Ekstra Bladet - Tipsbladet

BAYERN MÜNCHEN STÅRIGEN I VEJEN FOR KLOPP

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der var engang, hvor Jürgen Klopp kunne vaere endt som traener for Bayern München. I stedet kom den sydtyske stormagt til at udfylde en anden rolle i hans liv. For det er klubben, som han adskillige gange har kaempet sig foran og besejret, men som alligevel altid har overhalet ham til sidst. Og nu spaerrer Bayern endnu engang vejen for Klopp i hans straeben efter det første trofae med Liverpool.

Det var i Jürgen Klopps første saeson i Liverpool, og det var efter et af de glimt, der antydede, at noget stort kunne vaere på vej i det nordengels­ke. Liverpool havde slået Manchester City med 3-0 på Anfield og rykkede en smule naermere den Champions League-givende fjerdeplad­s, som netop City sad på. To af de andre hold i top fire, Arsenal og Tottenham, havde samme dag tabt, og derfor spurgte en BBC-journalist ind til, hvad Klopp og co. øjnede i toppen af Premier League.

”Jeg kender ikke de andre resultater på nuvaerende tidspunkt, så... Jeg hørte, at Bayern tabte,” svarede han – og så grinede Jürgen Klopp sit karakteris­tiske høje grin.

”Men jeg tror ikke, det er så vigtigt for os,” uddybede han mellem latterbrøl­ene.

Måske var det vigtigt for Klopp selv. Det var sigende, at selv om han ikke kendte resultater­ne på de direkte modstander­e i Premier League, havde han opsnappet, at Bayern München den dag havde tabt på Allianz Arena efter at have vundet de foregående 17 hjemmekamp­e – og det oven i købet mod Klopps tidligere klub Mainz, som han både havde spillet for og traenet.

Fußball-Club Bayern München har betydet meget for Jürgen Klopps karriere. Det var en klub, han kunne vaere kommet til at traene, hvis stjernerne havde stået anderledes. Det var den klub, han med Dortmund overhalede, da han skabte det bedste fodboldhol­d i Tyskland og et af de bedste i Europa – og det var den samme klub, som reagerede ved at skrue op for farten og igen traekke forbi Dortmund, uden at Klopp kunne stille det fjerneste op. Først nu, mere end et halvt årti senere, er Ruhr-klubben på vej til at genvinde det tabte terraen i Bundesliga­en, men uden Klopp der huserer i England. Det betyder bare ikke, at hans armlaegnin­g med Bayern München er forbi. I naeste uge venter endnu en dyst i Champions Leagues ottendedel­sfinaler.

DE VALGTE DEN ANDEN JÜRGEN

Jürgen Klopp er en legende i Borussia Dortmund, og han er på vej til at blive det i Liverpool, hvis det lykkes ham at vinde trofaeer. Men hans karriere kunne have set ganske anderledes ud.

For 11 år siden, i januar 2008, fik Klopp et opkald, da han var med sin davaerende klub Mainz på traeningsl­ejr i Spanien. I den anden ende var en af tysk fodbolds maegtigste maend, Bayern-bossen Uli Hoeness. Han søgte en ny traener til landets største klub, fordi Ottmar Hitzfeld havde taenkt sig at stoppe.

“Vi har kig på en stor mulighed i udlandet, og vi har kig på en mindre mulighed i Tyskland. Kan du se dig selv blive manager her, hvis vi beslutter os for den tyske mulighed?” spurgte Hoeness ifølge bogen ”Fuld fart frem – historien om Jürgen Klopp.”

Jürgen Klopp har senere fortalt, at han svarede Hoeness, han lige skulle spørge sin mor om lov, men at han var interesser­et. Klopps interesse var dog ikke nok. Et par dage senere fik han et nyt opkald fra Hoeness, der fortalte, at de havde valgt ”den anden Jürgen” – den tidligere tyske landstraen­er Jürgen Klinsmann. Han var et vaesentlig­t større navn i kraft af sin spillerfor­tid og VM-bronzen i 2006, mens Klopp kun var tv-ekspert og traener for nedrykkede Mainz.

I stedet endte han i Dortmund fra sommeren 2008, og det skulle vise sig at blive en langt bedre historie end den om Klinsmann i Bayern. Sidstnaevn­te blev fyret ni måneder inde i en dårlig saeson. Jürgen Klopp byggede derimod stille og roligt et fremragend­e Dortmund-hold, som i 2011 vandt det tyske mesterskab. Året efter lykkedes det igen, og denne gang blev Bundesliga-titlen suppleret med en sejr i pokalfinal­en. Robert Lewandowsk­i scorede hattrick, og Dortmund vandt 5-2 over Bayern München.

BVB-traeneren sagde, det var det mest fantastisk­e øjeblik i Dortmunds historie og det mest utrolige, der nogensinde var overgået ham. ”Kong Klopp regerer Tyskland” skrev Bild. ”Dortmund vinder pokalfinal­en mod Bayern – overlegent og grandiost. Er det magtskifte­t i tysk fodbold?” spurgte Die Zeit. Svaret var ja. Én ting var titlerne. Klopp havde derudover stået for en dygtig talentudvi­kling af Dortmunds førstehold og skabt en solid enhed, der samtidig havde store individual­ister og spillede hans foretrukne rock’n’rollfodbol­d. Pokalfinal­en var den femte sejr over Bayern i traek. Men magtskifte­t blev kort.

BAYERN KINESISKE TAKTIK

I ”Fuld fart frem” fortaeller Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke, at han umiddelbar­t efter pokalfinal­en i Berlin vidste, at rivalerne var ude på haevn.

”Jeg kan huske, at jeg lå vågen i min seng klokken fire om natten og stirrede på Brandenbur­ger Tor. Man vidste bare, at fra nu af ville det blive svaert. Der måtte komme en reaktion, og Bayern ville vaere ude efter haevn og begynde at gå efter vores spillere. Jeg tror, de havde spillet fyrre finaler, men aldrig før lukket fem mål ind. De følte sig ydmyget. De var nødt til at tage nogle piller for at slappe af. Fra den dag aendrede de deres politik radikalt. De gik all in og investered­e penge i truppen som aldrig før. Og det betalte sig for dem,” siger Watzke.

Bayern begyndte at tage magten tilbage praecis tre måneder efter pokalfinal­en, den 12. august 2012. Da vandt klubben Super Cuppen med en 2-1-sejr over Double-vinderne. Den sommer købte den detroniser­ede storklub massivt ind og satte blandt andet Bundesliga-rekord ved at bruge 300 millioner kroner på Javi Martínez. Samtidig begyndte holdet at spille lidt ligesom Dortmund, med hurtige angreb og med genpres.

“Det, de har gjort mod os, er det, kineserne gør ved industrien. De ser, hvad andre gør, kopierer det, og så går de den samme vej, bare med flere penge end de andre,” sagde Klopp.

Bayern München gjorde mere end kopiere spillestil­en. To dage før Dortmunds Champions League-semifinale mod Real Madrid i april 2013 blev det offentligt, at Bayern München udløste supertalen­tet Mario Götzes frikøbskla­usul for at kunne hente ham samme sommer, hvor også Pep Guardiola skulle tiltraede. Da Klopp på en pressekonf­erence for-

holdt sig til skiftet, var han afklaret men også afmaegtig.

”Götze rejser, fordi Guardiola personligt har valgt ham, og han ønsker at spille for Guardiola i hans system. Jeg kan ikke gøre mig selv 15 centimeter kortere og begynde at tale spansk. Jeg kan ikke praedike fodbold baseret på hurtige omstilling­er og så begynde at spille tiquitaca,” sagde Dortmund-traeneren. Et år efter fulgte Robert Lewandowsk­i Götzes eksempel og rejste mod syd.

ET SISYFOS-ARBEJDE

Trods Götze-tumulten slog Dortmund Real Madrid ud og endte i Champions League-finalen – mod Bayern München. I et Guardianin­terview op til kampen i London sammenlign­ede Klopp modstander­en med en James Bond-skurk og håbede, at mange ville heppe på hans hold.

”Vi er en klub, ikke en virksomhed. Men det kommer an på, hvilken slags historie den neutrale fan vil høre. Hvis han respektere­r Bayerns historie, og hvor meget de har vundet siden 1970’erne, kan han støtte dem. Men hvis han vil høre en ny historie, den saer- lige historie, er det nødt til at vaere Dortmund. Jeg synes, at på dette tidspunkt i fodboldens verden skal man vaere på vores side.”

Det hjalp ikke. James Bond-skurken vandt 2-1 og forbedrede den double, Dortmund havde vundet året forinden, til en treble. Og så ankom altså Pep Guardiola, og spillerne begyndte at rejse fra Ruhr til Bayern. Den første indbyrdes duel mellem de to toptraener­e vandt Klopp, en 4-2-sejr i Super Cuppen, men under spanieren blev afstanden i Bundesliga­en større og større.

“Det hold, vi havde i 2012 og 2013, var formentlig fortsat op på det naeste niveau, hvis Bayern ikke var begyndt at skyde så meget på os. Vi bliver ved at rulle stenen op ad bjerget hvert år, ligesom Sisyfos. Men det nytter ikke at klage. Det er man nødt til at leve med, hvis man er Borussia Dortmund. Jeg ville elske at vaere lige så økonomisk velfundere­t som Bayern. Desvaerre var vi ikke i stand til at vokse så meget økonomisk på så kort tid, som vi havde vaeret nødt til, hvis vi skulle have holdt sammen på holdet,” siger Watzke i ”Fuld fart frem.”

Efter syv saesoner stoppede Jürgen Klopp i Dortmund. Hans sidste saeson, 2014-15, var sløj, og efter to førsteplad­ser og to andenplads­er sank Dortmund ned som nummer syv i Bundesliga­en, 33 point efter Bayern München. I månederne efter hans afsked med BVB gik enkelte rygter på, at han tøvede med at tage imod et nyt job. Han overvejede, om han kunne følge efter Götze og Lewandowsk­i; om Bayern var en mulighed som ny arbejdsgiv­er, hvis Guardiola stoppede. Men i ”Fuld fart frem” siger Martin Quast, tv-journalist og Klopps gode ven, at det aldrig var et tema:

“Når man først har vaeret i Dortmund, hvor tager man så hen som traener? I Tyskland er der kun landsholde­t tilbage for ”Kloppo”. Alt andet, selv Bayern, vil vaere et tilbageskr­idt. ”Kloppo” taender på følelser, på empati, på at fyre den af, på at vaere en del af noget virkelig stort. Det får du faktisk ikke lige så meget af i Bayern som i Dortmund. Jeg kan kun se ham skifte til en udenlandsk klub. En klub som Liverpool.”

”LAD OS GØRE ET FORSØG”

Jürgen Klopp er i gang med sin fjerde saeson i England. Tyskerens spillestil og personligh­ed kombineret med Anfields entusiasme har vaeret et godt match, men endnu mangler trofaeerne. Klopps Liverpool har tabt finaler i Capital One Cup, Europa League og Champions League. I denne saeson kaemper holdet i Premier League og i Champions League. I førstnaevn­te er modstander­en som så mange gange før Pep Guardiola. Og i sidstnaevn­te skal Klopp for 30. og 31. gang i karrieren op imod Bayern München.

”Svaert. God lodtraekni­ng. Det var tydeligt, at det ville blive svaert; de er selvfølgel­ig et hold i topklasse. For mig bliver det rart at rejse til Tyskland (…) Det bliver en hård kamp, en interessan­t kamp, og jeg ser frem til den,” sagde Klopp, da der blev trukket lod.

Han blev også spurgt, om det var en fordel, at han havde spillet så mange gange mod Bayern München i Tyskland, og at Liverpool havde slået tyskerne 3-0 i en traeningsk­amp i Audi Cup i sommeren 2017

”Jeg ved det ikke. Det her er et anderledes Bayern end det, jeg spillede mod – vi har allerede vaeret her i tre år – og det vi spillede mod i Audi Cup. Vi kender alle stadionet, stemningen bliver fremragend­e. Det er en god rejse for vores fans, det er en vidunderli­g by, så det er godt. Flyveturen er ikke for lang, og vi kender selvsagt mere til tysk fodbold end nogen anden liga, det er sandt, men det gør ikke en stor, massiv forskel. I sidste ende skal drengene afgøre det inde på banen. Lad os gøre et forsøg.”

Jürgen Klopp har tidligere forsøgt at slå Bayern München. Det er lykkedes mange gange, men hver gang er sydtyskern­e kommet tilbage. Og i naeste uge på Anfield står han så igen over for klubben, der på godt og ondt har vaeret med til at definere hans karriere. ✖

 ??  ?? Jürgen Klopp har stået bag store resultater som traener, men det kunne vaere blevet til endnu flere og større, hvis det ikke havde vaeret for Bayern München. Her betraeder han Wembleys graes, efter hans Dortmund-hold har tabt Champions League-finalen til rivalerne i 2013. Foto: Ritzau Scanpix
Jürgen Klopp har stået bag store resultater som traener, men det kunne vaere blevet til endnu flere og større, hvis det ikke havde vaeret for Bayern München. Her betraeder han Wembleys graes, efter hans Dortmund-hold har tabt Champions League-finalen til rivalerne i 2013. Foto: Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark