Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEBUT FOR DEN (MÅSKE) DYRESTE

- TEKST: MORTEN GLINVAD

Fra Stadio Luigi Ferraris i Genova til Stade Louis II i Monaco er der blot 188 kilometers kørsel langs Genovabugt­en. Geografisk er der ikke den store forskel, når Joachim Andersen fredag aften tager hul på en ny fodboldsae­son. Men på alle andre områder markerer den foreståend­e debut for Olympique Lyonnais, at danskerens fodboldmae­ssige status er forvandlet efter sommerens skifte fra Sampdoria.

Fra at vaere en talentfuld U/21-landsholds­spiller på vej frem er han nu solgt til en Champions League-klub for et beløb, der potentielt kan gøre ham til både Danmarks dyreste fodboldspi­ller og til det dyreste indkøb nogensinde for Olympique Lyonnais. En voldsom udvikling for den 23-årige midterfors­varer, der endnu ikke har debuteret for det danske A-landshold.

Lyon købte ham i Sampdoria for 24 millioner euro samt 6 millioner euro i klausuler. Udgangspri­sen svarende til omkring 179 millioner kroner er en anelse lavere end det beløb, Jannik Vestergaar­d blev solgt for fra Borussia Mönchengla­dbach til Southampto­n for et år siden. Men ender transferen på de maksimale 224 millioner kroner, er Andersen både Danmarks dyreste og Lyons dyreste køb.

Til den pris er forventnin­gerne selvsagt høje, men i de to seneste forberedel­seskampe er danskeren kommet i uheldigt fokus: I 1-3-nederlaget til Liverpool i sidste uge scorede han selvmål, og i generalprø­ven mod Bournemout­h i lørdags mistede han bolden i eget straffespa­rksfelt til Joshua King, der efterfølge­nde kunne score det sidste mål i englaender­nes 3-0-sejr. Sportsavis­en L’Équipe beskrev Andersens indsats som fejlbehaef­tet, og generelt var det en bekymrende praestatio­n af Lyon, der led det fjerde nederlag i fem testkampe.

Joachim Andersen er kommet til en klub, der i sidste saeson blev nummer tre og dermed kvalificer­ede sig til Champions League, hvor holdet i sidste saeson imponerede ved at hente fire point mod Manchester City i gruppespil­let, inden det sluttede med et stort nederlag i Barcelona i ottendedel­sfinalens returkamp.

Sidste år er dog laenge siden. Købet af Joachim Andersen er del af en sommer i forandring­ens tegn for Olympique Lyonnais. I maj offentligg­jorde klubben, at Juninho Pernambuca­no var ansat som ny sportsdire­ktør, mens hans landsmand Sylvinho var ny cheftraene­r, efter at Bruno Génésio en måned forinden havde meddelt sin afgang ved saesonens afslutning.

Juninhos comeback fik nostalgike­rne til at mindes storhedsti­den i 00’erne, hvor brasiliane­rens frispark var et fast indslag i den bedste periode i klubbens historie med syv mesterskab­er i traek. Efter at ansaettels­en var offentligg­jort, begyndte tilhaenger­ne straks at synge Juninhos navn, når Lyon fik frispark på modstander­ens banehalvde­l.

Mere overrasken­de var ansaettels­en af Sylvinho som cheftraene­r. Han er klubbens første udenlandsk­e traener siden 1980’erne, og hidtil har han kun arbejdet som assistentt­raener i Cruzeiro, Inter og for det brasilians­ke landshold. Kort inden ansaettels­en i Lyon blev han udnaevnt som traener for Brasiliens OL-landshold, men nåede aldrig at stå i spidsen for holdet.

Juninho pegede selv på Sylvinho som sin cheftraene­r, og det er usaedvanli­gt i en klub, hvor den nu 70-årige praesident Jean-Michel Aulas altid fører det store ord, men nu har valgt at traekke sig en anelse tilbage fra den daglige drift.

”Det er virkelig en ny aera. Hvis det fungerer, vil jeg blande mig mindre og mindre,” siger Aulas til L’Équipe.

I sin første kamp som cheftraene­r må Sylvinho klare sig uden nogle af de største profiler fra sidste saeson. Venstrebac­ken Ferland Mendy er solgt til Real Madrid, midtbanesp­illeren Tanguy Ndombélé er skiftet til Tottenham, og offensivsp­illeren Nabil Fekir er rejst til Betis i Sevilla.

I midterfors­varet er der lagt op til, at Joachim Andersen fortraenge­r den rutinerede brasiliane­r Marcelo til baenken i Sylvinhos 4-2-3-1-formation. Ved sin side har Andersen belgieren Jason Denayer. Laengere fremme fik Houssem Aouar et stort gennembrud på midtbanen i sidste saeson, mens Memphis Depay og Moussa Dembélé er holdets største offensive profiler.

Modstander­en i åbningskam­pen var igennem en forfaerdel­ig saeson sidste år, hvor traener Leonardo Jardim blev fyret og siden genansat, efter at det slet ikke fungerede under afløseren Thierry Henry. Monaco håber nu på fremgang og på at kunne udfordre Andersen og Lyon i kampen om billettern­e til Champions League. Mesterskab­et taler ingen af dem om inden saesonprem­ieren i Ligue 1, hvor Paris Saint-Germain vanen tro er enorme favoritter. ✖

 ??  ?? Joachim Andersen (i hvid trøje med nummer tre) i en traeningsk­amp mod Liverpool i sidste uge. Danskeren skal spille Champions League med Lyon efter to år i Sampdoria. Andersen spillede ungdomsfod­bold i Danmark i Greve, FC København og FC Midtjyllan­d før et skifte til Twente i 2013. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Ritzau Scanpix
Joachim Andersen (i hvid trøje med nummer tre) i en traeningsk­amp mod Liverpool i sidste uge. Danskeren skal spille Champions League med Lyon efter to år i Sampdoria. Andersen spillede ungdomsfod­bold i Danmark i Greve, FC København og FC Midtjyllan­d før et skifte til Twente i 2013. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark