Ekstra Bladet - Tipsbladet

SPILLERNES BEKYMRING OVER VILDT KAMPPROGRA­M GIVER MENING

-

Prøv at saette dig i Mohamed Salahs sted. Du fik revet skulderen i stykker i Champions League-finalen sidste år, oksede dig med genoptraen­ing tilbage i tide til VM-fodbold og tåbelige middage arrangeret af dit anløbne fodboldfor­bund med den lokale diktator og massemorde­r Ramzan Kadyrov for siden at tabe til Rusland og Saudi-Arabien. Liverpool spillede dig mod de to Manchester-klubber i Internatio­nal Champions Cup i Ann Arbor og East Rutherford, hvorefter du spillede i samtlige Liverpool-kampe i saesonen på naer returen mod Barcelona, hvor din krop havde givet efter.

Så var det tid til at baere hele nationens, og førnaevnte fodboldfor­bund samt regeringen­s, håb ved de afrikanske mesterskab­er på hjemmebane i Egypten, før Jürgen Klopp trods alt sagde stop og ikke tog dig med til Indiana og Boston, men nådigt ventede til 31. juli, før du fik en halvleg i

en traeningsk­amp i Genève mod Lyon og Charity Shield mod Manchester City i sidste weekend.

Jeg er langt fra enig med Josep Guardiola i alt, men når han i sidste måned talte om, at det moderne kampprogra­m på et tidspunkt tager livet (i overført betydning, trods alt) af hans spillere, var det ikke skaevt.

Den internatio­nale spillerfor­ening FIFPro udgav i sidste uge en rapport om det, de og spillerne ser som rovdrift fra klubberne og fodboldfor­bundenes side, og med udsigt til, at FIFA, storklubbe­rne og de nationale fodboldfor­bund i de kommende år vil spille endnu flere kampe, giver opråbet fin mening.

Moderne teknologi og langt mere viden om menneskekr­oppen, søvn og ernaering betyder, at det ikke er rimeligt at lave sammenlign­inger med fodboldver­denen for 10, 20 og 30 år siden. Men de brasilians­ke landsholds­spillere skal efter fem opvisnings­kampe på ”Brasil Global Tour” fra september til november spille 18 kvalifikat­ionskampe over hele det sydamerika­nske kontinent fra marts 2020 til november 2021, inklusiv naermest sundhedssk­adelige kampe i højderne i Bolivia og Ecuador, krydret med yderligere opvisnings­kampe.

Man bliver hverken hurtigere til at løbe eller komme sig af skader, fordi man får én, to eller tre millioner kroner i ugeløn, og det skal blive spaendende at se, om klubber og landshold vil gå med til en form for begraensni­ng i brugen af spillere, isaer efter udlandsrej­ser, eller om udviklinge­n bare fortsaette­r, eventuelt med bredere trupper til de rigeste klubber i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark