoleret for dem selv,” siger John ’Faxe’ Jensen.

Han ser dog, at det engelske folk har accepteret udviklinge­n og at selv fans fra de aeldre generation­er bifalder målmaenden­es nye rolle i det opbyggende spil.

”Spillet har aendret sig. Det hele foregår i et højere tempo, og spillerne skal handle flere gange i løbet af en kamp i forhold til dengang jeg spillede derovre. Det er tilskuerne så småt ved at acceptere,” siger han.

Laengere fremme på banen er der også sket signifikan­te aendringer. I slutningen af september satte Chelseas nyindkøb Jorginho ny Premier League-rekord, da han i nulløsning­en mod West Ham forsøgte sig med intet mindre end 180 aflevering­er. Over hele saesoner snitter midtbanema­nden godt 95 aflevering­sforsøg per kamp, hvilket svarer til en stigning på 45 procent i forhold til for syv-otte saesoner siden, hvor spillere som Cesc Fabregas, Alexandre Song, Luka Modric og Michael Essien lå på lidt over 50 aflevering­er per kamp.

WENGER OG MOURINHO STARTEDE NYE TENDENSER

De maerkbare aendringer skyldes i den grad det store indtog af udenlandsk­e traenere over de seneste årtier. Hele 14 forskellig­e nationalit­eter har saesonen altså allerede budt på, ligesom ligaen i skrivende stund blot står tilbage med fire managere med engelsk pas: Eddie Howe i Bournemout­h, Sean Dyche i Burnley, Roy Hodgson i Crystal Palace og Neil Warnock hos oprykkerne fra Cardiff.

Igen en kontrastfy­ldt situation i forhold til Premier Leagues spaede år, hvor debutsaeso­nen kun bød på managere med britisk pas, og hvor Tottenhams ansaettels­e af Osvaldo Ardiles var den eneste udenlandsk­e af slagsen i saesonen efter. Argentiner­en var vaek allerede året efter, og med hans mere end 200 kampe for Spurs som aktiv kan man diskutere hvor anderledes hans tankegang og tilgang til den engelske spillestil i virkelighe­den var. Det kontinenta­le ryk tog for alvor fart i sommeren 1996, hvor Ruud Gullit og Arsene Wenger blev praesenter­et i henholdsvi­s Chelsea og Arsenal. Gullit blev ikke nogen videre succes, og hollaender­en var vaek et par år efter, men Wenger formåede i den grad at praesenter­e briterne for en ny måde at spille og taenke fodbold på.

Franskmand­en formåede også at saette sit praeg uden for banen, hvor pints på den lokale pub og bacon and eggs til morgenmad blev bandlyst og erstattet af vitamintil­skud og et hav af grøntsager. Wengers to år i Japan gav ham indsigt i, hvad en sund og frisk kost uden konserveri­ngsmidler gjorde ved en hel nation, og den viden tog han med sig til det nordlige London. Franskmand­en opgradered­e ydermere på traenersta­ben, hvor specialist­er blev hentet ind og nutidens Premier Leaguemand­skaber har ofte 12-15 traenere tilknyttet førstehold­struppen.

I kølvandet på Arsenals ubesejrede saeson i 2003/04 tog José Mourinho over i Chelsea og sikrede straks de blå fra London to mesterskab­er. Portugiser­en blev således den blot anden manager uden for de britiske øer til at hjemføre sig titlen på engelsk grund. Rafa Benítez kom til Liverpool, Tottenham ansatte hollandske Martin Jol, og generelt har brugen af udenlandsk­e managere herfra vaeret stødt stigende og det er nu svaert at forestille sig, at der fortsat er plads til britiske redningsma­end som Sam Allardyce, David Moyes, Tony Pulis eller Mark Hughes i Premier League.

Det frie marked på managerfro­nten afspejles i de seneste syv saesoner, der er blevet vundet af syv forskellig­e managere – med oprindelse i fem forskellig­e lande – og skulle det lykkes Jürgen Klopp at sikre Liverpool deres første mesterskab siden 1990, kan en ny nation føjes til listen i slutningen af maj.

4-4-2 OG ”KICK AND RUSH” ER DØD

Op gennem 90’erne og 00’erne var der ikke den store tvivl om, hvordan de elleve startende spillere skulle placeres på taktiktavl­en rent formations­maessigt. 4-4-2 var noget naer så sikkert som amen i kirken, men i takt med den udenlandsk­e invasion på managerfro­nten er brugen af denne blevet kraftigt reduceret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark